Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.12.2011

Milyen jótékony hatásai vannak a madárdalnak?

Fotó: Sebők Botond

Brit természetvédők és kutatók arra keresik a választ, hogy a madarak éneke hatással van-e az emberek mentális állapotára – a kedélyállapotra, kreativitásra és viselkedésre.

A délkelet-angliai Surrey Egyetem azért döntött e téma mellett a National Trust és Surrey Wildlife Trust szervezetekkel együtt, mert bár sokan állítják, hogy élvezik a madárdalt és egyéb természeti hangokat, tudományos háttér nincs emögött.

>>Hallgass madárdalt az Adatbankban!

Számos kutatás vizsgálta már a természet látványának hatásait. Kimutatták például, hogy a kórházi betegek jobban reagálnak a kezelésre, ha tájképeket látnak, mint ha a város falait kell nézniük. A természeti hangok hatásait azonban alig kutatták.

Korábban már kimutatták, hogy a természet hangjai segíthetnek a stressz hatásait kiheverni – magyarázta Eleanor Ratcliffe, a Surrey Egyetem fiziológusa. A kutatás leendő vezetőjeként tovább kívánja részletezni ezt, arra kíváncsi, milyen típusú természeti hangok, sőt, milyen fajok azok, amelyeket az emberek szívesen hallgatnak.

A háromévesre tervezett kutatás első szakaszában a két természetvédelmi szervezet önkéntesei fognak erre vonatkozó kérdőíveket kitölteni. Ezt követően laboratóriumban végeztetnek el különböző feladatokat emberekkel, miközben különböző madárdalokat hallgatnak. Problémamegoldó és kreatív feladatok egyaránt lesznek, ezen kívül a stressz-szintre gyakorolt hatást is mérni fogják a kutatók.

A National Trust tavaly olyan programot indított el, amelyben arra bátorította az embereket, hogy minden nap hallgassanak öt percig madárdalt, és ezáltal könnyebben szembe tudjanak szállni a téli depresszióval. A madárdal ugyanis közelebb visz a természethez, képes előhívni emlékeket, ugyanakkor kevés más hangról lehet ezt elmondani – vélekedett Peter Brash, a szervezet ökológusa.

Forrás: MTI/BBC

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!