Think Outside The Box

Transindex rovatok


Wélemény | 9.12.2011

Hét alternatív karácsonyfa, a stupid kategóriából

Azzal minden környezetvédő egyetérthet, hogy a hagyományos, kivágott fenyőfa túlhaladott, nem fenntartható és újragondolásra szoruló kelléke a karácsony ünneplésének. Tavaly a TOTB is bemutatott néhány alternatívát; a legszimpatikusabbnak a cserepes fenyőt tartom, ugyanis az a valódiságon kívül egyéb előnyökkel is jár, ha ki tudjuk ültetni az ünnepek lejárta után.

R.T.

A környezetbarátság és a fák védelmének érdekében azonban néha túl messzire képesek menni az aktivisták, dizájnerek. Addig még nincs baj, amíg egy bolt kirakatában vagy egy város főterén állítanak fel egy alternatív karácsonyfát, de ezek gyakran otthonra is megrendelhetőek, sőt, buzdítják is az átlag környezettudatos fogyasztót, hogy ezt válassza a megszokott tűlevelű helyett. Íme néhány nagyon stupid alternatíva.

Lehúzós a falra

Egy méter magas, hatvan centi széles. Egyszínű, de tíz színből lehet választani, köztük rózsaszínt is. Akkor már inkább a gyerek mázoljon a falra valami hasonlót, több értelme lesz, és sokkal szórakoztatóbb is. Meg persze olcsóbb: a „minimalista, puritán” karácsonyfa 25 euróba kerül.

Kicsi karton karácsonyfa

Most komolyan, ennyire nincs egy gyerek sem a szűkebb-tágabb családban, aki ezt megcsinálja? Vagy az a baj, hogy ő nem „dizájner mini ökofát” hajtogatna, csak simán összebarkácsolna valamit kartonból? Olcsónak olcsó (öt euró körül), de aki ettől érzi magát környezetbarátabbnak, azzal baj van. Már csak azért is, mert neten kell rendelni, aztán majd a posta kihozza. Legalább nem törékeny, ezért hátha nem egy köbméternyi műanyagpuffban.

Azonosíthatatlan spirális tárgy

Laza 130 euró, és gyertyatartónak még hagyján, bár annak is iszonyat drága. De hogy ezt karácsonyfának nevezzük, ismét a dizájn jegyében? Legalább ökónak nem nevezik a fél méter magas üvegcsövet, nyolc gyertyának való hellyel.

Vetített fenyő

Oké, ez egyedi darab, nem szeretnék senkinek eladni, tanácsolni sem. Felvágni vele azonban jó, mi? LED-es, tehát öko? Ugyanúgy áramot használ, mintha egy ledes égősort aggatnánk a karácsonyfánkra, csak ott még fenyő is van, meg illat. Nyilván kevesebbet, ugyanis egy 9 voltos elemről működik, de van egy jobb ötletem, élő fenyő és gyakorlatilag plusz áramfogyasztás nélkül: állítsunk be háttérképnek egy fát az amúgy is működő számítógépünkön, s kész is van.

Flitteres izé

Kb. 12 euróba kerül, gondolom 30 centi, mert a rendelési honlapon 300 métert írnak. Úgy néz ki, mintha összehajigáltak volna egy adag régi CD-t, pedig ezek csak flitterek. (CD-ből, sőt, hanglemezből is csináltak már karácsonyfát, de poénból, saját maguknak vagy reklámcélokra, nem webáruházban árusítják.) Viccnek is rossz, giccsnek aztán pláne.

Halszálka

Hát, kis jóindulattal akár fának is nevezhetjük. Egy dán cég követte el, a webáruházban már nem elérhető, de a neten még ott vannak a képek. Olyannyira lehangoló, hogy a legpompásabb díszek, angyalhaj vagy égőcskék sem tudnák karácsonyfa-szerűvé tenni.

Drótléghajó

Szó bennszakad. “This trendy silver tree, will make a great display item.” Lehet, hogy trendi, de mi köze ennek bármilyen szempontból is a karácsonyhoz? Önmagában is ronda, funkciótlan “dísztárgy”, de karácsonyfának elnevezni maga volt a pofátlanság. Tizenöt euróból már egy csomó egyéb mindent lehet venni, arról nem is beszélve, hogy ha már nem konvencionális karácsonyfát akarunk, alapanyagokból valami sokkal pofásabbat dobhatunk össze.

A fákat a The Guardian, az Inhabitat és az iVillage összeállításaiból válogattam. A kis képek kattintásra kinagyulnak.

>>Rómában sem vált be az alternatív karácsonyfa

El tudnád-e fogadni bármelyiket valódi karácsonyfa helyett?

View Results

Loading ... Loading ...
Címkék: , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Ráduly Előd István
  Közzétéve: 9.12.2011, 3:17 pm

  Az igazi gettókarácsony sörösdobozból:

  http://www.christmasmichigan.com/images/christmas-tree-5.jpg

 2. A hozzászólás szerzője: Kelemen Attila
  Közzétéve: 9.12.2011, 3:35 pm

  Szerintem a halszálka nagyon-nagyon vagány!

 3. A hozzászólás szerzője: Gáborrr
  Közzétéve: 9.12.2011, 4:17 pm

  Maradok a karácsonyi cserepes kaktuszomnál, három éve stabilan ott van a nappaliban, néha, amikor tévézni akarok beleülök, utána átkozom egy ideig, de karácsonykor kap maga mellé 4 gyertyát és nem kell semmi más

Szólj hozzá!