Think Outside The Box

Transindex rovatok


A Tusnádról, Aktualitás | 11.11.2011

Saját versenyzők nevelésére fekteti a hangsúlyt a jövőben a Tusnád Cycling Team

Balról: Novák Károly, Novák Eduárd, Török Attila

Románia egyetlen kontinentális biciklis csapata, a Tusnad Cycling Team a 2011-es eredményekről, valamint a 2012-es tervekről tartott sajtótájékoztatót november 10-én. A világbajnok Novák Károly Eduárd, a csapat menedzsere, Török Attila, és a csapat edzője, Novák Károly ismertették a csapat helyzetét, valamint elképzeléseiket a jövőre nézve.

„2011-ben egyre több saját nevelésű fiatalt tudunk beépíteni a csapatba, akik nagyon nagy segítséget nyújtottak a külföldi kerékpárosoknak az egész szezonban. Azt lehet mondani, hogy megalakulásunk óta az idei volt a legösszetartóbb csapat, nagyjából hasonló korosztály, nagy bizonyítási vágy volt mindenkiben” – mondta el Török Attila.

„A szezon egy sajnálatos történettel kezdődött. 2011. jan. 3-án kb. 20.000 euró értékben loptak el kerékpárokat és alkatrészeket a csapat műhelyéből. Ez nagy érvágás volt a klub számára, a kerékpárok pótlása rengeteg pénzbe került, ez a hiány sajnos kihatott az egész szezonra. Később tudtunk speciális edzőtáborba utazni és rövid időt tudtunk ott tölteni, ez meglátszott az év első felében a csapat teljesítményén is, nehezen tudtuk felvenni a harcot a nagyobb csapatokkal, akiknek nem voltak ilyen gondjaik a felkészülésben” – folytatta a menedzser.

Török a versenyeket és az itt elért eredményeket is ismertette. Idén a csapat három fontos versenyen vett részt: júniusban a Román Körversenyen, júliusban a Szeben Körversenyen és augusztusban a Székely Körversenyen.

A Román Körversenyen részsikereket értek el, 3 dobogós helyezést szereztek (egy második és 2 harmadik hely), valamint egyéni összetettben 4. helyet. A gyengébb szereplés okai a változó körülmények voltak: több szakaszt lerövidítettek, valamint Novák Eduárd korábbi egészségügyi problémája, ami miatt feladni kényszerült a versenyt, és ez nagyban befolyásolta a csapat eredményét.

A Szeben Körversenyre nagy reményekkel készültek. Két szakasz is magashegyi befutóval végződött, ez a bolgár Georgievnek kedvezett volna, de sajnos a verseny előtt néhány nappal kórházba került, így nélküle indultak a versenyen. A mezőny nagyon erős volt, 21 csapattal szemben (amiből 15 kontinentális), Georgiev nélkül az összetettben esélytelennek bizonyultak.

A Székely Körversenyt nagyon komoly felkészülés előzte meg: speciális edzőtábor a Hargitán. Nagy akarás és bizonyítási vágy volt a csapat minden tagjában. Sikerült elérni a kitűzött célt, a nagyon erős versenyben megnyerték a csapatversenyt, valamint a legjobb hegyimenőnek járó trikót és egy második helyet a hegyi időfutamon. Külön ki kell emelni a hazai fiatalokat, akik rengeteget dolgoztak Eduárddal együtt, hogy meg tudják nyerni a csapatversenyt. Igazi csapatként versenyeztek, szinte mindenki a legjobb formáját hozta. Egyedüli negatívum, hogy egyéni összetettben nem sikerült a dobogóra állni.

A Tusnad Cycling Team résztvett még több hazai és külföldi versenyen, pl. Boszniában, Szerbiában, Magyarországon, Görögországban, Bulgáriában, Lengyelországban. Itt ki kell emelni Novák Eduárd 7. helyezését egy nagyon rangos, 5 napos lengyelországi versenyen (Dookola Mazowska) ahol nagyon erős mezőnyben, ProKontinentális és Kontinentális csapatok között versenyzett.

A 2012-es év célkitűzéseit, a csapat összetételét Novák Károly edző és Török Attila menedzser ismertették. „Az ideihez hasonlóan jövőre is a három hazai körverseny a legfontosabb, de szeretnénk feljebb lépni, célunk mindhárom versenyen dobogós hely megszerzése, és ha lehet, győzelem. A hazai bajnokságban is szeretnénk minél jobban szerepelni, erős csapatunk lesz, lesz esélyünk a győzelemre is” – mondták el.

„Akárcsak idén, jövőre is szeretnénk a lehető legtöbb külföldi versenyre eljutni, már most van több meghívónk, Görögországba, Lengyelországba, Szerbiába, Boszniába, Bulgáriába, de ha sikerül szeretnénk eljutni a szezon elején az egyiptomi és a marokkói körversenyre, ez nagyon fontos felkészülési szakasz lenne. Sajnos ebben az időszakban, február-márciusban kevés európai verseny van, és emiatt nagyon nehéz meghívót kapni ezekre.”

Ami a csapat összetételét illetni, a magja megmarad, egyedül a bolgár Georgiev távozik. Hosszabbítottak a hazai nevelésű kerékpárosok, Lázár Nándor és Sebestyén Szabolcs, hozzájuk csatlakozik a szintén hazai nevelésű Lukács Andor, aki az idén még junior korú volt. Két év után visszaigazol a csapathoz a nagyon tapasztalt marosvásárhelyi Csicsáky Tamás. Remélhetőleg a csapat tagja lesz a 2009-es Székely Körverseny győztese, a bolgár Evgeni Gerganov, és a szintén bolgár Daniel Petrov, továbbá előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a litván sprinter Marius Bernatonissal is.

„A következő évek egyik fő prioritása az utánpótlás nevelése, célunk, hogy néhány éven belül nagyrészt saját nevelésű versenyzőink legyenek. Jelenleg 10 junior korú sportolónk van, az anyagi lehetőség függvényében szeretnénk bővíteni a az utánpótlás csapatunkat. Ez nemzetközi viszonylatban is eléggé ritka, hogy kontinentális csapatnak saját junior csapata legyen” – mondta az edző.

A Tusnad Cycling Teamnek Romániában egyedüli kerékpáros klubként mozgássérült csapata is van. A csapat kiemelkedő alakja Novák Eduárd, de a többiek is egyre jobb eredményeket érnek el. Nem könnyű dolog a junior és mozgássérült csapat fenntartása a kontinentális csapat mellett, hiszen egy teljesen magánklub, állami támogatás nélkül.

A klub három éves szerződést írt alá a bolgár Vivelo kerékpárgyártóval. Kelet-Európában egyedüliként támogatják a csapatot, ezen kívül nyugat európai pro-kontinentális és kontinentális csapatokat támogatnak. Nekik köszönhetően a csapat a legújabb technikával felszerelt kerékpárokkal tud versenyezni a következő szezonban.

A sajtótájékoztatón köszönetet mondtak a szponzoroknak: a csapat főtámogatója és névadó szponzora a Tusnád Ásványvíz RT, további támogatók Csíkszereda Önkormányzata, SetProdCom, StartEatPest, Hargita Megye Tanácsa, Medexpert, Marien, Székelyhon, Casco, Vivelo, Harborsz, San Gennaro. Nemrégiben sikerült támogatónak megnyerni a MOL-t, ők fogják biztosítani a 2012-es szezon során a csapat utaztatását a belföldi és külföldi versenyekre.

Címkék: , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!