Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 10.11.2011

Hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a keskenyszájú orrszarvút Nyugat-Afrikában

Fotó: rhinofund.org

A legutóbbi, veszélyeztetett fajokra vonatkozó becslések szerint nem maradt fent egy példány sem a nyugat-afrikai keskenyszájú (fekete) orrszarvúfajból, ugyanakkor egy közép-afrikai szélesszájú (fehér) orrszarvúfaj is nagy valószínűséggel kihalt – áll az IUCN Vörös listáján.

A lista ez évi frissítésében több veszélyeztetett faj szerepel, mint valaha; az emlősöknek 25%-át fenyegeti kihalás. A két rinocérosz-alfajon kívül az utolsó jávai orrszarvú is eltűnt, valószínűleg orvvadászok lőtték le. Simon Stuart, az IUCN Fajtúlélési Bizottságának elnöke szerint ezek az állaton maximális biztonságot érdemeltek volna, ugyanis a szarvuk nagyok keresett az orvvadászok körében.

Az idei lista egy másik kiemelt pontja Madagaszkár és az itt élő hüllők. A jelentés szerint a szárazföldi hüllők 40%-a veszélyeztetett itt, de a védelmükre új területeket hoztak létre. Olyan fajok megmentését tudják így elősegíteni, mint a nemrégiben felfedezett “Tarzan kaméleonja” (Calumma tarzan) és a lábatlan szkink (Paracontias fasika).

Forrás: BBC

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Újonnan felfedezett fajok 2011-ben » Think Outside The Box
    Közzétéve: 27.12.2011, 12:57 pm

    […] állatfajt (például elpusztult a jávai orrszarvú utolsó példánya is Vietnamban, és a nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvút is kihaltnak nyilvánították), mások populációja folyamatosan csökken, jópár új […]

Szólj hozzá!