Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 31.10.2011

Tüntetés lesz kedden a Környezetvédelmi Minisztérium előtt a fogarasi vízierőművek ellen

A Környezetvédelmi Koalíció (Coaliția pentru Mediu) november elsején 11 órától a környezetvédelmi minisztérium előtt tüntet, és arra szólítja fel Borbély Lászlót, hogy állítsa le az ország több hegyi folyóján is épülő törpevízierőművek munkálatait. A környezetvédők szerint a vízierőművek építése súlyosan károsítja a hegyi folyók, patakok ökoszisztémáját, a Capra folyó állapotát szeptemberben jelezte Dan Păvăloiu televíziós munkatárs.

A 69 környezetvédelmi szervezetet magába foglaló ernyőszervezet elnöke, Lavinia Andrei megkeresésünkre elmondta, nem tudják, hány résztvevőre számíthatnak. Mindenesetre azt fogják kérni a minisztertől, hogy tartassa be a hatályos törvényeket, amelyeket nem egyszer megszegtek az építkezések során.

Olyan projektek esetében is fordulnak elő szabálytalanságok, amelyek amúgy rendelkeznek különféle engedélyekkel. Például meg van szabva, hogy egy folyó hozamának hány százalékát szabad felfogni áramfejlesztésre, illetve a vezeték sem haladhat a patak vagy folyó medrében. Ezeket nem tartották be – mondta az elnök.

A tüntetésre való felhívásban az is szerepel, hogy az Országos Vízügyi Hatóság (ANAR) a helyszíni vizsgálatok ellenére is azt állítja, hogy minden törvényesen zajlik. A Koalíció szerint ez egyáltalán nincs így, ezért nemcsak a minisztériumtól, hanem minden érintett intézménytől és szervezettől azt kérik, hogy orvosolják a törvénytelenségeket. Ha ez nem következik be, jogi lépéseket is fontolgatnak – mondta még el Lavinia Andrei.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!