Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 28.10.2011

Elfoglalták az őslakos tiltakozók az amazonasi gát építőtelepét

A gát látványterve. Forrás: Wikimedia Commons

Tüntetők százai foglalták el a Belo Monte óriás duzzasztógát építőtelepét, és azt mondják, bármeddig ottmaradnak, csak végleg állítsák le a projektet.

A katolikus egyház által támogatott helyi szervezet szerint több mint 600 helybéli foglalta el a telepet és az odavezető utat, és ez incidensek nélkül történt. A hivatalos álláspont szerint erre a kormány nemtörődömsége és az őslakosok iránti tisztelethiánya vezetett. A BBC Sao Paolo-i tudósítója arról értesült, hogy egy helybéli bíró távozásra szólította fel a tüntetőket, különben naponta 300 dolláros bírsággal kell számolniuk.

A gát építését múlt hónapban állították le, viszont a munkások számára létesítendő épületeken még mindig dolgozhattak. Carlos Castro Martins bíró akkor minden olyan tevékenységet megtiltott, amely a Xingu folyó természetes folyásának árthat, így kikötők vagy csatornák létesítését is. Az ítéletet, amelyet egy halászegyesületnek kedvezően hozott meg, a gátépítő konzorcium valószínűleg megtámadja.

Forrás: BBC

Címkék: , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Így épül a Belo Monte duzzasztógát Brazíliában » Think Outside The Box
    Közzétéve: 20.4.2012, 10:35 am

    […] szánt létesítményeket tovább építhették. Ezért egy csoport aktivista és őslakos elállta a munkálatokhoz vezető utat. A gátat építő Vale cég 2012-ben elnyerte a Greenpeace által szervezett, leginkább […]

Szólj hozzá!