Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 27.10.2011

Térképen az emberi tevékenység nyomai

Európa és Ázsia légi közlekedése

Felix Pharand Deschenes kanadai kutató interneten fellelhető, nyilvános adatok alapján olyan alternatív térképeket készített, amelyeken az emberi tevékenység nyomai, így az utak, légifolyosók, elektromos vezetékek látszanak. Deschenes szerint bár hivatalosan nem így nevezzük, az antropocén földtörténeti korban élünk, és ennek megfelelő képeket is kell készíteni Földünkről.

Az általa elnevezett korszakot definiálni is próbálja; meglehetősen bonyolult meghatározása így hangzik: “Ezt az időszakot az ipari társadalmak tevékenységeiben bekövetkezett változás határozza meg, amely a tizenkilencedik század fordulóján kezdődött, és amely az emberiség történelmében példátlan mértékben bontotta meg a Föld rendjét: többek között klímaváltozást, biodiverzitás csökkenését, a tengerek, talaj és levegő szennyezését, az erőforrások elfogyasztását, lecsupaszítást, a lakott területek radikális megváltozását okozta. Ezek a módosulások világnézetünk és tudatosságunk nagymértékű átszervezését követelik, és azt, hogy másféleképpen lakjuk be ezután a Földet.”

Európa és Ázsia útjai, vasutai és tengeralatti járatai. Kattintásra kinagyul!

A világ közlekedési hálózata. Kattintásra kinagyul!

A képek az emberi civilizáció terjeszkedését mutatják az aszfaltozott utakkal, a fényszennyezéssel, vasútvonalakkal, légifolyósókkal. Az ábrázolás nem méretarányos, hiszen például az elektromos vezetékek nem látszanak az űrből.

A kutató célja, hogy Globaia nevű szervezetével az emberi faj világra gyakorolt hatásaira hívja fel a figyelmet.

Forrás: Origo.hu, Globaia.org

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!