Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 26.10.2011

Mágikus madárnak hitték és megölték Zambiában az egyik erdélyi sast

Fotó: Kósa Ferenc

Egy zambiai kutató értesítette levélben a Milvus Csoportot arról, hogy valószínűleg egyik GPS-szel ellátott madaruk az, amelyet egy helyi közösség megölt és elégetett, az adót pedig fekete mágiához akarják felhasználni. Lisa október 15. óta nem közvetített adatokat.

Lisa útja 37 napot tartott. Szeptember 13-án kelt át a Boszporuszon, majd négy nap alatt átrepülte Törökországot. Később eltévedt, és a vonulási úton kívül eső Sínai-félsziget sivatagos, déli csücskén kötött ki. Hat napig tartó próbálkozás után végül sikerült átrepülnie a Szuezi-csatornán és átjutnia Afrikába, a Nílus völgyébe. Ezután átrepülte Szudánt és Etiópiát érintve, Ugandában október 10-én keresztezte az Egyenlítőt. Október 15-i utolsó, Zambiából érkező koordinátáig összesen 8535 kilométert repült a fészkétől.

A helyi sajtó tudósítása szerint Kawambwa falu – amelynek koordinátái megfelelnek az utolsó küldött jelnek – lakosai egy bokorban találtak a legyengült madárra, agyonverték, majd elégették. A tumfweko.com internetes lap munkatársai megtalálták a madár gyűrűit, és kiderítették, hogy a GPS-adót fekete mágiára akarják majd felhasználni. A lap figyelmeztet arra, hogy a helyiekkel, különösen a vonulási úton lakókkal tudatni kell: ezek a műszerek tudományos célokat szolgálnak.

Forrás és teljes történet: Sasnapló

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!