Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 25.10.2011

Orvvadászok lőtték le az utolsó jávai orrszarvút Vietnamban

Fotó: Wikimedia Commons

Elpusztult Vietnamban az utolsó jávai orrszarvú, az állatot valószínűleg orvvadászok lőtték le, mivel hiányzik a szarva – jelentették természetvédők. A fajnak már kevesebb, mint 50 egyede él még szabadon, ezek Indonéziában találhatóak.

Az orrszarvúak illegális vadászata globálisan terjed. Idén az IUCN kiadott egy jelentést, amely szerint az afrikai orrszarvú-populációk az utóbbi évtizedek legnagyobb csökkenését mutatják a vadászat miatt. A Traffic nemzetközi vadkereskedelem-figyelő szervezet becslései szerint ennek az az oka, hogy ázsiai orvosi piacokon nagy a kereslet a szarura.

Indonéziában tíz éve nem jeleztek orvvadászi tevékenységet, ez az aktív védelemnek és a nemzeti parkok hatóságainak köszönhető – mondta el az IUCN specialistája. A kis populációt egyelőre másfajta veszély fenyegeti jávai területükön: egy invazív pálmafaj.

Forrás: BBC

Címkék: , , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Újonnan felfedezett fajok 2011-ben » Think Outside The Box
    Közzétéve: 27.12.2011, 12:53 pm

    […] az idén elveszítettünk néhány állatfajt (például elpusztult a jávai orrszarvú utolsó példánya is Vietnamban, és a nyugat-afrikai keskenyszájú orrszarvút is kihaltnak nyilvánították), mások […]

Szólj hozzá!