Think Outside The Box

Transindex rovatok


A WWF cikkei | 25.10.2011

Mentsük meg az érintetlen erdőket!

Fotó: Mircea Struţeanu

A WWF és partnerei, a Think Outside The Box és az Antena 3 kampányt indít útnak, amelynek célja, hogy a Romániában levő 250 ezer hektárnyi szűz erdő védettségi státuszt kapjon. Erdeink az utolsók között vannak Európa-szerte, és mivel törvény által nem védettek, könnyen megeshet, hogy törvényes módok pusztítják el őket.

A fő oka annak, hogy az érintetlen erdők ezidáig megmaradtak az, hogy nehezen megközelíthetőek, és az öreg fa kevés pénzt ér. Ma viszont nagy a nyomás, nagy a faanyag iránti kereslet, egyre több utat akarnak építeni az eddig viszonylag elszigetelt erdők irányába.

Az érintetlen erdők azonban olyan helyek, ahol a természet vegytiszta állapotban, minden emberi beavatkozás nélkül tud létezni. Stabil ökoszisztémák, ahol akár 13 ezer faj is megélhet. A WWF szerint erdeink, amelyek az Európában fellelhető érintetlen erdők 65%-át teszik ki (nem számolva Oroszországot), örökségvédelmi értékkel bírnak.

Az utóbbi évtizedek esztelen gazdálkodása miatt a fejlett országokban eltűntek az érintetlen erdők, viszont a Kárpátok ökorégiójában még 322 ezer hektárnyi – ebből nagyrészt Romániában – még mindig fellelhető. Ezeknek csupán 18 százaléka élvez valamiféle védettséget azáltal, hogy természetvédelmi területekre esik, és egy elenyésző arányuk teljesen védett.

A WWF petíciója az állam figyelmét hívja fel arra, hogy teljeskörű védettséget kell szentelni ezeknek. A helyzet megváltozásához a jelenlegi “védőerdő” státust “szigorúan védett erdőre” kellene módosítani, illetve kártérítést biztosítani az erdők tulajdonosainak, hogy lemondjanak róluk. A szervezet levélben kérte a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztériumot arra, hogy mielőbb biztosítsa a megfelelő jogi keretet az érintetlen erdők védettségének kinyilvánításához.

>>Itt írhatod alá a petíciót

A WWF ugyanakkor azt is célul tűzte ki, hogy elmesélje az érintetlen erdők történeteit, amelyeknek védelme mindannyiunk feladata.

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!