Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 24.10.2011

A tüntetők nyomására ejtették az amazonasi útépítés tervét


A La Prensa című brazil lap karikatúrája a Tipnist átszelő útról

Evo Morales bolíviai elnök bejelentette, végleg ejtette az amazonasi őserdőn keresztül tervezett út megépítésének tervét, miután a beruházás híre tömeges tiltakozást váltott ki az őslakosok körében.

Morales két nappal azután nyilvánította megoldottnak a kérdést, hogy az őslakos tüntetők menete elérte a fővárost, La Pazt. Az út nem az esőerdő védett területén fog áthaladni – mondta az elnök, hozzátéve, erre vonatkozó utasítását elküldi a parlamentnek is.

Rafael Quispe őslakos vezető szerint az elnök javaslata jó jelnek tekinthető, ám a tüntetőknek emellett még 15 más követelése is van, amelyről tárgyalni szeretnének.

Az elnök egyébként már másodszor kényszerül arra, hogy „a nép követelésének” engedve megváltoztasson egy korábbi döntést. Tavaly karácsony után majdnem duplájára akarta növelni az üzemanyagárakat, ám le kellett mondania az intézkedés érvénybe léptetéséről.

Az őslakosok két hónapon keresztül gyalogoltak a fővárosig a Tipnis nevű őslakos terület és nemzeti park területére tervezett útépítés ellen tiltakozva. Az elmúlt napokban La Pazban is többezren vonultak az utcára, hogy az amazonasi útprojekt ellen tiltakozzanak. A bolíviai kormány szerint az út gazdasági fejlődést és reginális integrációt hozott volna az eldugott térségekbe, ám a tüntetők attól tartottak, szülőföldjükön a projekt bátorítani fogja az illegális telepek létesülését és az erdőirtást. A projektet a brazil kormány finanszírozta volna, ám a brazil közvélemény egy része is ellenezte azt negatív környezetvédelmi hatása miatt.

Forrás: BBC

Címkék: , , , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!