Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 21.10.2011

IUCN: kihalófélben a jegesmedve

Fotó: Gerard Van Der Leun/flickr.com

Felhívást intéztek csütörtökön a jegesmedvék védelmére a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szakértői. A svájci székhelyű szervezet kiemelte, hogy egy tanulmány a jegesmedvék számának drámai csökkenését vetíti előre a következő 10-15 évre a globális felmelegedés miatt.

A veszélyeztetett állatokról az IUCN által vezetett vörös listán a jegesmedve (Ursus maritimus) a sérülékeny kategóriában szerepel, ami azt jelenti, hogy a populáció kihalóban van. A jegesmedvék tengerjeges környezetben élnek, és ha a környezet megváltozik, annak pusztító hatása lehet az életükre – mutatott rá az IUCN. „Itt az ideje, hogy fellépjünk a jegesmedvék védelmében” – jelentette ki Dag Vongraven, az IUCN jegesmedve-szakértője, a Norvég Sarki Intézet munkatársa. „Ha nem sikerül állást foglalni a faj megmentése mellett, számolhatunk a populáció súlyos megtizedelésével, és szinte majdnem bizonyos, hogy eltűnnek azokból a térségekből, ahol most honosak.”

Az IUCN által idézett becslések szerint a jeges tengerek felülete és a jég vastagsága 2100-ig 10-50 százalékkal csökkenhet. A Norvég Sarki Intézet tanulmánya szerint a sarkkörben a tengerekben nyáron képződő jég már mintegy tíz éven belül eltűnhet, nem pedig 50-100 éven belül, ahogyan azt az előrejelzések többsége jósolja.

„A klímaváltozás lesz a fajok kihalásának egyik legfőbb oka a XXI. században” – mondta Simon Stuart, az IUCN fajok túlélésével foglalkozó bizottságának elnöke. „Csökkenteni kell a fosszilis energiafelhasználást, és biztosítani kell, hogy a vezetők határozott döntéseket hozzanak az üvegházhatású gázok kibocsátásának, az általános felmelegedés fő okának csökkentésére”.

A jegesmedvék Kanada, Grönland, Norvégia, Oroszország és Alaszka jeges térségeiben élnek. Állandó kijárásuk van a tengerre, egész évben tudnak vadászni. Azokban a térségekben, ahol a jég nyáron elolvad, a jegesmedvéknek évente hónapokat kell vándorolniuk a szárazföldön, és a tartalékokból élniük, a jég újbóli kialakulására várva.

Forrás: MTI/Index.hu

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!