Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 20.10.2011

Öt éves a WWF Románia

“Nem tudunk megmenteni mindent, amit szeretnénk, de ha megpróbáljuk, több mindent menthetünk meg, mintha feladnánk”- vallja Sir Peter Scott, WWF-alapító. Romániában ötödik, globálisan ötvenedik születésnapját ünnepli a World Wildlife Fund.

1961-ben alapították, mára pedig az egyik legtekintélyesebb környezetvédő szervezetté nőtte ki magát: több mint ötmillió támogatót, és több mint száz országban futó projekteket tudhat magáénak. Világszerte egymilliárd hektárnyi védett területet hozott létre és számos kihalófélben levő fajt, köztük az emblémájává vált óriáspandát is sikerült megmentenie.

Romániában 2006-ban hozták létre a helyi szervezetet a Duna-Kárpátok program keretében, az azonos nevű ökorégióban található helyek természetvédelmének megerősítésére. A Duna-Kárpátok régió a világ 200 legfontosabb ökorégiója között van, kiemelkedő biodiverzitása miatt. A WWF az ország specifikus problémáira igyekezett megoldásokat találni, köztük a kaotikus gazdasági fejlődés okozta gondokra, mivel a fejlődéssel együtt nem figyelnek a természetben okozott károkra is. Ugyanakkor annak ellenére, hogy Románia természete szempontjából egyike a leggazdagabb és legváltozatosabb országoknak az EU-ban, egyedül nálunk nincs valós politikai és pénzügyi támogatása a védett területek megőrzésének.

“Bár kijelenthetjük, hogy az öt év nagyon hasznosan telt el, sikerült egy erős szervezetet felépíteni fontos projektekkel, és fontos szerepünk van több környezetvédelmi probléma megoldásában, még nem lélegezhetünk fel. Öt év alatt sok csatát megnyertünk, de a háborút még nem. Bár egyre több a jó hír, a környezetvédelemben még mindig a negative hírek uralkodnak. Biztosan változtatni tudunk ezen az irányon is, de csak akkor, ha még erősebbek leszünk, és még több polgár mellénk áll” – nyilatkozta Csibi Magor, a WWF Románia elnöke.

Forrás és bővebb információk: WWF Románia

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!