Think Outside The Box

Transindex rovatok


Urban Legend | 20.10.2011

Zsírszegény élelmiszerek: egészségesek vagy csak marketingfogás?

3,5%, 3%, 1,8%, 0,1% – mekkora zsírtartalom a jobb? A szupermarketek polcai tele vannak alacsony zsírtartalmú termékekkel, amelyeket úgy reklámoznak, mint egészséges és az alakunknak is jót tevő étkek. Sok orvos és táplálkozási szakember az élelmiszerek zsírtalanított változatát ajánlja, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre.

Szerző: Roxana Bucată, fordította: Rácz Tímea

De olyan véleményeket is lehet hallani, amelyek szerint hiába viseljük el a „low-fat“ étkek rossz ízét, nem leszünk egészségesebbek tőle. Ezeket csak olyan vállalatok reklámozzák, amelyek ránk akarják kényszeríteni a termékeiket és a koleszterincsökkentő gyógyszereket. Dr. Corina Zugravu nutricionista segítségével próbáltuk kideríteni, mi az igazság az alacsony zsírtartalmú élelmiszerekkel kapcsolatban.

A low-fat élelmiszerek egészségesebbek

Azok a termékek, amelyekből kivonták a zsiradékot, egészségesebbek, sőt, közrejátszanak a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A magyarázat abban áll, hogy a mai ember kevesebbet mozog, könnyebben elhízik, és úgy szeretne csökkenteni a napi kalóriabevitelén, hogy közben ne változtasson radikálisan az étrendjén. Ezért a legtöbb kalóriát tartalmazó zsiradékokat vonják ki elsősorban az ételekből, csakhogy nem mindent lehet – például a mogyoróból vagy a tojássárgából nem tudjuk kivonni.

Mindenkinek zsírszegény tejet kellene innia

A tejtermékek zsírtalanítása nemcsak a kevesebb kalória miatt hasznos, hanem azért is, mert a tejfélék rossz koleszterint és telített zsírsavakat tartalmaznak. Ebből következően mindenkinek zsírszegény tejtermékeket kellene fogyasztania. A legtöbb tudós már 2-4 éves kortól a zsírszegény tejre való áttérést javasolja, mert mindenképp zsiradékhoz jutunk olyan élelmiszerek révén, amelyekből nem lehet kivonni. 25 éves kor után azonban mindenképp át kellene állni: ha 1,8%, 1,5% vagy 0,1% zsiradékot tartalmazó tejet fogyasztunk, gyakrabban ehetünk tojást, ami tápanyagokban gazdag, de koleszterint is tartalmaz. Másfelől a tejtermékek az idősek számára fontos élelmiszerek, mert segítenek megelőzni a csontritkulást.

A zsírszegény élelmiszereknek nincs íze

Zsiradék nélkül az íz nem annyira erőteljes, mivel ezeket tudjuk érzékelni (organoleptikusak). Egy erre vonatkozó javaslat, hogy ne igyunk egyáltalán zsíros tejet, hogy ehhez képest ne érezzük vízízűnek a zsírszegényet.

A zsiradék kivonása a vitaminokat is elvonja

A zsírban oldódóakat igen, a tej esetében ez az A és D vitamin. Más országokban a termelők hozzáadják az elveszített vitaminokat a tejhez, nálunk ez nem történik meg. Míg a felnőttek számára ez nem jelent nagy gondot, mivel a vitaminokat más forrásokból is magukhoz vehetik, a gyerekeknél számottevő a veszteség.

A zsírszegény ételek másképpen néznek ki

A zsír csökkenésével a szilárdság is csökken, ezért például az ilyen joghurtok “vékonyabbak” és áttetszőbbek. Azonban a gyártók gyakran zselatint vagy keményítőt adnak hozzá, így kevésbé lesz vizenyős.

Nem minden zsírszegény étel egészséges

Minden “low-fat” élelmiszer jó, de például a majonéz esetében a normál a javallott, mivel növényi olajat, vagyis “jó” zsiradékot tartalmaz. Így ha több kalória is van benne, egészségesebbnek számít.

Ha zsírszegény ételeket fogyasztunk, más tápláléktípusokból többet is ehetünk.

A zsírszegény termékek nem jogosítanak fel a túlzásokra. Ezektől nem fogyunk, csupán kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint normál társaik, így egyszerre kisebb kalóriamennyiséget viszünk be, ez viszont nem érv a mértéktelen evésre.

A zsírszegény ételekből többet eszünk

A zsír jóllakat, ezért a zsírszegénytől nem telünk meg olyan gyorsan, így fennáll annak az eshetősége, hogy többet együnk.

A low-fat ételek több kalóriát tartalmaznak, mint a normál társaik

Némely vélemény szerint ezekben azért lenne több kalória, mivel ízjavítónak szénhidrátokat adnak hozzájuk. Ez éppen előfordulhat, de nehéz elképzelni, hogy a hozzáadott cukor kalóriatartalma nagyobb legyen, mint az elvont zsiradéké. Egy gramm zsiradék 9,3 kilokalóriát tartalmaz, míg egy gramm szénhidrát csupán 4,1-et. Mindenesetre azok, akik tartózkodnak a szénhidrátoktól, olvassák el figyelmesen a zsírszegény ételek címkéjét is.

A dietetikus termékben nincs feltétlenül kevesebb kalória

A cukorbetegeknek szánt élelmiszerek például dietetikusak, de nagyon sok zsiradékból származó kalória van bennük. Így a zsírszegény gyümölcsjoghurtokban is, mivel sok a hozzáadott cukor. A fogyasztó nézzen utána figyelmesen, és ne higgyen elsőre a “dietetikus” jelzésnek.

A zsíros tejtermékek egészségesebbek

Egy, a Harvard School of Public Health-en végzett kutatás azt mutatta ki, hogy a zsíros tejfélék csökkentik a cukorbetegség kockázatát. Pontosabban a vérben jelenlévő omega-7 zsírsavról van szó, amelyről úgy tűnik, hogy képes erre. A nutricionista azon a véleményen van, hogy a tejben található zsiradékok efféle hatásait még alaposabban kutatni kell. Vagyis nem általában, hanem csak egyes zsírsavak rendelkeznek ilyen hatással. Az azonban világos, hogy a zsírszegény ételek fogyasztása és bizonyos betegségek között nincs ok-okozati összefüggés.

A zsírszegény ételek károsa hatással vannak az egészségre

A zsírszegény joghurtot fogyasztó nők gyermekeinél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki asztma, mivel a terhesség alatt nem adták át a jótékony hatású zsírsavakat. A Harvardon végzett kutatásban 70 ezer terhes dán nőt és gyerekeiket figyelték meg hét éves korig, és arra jutottak, hogy a zsírszegény joghurtot fogyasztó nők gyerekei 1,6-szor nagyobb eséllyel lettek asztmásak hét éves korukig, mint a többiek.

A zsírszegény ételeken alapuló étrendnek nincsenek egészségügyi szempontból jótékony hatásai

Akárcsak a csökkentett sófogyasztást, a zsírszegény étrendet is éveken keresztül megkérdőjelezték. Egy, a Journal of the American Medical Association folyóiratban publikált tanulmány azt mutatja, hogy a zsírszegény étkezés nem csökkenti a szív- és érrendszerbeli megbetegedések, a végbélrák és a mellrák kockázatát. A kutatók a vizsgált közel 50 ezer nőt két csoportba osztották az étrendjük alapján, és mintegy 8 évig figyelték őket. A kutatás legfontosabb következtetése az volt, hogy a szívproblémák kockázata nem csökkent a zsírszegényen étkező nőknél. A tanulmány magyarázói azt is kiemelték, hogy az étkezési tippek, amelyekkel 30 éve bombázzák az Egyesült Államok lakosságát, a kormány, a zsírszegény ételeket gyártó cégek és a koleszterincsökkentő gyógyszereket forgalmazók részéről érkezik.

Címkék: , , , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Zolika
  Közzétéve: 21.10.2011, 8:39 am

  Zsírszegény marhaság! Vajból 85%-os, nem pedig valami élelmiszerjellegű margarin. A tejet pedig háztól. Az natúr. Nem bóti fehérvíz.

 2. A hozzászólás szerzője: Pistike
  Közzétéve: 25.10.2011, 9:01 am

  Mozogni és mozogni, munkából kerülővel hazamenni, a gyereket többször kivinni a levegőre, sportolni vele, ha még koca sportolóként is. Városban lakók gyalog vagy bringával járjatok munkába. Üzletbe gyalog, a takaritást te magad végezd, azzal is mozogsz. S máris ehetsz nyugodtan azt ami jó lesik.

 3. A hozzászólás szerzője: Szabadszáj
  Közzétéve: 21.3.2012, 10:06 pm

  Vigyázunk a zsírösszetétel mértékére, szerintem is fontos. Pedig falun élek reggeltől mikulásig dolgozom. Szikár alkat vagyok, 176 cm 61 kg. Ami ennél fontosabb, hogy sok beteget látok itt vidéken is, eszik a szalonnát “natur” sajt és tojás kiséretében, 3,5 vagy több zsirszázalékos tejet isznak. A nyugdíjat pedig alig érik meg, 65 %-a a haláleseteknek szív és érrendszeri problémából adódik.

Szólj hozzá!