Think Outside The Box

Transindex rovatok


Wélemény | 12.10.2011

Hány más életet ér Steve Jobs?

A RIP-elő, köszönetet mondó, sajnálkozó és könnyező státusokat, fotókat még Steve Jobs halálának napján ellensúlyozni próbálta néhány olyan kép, amelyen egy ember távozását milliók szenvedésével és embertelen körülmények közötti elmúlásával állította párhuzamba. Lájkok, share-ek és kommentek tömegesen fejezték ki egyetértésüket. Az egyszeri nethasználó meg csak könnyeit törölgeti: hát mégsem veszett ki a humanitárius érzés az emberiségből?

Rácz Tímea

Nem tudni, honnan indultak ezek a képek, de szűk egy hét alatt a Facebook-tól kezdve az olcsó szórakozást kínáló honlapokig mindent megjártak. Lehet, hogy valamilyen szervezet tagja posztolta először, lehet, valaki, aki tényleg zsigerből gyűlöli az Apple-t és/vagy minden multit. Talán a knowyourmeme.com egyszer kideríti. Azt viszont nehéz elhinni, hogy csupán ezt az egy posztot lájkoló háromezer emberke mind lelkes önkéntes, jótékonykodó, és egy sincs közöttük, aki az iPhone-ján nyomta volna meg a tetszik gombot.

Az ilyen posztok láttán elgondolkodhatunk: vajon kilóban mérik az emberi életet? Amiért létező, súlyos tragédia, hogy ezrek pusztulnak éhen minden nap, tényleg nem kellene érdekeljen egyetlen ember halála? Olyan emberé, akinek a társadalmi szerepe vitatható, embertársaihoz való viszonya gyakran kritizált (lásd a beosztottakkal szembeni szigorúságát, vagy éppen egy nagyon friss elemzést arról, hogy talán soha egy centet sem fordított jótékonysági célokra), viszont nem nevezhető gonosznak, háborús bűnösnek, és egész munkásságában mégiscsak van valami inspiráló?

Álságosnak tartom, amikor az esetleges kapitalizmus – szocializmus, a mi jólétünk – mások mélyszegénysége között fennálló vagy–vagy helyzetet emberi életekre is kivetítik. Amikor egy mélyebb problémát, amelynek minden bizonnyal ők is részesei, egyetlen, bár támadható vezető nyakába akarnak varrni. A fentebb linkelt fotón azt bizonygatták, hogy Steve Jobs találmányai nem enyhítették a szenvedést. Az már kimarad, hogy ugyanígy nem változtat semmit a halála sem.

Kicsit arra emlékeztet ez az egész anti-Jobs hadjárat, mint amikor 2001-ben olyanok hangzottak el: miért sajnáljuk Amerikát, ők sem sajnálták ledobni az atombombákat. Vagy egy egészen friss példa: a norvégiai mészárlásban 69-en haltak meg, eközben Afrikában naponta éhező gyerekek ezrei. Persze ezek az összehasonlítások sokkal megdöbbentőbbek, mivel kétségkívül nagyméretű tragédiáról van szó minden esetben. De ezen logika alapján ha a tízezerhez képest a hatvankilenc semmi, egyről ne is beszéljünk.

A RIP-lavina két-három nap alatt lecseng. A legnagyobb rajongók sem tudnak örök ideig gyászolni. A probléma pedig marad, és nem oldódik meg mások halálával. Éppen ezért, amikor emberi életekről van szó, az is–is szemüveg célravezetőbb a vagy–vagy szemellenzőnél.

Címkék: , , , , ,

6 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Dunai
  Közzétéve: 12.10.2011, 10:44 am

  Mna. Attól, mert nem volt Jobs filantróp, egy csomó embernek adott munkát (a cég alklamazottaitól elkezdve a kiegészítők gyártóinak munkatársaiig) és ha így nézzük, talán sokkal több emberre volt jó hatással, mintha egy segélyszervezet egyszeri akciójának adományozott volna x összeget. Szerintem jó párhuzam vonható közte és Soros György között, aki a tanulást, az emberek kultúrálásába fektetve akarja megváltoztatni a világot, nem a direkt adakozással.

 2. A hozzászólás szerzője: cxvxc
  Közzétéve: 12.10.2011, 2:44 pm

  A kommentek arra vonatkoznak, hogy az apple termekeket konkreten milyen korulmenyek kozt gyartottak kinaban…. nehez ugy az emberiseg jotevojeketn siratni valakit, ha kozben tudjuk a koszos reszleteket is. ennyi.

 3. A hozzászólás szerzője: csaga
  Közzétéve: 12.10.2011, 9:41 pm

  Nem kell Kínáig menni, szép hazánkban is vannak olyan multik gyárai ahol rabszolgabérért dolgoztatják az embereket. Nem is tudtam, hogy Steve nem volt filantróp, ehhez képest Bill egy angyal.

 4. A hozzászólás szerzője: Willy Wonka
  Közzétéve: 13.10.2011, 1:45 pm

  Szerintem nem túl korrekt ilyen módon bűntudatot kelteni az emberekben. Sőt kifejezetten sértő és tiszteletlenség Steve Jobs, de akár úgy is írhatnám, hogy egy halottal szemben, hogy ilyen plakátok jelennek meg. Én kérek elnézést, hogy meghalt… ( azért meg főleg, hogy ezt pont október 23.án merte megtenni… ) valószínűleg ő sem örülne illetve várná el hogy milliók sírjanak utána..azért gondolkozzatok már emberek. Ha az Apple-t meg a multikat akarjátok szidni meg lehet tenni kultúrált módon is..ezzel együtt természetesen sajnálom az éhező gyerekeket is Afrikában, meg értem, hogy pl. egy Iphone árából mennyi kaját lehetne nekik venni, de könyörgöm tartsuk már tiszteletben hogy egy ember meghalt…akár Steve Jobs az illető akár nem..

 5. A hozzászólás szerzője: Willy Wonka
  Közzétéve: 13.10.2011, 2:23 pm

  bocsi október 6, csak már a 23.a van a fejemben 🙂 😛

 6. A hozzászólás szerzője: zorzonella
  Közzétéve: 14.10.2011, 12:33 pm

  lehet, hogy a zen buddhista felfogásával függ össze a nem adakozás.

Szólj hozzá!