Think Outside The Box

Transindex rovatok


A WWF cikkei | 11.10.2011

Felmérés: a Natura 2000-es területek lakossága nem ismeri a természetvédelmi hálózatot

A legnagyobb erdélyi Natura 2000-es terület lakosainak 88%-a semmit sem tud a természetvédelmi területek hálózatáról – derült ki egy felmérésből. Az információhiány mellett azonban pozitívan vélekednek a vidék természetvédelmi státusáról, mivel pénzbeli kompenzációt várnak tőle.

A Szeben megyei Hortobágy-fennsík és Nagy-Küküllő menti Natura 2000-es területen élő lakosok 58 százalékát nem vagy csak nagyon kevéssé érdeklik a környezeti problémák, 42%-uk szerint ugyanakkor a környezet állapota nagymértékben befolyásolja az életminőséget. A felmérés eredményeiből az is kiderül, hogy a területen élő fajokat – őz, nyúl, farkas, róka, vaddisznó – a helyiek károsnak tartják.

Florentina Florescu, a területeken élőkkel való hatékony kommunikációt célzó projekt vezetője azt mondja, részben számítottak ezekre az eredményekre. Romániában úgy vezették be a Natura 2000-es hálózatot, hogy a közvetlenül érintettekkel nem konzultáltak. A mostani adatok hozzásegítenek ahhoz, hogy a lakosság megkapjon minden megfelelő és korrekt tájékoztatást.

A felmérés 44 települést és 90 ezer lakost magába foglaló területen releváns. 1200 személy megkérdezésével készült 2011 augusztus-szeptemberében.

Forrás és több infó: TOTB.ro

Címkék: , ,

Egy hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Tavaszig felmérik a Csomád-Bálványos Natura 2000-es terület értékeit » Think Outside The Box
    Közzétéve: 15.10.2011, 8:22 am

    […] Egy felmérés szerint a Natura 2000-es területek lakossága Romániában nem igazán ismeri a természetvédelmi hálózatot. Hogy az információhiányt behozzák és a tévhiteket eloszlassák, a Vinca Minor szórólapokat készített, amelyek a Natura 2000-es területekről általában, illetve a Csomád-Bálványosról is információkat tartalmaznak. Erre a tájékoztató konferenciára pedig meghívtak civil szervezeteket, vállalkozókat, intézmények képviselőit és a médiát, hogy ismertessék a természetvédelmi terület felmérésének eddigi eredményeit. A Natura 2000-es természetvédelmi területek létrehozásának célja a biodiverzitás megőrzése. Két EU-s direktíva – a madárvédelmi és élőhelyvédelmi – alapján jelölik ki ezeket a területeket, ez alapján kapják az SPA (Special Protection Area), illetve a SCI (Sites of Community Importance) kódneveket. A Natura 2000 területek listáját a tagállamok javasolják; az SCI-ket az Európai Bizottságnak kell jóváhagynia, hogy részévé váljanak a “hálózatnak”, a madárvédelmi direktíva alapján kijelölt SPA-k automatikusan Natura 2000-es területek lesznek. […]

Szólj hozzá!