Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 7.10.2011

Ültess te is egy jótettet Romániában!

A Plantăm fapte bune in România! című mozgalom önkéntesei ősszel hat megyében (Maros, Argeş, Ialomiţa, Vaslui, Temes és Szatmár) szerveznek faültetést. A “jótettek ültetése” azonban ennél komplexebb: a szervezők egy erdőirtást nyomon követő térképet is készítenek, valamint a faültetés és az egész projekt közösségi oldalakon való reklámozását is szorgalmazzák, “Pădurea Social Media” címmel.

Liana Buzea országos koordinátort kérdeztük a mozgalom jelenlegi helyzetéről, a faültetések körülményeiről.

Miért éppen ebben a hat megyében szervezik meg idén ősszel a faültetéseket?

Mert ezekben szerveződtek meg az elvárások szerint. Konkrétan arról van szó, hogy itt voltak legalább 3 fős előkészítő csapataink, állami gondozásban levő területek, technikai jellegű projektjeinkre pedig támogatás: lehetőségünk van az erdőkezelési alapban nem szereplő területeken fákat ültetni, valamint kiszállítani a szervezőcsapatot ezekre a helyekre.

Hol a legnagyobb az érdeklődés, honnan jelentkezett eddig a legtöbb önkéntes?

Ialomita megyében, viszont ez annak is köszönhető, hogy az Armăşeşti környéki terület a Pădurea Social Media című projektünknek köszönhetően az online csoportosulásokban is népszerű. Egy 6 hektáros területről van szó, amelyet 400 önkéntessel fogunk beültetni, többségük Bukarestből jön.

Ki kell azonban emelnünk, hogy ezek az önkéntesek hosszú távra kötelezik el magukat, tehát az ültetés után gondozni is fogják a fásított területet. Ez lehet gyomlálás vagy kapálás a csemete körül, hogy biztosítsák a könnyebb növekedést. Abban az esetben pedig – különben ritkán fordul elő – ha a területen egyetlen csemete sem él meg, új fákat ültetünk. Minden tevékenységünket szakértők, a Ialomiţa Megyei Erdészeti Hivatal munkatársai ellenőrzik.

Hogyan választják ki a beültetendő területeket, ki bocsátja ezeket a szervezet rendelkezésére?

A helyi önkormányzatoktól kérünk területeket. Olyan földdarabokat keresünk, amelyek köztulajdonban vannak, de leromlott mezőgazdasági területek, földcsuszamlás-veszélyesek vagy elsivatagosodás fenyegeti őket. Jelenleg nem foglalkozunk az ipari tevékenységek miatt szennyezett földekkel, holott Romániában ez komoly problémát jelent. Viszont ezek rehabilitációja egyrészt költséges, másrészt csak a köztulajdonban lévő területeket lehet a Környezet Ágazati Operatív Program (POS Mediu) alapjaiból rehabilitálni.

Fotókon: a tavasszal megszervezett próbaültetések

Milyen fafajtákat ültetnek idén ősszel?

Az eddig beérkezett tervek szerint tölgyet, csertölgyet, akácot, juhart, kőrist, homoktövist, fagyalt és bükköt ültetünk.

Miben áll a Jótettek gyűjteménye projekt, illetve aloldal a honlapjukon?

Ez a Jó tetteket ültetünk Romániában mozgalom egyik társkampánya, amely által szeretnénk a pozitív példákat kiemelni. Még október 20-ig lehet beküldeni hozzánk olyan emberek jelölését, akik valamit tettek a közösségükért. Reméljük, hogy így megismerhetünk kiváló embereket, történeteket, bízunk abban, hogy sokan vannak.

Milyen fázisban van jelenleg a Letarolt erdők virtuális térképe (Harta virtuală a zonelor despădurite) című projekt?

A projekt döntős let a RESTART ROMANIA versenyen. Ez azt jelenti, hogy november 28-30. között egy csapat programozó és dizájner kidolgozza azt a programot, amelyre majd ráépíthetjük a térképet. Ehhez részben az interneten lévő, szabadon felhasználható műholdképeket használjuk fel, részben pedig a beérkezett információkat. Mi több, a műholdképeken észlelt adatokat leellenőrizzük a valóságban is. Ez azért fontos, mert a felvételeket nem frissítik túl gyakran, csupán 2-3 évente, és ezalatt az erdős területek könnyen módosulhatnak. Ezért a végleges programban majd otthoni számítógépről, de mobilos alkalmazásról is lehet jelezni, hogy hol vágtak ki fákat.

Ha szeretnél te is önkéntes lenni, a voluntar@plantamfaptebune.ro címen várják jelentkezésed!

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!