Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 7.10.2011

Ismét lesz székelyföldi olajgyűjtés. Jó, de mi történik Kolozsváron?

Olajgyűjtés lesz a székelyföldi városokban október 15-én: Kézdivásárhely, Sepsiszentgyörgy, Barót, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr és Csíkszereda lakói is leadhatják a használt étolajat. Rákérdeztünk, Kolozsváron mi a helyzet, és kiderült, négy állandó gyűjtőpont működik a városban, sőt nagy mennyiség esetén házhoz mennek.

B.D.T.

Csíkszeredában, a rendszeres olajgyűjtések legrégebbi helyszínén a Zöld Székelyföld Egyesület szervezi ezúttal is a gyűjtést. Október 15-én 10-14 óra között 4 helyszínen: a dendrológiai parknál, a Szabadság tér Sapientia felőli részén, a Tudor negyedi sportcsarnoknál, illetve az új temető előtt. 15 fajta hulladékot, többek közt ócskavasat, elektronikus hulladékot, alumíniumdobozt, PET-palackot, használt elemet, CD-t és DVD-t, üveget és lejárt gyógyszert is lehet leadni, mondta el Miklós Júlia ötletgazda, a csíki gyűjtés szervezője.

Gyergyószentmiklóson a piaccsarnok állandó gyűjtőpont, a polgármesteri hivatal szervezésében történik az olajgyűjtés. Hétköznaponként 8-16 óra között, illetve szombatonként reggel 6-tól amíg a piac tart, 16 óráig a hátsó bejáratnál lehet leadni a használt étolajat nagy mennyiségben is – tudtuk meg Mezei Leventétől, a piac adminisztrátorától. Voltaképpen az október 15-i akció csupán annyiban fog különbözni a mindenkori gyűjtéstől, hogy várhatóan a sajtó hírverésének köszönhetően még többen hoznak hulladékot – mondta. Az olajon kívül pillepalackot lehet még leadni.

Székelykeresztúron a helyi tűzoltóegylet vállalta el a gyűjtést. A Villám Önkéntes Tűzoltóegyesület a városi kórház udvarán lévő szertárban állított fel állandó gyűjtőpontot, ez azt jelenti, hogy nemcsak október 15-én, hanem gyakorlatilag bármikor le lehet adni ott a használt étolajat, elemeket, CD-DVD-t, kazettát, kiégett neoncsöveket és égőket. A városban kevés civil szervezet van, és egyik sem foglalkozik kimondottan környezetvédelemmel, ám a Villám egyesület szervezett már medertakarítást az udvarhelyszéki árvíz után, faültetési akciót az Orbán Balázs Gimnázium diákjaival közösen – tájékoztatott Szali Mózes elnök.

Székelyudvarhelyen a fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozó Orbán Alapítvány szervezi a gyűjtést 10-14 között, 6 gyűjtőpontnál: a C+C áruház parkolójában, a Merkur üzlet parkolójában, a Horizont üzlet előtt, a szombatfalvi kicsi állomásnál, a Kisköved utcai, valamint a Bethlen Gábor utcában, a rendőrség mellett lévő Super üzlet előtt. Ők sem csak olajat gyűjtenek, a lakosok odavihetik a használt ruhát is, amelyet az alapítvány aztán a rászorulóknak oszt szét. Emellett le lehet adni a PET-palackot, egyéb műanyag hulladékot, üveget, papírt, elektronikus hulladékot, elemet és gyógyszert is.

Sepsiszentgyörgyön a helyi hulladékgazdálkodási vállalat, a Tega Rt. végzi a gyűjtést, ám nemcsak egy-egy kiemelt napon, hanem állandó jelleggel le lehet adni az olajat. Ugyanakkor a közös gyűjtésre kiszemelt dátumon/dátumokon mindezt figyelemfelkeltő és környezeti nevelési tevékenység egészíti ki – tudtuk meg Incze Réka környezetvédelmi szakembertől. Október 15-én a használt étolajat 8-20 óra közt a Hulladékudvarban (Energia utca 2.), illetve a központi piacon (Ág u. 1.) a nyitva tartási időben lehet leadni. A Hulladékudvarban a következő hulladéktípusokat is szelektíven gyűjtik: fahulladék, textilhulladék (használt ruha, rongy), üveg, színesfém, spray-es fémdobozok, sörös, konzerves, üdítős dobozok, használt villanytestek, villanyégők, elemek, ásványvizes, üdítős palackok, kiöblített háztartási flakonok, reklámszatyrok, táskák, csomagoló fóliák, mosóporos zacskók (nagy zsákba összegyűjtve), kiöblített tisztítószeres palackok, elektronikai hulladékok. A központi piacon 15-én a használt étolaj mellett szárazelem- és elektromoshulladék-gyűjtés is lesz.

Kézdivásárhelyen a Zöld Nap Egyesület tizenegyedik alkalommal szervezi meg a használt étolajgyűjtési akciót 11 és 14 óra között. A lakosok a használt étolaj mellett elhozhatják a papírt, a szárazelemeket és a CD/DVD-t is. Gyűjtőpontok: a Sportcsarnok és a Millenium park előtt felállított standok.

Baróton a Zöld Ifjak Egyesülete szervez olajgyűjtést, ez lesz a negyedik alkalom, hogy az erdővidéki városban is leadhatják a lakosok az olajat egy akció keretében. Október 15-én 10 és 14 óra között, a központban a református templom mellett működik majd a gyűjtőpont. Ráduly Róbert elnök elmondta, ezúttal csak olajat lehet leadni, mert az elektromos hulladékot nincs ahol tárolják a szervezet önkéntesei.

Sok olvasónk érdeklődött, Kolozsváron mikor szerveznek hasonló akciót a környezetvédelmi szervezetek. Mint megtudtuk, minden hétköznap négy helyszínen is le lehet adni a használt étolajat: 10 és 19 óra között a Conceptoil cég székhelyén (Oltului u. 77.), 11-19 óra között a KMDSZ-nél (Petőfi/Avram Iancu 21.), 10-18 közt a Heltai vendéglőben (Mikó/Clinicilor 18.), illetve 8-14 óra közt a Waldorf óvoda- és iskolaközpontnál (Sergiu Celibidache u. 8-12.). Az elkövetkező fél évben Nagyváradon és Temesváron is be akarják vezetni a folyamatos olajgyűjtést – mondta el a TOTB-nek Török Károly, a Conceptoil szakcég vezetője.

Kolozsváron a cég a megyei környezetvédelmi ügynökséggel együttműködve a Föld Napján népszerűsítette szórólapokon az olajgyűjtés szükségességét, de együtt akarnak működni a helyi civil szervezetekkel is, a Zöld Erdély Egyesülettel, az Erdélyi Öko Klubbal (Clubul Ecologic Transilvania), valamint az Eco Media öko-civil egyesülettel (Asociatia de Presa si Educatie Eco-Civica “Eco Media”). Ha valaki “magánúton” több hónap vagy akár egy év alatt, vagy akár pl. egy tömház lakóközösségében összegyűjt minimum 20-30 liternyi olajat, a helyszínre is kiszállnak és elviszik a hulladékot. Bárkivel készek együttműködni, aki hajlandó egy 70 literes hordó jelenlétét megtűrni, új gyűjtőpont létesítése céljából.

A fenti gyűjtési akciók során összegyűlt hulladék a magyarországi Biofilter Zrt. feldolgozójában kerül újrahasznosításra (a részletekről egy korábbi cikkünkben adtunk tájékoztatást).

Címkék: , , , , , , , , , ,

3 hozzászólás

 1. A hozzászólás szerzője: Deák Réka
  Közzétéve: 10.10.2011, 8:13 am

  Marosvásárhely már megint miért marad ki az ilyen jellegű akciókból?

 2. A hozzászólás szerzője: Albert
  Közzétéve: 17.10.2011, 12:07 pm

  Mert olyan a városvezetés és töketlen a lakosság.

 3. A hozzászólás szerzője: Kolozsváriak, ti mihez kezdtek a használt étolajjal? » Think Outside The Box
  Közzétéve: 26.2.2013, 9:12 am

  […] Előző információim alapján elindultam 4 liter használt étolajjal a hátizsákomban, a hozzám legközelebbi gyűjtőponthoz: a Kolozsvári Magyar Diák Szövetség (KMDSZ) irodájához. Ott egy 60 literes hermetikusan zárható edénybe öntötték, amely alján már lehetett olyan 2 liternyi. Általában helyiek hoznak étolajat, egyetemi hallgatók szinte egyáltalán nem. […]

Szólj hozzá!