Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 5.10.2011

Megkezdte működését Párizs első elektromosautó-kölcsönző rendszere

Kéthónapos próbaüzemmel kezdte meg működését Párizs első elektromosautó-kölcsönző rendszere, amelynek célja a túlzsúfolt főútvonalak tehermentesítése és a környezetbarát járművek népszerűsítése.

Az Autolib nevű hálózat a párizsi polgármester, Bertrand Delanoë által 2007-ben életre hívott Vélib biciklikölcsönző rendszer sikerére építkezik. A kéthónapos próbaidő alatt a párizsiak négy és nyolc euró közötti összegért próbálhatják ki egy fél órára a környezetbarát kocsikat.

A rendszer használatának éves előfizetési díja később 144 euró lesz, az egyes kölcsönzésekkor pedig tíz eurót kell fizetni. Az autókat a városvezetés által kiválasztott Bolloré francia nagyvállalati csoport fogja biztosítani, a kis méretű, buborékformájú kék járműveket pedig a Ferrarik és Maseratik megálmodójaként ismert Pininfarina olasz autótervező cég fogja gyártani.

>>Párizs, a biciklik után az elektromos autók városa

A GPS-szel felszerelt kocsik végsebessége 130 km/h, egy töltéssel 250 kilométert tudnak megtenni, az elemek újratöltése pedig átlagosan négy órát vesz igénybe. A próbaüzem ideje alatt 66 darab négyüléses jármű kerül forgalomba, amelyeket 33 töltőállomáson lehet kikölcsönözni.

Delanoë reményei szerint 2012 végére az Autolib flottája háromezresre fog duzzadni, és emellett városszerte – beleértve a külvárosokat is – több mint ezer önkiszolgáló állomáshely fogja várni a környezettudatos párizsiakat. Az autókat emellett online, vagy telefonon is ki lehet kölcsönözni, és a parkolóhelyek is előre lefoglalhatóak lesznek.

“Arról szeretnénk meggyőzni az embereket, hogy autótulajdonos helyett, inkább autóhasználók legyenek” – mondta Morald Chibout, a rendszer vezérigazgatója. A párizsi polgármester nem titkoltan szabályos háborút hirdetett a magántulajdonban lévő autók ellen: az eddigi hivatali ideje alatt kiépített busz- és kerékpársáv hálózat valódi átok az autósoknak.

Forrás: MTI/BBC

Címkék: , , ,

0 hozzászólás

Szólj hozzá!