Think Outside The Box

Transindex rovatok


Aktualitás | 30.9.2011

Leállították az óriás duzzasztógát építését Brazíliában

Tüntetés New Yorkban. Fotó: International Rivers/flickr.com

Egy brazil bíró a napokban megállította a Xingu folyóra tervezett Belo Monte duzzasztógát megépítését, mivel úgy ítélte, hogy a beruházás káros hatással lesz a folyó természetes élővilágára és halállományára. Az ítélet egy halászcsoportosulásnak tervezett, akik a halászatból élő bennszülött közösségek jogait védték.

A Belo Monte régóta vitatott, míg a brazil kormány szerint nagyon fontos lenne megépíteni az ország energiaellátásának szempontjából, a környezetvédők és az őslakosok folyamatosan tüntetnek ellene. A bíró most hozott döntését a projekt mögött álló konzorcium nagy valószínűséggel megtámadja.

A héten a gátat ellenző Para Sempre nevű szervezet azt is állította, hogy a projekt soha nem látott káoszt okozott a folyóparton fekvő Altamira városában, mivel leszegényedett vándorlók ezrei érkeztek szárazföldön vagy csónakon ide, annak reményében, hogy sikerül munkát szerezniük.

Forrás: BBC, The Guardian

Címkék: , ,

2 hozzászólás

  1. A hozzászólás szerzője: Elfoglalták az őslakos tiltakozók az amazonasi gát építőtelepét » Think Outside The Box
    Közzétéve: 28.10.2011, 4:18 pm

    […] gát építését múlt hónapban állították le, viszont a munkások számára létesítendő épületeken még mindig dolgozhattak. Carlos Castro […]

  2. A hozzászólás szerzője: Így épül a Belo Monte duzzasztógát Brazíliában » Think Outside The Box
    Közzétéve: 19.4.2012, 9:41 am

    […] gát építését tavaly szeptemberben bírósági ítélettel leállították, de a munkásoknak szánt létesítményeket tovább építhették. Ezért egy csoport aktivista […]

Szólj hozzá!