Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: February, 2016

Egy dél-afrikai orvos egyedi módszert eszelt ki a nemi erőszak ellen. Fájdalmas, és nem biztos, hogy jó

eroszak
photo by Photographee.eu via shutterstock.com

Egy dél-afrikai orvos rendelőjébe besétált egyszer egy nemi erőszak áldozata. Élettelenek voltak a szemei, rengeteg zúzódás borította a teste minden részét. Az orvos leírása szerint olyan volt, mint egy mozgó hulla. És azt kívánta, bárcsak fogai lennének ott lent.

Dr. Sonnet Ehlers elgondolkodott a dolgon, és valami olyat talált fel, aminek az elterjedésével szerinte nagyon drasztikusan csökkennének a nők elleni szexuális támadások. Olyan női óvszereket talált fel, amelyeket a nők a vaginába helyezhetnek, és behatoláskor rászorulnak a férfiak péniszére, némi kellemetlenséget okozva: aki megkapja, az nem tud pisilni, az erekció fájdalmas lesz, és minél inkább szeretné levenni, annál inkább szorul.

Az óvszert úgy kell felhelyezni, mint egy tampont, fogszerű részek vannak rajta, amelyek a közösülés során rátapadnak a férfi hímvesszőjére, és aztán csak orvosi segítséggel lehet eltávolítani. A kitaláló azt reméli, hogy a hatóság is jelen lenne, és megfelelően intézkedne ilyenkor.

Ehlers, hogy tökéletes legyen a termék, mérnökökkel, nőgyógyászokkal és pszichológusokkal is egyeztetett, sőt, elítélt erőszaktevőket látogatott meg a börtönben, hogy megtudja, a találmányáról tudva meggondolták volna-e magukat. Aztán belefogott a gyártásba, ennek érdekében eladta házát és autóját is.

sonnet
dr. Sonnet Ehlers és találmánya

Az elképzelés szerint akkor viselhetnék a nők, amikor találkozóra mennek valakivel, akiben nem föltétlenül bíznak meg, vagy olyan környéken járnak, ahol nem érzik biztonságban magukat. No, ez persze nem jelent hosszú távú megoldást, talán ennek is köszönhető, hogy azóta sem tudni, mi van a találmánnyal, forgalomba ugyanis egész biztosan nem került. Talán nem is baj, mert a visszaélés lehetősége épp annyira problematikus vele, mint mondjuk az alávetettség gondolata abban a nőben, aki hordaná. A félelmet erősíti és az áldozattá válás lehetőségét, folyamatosan a sebezhetőségre emlékeztet. Meg aztán a nemi erőszakban nem a fizikai faktor az elsődleges probléma, hanem a pszichológiai, amin sajnos szintén semmit nem segít a dolog. Csakhogy Dél-Afrika egy olyan része a világnak, amely statisztikailag az élmezőnyben van a nemi erőszakot tekintve, az áldozatoknak pedig gyakran nincs esélyük azonnali orvosi ellátásra, rendőrség bevonására, így, mire a vizsgálat elindulna, DNS-mintákat sem lehet venni.

Akkor mégis mit lehet tenni, ha nemi erőszakra kerülne a sor? Ha egy elkövetővel áll szemben a nő (vagy hát férfi), akkor nem árt, ha járatos valamiféle harcművészetben. Vannak technikák, fogások, amelyek a leglehetetlenebb helyzetre is felkészítenek, a lényeg, hogy a pszichikai sokk esetében is alkalmazni tudjuk ezeket. Itt van például egy három részes videó, ahol Horváth Ádám ninjutsu-oktató magyaráz el pár trükköt.

Mindenesetre ellen kell állni, amennyire keményen csak lehet, sikítani, ütni, rúgni, harapni, mindent. Ebből kifolyólag valószínűleg nem ússza meg az áldozat ütlegelés nélkül, de előfordulhat, hogy ő tudja annyira megzavarni a támadót, hogy kiszabadulhasson a helyzetből. Sőt, a legjobb, ha a megtámadott átcsap támadóba, ilyenkor fontos, hogy az ütések pontosak és erőteljesek legyenek, valamint érzékeny területeket érjenek, be kell célozni a torkot, szemet, ágyékot.

A szexuális támadás legtöbb esetben előre megtervezett, az áldozat otthonában, vagy otthonához közel történik (az tévhit, hogy véletlenszerűen, a pillanat heve alatt egy sötét utcában stb.). Ha az utóbbi, nagyon fontos, hogy a támadó semmiképp ne jusson be a lakásba, illetve ne vigye el az áldozatot arról a helyről, ahol vannak, egy számára biztonságosabbra.

És ha mindenképp megtörténik az, aminek nem kellene, akkor itt van egy remek tanácsadás, összegzés a teendőkről, tévhitekről, megfontolandókról.

Magbörzéket szerveznek Udvarhelyszéken

magok
photo by Lost Mountain Studio via shutterstock.com

A Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért a Hagyományos magok – a biodiverzitás megőrzésének kulcsa elnevezésű projekt keretében két magbörzét szervez Udvarhelyszéken.

Az események 2016. március 1.-én kedden 16.30 órától Székelykeresztúron, Kriza János utca, 11 szám alatt, az Erdélyi Ifjúsági Egyesület székhelyén, illetve 2016. március 2.-án szerdán 16:30 órától a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban lesznek

Az előadással egybekötött események keretében Cseke-Árkosi Katalin kertészmérnök a vetőmagok tulajdonságairól, mag előkészítésről és magvetésről fog gyakorlati útmutatót adni. Pakot Mónika, a projekt menedzsere, az Erdélyi Magvetők csoportosulásról tart előadást és bemutatja azokat a tájfajtákat, amelyeket 2015-ben sikerült felszaporítani két kísérleti kertben, továbbadás céljából.

A résztvevők a rendezvény keretében magokat igényelhetnek az alapítványtól és egymással is cserélhetnek. A szervezők kérik, hogy a hozott magokra írják rá a mag nevét és esetleg a tulajdonos nevét is. Ha nincs kéznél hagyományos mag, érdemes a szomszédnál, rokonnál, idősebb családoknál érdeklődni, akik saját használatra termelnek zöldséget.

közlemény

San Francisco hadat üzent a műanyagpalackoknak

bottle
photo by billionphotos.com via shutterstock.com

A műanyagból készült vizespalackok árusításának fokozatos beszüntetésére készül San Francisco: az amerikai nagyvárosok esetében ez idáig példátlannak számító lépés a műanyag bevásárlózacskók korlátozásához hasonló hulladékcsökkentő-intézkedések sorába igazodik.

A városi tanács tagjai névtelen szavazás keretében döntöttek arról, hogy ősztől fokozatosan beszüntetik az egyszer használatos PET-palackok árusítását. “Hihetetlenül nagy környezeti költségei vannak a műanyagpalackoknak” – mondta az intézkedéssel előrukkoló David Chiu, hozzátéve, hogy ezer évbe telik, mire egy átlagos műanyag vizespalack biológiailag lebomlik.

Számos kaliforniai városban és más államban is megtiltották az élelmiszerboltok számára a műanyagzacskók használatát, és egy közelmúltban benyújtott törvényjavaslat ki is terjesztené a korlátozást. San Francisco elsőként készül leszoktatni a fogyasztókat az eldobható vizes palackokról, amelyek a környezetvédők szerint ellepik a szeméttelepeket és a műanyagzacskókhoz hasonlóan tengeri hulladékként végzik. Továbbá az egyszerhasználatos műanyagpalackok gyártása, árusítása és szállítása a fosszilis tüzelőanyagokra való túlzott támaszkodást eredményezi – húzta alá Chiu.

Amennyiben a javaslatot a jövő heti második voksoláson is elfogadja a tanács és Ed Lee polgármester is aláírja, akkor októbertől nem lehet többé palackozott vizet vásárolni a városi büdzséből és a műanyagflakonokat száműzik minden közterületen szervezett beltéri rendezvényről is. 2016 októberére a korlátozást a szabadtéri rendezvények többségére, valamint az utcai mozgóárusokra is kiterjesztik.

2018 januárja után a több mint 250 ezer embert megmozgató események rendezőinek is engedélyt kell kérniük a városi illetékesektől, hogy palackozott vizet árulhassanak a rendezvényeken. A város területén szervezett bizonyos sporteseményekre és a San Franciscó-i nemzetközi repülőtérre nem vonatkozik a korlátozás.

A kritikusok szerint az intézkedés meg fogja nehezíteni az emberek számára, hogy a nyilvános eseményeken az egészséges választást jelentő vízzel oltsák a szomjukat, különösen, ha a szénsavas üdítőitalokat és az egyéb innivalókat továbbra is árusítani fogják. Chiu szerint azonban a város meg fogja könnyíteni az emberek számára, hogy újratölthessék az otthonról hozott palackjaikat.

mti

Na végre: itt az energiahatékony, három nap alatt felépíthető hobbitház

hobbit1

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem rengeteg ismerősöm van, aki imádja a hobbitházakat. Meg én is szívesen elfogadnék egyet. Akik nem csinálják meg, azok általában azért, mert macerás megterveztetni, kivitelezni. Van azonban egy vállalat, amely most akár három nap alatt felépít egy ilyet.

A Green Magic Homes nevű vállalat előre gyártott, és mindenki által könnyedén összerakható házakat kínál, amelyek egyszerre környezettudatosak is. A cég nem csak a hajlított, boltozatos „alkatrészeket” árulja, hanem vállalja azt is, hogy bevonja földdel és pázsittal az újonnan felépített házat, így az zöldtetős lesz. A tervezők ugyanakkor erős szigeteléssel látták el a házat, így az egyben az energiahatékonyság mintapéldája is.

hobbit2

Összeállítása annyira egyszerű, hogy három ember is elegendő hozzá, ugyanakkor a panelek széles skáláját nyújtják a megvalósíthatóságnak, ugyanis számos módon kombinálhatóak. A modellek úgy vannak tervezve, hogy bármilyen topográfiai körülmények között összeállíthatók legyenek.

A vásárlóknak lehetőségük van rá, hogy egy kisebb házhoz szükséges alkatrészeket vásároljanak meg (az alap 37 négyzetméteres), és ezt később bővítsék, ha az igények változnak. A „földelés” is nagyon egyszerű ennél a háznál, ugyanakkor változatos megoldásokkal lehet élni, mint a szupervályog, vagy a földtextília.

hobbit3

A falak is úgy vannak tervezve, hogy abban az áramkábeleket és a vízcsöveket is könnyedén lehessen vezetni, ugyanakkor mechanikus szellőzőcsatornák is be vannak építve, és bármikor kialakíthatóak újak is. Az ilyen típusú épületeknél mindig nehéz elérni a megfelelő vízszigetelést és szellőzést, ezt a Green Magic Homes úgy oldotta meg, hogy erős moduláris belső héjat hozott létre.

hobbit4

Két „hiba” van csupán, amit fel tudnánk róni nekik, az egyik, hogy a bejáratnál, úgy tűnik, a kivitelezésnél is látszik a rétegzett kompozit anyag, amelyből a panelek készülnek, ide talán jobb lett volna egy tájba olvadóbb megoldás. A másik, hogy nem tudjuk az alapmodell árát, bár van romániai forgalmazó is, végül is mindenki utánaérdeklődhet.

Nem jó, ha várandós vagy, és sok halat eszel. Nem neked, a gyerekednek nem jó.

halas
photo by supirak jaisan via shutterstock.com

A várandósan fogyasztott túl sok hal miatt nőhet a gyerek elhízásának kockázata – állapította meg egy kutatócsoport, amelynek tagjai úgy vélik, az összefüggés a halakban található szennyezőanyagok esetleges hormonális hatásának számlájára írható.

Akár 22 százalékkal is növelte a gyerekkori elhízás veszélyét, ha a várandós nő heti három alkalomnál többször evett halat – idézte a The Independent online kiadása a JAMA Pediatrics című szaklapban ismertetett nagyszabású kutatást.

A halfogyasztást a születés utáni két év gyors növekedésével is összefüggésbe hozták. A kutatók úgy vélik, a halakban található szennyező anyagoknak lehet hormonális hatása, bár elismerték, hogy ez csak spekuláció.

A tanulmány 26 184 amerikai és európai várandós nő és gyerekeik adatait gyűjtötte össze. A nők halfogyasztásának gyakorisága a belgiumi havi kétszeritől a spanyol heti 4,45 alkalomig terjedt.

A vizsgálatba vont gyerekek 15,2 százaléka, azaz 3476 volt túlsúlyos vagy elhízott négy-hatéves korában. A kismama túlzott halfogyasztása 14 százalékkal növelte az esélyét annak, hogy a gyerekek négyéves korukra túlsúlyosak vagy elhízottak legyenek, és 22 százalékkal annak, hogy hatéves korukra elhízzanak.

A hatás általában erősebb volt a lányoknál, mint a fiúknál. Heti három alkalomnál többszöri halfogyasztás mellett a lányok korai gyors növekedésének 31 százalékkal volt nagyobb a kockázata – írták a kutatók.

Andrew Whitelaw, a Bristoli Egyetem újszülöttgyógyásza elmondta, hogy mivel a hal általában sok fehérjét, a zsíros hal pedig sok értékes omega-3 zsírsavat tartalmaz, a várandós nőknek ajánlják a fogyasztását, de a szennyező anyagok miatt heti három alkalomnál többször nem javasolják.

A King’s College táplálkozáskutatója, Tom Sanders más véleményen van. “A gyerek első életévének táplálkozása a növekedés ütemét meghatározó legfontosabb tényező. A szoptatott csecsemők lassabban gyarapszanak, mint a tápszerrel tápláltak, ez az elemzés nem vette ezt figyelembe és ez komoly félrevezető tényező lehet” – véli a szakember.

mti

Jók a keresztes virágú növények a mellrák ellen

brokkoli
photo by bergamont via shutterstock.com

A brokkoli és egyéb keresztesvirágú zöldségek egyik összetevője lassítja emlőrákos pácienseknél a rákos sejtek növekedését, különösen a betegség korai stádiumában – állítják amerikai szakemberek. Az Oregoni Állami Egyetem (OSU) és az Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetem kutatói szerint a szulforafán nevű bioaktív vegyületről már korábban megállapították, hogy segít a rákos megbetegedések megelőzésében, a mostani tanulmány azonban azt sugallja, hogy a rák előrehaladásának lassításában is szerepet játszhat.

A friss eredmények a szulforafán emlőrákkal diagnosztizált nők mellszöveteire gyakorolt hatásának első klinikai vizsgálatából származnak. Az OSU professzora, Emily Ho szerint a szakemberek “eredeti célja annak kiderítése volt, hogy a szervezet jól tolerálja-e a szulforafánkiegészítőket és, hogy azok megváltoztatják-e a rák fejlődésében szerepet játszó epigenetikus mechanizmusok egy részét”.

A tanulmányban 54 nő vett részt, akiknek mammográfiás szűrővizsgálata abnormális eredményt hozott. A pácienseket véletlenszerűen két csoportba osztották és placebót vagy szulforafántartalmú étrendkiegészítőt adtak nekik. Ez utóbbi naponta annyi szulforafánt jelentett, amennyi egy csésze brokkolicsírában van.

“Meglepő módon a sejtnövekedés markereinek csökkenését tapasztaltuk, ami azt jelenti, hogy az összetevő segíthet lassítani a rákos sejtek növekedését” – magyarázta Ho. Mint hozzátette: “Mindez nagyon lelkesítő, ugyanis az étrendalapú megközelítésekről hagyományosan úgy tartják, hogy csak a rák megelőzésében játszanak szerepet, a mostani eredmények azonban azt mutatják, hogy a már létező daganatok növekedését is lassíthatják”.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy azoknál a nőknél, akik nagy mennyiségben fogyasztanak keresztesvirágú zöldségeket, úgy mint brokkolit, karfiolt, káposztát vagy kelkáposztát, kisebb a kockázata a mellrák kialakulásának.

A Cancer Prevention Research című folyóiratban közölt új tanulmány eredményei szerint a szulforafánbevitel csökkentette a HDAC-aktivitást és a rákos sejtek növekedését. A szakemberek szerint további tanulmányokra van szükség egyebek között az ajánlott beviteli mennyiség megállapításához és a mostani eredmények több résztvevő bevonásával történő megerősítéséhez.

mti

Twitter Nyomtatás Küldés

Egy medgyesi tanácsost utál most minden kutyatulajdonos Romániában. Joggal.

ciulea

Megőrült egy medgyesi önkormányzati képviselő, vagy már alapból ilyen volt, csak eddig nem került be a hazai mainstream sajtóba . Mondjuk a pártját tekintve ebben nincs semmi meglepő.

A Ioan Ciulea nevű úriember ugyanis a Dan Diaconescu-féle PPDD párt tagja és medgyesi önkormányzati képviselő, s mint ilyen, néha előáll. A legutóbbi annyira jó javaslat lett, hogy sikerült elérnie, hogy petíció induljon ellene. Szerinte ugyanis ki kellene műteni a város azon kutyáinak hangszálait, amelyek túl hangosan ugatnak. Ha pedig erre a tulajdonos nem hajlandó, akkor kötelezzék, hogy valamiképpen szabaduljon meg a kutyától.

A média érdeklődésére, hogy mégis honnan jött ez az ötlete, Ciulea azt mondta: magánházban lakik, és őt is, szomszédait is zavarják az udvarokon túl hangosan ugató kutyák. Azt is elmondta, hogy neki is van kutyája, de az „civilizált”, „normális” és „intelligens” és nem zavarja a szomszédokat.

Az önkormányzati képviselő hétfőn ismerteti javaslatát a medgyesi városi tanácsban. A kezdeményezés elleni petíciót eddig több mint ezren írták alá, és az aláírók elvárása, hogy a medgyesi önkormányzatot, semmi esetre ne fogadja el Ciulea javaslatát, amelyet törvénytelennek neveznek.

„Vajon Ciulea tanácsos urat a játszó gyerekek, a síró csecsemők hangja is zavarja, vagy csak a kutyákkal van baja? Mi jöhet? A gyerekek megölése, vagy csak akkor lehet gyerekünk, ha a szomszédok vagy Ön beleegyezik?” – teszik fel a kérdést..

agerpres

Mi a bánatot iszunk mi sör helyett?

shutterstock_282973301 photo by Stas Ponomarencko via shutterstock

Ipari enzimekkel készült olcsó löttyöt. És nem biztos, hogy csak Romániában.

Miközben azt hisszük, hogy egy-egy világmárka termékét fogyasztjuk, úgy tűnik, a Romániában működő összes nagy gyártó – Bergenbier, Heineken Románia, Tuborg, Ursus Románia – esetében valami más van az üvegben. Legalábbis erről számol be az OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) portálon közölt riport.

Gyors és olcsó folyamat érdekében vernek át

Ez a szabályozásban rejlő kiskapuk kihasználásával lehetséges, ami lehetővé teszi, hogy kevéssé ismert, akár genetikailag módosított mikroorganizmusokból kivont, ipari enzimek hozzáadásával készüljenek az italok. Így jelentősen csökken a gyártási idő, és olcsó gabonafélék felhasználásával az előállítás költsége is. Tehát a gyártók jól járnak, de a fogyasztók kevésbé, egyszerűen átverik őket, mert ezeket a „söröket” tradicionális, természetes, vagy prémium jelzőkkel felaggatva adják el. Ráadásul a Heineken Románia honlapja azt állítja, hogy 12-39 nap alatt készítik el a söröket, holott egy volt alkalmazott olyan 2008-as kísérletről is beszámolt, amikor egy nap alatt próbáltak meg sört készíteni. Nem hivatalos források pedig azt feltételezik, hogy ez a trend nem csak Romániában, hanem egész Kelet-Európában jellemző.

Egy lager típusú sör készítéséhez például normális esetben alacsony hőmérsékletre és 12-48 napnyi érlelésre van szükség. Ez az időtartam az enzimek hozzáadásával néhány napra csökkenthető. De a sörkészítés egy másik időigényes fázisát is kikerülhetik ezekkel az anyagokkal: a sörárpa csíráztatását (malátakészítés), amely során természetes cukrok keletkeznek. Az enzimek hozzáadásával csírázatlan, olcsó gabonából is lehet sörszerű italt készíteni, ilyen például a cirok, a kukorica, vagy a rizs.

shutterstock_191537189 photo by BlueSkyImage via shutterstock

Az elmúlt 10 évben drasztikus változáson ment át a romániai piac. A Román Versenyhivatal adatai szerint 2002-ben 50 gyártó volt jelen a piacon, jelenleg pedig mindössze 7 nagy cég osztozik a 30 forgalmazott márkán, és ebből négy domináns: Bergenbier, Heineken Románia, Tuborg, Ursus Románia.

A Heineken és az Ursus volt alkalmazottait sikerült megszólaltatni, akik alátámasztották a különféle enzimek használatát, és azt is elmondták, hogy pontosan tudnak a hazugságokról, arról, hogy a vezetők természetes alapanyagokról fognak beszélni, ha bárki az összetevőkről kérdezi őket. Habár Daniel Constantin, az egykori földművelésügyi miniszter is arról ír egyhelyütt, hogy a sör egy nemes termék, amely természetes alapanyagokból készül, és a romániaiak millióinak hoz derűt, úgy tűnik, leggyakrabban a Fungamyl, a Ceremix 6X MG illetve a Filtrase nevű enzimek kerülnek bele. Az első kettőt a dán Novozymes cég állítja elő; előbbi a magasabb alkoholtartalomért felel, utóbbi pedig a csírázatlan alapanyagok felhasználását teszi lehetővé.

A Bergenbier és a Tuborg volt vagy jelenlegi alkalmazottai nem nyilatkoztak. Az ipari enzimek nemzetközi, illetve helyi forgalmazói viszont annál beszédesebb adatokkal szolgálnak: megerősítették, hogy ezeknek a gyáraknak is szállítanak. Az enzimeket forgalmazó Grama Trading nevű cég például a honlapján állítja, hogy a vállalat mind a négy fent említett nagy gyártóval kapcsolatban áll. Marius Toboșaru, a cég kereskedelmi igazgatója viszont az újságíróknak erről ipari titokra hivatkozva nem beszélt.

Nincs megfelelő szabályozás

Nem beszélhetünk világméretű problémáról, úgy tűnik, pont abba a szerencsétlen kategóriába esünk, hogy nekünk ilyen „sör” jut. Debbie Spillane, az enzimeket gyártó dán Novozymes sajtóreferense elmondta, hogy az enzimek használata sokkal jellemzőbb azokra az országokra, ahol a kiskeresetű fogyasztók hagyományos gyártási eljárás mellett nem engedhetik meg maguknak a drágább terméket. De Németországban például 1993 óta teljesen tilos az enzimek és egyéb adalékanyagok használata. Az Egyesült Államokban viszont speciális esetekben, például kalória- vagy cukormentes sörök gyártásakor még használhatják őket.

shutterstock_208969072 photo by MaxyM via shutterstock

A probléma gyökere az emberi természeten túl az, hogy Európában nincs uniós szabályozás az ipari enzimek használatára, így Romániában még csak egy, az egészségre nem káros adalékanyagokat tartalmazó listát sem rögzít a törvény. Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) szerint a gyártók nem is kötelesek nyilatkozni az enzimek használatáról, mert azok nem minősülnek összetevőnek. Ráadásul az a jelenleg alkalmazott gyakorlat, hogy kizárólag a piacra kerüléskor vizsgálják meg egy adott márka összetevőit, utána pedig már senki sem foglalkozik azzal, hogy mi van az üvegben, és az egyezik-e a címkén feltüntetettekkel.

A „kicsik” nyilatkoznak, a „nagyok” hallgatnak

Akadnak függetlenek is: az Igazi Csíki Sör, a Clinica de Bere, a Zaganu, a Ground Zero és a Sikar. Ezek a sörgyártók nehéz helyzetben vannak a piacon a nagy márkákkal szemben, azonban még így sem használnak enzimeket.

Lénárd András, az Igazi Csíki Sör tulajdonosa elmondta, hogy nagyon is tud ezekről az anyagokról, ismeri őket, azonban nem használja, mert akkor már nem sör lenne az, amit gyártanak. Hozzátette, hogy rendszeresen megkeresik, és az enzimek használatát javasolják neki különböző gyártók. Marius Mircea, a temesvári Clinica de Bere vezérigazgatója pedig kihangsúlyozta, hogy az különbözteti meg az ő terméküket a nagy gyártókétól, hogy valódi, minőségi alapanyagokból dolgoznak, és ő maga nem is ismeri az említett népszerű enzimeket.

Velük ellentétben a nagy cégek vezetői nem szívesen nyilatkoznak: az elmúlt fél év során az OCCRP újságírói többször is kértek interjút az Ursus, a Bergenbier, a Heineken Romania illetve a Tuborg Romania illetékeseitől, de még csak e-mailben sem kaptak választ az enzimek használatára vonatkozó kérdésekre. Peter Hammarstedt, a Carlsberg International’s exportigazgatója azt ígérte, utánanéz, hogy a Tuborg Romania alkalmaz-e ipari enzimeket, de később már az emlékeztető levelekre sem válaszolt. Emily Hamburger, az Ursus anyavállalalatának, a SABMiller-nek a sajtófelelőse szintén nem nyilatkozott.

Marie-Christine van’t Hullenaar, a Heineken International szóvivője viszont azt nyilatkozta, hogy a Heineken 1873 óta ugyanazon egy recept alapján készül világszerte, illetve a cég helyi márkáinál sem használnak enzimeket.

Több tucat romániai sörfogyasztót is megkérdeztek, hallottak-e az enzimekről, és tudnak-e arról, hogy milyen anyagokat fogyasztanak el egy-egy sörözés alkalmával. A válaszok többsége azonban lesújtó képet mutat: a sörgyártás folyamatának alapjaival sincsenek tisztában.

Dombok mögött: egy fiatal magyartanár harca az előítéletekkel egy székelyföldi kis faluban

dombos

Mihez kezd egy fiatal irodalomtanár, ha becsöppen egy olyan iskolába, ahol a gyerekek jó része alig tud olvasni, s akikről a tanártársak jószerével már lemondtak? Ha mind a tanárok, mind a társak részéről kirekesztéssel szembesülhetnek? Milyen a vidéki valóság, a mélyszegénységben élő gyerekek sorsa, és miért nem látszik, miért nincs megfelelően tematizálva? Mik az oktatási rendszer hiányosságai (egy ilyen közegben)?

Olvasd el a teljes sztorit

Ijesztően szegény a romániai falusi lakosság

Egy vidéki szegénységet felmérő jelentést tett közzé a World Vision Romania nevű szervezet, amelyben ijesztő adatokat publikálnak a romániai falusi élet szegénységéről.

A felmérés szerint a falusi közegben egyre növekszik azon gyerekek csoportja, akik naponta éhesen mennek lefeküdni, nagyjából 225 000 ilyen gyerek van most az országban. Ők olyan családokból származnak, ahol csak az egyik szülőnek van állandó jövedelme. A vidéki családok 72%-a nem tudja megfelelően etetni az 5 év alatti gyerekét, és ez súlyos betegségeket vagy alultápláltságot okozhat.

Olvasd el a teljes sztorit

előző »