Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: September, 2015

WWF: a tokhalat úgy lehet megmenteni, ha támogatjuk a halászokat

k

Kihalás szélén állnak a tokhalfélék, ez az egykor az egész Dunában elterjedt fajta a túlhalászás miatt. A vizát és más tokféléket már tíz éve tilos halászni, de az értékes kaviár miatt az orvhalászoknak továbbra is megéri pusztítani a nagy testű halakat. A WWF Románia közleményében leszögezi, az év végéig érvényes halászati tilalmat a vizára továbbra is fenn kell tartani. Ugyanakkor az orvhalászat megelőzése céljából olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek arra ösztönzik a halászokat, hogy más megélhetési forrást találjanak.

Olvasd el a teljes sztorit

Az Agent Green felelősségre vonja a Romsilvát a nemzeti parkok letarolásáért

k

“Ez nem tarvágás. Le van tarolva az erdő, igen, így néz ki, de ez mégsem tarvágás, mert nem egyszerre, egy időben vágták ki itt az erdőt, hanem több szakaszban.” A Romsilva arroganciájáról, a papíron legális, de kétes és környezetromboló erdőkitermelésekről szól az Agent Green legújabb, rejtett kamerás felvételeket is tartalmazó videója.

“Aki fizet, az parancsol”, mondja a videóban Zoran Acimov, a Retyezát nemzeti park adminisztrációjának igazgatója annak kapcsán, hogy a minisztérium a Romsilvától kap pénzt a nemzeti parkok adminisztrálására. Gabriel Paun, az Agent Green elnöke kijelentette, a Romsilva nem ért a természetvédelemhez, csak a természet kiaknázásához. Itt az idő, hogy megmentsük a megmaradt érintetlen természetet; a nemzeti parkok az ország területének 1%-át teszik ki, a minisztériumnak találnia kell pénzügyi forrásokat a természeti kincsek védelmére – tette hozzá Paun.

A videóval egyszerre kiadott közleményében a civil szervezet azt követeli, vonják felelősségre az állami erdészetet a kezelésébe tartozó nemzeti parkokban végzett pusztításért.

Az Agent Green üdvözli a környezetvédelmi minisztérium kezdeményezését, miszerint kormányhatározattal létrehozzák a Védett Területek Országos Hatóságát (ANAP), ugyanakkor élesen brálja azt, hogy átláthatatlan módon, mintegy titokban dolgozták ki és fogadták el a dokumentumot. A határozat értelmében az ANAP csak koordinátori szerepet kap, nem kezelőit, és a minisztérium szándéka szerint a nemzeti parkok adminisztrációját a Romsilva pénzügyi támogatásából oldja meg. Ez az Agent Green szerint nincs rendben, főképp annak fényében, hogy a Romsilva kezelése alatt tették tönkre az erdős élőhelyek egy részét. Olvasd el a teljes sztorit

Méregzöld mesék: dokfilm az erdőirtásról Hans Hedrich főszereplésével

Bemutatták hétvégén Székelyudvarhelyen a Méregzöld meséket. Az 50 perces dokumentumfilm az erdőpusztításról, a famaffia elleni küzdelemről szól, főszereplője Hans Hedrich, a Neuer Weg Egyesület alelnöke.

A film a Magyar Médiamecenatúra támogatásával az AvesMedia műhelyében készült az idén, írta és rendezte Szabó Attila, az alkotás operatőre és vágója Simó Csaba volt.

A székelyföldi bemutatókörutat valószínűleg októbertől kezdik, részletekről később. Addig is, a film trailere:

mzm1

Felhagy a Shell az olajkutatással Alaszkában

"Fairbanks12" by Gillfoto - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Fairbanks12” by GillfotoOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Abszolút győzelem a környezetvédőknek az olajipar fölött: a Shell felhagyta az alaszkai olajkutatási projektjét.

Olvasd el a teljes sztorit

Miről is szól majd a párizsi klímacsúcs?

kk

Az egész világ, még ha nem is tud róla, a párizsi klímacsúcsra készül. A nagy kérdés az, sikerül-e olyan kibocsátás-csökkentési egyezségre jutni, amely révén 2 Celsius-fok (3,6 Fahrenheit-fok) alatt lehet tartani a globális felmelegedés növekedésének mértékét az évszázad végéig. Miért fontos ez? Mert ez az a határérték, ami alatt még élhető marad a Föld, efölött azonban felgyorsulnak és végzetessé válnak a már elkezdődött folyamatok, a tengerszint emelkedése, az óceánok elsavasodása, a súlyos szárazságok, élelmiszerhiány, vízhiány, új kihalási hullám, a biodiverzitás csökkenése.

Olvasd el a teljes sztorit

Civil győzelem: újraültetik a hársfákat Iasi központjában

k

Két és fél éve vágták ki Iasi központjában a város szimbólumainak számító öreg hársfákat, ám a civil tiltakozás végre fontos eredményt ért el: a hársfákat novemberben újraültetik a belvárosban.

Olvasd el a teljes sztorit

50%-kal csökkentené Amerika az élelempazarlást

1024px-Biodegradable_waste
Biodegradable waste” by Photo taken by Muu-karhuOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Barack Obama adminisztrációja és az amerikai kormány mezőgazdasági kabinetje 50%-kal csökkentené 2030-ig az élelmiszer-pazarlást. Ezt a tervet nemrég, a New York-i ENSZ-közgyűlés előtt jelentették be.

Olvasd el a teljes sztorit

Több száz millió menekült lesz a klímaváltozás miatt

m

Megijedtünk mi, európaiak a mostani menekülthullámtól, amit a háborúk és a politikai helyzet okozott? Ez még semmi: amint az édesvíz-készletek szűkösekké válnak, és az élelmiszer-tartalékok felhalmozásának lehetősége egyre bizonytalanabb a kiszámíthatatlan időjárás miatt, a következő évtizedekben ennél sokkal nagyobb emberáradatra kell felkészülni, hacsak azonnal nem teszünk ennek megelőzéséért.

Olvasd el a teljes sztorit

Obama erőteljes klímaszerződés elfogadását sürgeti

Barack Obama amerikai elnök vasárnap az ENSZ-ben sürgette, hogy a világ országai “erőteljes” megállapodást fogadjanak el az év végi párizsi klímacsúcson.

Olvasd el a teljes sztorit

Betiltották Hollandiában a vadállatok használatát a cirkuszokban

"Female animal trainer and leopard, c1906" by Photo Crafts Shop of Denver. - This image is available from the United States Library of Congress's Prints and Photographs division under the digital ID cph.3c17923. Licensed under Public Domain via Commons.

Female animal trainer and leopard, c1906” by Photo Crafts Shop of Denver. – This image is available from the United States Library of Congress‘s Prints and Photographs division under the digital ID cph.3c17923. Licensed under Public Domain via Commons.

Szeptember 15-étől Hollandiában életbe lépett az a törvény, miszerint tilos a vadállatok használata a cirkuszokban.

Olvasd el a teljes sztorit

előző »