Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: July, 2015

Illegálisan kitermelt fa a Schweighofernél: ügyészséghez fordul a minisztérium

A környezetvédelmi minisztérium július 30-i közleményében számolt be arról, hogy a május 7-e és június 12-e között végzett ellenőrzések nyomán több szabálytalanságot is észleltek a Schweighofer gyáraiban. Többek között fennáll annak a gyanúja, hogy az osztrák vállalatnak több olyan beszállítója is van, amelyek illegálisan kitermelt fát adtak el.

A több mint egy hónapig tartó vizsgálat célja az volt, hogy kiderítsék, a fafeldolgozó óriásvállalat betartja-e a törvényes előírásokat a faáru beszerzése, szállítása és raktározása kapcsán. Az ellenőrzés során az derült ki, hogy a faáru egy részének bizonytalan az eredete, több regisztrációs dokumentum is hamis adatokat tartalmazott, illetve a szállítmányok egy része fiktív szállítólevéllel érkezett.

A szaktárca jelentését továbbította a legfelső Semmítő- és Ítélőszék melletti ügyészségnek.

A Schweighofert az Enviromental Investigation Agency (EIA) amerikai civil szervezet azzal vádolta, hogy a vállalat romániai képviselői nem csak elfogadják, hanem meg is jutalmazzák az illegálisan kivágott fákat felkínáló beszállítókat. Hasonló következtetésre jutott az Agent Green is. Az osztrák cég tagadta a vádakat.

Erdély FM

Csibi Magor: tévedünk, ha a természetet baltával és puskával írjuk felül

P1420854

A medvepopuláció évente néhány száz, sőt ezer példánnyal nő; “Románia Európa állatkertje”, a medvevédők szava pedig többet ér a jogalkotáskor, mint a gazdáké és a helyi közigazgatásé. Többek között ezek voltak Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor sajtóban tett kijelentései abból az alkalomból, hogy a nagyragadozók okozta károk ügyében petíciót nyújtott be Korodi Attila Hargita megyei képviselővel közösen.

B.D.T.

A petíció egyébként nem tartalmaz a fent szemlézett sajtónyilatkozatokhoz hasonló kijelentéseket. A dokumentumot 70 székelyföldi polgármester, a Hargita és Kovászna megyei tanácsok elnökei, illetve a két megye parlamenti képviselői és szenátorai jegyzik. A kártérítések kérdésének megoldását, az ember-állat konfliktusok megelőzésének fontosságát hangsúlyozzák, valamint arra mutatnak rá, Hargita és Kovászna megyében egyre gyakoribbak a medvetámadások, vadkárok, amelyek elsősorban a kistermelőket sújtják. Emellett hivatalos statisztikákra is hivatkoznak, melyek szerint a medvepopuláció évről évre nő.

>> Tavalyi, kétrészes cikkünk a “medvebűnözésről”: 1., 2.

Mindezzel van egy kis gond: a medvék túlszaporodásának tézisét jelen pillanatban semmiféle komolyan vehető tudományos kutatás nem támasztja alá. Mégis nap mint nap erről beszélnek a közéletben, és így növekedik a nyomás, hogy az illetékes hatóságok a kilövési kvótákat följebb srófolják. Ezért ökológusokat, biológusokat, természetvédőket, természetfilmeseket kértünk fel, szakmai érvekkel ellensúlyozzák a medveellenes retorikát. A beérkezett véleményeket sorozatban közöljük (korábbi cikkünk itt elérhető). Olvasd el a teljes sztorit

“Te ki vagy és mit akarsz?! Felpofozlak!” Oroszlán versus távirányított kamera

k

A Nikon támogatásával néhány pihent csávó távirányítós kisautóra épített egy fotógépet, automatára állította a zárkioldást, és beküldte a Car-L-nek elnevezett kis guruló szerkezetet egy sziesztázó oroszlánhorda közepébe.

Olvasd el a teljes sztorit

Hiúzkölyköket nevelnek és engednek vissza a vadonba Vranceában (videó)

hiuz

Hathetes hiúzkölyköt találtak júniusban a Besztercei Hegyimentő-szolgálat munkatársai, akik Sárkány Ferenc állatorvoshoz vitték a kis állatot. A hiúzkölyök kezelést kapott, az orvos pedig értesítette a Beszterce-Naszód Megyei Környezetvédelmi Hivatalt az ügyről. A hivatal a Vrancea megyei Vadállatok Gondozása és Kezelése Területi Központ (CZITAS – Centrul Zonal de Îngrijire și Tratament pentru Animale Sălbatice) segítségét kérte, így a kölyök hozzájuk került.

Olvasd el a teljes sztorit

Kárpótlást kapnának az erdőtulajdonosok, ha erdejük nem kitermelhető?

Irtás egy meredek domboldalon a Kovászna megyei Bálványoson. Fotók: Szász Péter

Irtás egy meredek domboldalon a Kovászna megyei Bálványoson. Fotók: Szász Péter

Egy olyan kormányhatározat-tervezetet dolgozott ki a kormány, melynek értelmében azok az erdőtulajdonosok, akik a környezetvédelmi szabályozás miatt nem termelhetnek ki fát, öt éven keresztül évi legtöbb 500 eurót kapjanak kárpótlásként. Márk-Nagy Jánost kértük meg, elemezze a jogszabálytervezet rendelkezéseit.

Olvasd el a teljes sztorit

Talán valamit tanulhatunk Amazónia őslakosaitól

Csupán az elmúlt évszázadokban hódította vissza a vadon az amazóniai esőerdőket, amelynek térsége tudósok szerint az európai hódítók megjelenése előtt sűrűn lakott volt, és az ott élők hasznosították az erdőket, földeket, háziasították a növényeket.

Olvasd el a teljes sztorit

A haris lesz az év madara 2016-ban

Corncrake2

A haris nyerte el a 2016-os év madara címet hétfőn zárult internetes szavazás eredményeként – tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-t.

Olvasd el a teljes sztorit

Mindössze száz bengáli tigris maradt a bangladesi Sundarbans erdőben

"T 17 (Panthera tigris) - Koshyk" by Koshy Koshy from New Delhi, India - T 17. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.

T 17 (Panthera tigris) – Koshyk” by Koshy Koshy from New Delhi, India – T 17. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.

A korábban véltnél sokkal kevesebb, mindössze száz bengáli tigris maradt mára a bangladesi Sundarbans mangroveerdőben – derült ki a veszélyeztetett nagymacskák számának legfrissebb felméréséből.

Olvasd el a teljes sztorit

Nagyon hasznosak a madarak a gyümölcsösökben és szőlősökben

P1440701

Gyümölcsösökben és szőlőültetvényekben eredményesen megtelepíthető madárfajokat vizsgáltak a Debreceni Egyetem (DE) hallgatói – közölte az egyetem sajtóirodája az MTI-vel.

Juhász Lajos, a természetvédelmi állattani és vadgazdálkodási tanszék vezetője emlékezetett rá: az egészséges táplálkozásban fontos szerepe van a káros anyagoktól mentes élelmiszereknek, köztük a vegyszermentes gyümölcsöknek. Az integrált gyümölcstermesztés Magyarország keleti részén kiemelt jelentőségű: a rovarok elleni folyamatos, kémiai szerekkel történő védekezés mellett nem elhanyagolható a biológiai védekezés, aminek az alkalmazása az Agrár-környezetgazdálkodási Programban (AKG) a termelőknek kötelezően előírt feltétel – mutatott rá a szakember. Olvasd el a teljes sztorit

Nem tudott egymásról a két Zöld Erdély Egyesület?

A lövétei Asociatia “Zöld Erdély Egyesület” sem hallott eddig a kolozsvári nagymúltú Zöld Erdély Egyesületről – derül ki a szerkesztőségünkbe juttatott állásfoglalásból, amelyet a magyar állami támogatásokban részesülő lövétei szervezet elnöke, Márton József jegyez.

Mint arról beszámoltunk, a két Zöld Erdély létére akkor derült fény, amikor a 26. Tusványoson bejelentették, az egyik jelentős támogatást a magyar kormánytól. Viszont mint kiderült, nem az évtizedes környezet- és természetvédelmi tevékenységéért közismert, kolozsvári székhelyű Zöld Erdély Egyesület, hanem egy hasonló elnevezésű, eddig ismeretlen, lövétei szervezet kapja ezt a támogatást.

Visszaéltek a Zöld Erdély Egyesület (hír)nevével? Nem ők kapnak támogatást a magyar kormánytól >> Olvasd el a teljes sztorit

előző »