Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: April, 2015

Videó: ilyen látványosan népszerűsítik a bringázást Udvarhelyen

szekler

A Szekler Teker és Bringázz Udvarhely! civil mozgalmak szervezte április 24-én szerveztek egy biciklis felvonulást, amiről aztán remek felvételt készítettek, ni:

Az I love my bike akció célja a kerékpározás népszerűsítése Székelyudvarhelyen, a biciklizés mint életforma mellett kampányolva, lényege a figyelemfelkeltés a biztonságosabb biciklis közlekedésre.

Laknátok egy konténerben? Ilyenben biztosan

kontener

Egy bolgár vállalat érdekes projektet hozott a Bukaresti Országos Ingatlanvásárra (tIMOn): egy olyan épületet mutattak be, amely 100 apartmanból áll, és kiválóan alkalmas lehet szociális lakásként való használatra. Mindezt úgy, hogy olyan tartályokból áll, amelyeket a tengeri szállításban használnak. Egy ilyen (kétszobás) apartman kb. 12 000 euróba kerül.

A bemutatott épületet a Pam Consult Consortium 5 emeletesre tervezte, az épületben összesen 100 apartman lesz, mind kétszobásak. A tervezett fogyasztás lakásonként 80 kWh/négyzetméter/év lesz, ami igencsak pénztárcakímélő, tekintve, hogy Romániában egy átlagos háztartás fogyasztása 180 kWh/négyzetméter/év. Az apartmanok körülbelül 27 négyzetméteresek, az épületben pedig lift is fog működni.

kontener2

A legjobb az egészben az ár: egy lakás 12 000 euróba fog kerülni, a tömbház teljes kerülete pedig 3200 négyzetméternyi, így több mint 350-en lakhatnak majd benne.

„A konténerházaknak Romániában ugyan nincs még hagyományuk, de a nemzetközi piacon már hatalmas sikereket könyvelhettek el: a tartósságuk, a tűzvésszel szembeni rezisztens voltuk, a minimális fenntartási költségeik teszik őket annyira vonzóvá. Egy nagy előnyük, hogy sok szempontból teljesítik az ökoházak felé történő elvárásokat: már eleve használt konténerekből épülnek, de az építésük során használt többi építőanyag is újrahasznosítható. Az energiatakarékosság során is sok, az ökoházakra jellemző megoldást használnak: zöld tetővel és az esővizet felhasználó berendezésekkel vannak ellátva.

A konténerek sokkal könnyebbek, mint a hagyományos építőanyagok, így az alapozás kevesebb ideig tart, és olcsóbb is, mint ahogy az építési költség is kevesebb. Az előregyártott részeket is teljesen használható állapotban szállítják, így az építkezési idő is jelentősen felgyorsul.

via mediafax

Eljárás indul Románia ellen, mert nem csökkentette a hulladékok környezetre káros hatását

A tagállamok 2013. szeptember 30-ig kellett átültessék a saját jogrendjükbe azt az uniós direktívát, amellyel a csomagolóanyagok környezetkárosító hatását csökkentenék.

Románia két alkalommal is kapott már figyelmeztetést amiatt, hogy megkésett az előírások alkalmazásával, ma pedig, több mint másfél évvel a határidő lejárta után az Európai Bizottság úgy döntött, hogy az Európai Bíróság elé állítja az országot.

erdelyfm

Öt németországnyi erdő tűnhet el az elkövetkező tizenöt évben

erdo
photo by KPG Payless2 by shutterstock.com

Akár 170 millió hektárnyi, azaz öt németországnyi erdő is eltűnhet a Földről a következő 15 évben a WWF tanulmánya szerint.

A legnagyobb veszteséggel a trópusokon kell számolni – közölte kedden a WWF Berlinben. A legérintettebb területek Borneó, a délkelet-ázsiai Mekong folyó térsége és az Amazonas vidéke. A világ leghosszabb folyója erdős területeinek egyharmadát, azaz akár 48 millió hektárt elveszíthet.

Az utolsó nagy érintetlen erdős területek gigantikus rablógazdálkodás áldozatává válhatnak – figyelmeztetett Jörg-Andreas Krüger, a WWF munkatársa. Az erdők megszűnésével erősödik a klímaváltozás és az állatok és növények faji sokszínűsége is sérül.

A jelenség első számú oka világszerte az ipari mezőgazdaság. Az állattartás és a hatalmas monokultúrák, mint a szója vagy az olajpálma termesztése egyre több területet emészt fel. Ehhez jön még a föld kincseinek kitermelése, valamint infrastrukturális projektek.

A fakitermelésből kinyert termékek egy nagy része Németországba és Európába kerül – hangoztatta Krüger. A Németországba importált ásványok több mint fele Brazíliából érkezik, ahol az agráripar terjedése, valamint az utak és erőművek építése jelentős negatív hatással van a természetre.

A környezetvédelmi szervezet a folyamat megállításának szükségességére hívja fel a figyelmet. Az erdők természetes gátjai az eróziónak és az áradásoknak, emellett stabilizálják a klímát is. “Ha ezt kockára tesszük, többet veszítünk, mint néhány százaléknyi gazdasági növekedés” – fogalmazott Krüger.

mti

Lassan búcsút kellene mondjunk a műanyag zacskóknak

plasztikk
photo by bikeriderlondon via shutterstock.com

Az unió tagországaiban csökkenteni kell a leggyakrabban használt és leginkább környezetszennyező műanyag zacskók használatát a kedden a parlamentben megszavazott új szabályok szerint.

„Ezzel a jogszabállyal mindenki jól jár. Hatalmas környezeti problémáról van szó. A nejlonzacskók milliárdjai végzik közvetlenül a természetben, kezeletlen hulladékként. Ez tönkreteszi a természetet, káros a madarakra ,a halakra, tehát tennünk kell valamitˮ – mondta Margrete Auken dán zöldpárti képviselő, a téma parlamenti felelőse, miután a parlament elfogadta a Miniszterek Tanácsával tavaly novemberben kötött megállapodás támogatására tett javaslatát.

Az uniós tagállamok kétféle szabályzás közül választhatnak:

– a könnyű műanyag zacskók éves felhasználását 2019 végéig személyenként  90 darab, 2025 végéig pedig 40 darab alá szorítják, vagy
– garantálják, hogy 2018-at követően a vásárlók nem kaphatnak ingyen ilyen nejlonzacskót

Az Európai Bizottságnak fel kell mérnie, hogy milyen hatást gyakorolnak a környezetre az ún. oxo-biodegradációsan (oxidatív bomlás révén apró darabokra széthulló) lebomló műanyag zacskók, majd az eredmények alapján további lépéseket kell javasolnia. 2017-ig a Bizottságnak javaslatot kell tennie a biológiailag lebomló és komposztálható műanyag zacskók címkézési és forgalmazási szabályairól.

Az unió legelterjedtebb műanyagzacskó-fajtája, az 50 mikronnál vékonyabb, könnyű nejlonzsák a legtöbbször nem használható újra és így hamar a szemétbe kerül. Ezek a természetes vizeket és a vízi ökoszisztémát szennyező műanyag zacskók hatalmas környezetvédelmi problémát jelentenek.

2010-ben az Unió minden egyes polgára kb. 198 nejlonzacskót használt el, amelynek 90 százaléka könnyű műanyag zacskó. Ha minden a szokott mederben folytatódik, akkor továbbra is nőni fog a nejlonzacskók mennyisége. 2010-ben becslések szerint több mint nyolc milliárd nejlonzacskó végezte a szemétben.

közlemény

Húsz fuldokló menekültet mentett meg egy görög férfi

deligiorgis

Múlt héten történt, hogy Antonis Deligiorgis a feleségével és a gyerekeivel együtt iskolába indult, és azelőtt kiültek a tengerpartra kávét inni. Közben a tengeren egy hajó közeledett, amin menekültek utaztak.

Deligiorgis háttal ült a tengernek, amikor a hajó zátonyra futott. A víz alatti sziklákat a rodoszi halászok jól ismerik már, a csempészek azonban nem. A hajó pillanatokon belül megtelt vízzel, és a szíriai meg eritreai menekültek megpróbáltak a partok felé evickélni.

„A hajó néhány perc alatt elmerült, mintha papírból lenne. Amikor 10:10-kor kimentem a kávézóból, sokan tartottak már a tragédia helyszíne felé. Ott volt a parti őrség, egy Super Puma helikopter körözött az égen, érkeztek a mentők, és a halászok is gyülekeztek a bárkáikban. Anélkül, hogy gondolkodtam volna, tettem, amit tennem kellett. Levettem a cipőimet, a víz tele volt olajjal, ami a hajóról folyt ki, a sziklák élesek és csúszósak voltak, elég csúnyán megvágtam a kezem és a lábam, de nem érdekelt, csak az, hogyan menthetném meg ezeket a szegény embereket.

Deligiorgis azt mondja, a katonaságnál tanult életmentő-technikákat, ez volt most a segítségére a gigászi küzdelemben. Úgy emlékszik, kezdett már kétségbeesni, akkorák voltak a hullámok. Sikerült húsz embert vagy a partra, vagy a parti őrség hajóihoz vinni. Az általa megmentett emberek számát csak másnap reggel tudta meg, mint ahogy azt is, hogy sikerült egy terhes nőt is kimentenie, aki később életet adott egy gyereknek egy rodoszi kórházban, és a kisfiú a megmentője után az Antonis nevet kapta.

Deligiorgis példamutatása nem egyedülálló, az elmúlt hetekben több ilyen történet látott már napvilágot: egy nő a saját ruháit adta oda egy szíriai kisgyereknek, mások élelmiszert adnak a menekülteknek. Egy Babis Manias nevű halász maga is megmentett egy gyereket: „ők is ugyanolyanok, mint mi, nem hittem volna, amikor a hajót láttam közeledni, hogy menekültek vannak rajta, mígnem baleset nem érte” – mondja.

Deligiorgis nem szereti, hogy nagy feneket kerekítenek a dolognak, azt mondja, csak „emberi, férfiúi” kötelességét teljesítette. A világsajtót az a kép járta be (ld. fent), amelyen egy eritreai lányt, Wegasi Nebiatot húzza ki éppen a partra. A nő a törökországi Marmara kikötőjén szállt hajóra, ahol jelenleg nagyon sok a menekült. Családja 10 000 dollárt fizetett a csempészeknek, hogy biztonságban Európába juthasson. Éppen elmerült volna, amikor meglátta maga fölött Deligiorgis arcát, és azt mondja, soha nem fogja elfelejteni.

via the guardian

Fákat ültettek a diákok Székelyudvarhelyen a Föld napján

udvarhely

Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala április 24-én, pénteken, a Föld napja alkalmából faültetési akciót szervezett a város több területén, amelyen négy iskola diákjai is részt vettek. A program során 90 fát sikerült a Nagy-Küküllő mentén elültetni, amelyeket a továbbiakban az őket elültető iskolák gondozzák.

A Fenntartható, földbarát Székelyudvarhely! elnevezésű programban részt vettek az Orbán Balázs Általános Iskola, a Tompa László Általános Iskola, a Bethlen Gábor Általános Iskola, valamint a Kós Károly Szakközépiskola diákjai, akik a fák elültetését követően újra megtisztították a Nagy-Küküllő partszakaszait.

A frissen földbe helyezett facsemeték a Junior Étterem parkolója melletti sétányon, a Városi Piac melletti sétányon és a Fások utcánál a két híd (vasúti híd és a csíkszeredai kijáratnál található híd) melletti zöld övezetben várják a diákok további gondoskodását.

V-VIII. osztályos diákokat várnak a Büdös-hegy napjára

budos
photo: wikimedia commons

A Vinca Minor Egyesület, Csomád-Bálványos Natura2000 terület Gondnoksága, május 9-én rendezi meg a „Tanulj és szórakozz a VI. Büdös – hegy Napján!” című eseményt Bálványosfürdőn, V-VIII. osztályos diákoknak.

A hagyományteremtő jelleggel bíró, egész napos rendezvény célja idén is a Csomád-Bálványos védett terület természeti értékeire való figyelemfelhívás: délelőtt folyamán, alternatív tantárgyversenyek, játékos gyerekprogramok, kerékpártúra, gyorsasági-, ügyességi verseny, tájékozódási futás illetve további izgalmas vetélkedők formájában. A déli ebédszünet után a résztvevőknek számos érdekes programban lesz részük, mint erdei-, erdészeti túra, növényhatározás, tájékozódási-, elsősegélynyújtási alapismeretek szerzése, madarakkal és fákkal való ismerkedés valamint a vadgazdálkodás világába való betekintés is.

Részletes programismertető a csomadbalvanyos.ro weboldalon, a Projektelőzetes almenüpont alatt található.

Az eseményen részt venni óhajtó diákcsoportok kísérőtanárai a 0267-314917, 0736-394775 telefonszámokon vagy az office@vincaminor.ro e-mail címen érdeklődhetnek, az egyesület munkatársánál, Tóth Erikánál.

Jelentkezési határidő: április 30., a helyek száma korlátozott!

közlemény

Tour de Túr, így lehet regisztrálni

fotó: szatmar.ro

fotó: szatmar.ro

Alig egy hónap és startol a X. Tour de Tur! Az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti jubileumi X. Tour de Tur kerékpáros versenye május 23-án kerül megszervezésre. A versenyen való részvételhez szükséges a regisztráció! Ez megtörténhet a verseny helyszínén május 23-án reggel 8:00 és 9:30 között vagy aki biztos önmagában az előregisztrálhat.

Az előregisztráció megtörténhet személyesen:
– az EKE – Szatmárnémeti irodájában (Csokonai/Tudor Vladimirescu u., 9 sz., 10-es iroda) munkanapokon 9 és 16 óra között
– a Loui’s Bike kerékpárüzletben (Teleki/Avram Iancu u., 19 sz.) nyitvatartási ideje alatt
– a Red Hat kávézóban (Sugárút/B-dul Ion C. Brătianu, 3 sz.) nyitvatartási ideje alatt és
– a Back Door pub-ban (Vasile Lucaciu u., 2 sz.) nyitvatartási ideje alatt, vagy
– online a www.tourdetur.ro honlapon.

A honlap tartalmaz egy formanyomtatványt és egy útmutatót, amelyet figyelmesen olvassanak el. Online regisztráció esetén a jelentkezés csak abban az esetben tekinthető teljesnek, ha az előregisztrációs díj beérkezik az EKE – Szatmárnémeti számlájára.

Az előregisztráció május 21-én délelőtt 11 órakor zárul. Előregisztáció esetén a nevezési díj 18 éven aluliaknak 30 Ron és 35 Ron felnőtteknek. Helyszíni jelentkezés esetén 40 Ron kiskorúaknak, illetve 45 Ron felnőtteknek.

Fontos megjegyezni, hogy a X. Tour de Tur-on a professzionálisabb szervezés és lebonyolítása érdekében a versenyzők számát 200 résztvevőre limitálják. A versenyen bárki részt vehet, aki betöltötte a 14 életévét és elfogadja a versenyszabályzatát.

Újdonság a Tour de Tur történelmében, hogy a szervezők egy körversennyel is kedveskednek a sportolni vágyók számára. A TdT Lake Race-en négy fős csapatok vehetnek részt. A TdT Lake Race egy alternatív szórakoztató programot kíván nyújtani, azoknak a mozgást kedvelő egyéneknek, akik nem szeretnének elindulni a hagyományos Tour de Tur-on. A csapatverseny szabályzata hamarosan megtalálható lesz a www.tourdetur.ro honlapon. A körversenyre is szükséges a regisztráció, amely megtörténhet a verseny helyszínén 10:30 és 11:00 óra között vagy online a Tour de Tur honlapján. A TdT Lake Race-re való jelentkezés április 30-tól lesz lehetséges.

Azok a természetkedvelők, akik egyik versenyen se vennének részt de mégis kerékpároznának egyet a természetben részt vehetnek a hagyományos kerékpáros kiránduláson. A kirándulás alkalmával a résztvevők megismerhetik a Túr Menti Védett Területek természeti és táj értékeit.

közlemény

Passzívház épül Kolozsvár főterére

nano

Romániában nincs nagy hagyománya a passzívházaknak, tekintve, hogy mindössze három van az ország területén. Ijesztő szám ez abban a kontextusban, hogy az Európai Unió egy olyan irányelvet fogalmazott meg, és amely célul tűzte ki a háztartások energiahatékonysági mutatóinak javítását.

Nem olyan régen számoltunk be Barabás Béla EvoHouse nevű projektjéről: a kolozsvári üzletember nemcsak a saját lakóházát akarta megteremteni, hanem egy olyan szemináriumot is, amely segítségével egy műhely születik, hogy az (itthon még) alternatív megoldási lehetőségekre hívja fel a figyelmet.

A NanoHouse 2020 névre elkeresztelt projekt kezdeményezői többnyire az EvoHouse projektben is részt vettek már: szakértők, üzletemberek és az építészeti egyetem diákszövetsége, az ASTA dolgoztak rajta, többnyire támogatásokból finanszírozva. Olvasd el a teljes sztorit

előző »