Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: December, 2014

A rendszeresen fast foodból étkező gyerekek rosszabbul teljesítenek az iskolában

gyorskaja

Egy a Clinical Pediatrics-on közölt új tanulmány szerint azon 10-12 év közötti gyerekek, akik rendszeresen fogyasztanak fast food ételt, jelentősen rosszabbul teljesítenek az iskolában. A burger-ek, sült krumpli és különböző gyorséttermi húsokat eddig csupán a legfőbb elhízási oknak tudták be a gyerekek körében, most azonban az is valószínűsíthető, hogy tanulási nehézségeket okoznak.

„A gyorsétkezdékre alapuló étrend rendszeressége negatív irányban befolyásolhatja a gyerekek iskolai teljesítményét” – mondta el Kelly Purtell, az Ohio State University professzora, a kutatás koordinátora. A szakértői csapat hosszú időn keresztül vizsgálta több ötödik osztályos gyereknél, akiknek aztán éveken keresztül megfigyelték a tanulmányi eredményeit. A gyerekek több mint kétharmada evett legalább heti egyszer gyorséttermi ételt, ötből egy gyerek pedig minimum heti négyszer tette et.

A kutatások során kiderült, hogy a rendszeres fast food látogató gyerekek ebben a korban jelentősen gyengébb teljesítményt értek el az iskolában mint azon társaik, akik rendszeresen egészségesen étkeztek. Ez a különbség a gimnáziumi évek alatt is fennmaradt. Akik heti 4–6-szor ettek gyorskaját 20%-al rosszabbul teljesítettek az olvasási, matematikai és természettudományi teszteken. Azon gyerekek eredményei, akik heti 1–3-szor fogyasztottak gyorséttermi ételt, nem tértek el a rendszeresen egészségesen étkező társaikétól, a 20%-os lemaradás csupán a matematikai feladatok megoldása során állt fenn.

A vizsgálat nem kereste meg ezen eltérések okait, nem vett számításba más aspektusokat, mint például a szocio-gazdasági hátterek eltérősége, vagy a televíziózással töltött idő stb., de az összefüggéseket több más független szakértő is hitelesnek látja. A tanulmány több más kutatást is hitelesít, amelyek arról szóltak, hogy a cukorban és zsiradékban gazdag ételek negatív hatással vannak a memóriára, vagy a tanulási képességekre.

via cbsnews

Veszélyes olajszivárgás volt a Fekete-tengeren

olaj
photo by Arun Roisri via shutterstock.com

Múlt héten egy orosz város (Tuapse) mellett eltört egy olajvezeték, és olaj ömlött a Fekete-tengerbe. A szivárgás elleni küzdelmet nehezítették a rendkívül rossz időjárási körülmények. A helyi önkormányzat azonnal szükségállapotot hirdetett, azonban azóta sem lehet tudni, mekkora az okozott kár mértéke.

A Chernomor Transneft, amely a Transneft nevű orosz olajóriás leányvállalata, kiadott egy közleményt, amelyben azt állítja, hogy mindössze 8,4 köbméternyi olaj került a vízbe. Sokan szkeptikusok azonban a közölt számot illetően. A kárt az okozta, hogy az építkezésért felelős Rosneft cég még nem fejezte be teljesen a szakaszt, a Transneft pedig mindaddig nem használta.

A vihar a térség partjainál több méteres hullámokat vert, amely a hajóval való közlekedést ellehetetlenítette, így a megtisztítási folyamatok jelentősen lelassultak. Napokkal később még mindig több mint 300 munkás dolgozik a terület tisztitásán. A Krasnodari Regionális Kormány karácsony első napjára is szükségállapotot hirdetett.

A World Wildlife Fund számításai szerint az olajfolt eddig már körülbelül 17 négyzetkilométernyi területet fed le a Fekete-tenger partvidékén, és hatalmas károkat okozhat a helyi flórának és faunának, amennyiben nem sikerül gyorsan feltakarítani. A szervezet ugyanakkor a Rosneft és a Transneft felelősségét is hangsúlyozza, azt állítva, hogy a vállalatok annak felfedezését követően órákon keresztül nem jelentették be a szivárgást. A WWF is elvégezte a számításokat a helyszíni vizsgálatok után, szerintük 500 – 700 tonnányi olaj úszik a tengerfelszínen. Ha igazuk van, ez százszor nagyobb mennyiség a vállalatok által bejelentettnél.

via inhabitat

Nem alszanak téli álmot, agresszívebbek a medvék

barnamedve
photo by Volodymyr Burdiak via shutterstock.com

Aki a téli hegyi túrák kedvelője, az jobb, ha elővigyázatos lesz, hiszen a medvék a szokásosnál jóval agresszívebben tudnak viselkedni.

Erre Szlovákiában hívta fel figyelmet Miroslav Saniga, a Szlovák Tudományos Akadémia erdészeti intézetének munkatársa.

A hazájában nagyon népszerű állatszakértő arról beszélt, hogy az elmúlt hetek enyhe időjárásának köszönhetően sok medve kihagyja a téli álmot. A barlangokba esővíz folyik, nem megfelelő a hőmérséklet, ezért a medvék inkább a szabadban kószálnak, a kevés élelem miatt pedig jóval agresszívebbek, mint az megszokott lenne tőlük.

Szlovákiában körülbelül 600 barnamedve él. A nemrég beállt hideg azonban valószínűleg megoldja a szituációt, és a medvék visszatérhetnek a szokásos életformájukhoz.

via mti

A jövő kezdete? A NASA növényeket ültet a Holdon 2015-ben

hold
photo by Ase via shutterstock.com

A NASA nemrég bejelentette, hogy 2015-ben növényeket szeretne ültetni a Holdon. Ez lehet az első lépés ahhoz, hogy más bolygón is meghonosítsuk az életet. A tervek szerint a Lunar Plant Growth Habitat projekt keretében egy tudósokból, munkásokból, egyetemistákból és önkéntesekből álló csapat tervezi meg a Holdra szállítandó „kerteket”. A tervek szerint kisebb tartályokba ültetnének növényeket, ezek megvédenék azokat az extrém időjárási körülmények között is. A tartályok továbbá úgy vannak tervezve, hogy információkat küldjenek a Földre a növények állapotáról.

Az élőhelyeket kamerákkal és szenzorokkal látják el, ez segíteni fog a tudósoknak nyomon követni a növények állapotát. Minden élőhelyet úgy szerelnek fel, hogy biztosítva legyen a vízellátás, a megfelelő hőmérséklet és a tápforrások. Az edények bazsalikomot, napraforgót, fehér répát és lúdfüvet tartalmaznak majd.

A NASA azt tervezi, hogy hasonló kis „ültetvényeket” fog elküldeni több amerikai iskolának, tudósnak is. Ezzel nem csupán nyomon követhetik a holdbéli kísérletet, hanem a gyerekek maguk is részt vehetnek egy nagyszabású projektben.

Ellentétben más NASA-projektekkel, ez most meglehetősen alacsony költségvetésű lesz, ráadásul a Google Lunar X Prize pályázat keretein belül fog megvalósulni. A pályázatra magánvállalatok jelentkezhetnek, a győztes pedig 20 millió dolláros támogatást kap. A vállalat feladata az lesz, hogy egy robotűrhajót küldjön a Holdra, amely vizsgálatokat végez a felszínen, és mintákat gyűjt onnan. A pályázat győztese fogja a NASA növényeit is elvinni, így a szervezet körülbelül kétmillió dollárt fog megspórolni. Még ha a magok nem is csíráznak ki, a NASA így kis összeget kockáztat.

Ha a projekt sikeres lesz, az nem csupán az új bolygók meghódításának kezdete lehet, hanem a Földön lehetséges növénytermesztés új módozataira is rámutathat, amire nagy szükség lehet, amennyiben a klímaváltozás a hagyományos mezőgazdasági területek további felszámolását hozza magával.

via slahshdot

Finnország a globális átlagnál kétszer gyorsabban melegszik

finn
photo by joppo via shutterstock.com

Majdnem kétszer olyan gyorsan nőtt az éves középhőmérséklet Finnországban, mint átlagosan a világ többi részén – jelentette be a finn meteorológiai intézet.

„Az elmúlt 166 évben Finnország középhőmérséklete több mint két fokkal emelkedett, ez majdnem kétszerese a globális átlagnak” – írta közleményében a finn meteorológiai intézet, amely jelentését a Kelet-finnországi Egyetem kutatására alapozta.

A kutatás alapján a hőmérséklet 1847 és 2013 között évtizedenként 0,14 Celsius-fokkal növekedett. Az eredmények egybevágnak azzal az elképzeléssel, hogy a magasabb szélességi fokokon erősebb a felmelegedés. A globális hőmérséklet 0,74 Celsius-fokot emelkedik évszázadonként.

„A legjelentősebb növekedést november, december és január hónapokban tapasztaltuk. A tavaszi hónapokban szintén nagyobb volt a melegedés az éves átlagnál” – idézte a közlemény Ari Laaksonennek, a kutatás vezetőjének a szavait. A változások szabad szemmel is jól láthatók, a finn tavak később fagynak be télen, a fák előbb virágoznak tavasszal.

mti

A stoppolásra, a palagázra és a romániai óriáskígyóra kattantatok rá idén a legtöbben

Az idei évünkben talán az volt a legeslegjobb, hogy nemrég elértük a kétmilliomodik kattintást is: ezt persze szeretnénk megköszönni, örülünk, hogy van keletje az általunk felvállalt problémáknak, a környezetvédelemnek, az életmódok alternatív irányainak, a dobozon kívül levésnek, az antikapitalista értékorientációnak. Tényleg köszönjük.

Idei legolvasottabb anyagunk egy interjú volt. Kádár Leventével, aki egyszer csak nekiindult a világnak, és azóta sem állt meg benne. Közben markáns szemléletei alakultak ki, ő lett az Európai Stopposszövetség alelnöke, elment a legveszélyesebb helyekre, és azt mondja, nem ártana, ha betiltanák a stoppolást, mert a sofőrök nyerészkedése mindent elront.

kadar5
Kádár Levente Olvasd el a teljes sztorit

Helyi hozzávalókból főtt, meleg étel osztásával kezdődik az újév Kézdin

kezdi_info_hir_5436_3

2015. január 3-án, szombaton 16 órakor várnak mindenkit a Kézdi.Infó és a Zöld Nap Egyesület önkéntesei Kézdivásárhely főterén, a szökőkúttal szemben (21-es Udvartér), ahol helyi hozzávalókból ingyenes újévi meleg ételt készítenek és osztanak szét.

Újraélesztette áramütést szenvedett társát egy majom (videó)

majom

Húsz percen keresztül próbálta újraéleszteni áramütést szenvedett társát egy majom Indiában, és végül sikerrel járt. Az öntudatlan majmot társa addig harapdálta, masszírozta, rázogatta, még vízbe is lökte, míg végül az magához tért – jelentette többek közt a CNN.

Olvasd el a teljes sztorit

TOTB-legek: 10 környezetvédelmi téma, amitől nem tudunk szabadulni

P1460618
Fotó: Szász Péter

A legnagyobb környezeti probléma 2014-ben és a jövőben is az érdektelenség lesz: a közömbös milliárdokon múlik ugyanis, hogy a haszonszerzés vagy kényelmes nemtörődömség által diktált, környezetrombolással járó intézkedések megvalósulnak-e vagy sem. Szerencse – vagy csak úgy tűnik nekünk – egyre hangsúlyosabban tematizált a környezet védelme, és erősödnek az erre fókuszáló civil kezdeményezések.

Szerk.

Lassan talán a hatóságok és cégek is hozzászoknak majd, hogy az egyszerű állampolgár és fogyasztó egyre több információt kér, amihez joga van, és ha nem kapja meg, egyre hajlamosabb tovább követelőzni. 2015-re még több Bözsikéékhez hasonló tudatos vásárló, még több közérdekű adatigénylő aktivista és sokkal-sokkal több erdőradar-használó egyszerű állampolgár színre lépésére számítunk.

Természetükhöz tartozik, hogy a környezeti problémák nem egy évre szólnak, vagy nem oldódnak meg egy év alatt, sőt pont ellenkezőleg: hosszú távon hatnak, a következő generációkra is. Elég, ha csak a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás megszervezésének évről évre nyomasztóbb és súlyosabb problémájára gondolunk, de nagyjából ugyanez a helyzet mindegyikkel. Lokálisan, regionálisan, sőt, álmodjunk: országosan meg lehet ugyan oldani részproblémákat, de voltaképpen ahhoz hasonlít az egész folyamat, amikor a levágott sárkányfej helyén hét újabb nő ki. A környezeti problémák másik sajátossága ugyanis, hogy összekapcsolódnak. Amit már régóta mondanak a kutatók, hogy az élőhelyvesztés és az antropikus hatások súlyos következményekkel járnak az élővilágra, mindaddig hidegen hagyott, amíg a vadállatok egyre nagyobb károkat el nem kezdtek okozni a mezőgazdasági területeken.

A következőkben olyan témákat listázunk, amelyek a rendelkezésünkre álló információk és saját szubjektív megítélésünk szerint a legfontosabbak közé tartoztak 2014-ben, és várhatóan 2015-ben is kiemelt figyelmet kapnak a Think Outside The Boxon. Olvasd el a teljes sztorit

Agent Green: illegálisan kitermelt retyezáti fát is feldolgoz a Schweighofer

retyezat

Az Agent Green civil szervezet aktivistái december 22-én posztoltak egy videót a YouTube-on, amely egy idei nyomozásuk eredményeit foglalja össze. A videóból az derül ki, a Retyezát Nemzeti Parkban illegálisan kitermelt fát a Holzindustrie Schweighofer gyárába szállították.

Olvasd el a teljes sztorit

előző »