Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: October, 2014

TOTB-kerekasztal: az élelem újrahasznosítása Romániában illegális

dezb0

Jelen pillanatban Romániában illegális az élelmiszerek újrahasznosítása, vagy a szeméttelepekre kerülnek, vagy a Protan hulladékgazdálkodási vállalathoz, amely ezek begyűjtésével és megsemmisítésével foglalkozik. Bár az ország 9. helyen áll Európában az élelmiszerpazarlás terén, csak most jelentek meg olyan kezdeményezések, amelyek az élelmiszerhulladék csökkentését célozzák. A Think Outside the Box által szervezett “Azok vagyunk, amit megeszünk. Azok vagyunk, amit kidobunk” című kerekasztalon Viorica Boboc, a Mezőgazdasági Minisztérium tanácsosa bejelentette, a tárca keretében működik egy munkacsoport, amely az élelempazarlás elleni országos stratégiát dolgozza ki, első számú céljuk a törvényi keret kidolgozása az élelmiszerek újrahasznosíthatóságára.

Roxana Bucată

A Mezőgazdasági Minisztérium szeretné 2020-ig 50%-kal csökkenteni az élelempazarlás mértékét. A 2013-ban megalakított munkacsoport több mint 30, az élelmiszerellátási láncban résztvevő szervezetet és hatóságot is bevont tevékenységébe, de kimaradtak a pazarlásért leginkább felelős tényezők, a termelők, feldolgozók és fogyasztók. A törvényi keret kidolgozásához egy országos kutatás biztosítaná az alapot az élelmiszerpazarlásról, ám ez még nem készült el. Ugyanakkor egész Európában az élelmiszer-hulladék csökkentését célzó erőfeszítések még gyerekcipőben járnak: 28 államból csupán három ültetett gyakorlatba erre vonatkozó stratégiákat – mondta el Viorica Boboc. Olvasd el a teljes sztorit

Ma: igazi, rendőri biztosítás nélküli Critical Mass Kolozsváron!

1453244_363116300517774_3766558771052830210_n

Október 31-én 17 órától a kolozsvári főtérről indul kerékpáros felvonulás. Nincs rendőri biztosítás, nincs engedély, sem előre meghatározott útvonal. A cél felhívni a figyelmet arra, az igazi bicikliutak jelentik az alternatív közlekedési eszközök számára a leghatékonyabb megoldást; egy járdára felfestett csík nem bicikliút; a biciklisek és más alternatív eszközökkel közlekedők is ugyanúgy részei a forgalomnak, mint az autósok; elegük van a parkolókból, amelyek lassan minden közterületet elfoglalnak a belvárosban is.

Jelszó: “mi nem állítjuk le a forgalmat – mi magunk vagyunk forgalom!”

>> Facebook-esemény >>

Titkolózik a csertési polgármester: állítólag van engedély, de nem mutatja meg

IMG_0439-1024x764
Fotó: Mining Watch

Pontosan 43 évvel ezelőtt 89 halálos áldozattal járó ökológiai katasztrófa történt Romániában. A Hunyad megyei Felső-Csertésen átszakadt az aranybánya egyik zagytározójának fala, a településre zúduló savas iszap elöntötte a települést. Az akkori rezsim igyekezett eltitkolni a katasztrófát, a kivizsgálást gyorsan lezárták. A katasztrófa évfordulóján a Mining Watch arra kéri a környezetvédelmi minisztert, tisztázza az új csertési bányaprojekt kapcsán felmerült kérdőjeleket és aggodalmakat.

Olvasd el a teljes sztorit

Mit mondana az esőerdő, az óceán, a korallzátony? (videók magyar felirattal)

stire-9-oct-natura

Nemrég írtunk arról, hogy “A természet szól hozzád” (Nature Speaking) címmel indított kampányt a Conservation International, azzal a céllal, hogy az embereket meggyőzze arról, nem alakíthatjuk kényünkre-kedvünkre a környezetünket anélkül, hogy nem számolnánk a következményekkel.

Olvasd el a teljes sztorit

EU-ban betiltott szerrel mérgezik Romániában a méheket

SavetheBees-1024x526

A méhpusztulás az egész világon probléma, amely negatívan érinti a mezőgazdaságot is, hiszen a száz leggyakoribb kultúrnövényből 70-et a méhek porzanak be. Egyedül az Egyesült Államokban a mégpopuláció 1947 és 2008 között 60%-kal csökkent. A fő ok a mezőgazdaságban használt rovarirtók hatásában keresendő, ezek közül is a neonikotinoidokat tartalmazó szerek a legkárosabbak. Többek között a beporzási és tájékozódási képességet rombolják, hosszú távon pedig legyengítik és elpusztítják ezeket a rovarokat.

Az Európai Bizottság két évre felfüggesztette a neonikotinoidok használatát, ennek ellenére Romániában korlátozottan használhatók ezek az EU-ban betiltott szerek a repceültetvényeken, amelyek összesen 200.000 hektárt tesznek ki. A Mezőgazdasági Minisztérium közleménye szerint a repcemagok neonikotinoidokkal való kezelése hatékonynak bizonyult, és nem tapasztaltak méhpusztulást. Olvasd el a teljes sztorit

A romániai élelempazarlásról szervez kerekasztalt a Think Outside The Box

Október 30-án 18:30-tól a Think Outside the Box román szerkesztősége kerekasztal-beszélgetést szervez Bukarestben a romániai élelempazarlásról. Helyszín: a Scrie despre tine székhelye (Constantin Budişteanu u. 26.). A projektet a Svájci Államszövetség társfinanszírozza a kibővült Európai Unió számára létrehozott svájci hozzájárulásból.

Olvasd el a teljes sztorit

Megmenekült a kihalástól a galápagosi óriásteknős

Újra nagyra nőtt egy kihalástól megmentett galápagosi óriásteknős-alfaj populációja, és valószínűleg már magától, emberi beavatkozás nélkül is fennmaradhat – közli egy friss amerikai kutatás.

Olvasd el a teljes sztorit

Olaj borítja a tengerfeneket a BP-olajkatasztrófa óta

Legalább 3200 négyzetkilométernyi területen borítja lesüllyedt olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben a 2010-ben történt olajkatasztrófa óta.

Olvasd el a teljes sztorit

A világháború óta nem élt ennyi zerge a Tátrában

zerge

Csaknem ezernégyszáz zergét számoltak össze a Tátrában az idén az őszi állományfelmérés során – közölte az MTI-vel a szlovák Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdeit felügyelő állami ügynökség (SLTANAP) sajtóosztálya kedden. A szlovák és a lengyel nemzeti park munkatársai által október második felében végzett felmérés szerint a Tátra teljes területén – a szlovák és lengyel részén együttvéve – 1389 zerge, köztük 128 gida élt.

Az aktuális és tavaly ugyanebben az időben elvégzett felmérés adatait összevetve kiderül, hogy a tátrai zergék száma egy év alatt 203 egyeddel emelkedett, és a második világháború óta rendszeresen megvalósított állományszámlálások során még soha nem volt ilyen magas. Olvasd el a teljes sztorit

Budapestről Marosvásárhelyre költöztettek egy nőstény elefántot

elefant
A 47 éves ázsiai nőstény elefánt gondozóival együtt várja elszállítását a Fővárosi Állat- és Növénykertben október 28-án. MTI Fotó: Kovács Attila

Nincs már egyedül a marosvásárhelyi állatkert elefántja, Tanja: új társát, Hellát tegnap hozták a budapesti állatkertből – tudósít a Marosvásárhelyi Rádió.

A marosvásárhelyi állatkertben így már két elefánt lakik, a nemzetközi előírásoknak megfelelően. Olvasd el a teljes sztorit

előző »