Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: July, 2014

Sterilizálják a kóbor macskákat Kínában

Háromszázezer kóbor macska szaporodásának megakadályozására készül a kelet-kínai Hangcsou város elöljárósága, amely általános sterilizálási tervet fogadott el.

A helyzetet tarthatatlannak ítélő városvezetés úgy döntött, hogy szeptembertől megkezdik az állatok befogását és a műtéteket. Ha ezt nem tennék, becslések szerint a macskák száma a következő két-három évben meghaladná az egymilliót.

A kampányhoz a helyi költségvetésből macskánként egy jüant, vagyis összesen hozzávetőlegesen 11,3 millió forintnak megfelelő összeget különtettek el – számolt be a helyi hatóságok közlésére hivatkozva a Hszinhua hírügynökség szerdán.

Csen Hsziao-ming városi főállatorvos a lakóközösségeket arra biztatta, hogy fogják meg bátran a macskákat, és biztosította az embereket arról, hogy a bevitt állatokon elvégzett műtétért nem kell fizetniük. A beavatkozást erre kijelölt, hitelesített állatorvosi klinikákon szakképzett személyzet végezi el.

A tervezett eljárást az illetékesek “humánusnak” nevezték, mivel az elfogás és sterilizálás után – a nemzetközileg bevett gyakorlatnak megfelelően – a felépült cicákat visszaengedik a szabadba. Hozzátették: együtt kívánnak működni a helyi civil állatvédő szervezetekkel, hogy ellenőrzésük alatt tartsák a kóbor állatok számát, illetve gondoskodjanak ellátásukról és megelőzzék a betegségeket.

mti

Ruandában jó, ha vannak gorillák a közelben

Gorillaturizmus biztosítja számos közösség fennmaradását Ruandában. A nemzeti parkok jövedelmének 5 százalékát a helyi közösségek támogatására fordítják, amelyekből számos fejlesztés történik az érintett régiókban.

Egy 2005-ben meghozott rendelkezés eredményeként a nemzeti parkok bevételének 5 százaléka a helyi közösségekhez kerül Ruandában. Az elmúlt években így 29,4 millió dollárt (6,7 milliárd forintot) fordítottak 360 közösség támogatására szerte az országban. A pénzből új iskolák, méhészetek, utak és hidak építését, valamint a víz- és közegészségügyi ellátás fejlesztését, különböző kis- és középvállalkozásokat is finanszíroztak.

A Ruandai Fejlesztési Tanács (RDB) 39 ezerre becsüli azoknak a lakosoknak a számát, akik ily módon profitáltak a turizmusból. A célszerűség mellett a projektek hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra is – írja a The Guardian.

Az elmúlt húsz évben több mint egymillió turista érkezett Ruandába, amelynek az Ugandával és Kongóval határos területein 500 veszélyeztetett hegyi gorilla él. Ruanda legfontosabb bevételi forrása a turizmus, az ágazat az elmúlt két évtizedben 294 millió dollár jövedelmet generált. Ennek 85 százalékát a hegyi gorillák megtekintésére érkezett turisták látogatásából befolyt pénzek teszik ki.

A ruandai gorillák a Kongói Demokratikus Köztársasággal határos Volcanoes nemzeti parkban élnek, ahol a helyi közösségek az erre szánt fejlesztési pénzek 40 százalékát kapják meg. A délnyugati Nyungwe erdősség és a keleti Akagera nemzeti park közösségei 30-30 százalékot kapnak a célra elkülönített pénzekből.

“Leülünk a közösségek vezetőivel, és a környék szükségleteinek és problémáinak alapján közösen elhatározzuk hogyan költsük el a pénzt” – nyilatkozta az RDB egyik vezetője, Theosophore Ngoga. Az átláthatóságot rendszeres pénzügyi jelentésekkel igyekeznek biztosítani.

mti

100 napon belül kifogyhat az ivóvízből Dél-Amerika legnagyobb városa

A brazil Szövetségi Ügyészség arra figyelmeztet, hogy Sao Paolo városa 100 napon belül kifogyhat az ivóvízből, ha el nem kezdik szabályozni a fogyasztást.

„A Sabesp nevű vízközműnek és Geraldo Alckmin kormányzónak csupán néhány napja van megoldani a szituációt” – olvasható az ügyészség weboldalán. Amennyiben nem intézkednek a megadott határidőre, az ügyészség perrel kényszerítheti mindkettőt a víz adagolására.

A közmű nem ért ezzel egyet, a Bloomberg News kérdésére azt válaszolták, hogy „az intézkedés a fogyasztókat büntetné, és könnyen az ellentétes hatást érnék el vele”.

A vállalat szerint a a Sabesp és a lakosság erőfeszítései máris egy olyan (takarákossági) rendszernek megfelelő szintre csökkentették az igényeket, amely 36 óráig biztosítja vízellátást, majd 72 óráig szünetelteti

A Sabesp áprilisban indította a kampányát, amelyben 30%-os kedvezményt ígért azon fogyasztóknak, akik 12 hónapos átlágjaikhoz képest 20%-al csökkentik a fogyasztást. A vállalat ugyanakkor azt állítja, más vízellátóktól is hajlandó vásárolni, hogy biztosítani tudja Dél-Amerika legnagyobb városának (töb mint 20 millió fő) ellátását.

A Sabesp azt állítja, garantálni tudja az egész régió vízellátását az esős évszak beálltáig. A vállalatot úgy tervezték, hogy képes legyen ellátni márciusig a teljes lakoddágot, támaszkodva a

Centaraira medence biztosítási tartalékaira” – mondta májusban Rui Affonso pénzügyi igazgató. Az ügyészek által hasnzált tanulmány (amelyet a Campinas-i Egyetem kutató készítettek) azonban azt állítja, a medence 100 napon belül teljesen ki fog száradni.

Sao Paolo állam, amely a Sabesp ellenőrző részvényese, negyven éve nem szembesült ilyen aszállyal. A közmű részványei a tegnapi napon 1,5%-al estek(21,43 reálra), ez a legalacsonyabb május óta.

Bloomberg

Önkéntesek készítettek el egy új parkot Brassóban

monitorulexpres2
fotók: monitoruleexpres.ro

Augusztus hónap végégig Brassóban el fog készülni egy új park a Cenk alatt. Nem akármilyen park lesz, hiszen a léterhozásában nem az önkormányzat, hanem önkéntesek jeleskednek. Az Ifjúsági Sportigazgatóság mellett elhelyezkedő, eddig parlagon fekvő területet egy interaktív zónának szánják, ahol a kisgyerekek nyilttéri leckéklet vehetnek, például helyben tanulhatnak a Cenk-hegyről. A projektet a Brassói Önkéntes Központ szervezte, a Feed-Back Szociális Integrációs és Környezetvédelmi Egyesület önkénteseivel.

A leendő park berendezéséhez használandó „városi bútor” a már városban elhasználódottakból fog kikerülni, de újakat is fognak gyártani, újrahasznosított anyagokból. Így használt gumiabroncsok és rönkök fogják alkotni az asztalokat és székeket.
Ugyanakkor a parknak lesz egy „tapintható sétánya is” , amelyen végigjárva a látogatók a Cenk növényeivel ismerkedhetnek, sétálhatnak lombhullató, vagy tűlevelű avaron, különböző típusú talajokon, kavicsokon, ágakon, természetes szőnyeg-típusokon.

A park egy másik sétányán információkat fognak elhelyezni a növényfajtákról, és a cementbe a Cenken élő állatok nyomait fogják feltüntetni. A flóra és fauna bemutatására ugyanakkor az önkéntesek létrehoznak egy kocka puzzle-t fából és ragasztóból. A park egyik sarkába – ahol a növényzet hiányos jelenleg – függőleges kertet alakítanak ki. Ezen kívól információs panókat, és szelektívhulladék-gyújtő pontokat terveznek.

monitorulexpres

Eddig a munkálatok 65%-ával vannak készen. A területet fertőtlenítették, elkészítették a csatornázást és a függőleges kert struktúráját. Hamarosan érkeznek az újrahasznosított anyagokból készített virágcserepek is.

Elkészült a park kertje is, augusztus elsejére pedig meghívták a város gyerekeit, hogy ők ültessék el az első virágokat. Elkészült az „érinthető sétány is”, hamarosan pedig elkészítik az állatok lábnyomait.
Összességében: kezd kialakulni a park végleges formája. Óriási előrelépés ez: amikor az önkéntesek átvették a területet, az nagyon elhanyagolt állapotban volt. Augusztus végégig pedig egy egyedülálló, interaktív területté változik, ahol minden érdeklődő jól érezheti majd magát. És 100%-ig brassói önkéntesek készítették, a dokumentációtól kezdve a tervezésen át a konkrét megvalósításokig.

„A munkálatok tulajdonképpeni kezdete június végére tehető, és 42 önkéntes vett részt a folyamatban. Általában naponta tízen dolgoztak egyszerre” – mondta el a brasovromania.net-nek Alina Năstase, a program koordinátora.

brasovromania.net

Mondj végleg búcsút a fültisztító pálcikának, ha jót akarsz!

A fültisztító pálcika a fül tisztítására való használata a lehető legrosszabb ötlet. Én sem hittem el, a kollégák még most sem hiszik, hogy egy szakértő is megerősítette ezt nekünk.

k.á.

Miért is? Hát mert a fülzsír, bár elég gusztustalan trutymó, de nem funkciótlan trutymó. Sőt, tulajdonképpen nem másra szolgál, mint a védelemre: funkciója, hogy a hallójáratot tisztán tartsa. És azért ragacsos, mert szervezetünk az evolúció során tette ilyenné, hogy felfogja a port és a koszt, megakadályozva, hogy az a dobhártyánkra kerüljön. Ugyanakkor antibakteriális hatása is van.

És ezért egyáltalán nem kell a fül tisztításával bíbelődni, mert a fül egy öntisztító rendszer: amint a fülzsír elhasználódik, az állkapocs mozgásának segítségével az újonnan termelődő kiszorítja a régit.

A fültisztító pálcika tisztít ugyan, csakhogy közben tulajdonképpen mélyebbre nyomjuk vele a a fülzsírt, olyan mélyre, hogy kikerül az automatikus öntisztítás hatásköréből. A mélyre gyömöszölt fülzsír aztán mindenféle gombát, vírust és baktériumot vihet oda be, amelyek fájdalmas gyulladásokat okozhatnak.

Benyomkodni a fülzsírt azért sem jó, mert a hallócsatornát egyre jobban elzárja, aminek a következménye halláskárosodás lehet. Vagy beszakadhat a dobhártya, ami ugye meglehetősen fájdalmas dolog.

Azt írja a Huffingtonpost, hogy az Egyesült Államok kb. 12 millió állampolgára fordult orvoshoz a túlzottan felgyűlt fülzsír miatt. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 8 millió állampolgárnak kellett fülzsír-eltávolítást végezni. Ez nem rutin eljárás, és furcsa, hogy gyakorlatilag a szervezet is megcsinálta volna, ha hagyjuk.

A fület csak akkor kellene tisztítani, ha probléma jelentkezik a hallásunkkal. Ezzel szemben mégis mindenki piszkálja. Az Egyesült Államokban több kampány is indult, hogy felvilágosítsák a visszaeső fülpiszkálókat. Sőt, van olyan pálcika gyártó is, amely külön megjegyzi, hogy csak a fül külső részeit szabad vele tisztítani.

Nehéz lesz lemondani? Te csináltad magadnak! Minél többet dörzsölöd a bőrt a pálcikával, annál nagyobb mennyiségű hisztamint szabadítasz fel, ami viszkető érzést okoz (ahogy a szúnyogcsípés is annál jobban viszket, minél jobban vakarod).

A biztonság kedvéért azért megkérdeztünk egy hazai szakembert is, és pedig Fodor István csíkszeredai fül-orr-gégész osztályvezető főorvost, ő ajánlaná-e a fültisztítás ilyen módját.

„Nem ajánlott, mégis úgy hívják, hogy fültisztító pálcika. Az egyetlen dolog amire a családorvosok szerint ajánlott, az a csecsemők köldökének tisztogatása, amíg begyógyul a köldökseb. A hallójárat átmérőjével nagyjából megegyezik, úgyhogy maximum csak be lehet vele toszogatni különböző dolgokat, például a fülzsírt, ami mindenkinél termelődik, és védekező-funkciót tölt be. Azért zsírozódik úgymond a hallójárat, hogy megvédjen például attól, hogyha egy kis bogár belemászik az ember fülébe, akkor annak a lábai beleragadnak, és nem jut el a dobhártyához, így ne tehessen kárt benne” – mondta el Fodor a TOTB-nek.

Azt is elmagyarázta, hogy a fülzsír nem azért van, hogy minden reggel és este kitöröljék egy pálcikával. Könnyen begyulladhat a bőr, mert a fülben ez nagyon érzékeny, alatta van egy porchártya illetve egy csonthártya is, könnyen fel lehet sérteni a bőrt a törölgetéssel, így oda bekerülhetnek különböző kórokozók, baktériumok, gombák.

De akkor ő mit ajánlana? Semmit. „Azon kívül, hogy öntisztító, nem kell semmilyen különleges tisztításban részesíteni. Persze fürdés-zuhanyzás-mosdás után ki kell mosni a fület, de semmiképpen nem mélyebben, mint amennyire az ujjak beérnek” – mondja a szakértő.

Aki mégsem képes leszokni a fülturkálásról, annak javallott, hogy a hagyományos módszerrel szakítva egy olyan oldatból csepegtessen bele néhány cseppet, amely egyharmad rész fehér ecetet, egyharmad rész alkoholt és egyharmadnyi csapvizet tartalmaz. De ne legyen se túl meleg, se túl hideg. Ez elfogadható. De bedugni bármit is, nem az!

Te használsz fültisztító-pálcikát?

View Results

Loading ... Loading ...

Nem tetszik az Unesco-nak a Star Wars forgatási helyszíne

Jelentést kért az ír kormánytól a világörökségi helyszínek felett őrködő UNESCO, mert az új Star Wars-film forgatásához átengedték a Skellig Michael-szigetet.

Az Atlanti-óceánból az ír partok közelében kiemelkedő páratlan szépségű sziklasziget – Mihály sziklája – 1996 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A sziget, amelyen a 6. századtól keresztény szerzetesek éltek, ma természeti rezervátum, számos tengeri madár otthona.

A párizsi székhelyű nemzetközi szervezet arról kért tájékoztatást az ír illetékesektől, hogy mit tesznek a világörökségi helyszín megőrzésért, különös tekintettel a filmezés okozta esetleges környezeti károkra.

“Nem bocsátkozunk találgatásokba arról, hogy a Star Wars forgatása a helyszínen milyen hatással lehet a természetre. Egyszerűen tudomásunk van arról, hogy ott folynak a felvételek és információkra van szükségünk” – fogalmazott Roni Amelan a szervezet képviseletében.

A szigeten hetek óta folynak a felvételek és a természetvédők szerint ez zavarja a madárvilágot, különösen azért, mert éppen párzási időszak van. A BBC által megszólaltatott Stephen Newton tengerimadár-szakértő szerint a madarak akár el is hagyhatják a szigetet a zaj miatt. A szakember arról is beszélt, hogy a stáb csak napokkal a forgatás előtt kérte a segítségét, ám ezt vissza kellett utasítania, mert hetekbe telt volna áttekinteni, hogyan lehet megóvni a madarakat.

A külföldi produkciók írországi munkáját segítő Ír Filmtanács (Irish Film Board) közlése szerint az ír Nemzeti Parkok és Vadvédelmi Szolgálat (NPWS) alapos tudományos elemzése nyomán kapott engedélyt a stáb a Skellig Michael-szigeten való korlátozott idejű forgatásra. Az engedélyt szigorú feltételekkel adták ki – mondta el a filmtanács szóvivője.

A forgatás alatt beavatkozási joggal bíró szakértők is tartózkodnak a szigeten, hogy bármikor leállíthassák a munkát, ha az veszélyeztetné az élőhelyet és a vadvilágot. Emellett a produkciós cég saját környezetvédelmi tanácsadója is folyamatosan a helyszínen tartózkodik – fűzte hozzá a szóvivő.

mti

Októberben kezdik építeni a világ legnagyobb távcsövét

Októberben kezdik építeni a világ legnagyobb, harminc méter hosszú távcsövét Hawaii szigetén – jelentette be kedden a japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium, miután a helyi hatóságok jóváhagyták a földterület kölcsönbérletét.

A 4205 méter magas Mauna Kea vulkáni csúcs közelébe tervezett teleszkóp építése októberben ünnepséggel indul.

Kanada, Kína, India, Japán és az Egyesült Államok közös obszervatóriuma a tervek szerint 2021-ben lesz kész.

Az űrtávcső a Földhöz hasonló bolygók után kutat majd és az univerzum korai korszakában született csillagokat figyeli meg.

A 30 méter átmérőjű főtükröt 492 darabból állítják össze, ezeket Japánban készítik, március végéig már legyártották az első 60 darabot. A teleszkóp építése körülbelül 150 milliárd jenbe, vagyis átszámítva körülbelül 340 milliárd forintba kerül. Az összeg körülbelül negyedét Japán biztosítja.

mti

Ritka növények élőhelyét dózerolták le a Bükkben

DSC_0032
Fotók: Szabó Anna

Ritka növények élőhelyét, egy égeres láperdőt nyírfákkal (Alnus glutinosa) taroltak le, valamint források, lápok területét dúlták fel ismeretlen tettesek a Kolozsvár melletti Bükk-Malomvölgy védett területen.

Az egyik kiemelten védett szibériai reliktumfaj, a sásréteket, fűz- és nyírlápokat kedvelő szibériai hamuvirág (Ligularia sibirica) több száz példánya semmisült meg a pusztítás során – tájékoztatta a TOTB-t Mihai Constantinescu, a Natura Transilvaniei Egyesület önkéntese. A fajnak ezen a területen található az egyik legnagyobb kiterjedésű erdélyi élőhelye. Olvasd el a teljes sztorit

Feltérképezték a grizzlyk útját

A grizzlymedvék „erdei országútját” fedezték fel kanadai nyomkövetők az ország csendes-óceáni partvidékén.

Egy völgyben 65 grizzlyt azonosítottak, amelyek a lazacban gazdag Koeye folyó mentén vándorolnak, az állatok több száz mérföldet is megtesznek a kitaposott ösvényen – magyarázta William Housty, a „medvekövetők” egyike.

“A medvék minden alkalommal ugyanazokat a lépteket követik, mancsaik nyoma ott van az ösvényen. Mi is követhetjük ezeket a nyomokat, és pontosan ugyanazon az +országúton+ haladhatunk, mint a medvék” – idézi Houstyt a BBC hírportálja.

Friss tapasztalataik szerint a térségben akár hatszor annyi grizzly is élhet, mint eddig gondolták, és a Great Bear Rainforest nevű erdőségben az élőhelyük is sokkalta kiterjedtebb az eddig feltételezettnél.

A nyomkövető csapat most azt tervezi, hogy kiterjesztik vizsgálódásuk helyszínét Brit Columbia tartomány középső partszakaszának más folyóira is, és ezúttal megpróbálnak medvebunda-mintákhoz, ezen keresztül pedig DNS-mintákhoz is jutni. Reményeik szerint eredményeik segíthetik egy régiós szintű vadgazdálkodási terv kidolgozását.

A grizzly a barna medve Észak-Amerikában honos alfaja, mely valaha az Egyesült Államok egész nyugati felében is honos volt, mára azonban Kanada nyugati részére és Alaszkára szorult vissza. A Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint veszélyeztetett állat.

mti

Súlyos aszály sújtja Kínát

Több mint 15 millió hektár legelőn és 150 ezer hektár mezőgazdaságilag művelt területen pusztít az elmúlt három év legsúlyosabb aszálya Kínában, állatok százezrei szenvednek a vízhiánytól Belső Mongóliában – jelentette helyi forrásból a kínai média vasárnap.

Az északi Belső-Mongol autonóm terület hét prefektúrájában, illetve városában április óta körülbelül 600 ezer embernek, gazdálkodónak okozott kárt a szárazság, közülük csaknem 300 ezernek jelent gondot az ivóvízhez jutás. Becslések szerint 1 millió 340 ezer szarvasmarha itatását nem tudják kielégítően megoldani. Az elsődleges kalkulációk az agrárgazdaságot ért közvetlen anyagi kárt 227 millió jüanra (kb. 20 millió RON) teszik.

A térség legsúlyosabban érintett vidéke Arahszan prefektúra, ahol 1961 óta nem volt ilyen aszály. Több mint 140 napon át nem esett eső, amit az itteni legelők 98 százaléka megsínylett.

A másik súlyosan érintett tartomány a közép-kínai Honan, ahol június óta a szokásos csapadékmennyiségnek a 30-50 százaléka hullott le. Ennek következtében a kisebb víztározóknak az egyharmada, a kis és közepes folyóknak több mint a fele kiszáradt – idézte a térségi katasztrófavédelem központját a Hszinhua hírügynökség.

Honanban több mint 900 ezer hektár veteményt károsított a vízhiány, Pingtingsan városban pedig, ahol csaknem negyven éve nem volt hasonló szárazság, lényegében kiürült a település ivóvizét biztosító tározó. Leálltak az autómosók, szüneteltetik szolgáltatásaikat az uszodák és fürdők, a főbb vízhasználó vállalatok számára korlátozásokat vezettek be.

A tartomány székhelyén, Csengcsouban vasárnaptól kezdve négy napon át egyes lakótelepek, üzemek és vállalatok áramellátását is korlátozzák.

Az időjárás-előrejelzések szerint Belső Mongólia nagy részében a következő napokban is átlagosan 35 Celsius-fok feletti melegre kell számítani, Honanban úgyszintén nem várható eső a jövő héten.

mti

előző »