Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: December, 2013

Természeti csodák Erdélyben, pápás világvége, víztisztítás, vega székely – az idei év legolvasottabbjai


photo by Iakov Kalinin via shutterstock com

A következő összeállításban a legnépszerűbb idei cikkeinket szemlézzük. Néhány fontos téma így kimarad, értelemszerűen. Például nincsenek a topban a verespataki, pungeşti-i, szászmuzsnai eseményekről készült riportok, tudósítások, holott az ottani események nyilvánvalóan a civil társadalom mozgatórugói voltak, ezért megkerülhetetlenek egy ilyen listán is. A ciántechnológiás bányászat, illetve a hidraulikus repesztés körüli viták végigkísérték az év második felét, és nem valószínű, hogy jövőre alábbhagynának.

k.á.

Íme akkor cikkekre lebontva az idei évünk:

Idei legolvasottabb anyagunk megmelengeti a lokálpatrióta kebleket, ugyanis összeállításunk Erdély 10 természeti csodájáról rekordokat döntögetett, itt-ott el is lopták az anyagot. És Erdély természeti csodái között nem volt egyetlen nagy turistalátványosság sem. Mondjuk meglehet, hogy ezután már azok lesznek.

A vegyes kategória népszerű anyaga lett még az évszázad üstökösének híre. Az ISON-t mindenki kíváncsian várta, aztán kipukkadt. Lufi volt az, nem is üstökös. Aztán dán diákok találták ki, saját koncentrációs problémáikból kiindulva, amelyet a mobiltelefon mellett alvásból gyanítottak, hogy megnézik, a wi-fi hullámai hogyan befolyásolják a növényeket. Halálosan. Önök meg halálosan kíváncsiak voltak erre. Mint ahogyan arra is, hogy az egy éjszaka alatt egyet alszunk, nem mindig volt így, hanem csak a 19. századtól errefele. Valamikor kétalvók voltunk. Bizony. Nagyon népszerű volt az Information nevű dán lapból átvett interjú is, amely a kapitalizmustól megcsömörlött, és a vadonba kiköltözött Heljskov családot mutatta be.

Urban Legend rovatunk idén igencsak hasított, leginkább a pápaválasztások körüli mendemondák találtak olvasóra, utolsó pápánk-e Ferenc, jön-e a világvége, volt-e női pápa stb.? Ezeket az érdekes kérdéseket kívánta megválaszolni anyagunk. Másik népszerű cikkünkben az olvasók arra találhatnak választ, hogy a méregdrága víztisztító berendezések, amelyek elvileg baktériummentesek és környezettudatosak, miért problémások mégis? No, és járják-e gyerekrabló kisbuszok a romániai városok utcáit? Szolgáltak-e fel emberhúst hazai éttermekben, szurkáltak-e tűvel rosszindulatú AIDS-esek? Mindezek, és többek, kiderülnek a Románia félelmetes legendái című anyagból.

Az Urban Hero-k közül egy Joós István interjú érte el leginkább az ingerküszöböket. Pedig akkor még nem is tett szexista kijelentéseket. A másik népszerű interjúnk a kategóriában Fülöp Róberttel készült, aki kézdivásárhelyi szalonnaevőből lett biokertésszé az Egyesült Államokban. És jól érzi magát.

A Pró és kontrában idén többnyire fajsúlyos kérdéseket vitattak arra hivatottak. A pró és kontráknak általában magas olvasottsága van, de ha a legnépszerűbbeket szeretnénk kiemelni, akkor meg kell említenünk az iskolai egyenruháról szóló vitát, a The Human Body kiállítás morális/nem morális voltának feszegetését, a marihuána legalizálásának és a lányok szórakozóhelyeken történő pozitív diszkriminációjának kérdéseit.

És még valami, amit örömmel közlünk: idén, egész pontosan februárban volt a Think Outside the Box történetének legolvasottabb napja. Köszönjük az érdeklődést, jövőre ugyanitt, továbbra is a dobozokból kifelé tartva!

A 2013-as év legégetőbb környezetvédelmi problémái a Geodában

A Geoda utolsó műsorában azt összegeztük, hogy mi történt idén a legnagyobb visszhangot kiváltó környezetvédelmi kérdésekben.

Erdély FM

Beszámolunk a verespataki beruházás elleni tüntetéssorozatról, és a Verespatak-törvényről, amely mindezt kiváltotta, illetve összegezzük a palagáz-kitermeléssel kapcsolatos fejleményeket. Emellett a műsorban kitérünk a törpe vízi erőművek környezeti veszélyeire és azokra a visszaélésekre is, amelyeket a vízi erőművek építésénél követtek el, és arra is keressük a választ, hogy van-e esély az illegális fakitermelés visszaszorítására. Olvasd el a teljes sztorit

Még legalább egy évtizedig szmogos marad Sanghaj


Fotó: Philip via flickr

Még legalább tíz évig eltart a szmog elleni küzdelem Kína legnépesebb városában – mondta a sanghaji környezetvédelmi iroda vezetője.

Csang Csuan úgy fogalmazott: a levegő megtisztítása “kemény és hosszú küzdelem” lesz, rövidtávon nem kivitelezhető – idézi az igazgatót a Tungfang Zsipao helyi lap. Olvasd el a teljes sztorit

Először készültek HD-minőségű videók vadon élő amuri leopárdokról

Először sikerült HD-minőségű videofelvételt készíteni vadon élő amuri leopárdokról Kínában. Az északkeleti Hejlungcsiang tartomány erdészeti hatóságai pénteken három videót is közzétettek a kihalás fenyegette fajról, amelynek már csak mintegy 40 példánya élhet vadon a kínai-orosz-észak-koreai hármas határ térségében.

Olvasd el a teljes sztorit

Hogyan születik újjá egy bicikli?

Chris McCoy és Adam Neustadter rövidfilmje arról, milyen érzés egy biciklinek, amikor gazdája, akivel éveken át együtt kerekeztek, kidobja – és milyen viszontagságokon megy keresztül, míg végre “újjászületik”.

Olvasd el a teljes sztorit

Rekordbüntetés egy vízszennyező bányacégnek az Egyesült Államokban

3,2 millió dolláros büntetést róttak ki a Chesapeake Appalachia nevű, a Chesapeake Energy Corp.-hoz tartozó bányacégre az Egyesült Államokban amiatt, hogy Nyugat-Virginiában felelőtlen módszereket használt, amellyel a vízkészletet veszélyeztette.

Olvasd el a teljes sztorit

Környezetvédelmi lakossági tanácsadást nyújt a Zöld SzékelyFöld Egyesület

Székelyföldön több mint 1.200.000 ember él, ám csak alig 200-an vállalnak aktívan szerepet a helyi környezetvédelmi szervezetek munkájában – írja friss közleményében a Zöld SzékelyFöld Egyesület, amely lakossági tanácsadást indít. “Nagyon sok környezetvédelemhez kapcsolódó kérdéssel találkozunk nap mint nap, és nyilvánvaló, hogy a civil szervezetek egyedül nem tudják felvenni a harcot ezekkel szemben, ezért kiemelten fontos a lakosság bekapcsolódása ezek megoldásába” – áll a közleményben.

Olvasd el a teljes sztorit

Eddig ismeretlen, de csodálatos látnivalóként ajánlja a tordai sóbányát a Business Insider

A tordai sóbányát is ajánlja a Business Insider a “soha nem hallott”, ismeretlen, nem felkapott turisztikai látnivalók között.

Olvasd el a teljes sztorit

Veszélyben a vízellátás az esőerdők zsugorodása miatt (videó)

Veszélyben van az édesvízkészlete Amazóniának – hívja fel a figyelmet egy új jelentés.

Olvasd el a teljes sztorit

Éhségsztrájkba kezd 30 pungeşti-i lakos

Körülbelül 30 helyi lakos kezdett éhségsztrájkba a moldvai faluban, hogy felhívják a kormány figyelmét az őket nap, nap után érő hatósági erőszakra – tájékoztat a Nasul Tv. A Vaslui megyei közegészségügyi hivatalhoz hétfőn jelentették be az éhségsztrájkot, kedden pedig bejelentik a vaslui-i polgármesteri hivatalnak is.

A helyiek az után lépnek sztrájkba, hogy egy velük szolidarizáló nem helyi lakos, Alexandru Popescu december 21-én már elkezdte a sztrájkot.

Marius Ignat, a „Pungeşti-i Ellenállótábor” egyik vezetője a Naşul Tv-nek azt nyilatkozta, olyan jellegű a településen a csendőri terror, hogy a gyerekek nem mernek iskolába menni, sokan éjjel ágyba vizelnek, a látott erőszak hatására.

Forrás: stareanatiunii.com

előző »