Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: November, 2013

Ismét visszafordultak az óceánjáró magyar kajakosok, jövő ősszel újra megpróbálják


Forrás: farfaraway.hu

A világ leghosszabb pároskajak-expedícióját tervező Kovácsik Levente és Szabó Norbert Ádám a vízszűrő-berendezés újabb meghibásodása miatt jövő őszre halasztotta az expedíciót – derül ki Facebook-oldalukon közzétett üzenetükből. “Letörtek vagyunk, de nem adjuk fel!” – írja a két fiatal sportoló.

Olvasd el a teljes sztorit

Nagy mennyiségű metánt bocsát ki a Jeges-tenger


Fotó: NASA Earth Observatory via flickr

A korábban feltételezettnél lényegesen több metán szabadul fel a Jeges-tenger felolvadó tengerfenekéről a legújabb kutatások szerint – a jelenség hátterében az emelkedő hőmérsékletek és a viharok állhatnak.

Olvasd el a teljes sztorit

“Zöld” autók vásárlását támogatják kínai nagyvárosokban


A Birminghami Egyetem hidrogénautója (fotó: Gov.uk via flickr)

Kína “zöld autók” bevezetését kezdte meg 28 városban, valamint egyes települési csoportokban – jelentették be kedden Pekingben. A programot központilag támogatják, az összegeket 2013 és 2015 között fogják folyósítani a vásárlóknak és a gyártóknak.

Olvasd el a teljes sztorit

Nem halt bele az ISON a Nap közelségébe

ilyen lett volna, ha nem esik szét )a képen a 2011-es Lovejoy nevű üstökös, a fotó forrása a NASA)

Bár csütörtök reggel úgy tűnt, végső búcsút vehetünk az ISON üstököstől (azaz a nap melletti elhaladása annyira megviselte volna, hogy széthullt a magja), mára már úgy tűnik, mégiscsak marad nekünk némi (akár szabad szemmel is látható) látvány.

Az üstökös útját nyomon követő SDO űrszonda képein nem is látszott csütörtökön megjelenni az ISON-nak. A Spaceweather.com is azt írta, nincs remény, és a NASA is ezeket a híreket erősítette meg.

Ez után már csak arra várt mindenki, hátha a felvételeken a porcsóva-maradványok még feltűnnek. Aztán csütörtök este hirtelen az ISON előbukkant a Nap mögül, igaz, hogy jóval kisebb formában, mint ahogy bement mögé. A szakértők nem tudták megmagyarázni, hogy miért nem látta egyetlen szonda sem a napközeli állapotban, de azt biztató jelnek nevezték, hogy egyre fényesedett a magja.

Az üstökös magja megviselődött ugyan, de egyben maradt, a csóváját viszont elveszítette (ez annyira nem nagy baj, mert a néhány napközelben töltött nap során könnyedén újat növeszthet). Az azonban még most sem biztos, hogy amennyiben új csóvát kap, mennyire lesz a fényessége szabad szemmel is látható.

A jelenlegi állapotok azt mutatják, hogy már most is szabad szemmel láthatnánk az üstököst, amennyiben nem halványítaná el a fényét a Nap. Amennyiben más „tragédia” nem történik az égitesttel, marad esély arra, hogy körülbelül december elsejétől kezdve szabad szemmel figyelhessük égen való vonulását.

Forrás: Origo

Ne vásárolj semmit nap: a kapitalizmust vagy a Földet választjuk?

November 30. a nemzetközi Ne Vásárolj Semmi Nap (Buy Nothing Day). Az Adbusters által kezdeményezett kapitalizmus-ellenes nemzetközi akciónapon arra buzdítanak mindenkit, hagyjon fel a vásárlással, legalább erre az egy napra.

Olvasd el a teljes sztorit

Dosar România – kolozsvári dokumentumfilm-vetítés a palagáz-kitermelésről

A Permanens Kultúrházban pénteken 19:30-tól vetítik a Dosar România című dokumentumfilmet, amely a palagáz-kitermelés veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Olvasd el a teljes sztorit

Utolsó kolozsvári Critical Mass, mielőtt a hó lehull

Annak ellenére, hogy a közlekedési körülmények nem kedveznek nekik, Kolozsváron évről-évre egyre több biciklis van. Az 1992-ben San Franciscóból indult, és azóta globálisan elterjedt Critical Mass nevű esemény őket hívja tekerésre minden hónap utolsó péntekén.

A bringások akciója egyben figyelemfelkeltés is: beláttatni a városvezetéssel, hogy a környezetbarát és alternatív közlekedés elérése a bicikliutak megépítésével segíthető elő, megértetni a gépjármű-vezetőkkel, hogy a forgalomban a bicikliseknek ugyanolyan jogai vannak, mint nekik, felhívni a figyelmet a városközpont zsúfoltságára, amely főleg a gépjárművek miatt van, illetve leszögezni, hogy egy járdára festett vonal nem nevezhető bicikliútnak.

A részvétel egyetlen feltétele a jókedv, a szervezők ugyanakkor szívesen várnak mindenkit, aki nem biciklis, de járműve nem motorral működő. Szívesen látott felszerelés minden molinó, vagy zajkeltési eszköz. Vannak szabályok is: nem sok, és helyben elmondhatók. Gyülekező november 29-én, pénteken 17:00 órától Kolozsvár főterén, Facebook-eseményoldal itt.

Tetőkert nyílik az Ecsetgyárban


photo by Antonina Potapenko via shutterstock.com

A Pillangóhatás Egyesület pénteken, november 29-én 18:00-tól avatja fel a Pillangó-kert nevű helyiséget a kolozsvári Ecsetgyár épületében (Henri Barbusse 59-61 sz.)

A Pillangó-kert Kolozsvár első olyan fedett kerthelyisége, amelyben lehetségessé válik a közösségi kertészet művelése, civilek, önkormányzatok, egyesületek, illetve a nagyközönség bevonásával.

A 220 négyzetméteres kert ezen a héten készült el. A munkálatok során a tetőterasz egész felületére egy vízszigetelő membránt helyeztek el, erre pedig termőföldet hintettek. Később fából készült virágcserepeket helyeztek el, amelyekben 2014 tavaszától kezdve zöldségeket, gyümölcsöket és virágokat fognak termeszteni. Hogy ne nehezedjen túl nagy súly az épület tartószerkezetére, a közepén egy terheletlen, füves rész lesz kialakítva, körben fákkal, ahol különleges eseményeket, filmvetítéseket lehet majd szabad térben tartani.

Forrás: közlemény

Belépődíj-ügy: kivel szemben diszkriminatív?


fotó: Pressmaster via Shutterstock.com

A múlt hétvégén a magyarországi média felkapta a hírt, miszerint az Egyenlő Bánásmód Hatóság igazat adott Teczár Szilárdnak a Doboz nevű szórakozóhely ellen tett feljelentése ügyében. Vagyis igazából Teczár eredeti panaszát semmibe véve (miszerint a nők, akik nem fizetnek a belépőért, maguk lesznek a nyeremény – vagyis a férfiak rájuk is befizetnek) úgy ítélte meg, a belépőkkel a férfiakat diszkriminálja a szórakozóhely. Teczár végül mégis igazat adott az EBH-döntésnek.

Olvasd el a teljes sztorit

Ezért van szükség geológiai kutatásokra a kertedben

Azt, hogy a csapból folyik a meleg víz, van fűtés, vagy hogy levest főzhetünk a gáztűzhelyen, természetes dolognak tartjuk, mindennapi rutinjaink szerves része. Reggelente a lábunkat még ki se tettük az otthonunkból, de már javában fogyasszuk azokat a fosszilis tüzelőanyagokat, amelyek kutatása és kitermelése ellen éppen előző nap este tüntettünk a téren.

Bartha István-Róbert

Honnan került a csőbe a gáz? – tehetnénk fel a kérdést, s hamar meg is válaszolnánk magunknak: Importáljuk! Ezzel a dolog letudva, lelkiismeretünk megnyugtatva. Valahol máshol, egy másik ország eldugott szegletében folyik a csúnya termelés, de ez nem a mi bajunk. Mi szépen kifizetjük havonta a számlán feltüntetett összeget, aztán a többi a szolgáltatón múlik. Hát ez azért nem így van, vagy legalábbis nem így kellene lennie, és biztos vagyok benne, hogy ezzel sokan tisztában vannak. De félek, hogy úgy igazán nem sok mindenkit érdekel ez a kérdés.

Egészen addig, amíg meg nem jelenik egy fickó a kertünkben egy jó pár tonnás masinával, és azzal a céllal, hogy a mi birtokunkon nyersanyag után kutasson. Ekkor jön a felháborodás, ismételten az utcára vonulás, és megtörténnek a szászalmádihoz hasonló események. Mindig tisztelet a kivételnek.

Mielőtt nagy dérrel-dúrral, gerincből elutasítunk mindennemű nyersanyagkutatást és kitermelést – úgy érzem, ez mostanság reneszánszát éli Romániában -, kicsit nézzünk utána hiteles forrásból a szénhidrogén-kitermelés technológiájának, és ne higgyünk el mindent kritikátlanul. Olvasd el a teljes sztorit

előző »