Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: October, 2013

Magyar éjszakába magyar szörnyeket!


photo by Joakim Lloyd Raboff via shutterstock.com

Halloweennel kapcsolatban sokszor megfogalmazódik az ellenérzés, hogy megint egy amerikai ünnepet veszünk át. Sőt, néhányaknak Halloween a legabszurdabb, mert nem szól a szeretetről, a félelemről sem, gyakorlatilag nehéz belsőségesen átélni. E cikk célja közelebb hozni a Halloweent, alternatívát nyújtani: ne a töklámpásfejű csontvázaktól, a fej nélküli lovastól, a texasi láncfűrészestől féljünk, hanem magyar éjszakában magyar szörnyektől. Az elfeledett szörnyeket Pócs Éva tanulmányából emeltük ki (Pócs Éva: Néphit in Dömötör Tekla (főszerk.) Magyar Néprajz VII.). A cikk ugyanakkor minden tudományosságot nélkülöz (részünkről), csupán bemutatni igyekszik az éjszaka beláthatatlanságában settenkedő iszonyatos és veszélyes teremtményeket. Elfeledtük ugyan őket, pedig léteznek.

K. Á.

Elvetélt gyerek

Az abortuszellenzők által létrehozott kísértet minden európai népnél megjelenik, a népi társadalmak szemlélete szerint ugyanis az egyik legelvetemültebb tett a magzattal végezni. Egyes hiedelmek szerint éjjel az elvetélt gyerekek lelkei hazajárnak sírni. Más verzió szerint az anyának megjelennek a halálos ágyán, máshol úgy vélték, a halott anyához járnak a sírhoz éjjelente szopni, és lerágják a húsát.
A kegyetlen anyák sem járnak jobban haláluk után: bolyonganak, pásztortüzeknél jelennek meg, és addig kell menniük, míg elhajtott magzataikat meg nem találják, és meg nem eszik őket, hogy aztán majd fehér egerek formájában öklendezzék ki.

Kik féljenek: nos, abortusz után mondjuk…


photo by zebra0209 via shutterstock.com
Gyermekágyas démon

A leggenyább mind közül, merő rosszindulat. Mert a csecsemőket bántalmazza, sőt, Szeged környékén nem csak őket, hanem a kismamákat is, leveri az ágyból őket, szívja a mellüket (!), néha meg fel is koncolja szerencsétleneket. Teszi mindezt közvetlenül a szülés után, amikor anya és gyereke is gyenge. Néha férfi, és néha nő. Szerencsére eltűnt, a tulajdonságait pedig megörökölte a szépasszony és a boszorkány. (Ők megérnek egy külön, későbbi figyelmeztetést).

Kik féljenek: kismamák, csecsemők (ha tudnak félni a ma született csecsemők)

Vadöreg meg vadleány

Mikor ki. Ők sem föltétlenül magyar szörnyűségek, minden környező népnél megtalálhatóak. Még csak nem is föltétlenül bántják az embereket (csak többnyire), ha tiszteletlenül beszélnek velük. A vadleány sebezhető, hiába érzi meg az időjárást, meg áll bosszút helyenként, az emberek maguk közé csalogatják, leborotválják (mert szőrös), civilizálják. Néha fában lakó szellemnek, erdők anyjának hívják.

Kik féljenek: gyergyói meg háromszéki fatolvajok, nagyképű túrázók.


photo by Alex Pix via shutterstock.com
Vízi szépségek és szörnyek

Több is van belőlük, az első talán a legborzalmasabb, egy vízbefúltakból lett férfialak, holttest formájában úszva a vízen. Több néven borzolja a vízfelszínt meg a kedélyeket: vízőrző, vízivó, hordófejű ember, meredttestű, fullasztó. Több módon is kegyetlenkedik, főleg a halászokkal és molnárokkal. Vagy beugrik a csónakba, vagy megvárja, hogy kiemeljék a vízből. Amennyiben bántják, a legjobb esetben csak összebogozza a halászcsomót, de bele is fullaszthat a vízbe. Más hiedelem szerint, ha kővel dobálod meg a víz alatti palotáját, akkor jön ki, és húz magával a mélybe.
A másik vízi szörny sokkal kellemesebb jelenség, hableánynak, széplánynak, éjleánynak nevezik, és természetesen az énekével csalogatja magához a halászokat, akiknek (egyes változatok szerint) a jövőt énekli ki. Társas lény, gyakran egész nőkórust alkot társaival. Szalontán úgy tartották, hogy a víz kincseire vigyáznak. Nem föltétlenül okozza az emberek vesztét, van, hogy a vízbe ejtett baltát (veszett fejsze nyelét) a felszínre hozza. Igényel némi áldozati gesztust is, ha vizet merítesz a folyónál, vissza kell löttyintened egy kicsit a víz őrzőjének.
A legnépszerűbb azonban a piros sapkás emberke (nem, nem a Mikulás), aki beugrik a csónakba, és ijesztget. Neki inkább a tabuk őrzésében van szerepe, azokat támadja meg például, akik újhold idején mernek halászni.

Kik féljenek: halászok, molnárok, a Vízügyi Hatóság, törpevízerőmű létrehozók

Lidérccsirke

Lehet, hogy a neve vicces, de ne próbálják ki otthon. Igazából a lidérccsirke nem föltétlen akar gonosznak lenni az emberekhez. A tisztelt olvasó úgy tud beszerezni egyet, ha egy fekete tyúk első tojását kikölti, trágyadombon, vagy a hóna alatt. Na, az a jó benne, hogy éjjelente átváltozik, gazdája nemi orientációját figyelembe véve, és együtt gazemberkedhetnek egész éjszaka. Meg még az is a jó benne, hogy sótlan kása első falatjáért cserébe bármit hoz a házhoz, amit kér tőle gazdája (pénzt is!!!). A rossz pedig, hogy (szórványos adatok szerint) elalvás után nyomja a gazdáját, vagy a vérét szívja. Segítőállat maga az ördög is lehet, a boszorkányperek sokszor említik szerte Európában. Ha meg akar szabadulni tőle gazdája, akkor ki kell fundálnia valamilyen teljesíthetetlen feladatot, amibe beleszakadhat a nagy igyekezetben.

Kik féljenek: olyan szinglik, akiknek fáj a szingliség, boszorkányok)


photo by Albert Russ via shutterstock.com
Bányaszellem

Az aktuális társadalmi/politikai viszonyok közepette ki nem maradhat a listánkról, igaz ugyan, hogy német és szlovák eredetű szellemek, de sikeresen megtelepedtek a Felvidéken és Erdélyben is. Törpeszerűek, piros sapkásak, de megjelenhetnek óriás alakban és állatoknak álcázva is. A bányászokat kedveli, mert a társadalom perifériáján, valamint a bányagyomorban nem könnyű nekik, viszont aki a bányaszabályokat megszegi, azt bünteti (a kegyetlen felügyelőket például). Van, hogy eloltja a lámpát, köveket hajigál, de beomlaszthat egy egész bányát is, ha nagyon feldühítik.

Kik féljenek: az RMGC meg Victor Ponta, a mindenkori román kormány (?)

Károly herceg: Erdély az erdők nélkül csak a történelem szomorú emléke lenne

A walesi herceg Románia különleges természeti adottságait dicsérve arra figyelmeztetett, a Kárpátok szűz erdői gyorsan zsugorodnak. Egyes térségekben a helyzet napról napra rosszabb, becslések szerint Romániában óránként 3 hektár szűz erdő tűnik el – áll a hercegi üzenetben.

Olvasd el a teljes sztorit

Újrahasznosított ablakkeretekből erdei víkendház

Nick Olson és Lilah Horwitz – egy fotós és egy designer – 500 dollárból felépítette álmai víkendházát Virginiában, amelyhez nagyrészt bontási hulladékot használtak föl. A falak egy része újrahasznosított régi ablakkeretekből épült, így sok fény jut be a belső terekbe, és a ház lakói az erdő részének érezhetik magukat.

Olson és Horwitz 2012-ben építették fel saját kezűleg a házat, miután otthagyták munkájukat. Most ismét dolgoznak, Olson egyedi tervezésű tárgyakat készít egy kerttervező cégnek, ugyanakkor saját készítésű fényképezőgépekkel fotóz. Horwitz ugyancsak egy kerttervezőnél dolgozik, emellett saját tervezésű ruhákat varr, amelyeket New York-i butikokban árusít.

Forrás: totb.ro

Klímaváltozás miatt sérülékenyek a fejlődő országok gazdaságai


Dhaka. Fotó: ulricjoh via flickr

A klímaváltozás jelentős akadálya a fenntartható gazdasági növekedésnek a világ fontos városaiban, írja a Climate Change Vulnerability Index című éves jelentésében a Maplecroft nagy-britanniai kockázatelemző tröszt.

A jelentés szerint a globális termelés közel egyharmadát a következő 12 évben a nagy mértékben veszélyeztetett országok adják. 67 államról van szó, ahol jelenleg 4,5 milliárd ember él, ez 2025-ig eléri a 5 milliárdot. A jelentés 50 várost nevez meg, amelyek a klímaváltozás hatásainak jelentős mértékben kitett gazdasági központok. Olvasd el a teljes sztorit

Klímaváltozás: a baktériumok és kártevők nyerhetnek, mi veszíthetünk

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete új jelentése kapcsán a frankfurti Biodiverzitás és Klíma Kutatóközpont kutatója a TOTB felkérésére arról ír, milyen keveset tudunk arról, hogyan reagál az élővilág a klímaváltozásra.

Bálint Miklós

Az új IPCC-jelentés üzenete alapvetően egyszerű: a klímaváltozást egyértelműen az emberiség okozza az üvegházhatású gázok által. A legfontosabb ilyen gáz, a CO2 koncentrációja mára magasabb, mint bármi, amit az élővilág az elmúlt néhány százezer évben megtapasztalt. Az új dokumentum lényegében megerősíti az eddigi klímaprojekciók előrejelzéseit, és ezáltal az előző IPCC-jelentésekre épülő kutatásokat és szabályozásokat is. Olvasd el a teljes sztorit

A Carrefour a legzöldebb bevásárlóközpont, de van még mit javítani

A nagy bevásárlóközpontok által kínált termékskálát vizsgálta meg idén is a WWF Románia, és kiadta második jelentését Retailer Scorecard címen, amelyben a fenntarthatóság és a helyi termékek jelenléte szempontjából értékelte ezek tevékenységét. Az első jelentés kiadása óta az egyik bevásárlóközpont fejlődést mutatott, ugyanis beiktatott egy hagyományos termékeket tartalmazó kínálatcsomagot. Úgy tűnik, a jelentés nyomán elkezdődött egy változási hullám a piacon, még ha a helyzet messze is esik még az ideálistól, de több piaci szereplő felelősebb magatartást próbált adaptálni, a helyi termékek promóciója, a környezettudatosság vagy a kommunikációs stratégia terén – nyilatkozta Csibi Magor, a WWF romániai igazgatója.

Olvasd el a teljes sztorit

Tetszhalottak Kolozsvár főterén

A Kolozsváron meghirdetett flashmob Facebook-falán 180 fölötti létszámban jeleztek emberek, hogy holtan esnek majd össze a főtéren, de végül mindössze három tucatnyian vállaltak az önkéntes álhalált.

A tetszhalottak 12:00-kor, harangkondulásra estek a földre, a harangzúgás végéig akartak ott maradni, de végül kb. negyed órán keresztül feküdtek. Utána a járókelőknek osztogattak a tragédiáról szóló, informatív szórólapokat, miközben egy megkésett résztvevő egyedül feküdt le a földre. Öten a tér közepén (trikolórba öltözötten) elénekelték a román himnuszt, a többiek elkülönültek tőlük, és ezzel véget is ért a civil akció.

A Hunyad megyei Felsőcsertésen 42 éve 89-en vesztek oda, álmukban érte őket a halál. A meddőhányó fala átszakadt, a falura zúdult a víz (ha víznek nevezhető  még az, ami annyira savas, hogy reggelre az áldozatokon nemcsak ruha, de bőr is alig maradt), reggelre az épületek is összedőltek. Az állami vezetés parancsára elhallgatták a történteket, az a néhány sajtóorgánum, amelyiket nem értesítettek időben, megírta ugyan a tragédiát, de az áldozatok száma nem derült ki, így nem kellett állami gyásznapot elrendelni.

Felsőcsertésen hamarosan újraindítják a ciántechnológiás bányászatot, erre 2012-ben kapott engedélyt a Deva Gold vállalat. A tiltakozók erre kívánták felhívni a figyelmet.

“True Blood” Kolozsvárról: mesterséges vért tesztelnek a BBTE kutatói


Illusztráció: CEBimagery.com via flickr

Mesterséges vért állított elő a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Kémia Karának kutatócsoportja. A recept tengeri élőlényekből kivont proteint tartalmaz. Az egérkísérletek biztatóak – mondta el a Mediafaxnak a kutatócsoport vezetője, dr. Radu Silaghi-Dumitrescu.

Olvasd el a teljes sztorit

Kutyaetológia: a “szőrös gyerek” nem tudja önmagát szocializálni


Dr. Miklósi Ádám, az ELTE Etológia Tanszékének vezetője, forrás: Family Dog Project

Az etológia az állatok viselkedését tudományos módszerekkel, evolúciós alapokon vizsgáló tudományág. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének Családi Kutya Programja 1994-ben indult, Csányi Vilmos akadémikus professzor alapította. Azóta 100-nál is több tudományos közleményük jelent meg, a magyarországi kutatócsoportot nemzetközi téren is az egyik vezető tudományos műhelyként tartják számon. A program célja, hogy tudományos módszerekkel vizsgálva megismerjék a kutyák viselkedését, gondolkodását és érzelmeit. Kutatási területeik között a kutya-farkas különbségek, a kutyák gazdához való kötődése, szociális intelligenciája, az ember-kutya kommunikáció és az etorobotika egyaránt szerepel.

Olvasd el a teljes sztorit

Alberta: nemcsak a vizet, a levegőt is masszívan szennyezi a palagáz-kitermelés

A kanadai palagáz-kitermelés nemcsak a vízkészletet, hanem egy új tanulmány szerint a levegőt is súlyosan szennyezi – írja a Treehugger.

Olvasd el a teljes sztorit

előző »