Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: June, 2013

Előadás ehető és mérgező gombákról Kolozsváron

Az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) Természettudományi Szakosztályának szervezésében július 4-én, csütörtökön 17 órától dr. Veress Éva tart előadást Ehető és mérgező gombák címmel.

Helyszín: az EME központi székházának előadóterme, Jókai/Napoca utca 2. szám, I. emelet. Olvasd el a teljes sztorit

Mi köze Obamának és az Eddának a földönkívüliekhez? A legfrisebb ufó-történetek


Fotó: Gerhard A. E. Uhlhorn/ flickr.com

Amikor a földönkívüliek nem épp a Föld elpusztításán munkálkodnak, akkor az Egyesült Államok segítőiként tűnnek fel. Nyugalmazott, valamikor magas beosztással rendelkező állami alkalmazottak titkos ufó-aktákról való beszámolóiról folyamatosan hallani. De nemcsak Amerikában fordulhat elő ilyesmi, találtak már ufót a világ minden táján, sőt 4. típusú találkozásokra még Magyarországon is sor került. Nézzük, mik a legfrissebb, sokkoló újdonságok a témában.

A Földet évezredek óta látogatják különböző földönkívüli fajok, sőt a háttérből irányítják az emberiséget

Paul Hellyer, Kanada volt honvédelmi miniszterének leleplező beszéde szerint már több ezer éve legalább négy földönkívüli faj egyedei élnek az emberek között. Mindegyik faj a saját érdekei szerint próbált érvényesülni a Földön. Több faj besegít az amerikaiaknak, az Egyesült Államok hivatalos szerveinél tevékenykednek. Ilyenek például a Magas Fehérek, akik a nevadai Gunnery Range légierőbázison fejlett technológiákat osztottak meg az amerikai légierővel.

Hellyer exminiszter szerint ezt a közreműködést egy világuralomra törő érdekszövetség próbálja megakadályozni: “a Földet egy titkos társaság vezeti, amelynek tagjai a Külkapcsolatok Tanácsa (CFR), a Bilderberg-csoport és a Háromoldalú Bizottság (Trilateral Commission), a Nemzetközi Bankkartell, az Olajkartell, a különböző hírszerző szervezetek tagjai és a katonai junta választott tagjai, ők titokban akarják tartani ezeket az információkat az emberiség előtt.”

Arra is kapunk választ, hogyan lehet megakadályozni gonosz szándékaiban ezt a szervezetet. A megoldás a globális felmelegedés megállítása, egy igazságos bankrendszer kialakítása, a harmónia meg a világbéke.

Hellyer már 2005 óta aktívan tevékenykedik a földönkívüliekkel foglalkozó konferenciákon, de elmondása szerint már minisztersége idején is foglalkoztatta a téma. A fenti, egy amerikai idegen civilizációk földi jelenlétét vizsgáló kongresszuson előadott gondolatmenete kissé kusza, tele van az összeesküvés-elméletekből ismert közhelyekkel. De legalább a célkitűzései hasznosak lehetnének. További infók itt.

Obamának alakváltó ufó a testőre

Barack Obamának földönkívüli testőre van, aki bár első ránézésre egy teljesen átlagos titkosszolgálati tisztnek tűnik, valójában azonban egy hüllőszerű lény. Az amerikai elnök beszéde alatt pedig nem a munkáját végzi, amikor jobbra-ballra tekintgetve felméri a terepet az esetleges támadókat fürkészve, hanem ez hüllőségének kényszerű mozgása. A ráközelített, gyenge minőségű képeken pedig “tisztán és jól kivehető”, amint eltűnik a testőr orra. Biztosan kezd kígyóvá válni.

A Fehér Ház biztonsági szolgálatának szóvivője a Wired-nek tagadta a videó állításait: “Nem tudom megerősíteni a küldött videó állításait, és ha az elnöknek lenne is földönkívüli vagy robot őre, azt kénytelenek lennénk elbocsátani.” Ugyanakkor viccesen azt is megjegyezte, hogy a jelenlegi megszorító intézkedések mellett nem is igen engedheti meg magának az amerikai elnök, hogy ufókkal vegye körül magát. Erre most egyszerűen nincs pénz.

Földönkívüli csontváz

A csillei Atacama-sivatagban talált 15 centiméteres lény csontvázára sokáig a földönkívüli élet bizonyítékaként tekintettek. A 2012-es év végén az Ata névre keresztelt miniatűr ufó múmiáját egy sor tudományos vizsgálatnak vetették alá. A DNS-minta alapján végleg bebizonyosodott, emberi lényről van szó, Ata egy hat-nyolc éves bennszülött indián fiú lehetett. A rejtély azonban távolról sincs még megoldva, mivel a törpeségnek egyetlen formája sem magyarázza a megfigyelt mutációkat: a hosszúkásra nyúlt koponyát, az alulfejlett állkapcsot, valamint a tíz bordacsontot, az embereknél megszokott 12 helyett.

Mélyfagyasztott földönkívüli holttestek

Minden évben előkerül egy-egy mélyfagyasztott ufó-holttest. A tavalyi sztoriról már bizonyosan mindenki hallott, vagyis annak az oroszországi nőnek az esetéről, aki két éven keresztül tartott a hűtőjében egy földönkívülit, mígnem álkutatók el nem vitték tőle. Azóta más hűtőszekrényekben is fordultak meg ufók. Értesülésünk szerint a legújabb a kínai Binzhou tartományból került elő, itt azonban a helyi szervek hamar gondoskodtak az esetről, és kiderült, az ufó nem volt valódi. Az internetet bejárt képeken szereplő Mr. Lit, a „földönkívüli” és a mélyhűtő tulajdonosát pedig letartóztatták.

Pataky Attilát elrabolták az ufók

Az Edda zenekar frontembere különböző adásokban már évek óta hangoztatja, hogy személyesen is átélt 3. és 4. típusú találkozásokat, vagyis többször el is rabolták a földönkívüliek. Legutóbb a magyar ufószövetség kongresszusán tartott személyes beszámolója híresült el. Mint megtudhattuk, már 12 éves korában találkozott földönkívüliekkel, amikor is egy vihar alkalmával elájult és fura lények gyógyították meg.

„Irtózatos csattanást észleltem. Valami végigfutott a fán, és éreztem, hogy kézről kézre adnak. Felfektettek egy asztalra. Nagy fejük és nagy szemük volt, pálcákkal bökdöstek.”

Ezt pedig követték más találkozások is, Pataky a volt feleségével és a zenekar tagjaival is megélt földönkívüli látogatásokat.


(Kissé hosszú a videó, de a 18. perctől kezd izgalmassá válni)

Hogyan tussolta el az ufóügyeket a CIA

Az erről mesélő nyugalmazott titkosszolgálati ügynök nevét ugyan nem tudjuk meg, azt viszont igen, hogy már csak pár hónapja van hátra, így nyíltan mer vallani azokról a módszerekről, amelyekkel a földönkívüliek jelenlétét próbálták eltitkolni a hivatalos szervek. A pályáját a katonaságnál kezdte, ahol különleges kiképzésben részesült, majd a CIA-hez kerülve szigorúan titkos akciókban vett részt. A Blue Book projektben, majd az MG12-es csoportban az új-mexikói és amerikai ufóészleléseket ellenőrizték. Habár sok esetben fontos bizonyítékokat is találtak, felsőbb parancs kötelezte őket, hogy a nyilvánosságot mindig biztosítsák az észlelések valótlanságáról.

Az anonim ügynök személyes beszámolójából azt is megtudhatjuk, milyenek voltak az földönkívüli lények, akiket volt alkalma észlelni: „különös bőr, nagy fej, kicsi orr”.

Továbbra sincsenek biztonságban a fák Marosvásárhelyen


Április óta kivágott fák csonkjai (fotó: Nemes Gabriella)

Az elmúlt két hónapban hivatalosan nem lehetett fákat kivágni a város területén, de sürgősségi eljárással mégis eltávolítottak több egészségesnek tűnő példányt is. A polgármesteri hivatal azt állítja, csak beteg, kiszáradt fákat vágtak ki, a civilek és a lakosság azonban kételkednek ebben. A megmaradt csonkok alapján nehéz eldönteni, hogy valóban jogosak voltak-e a vágások – véli Szakács László ökológus.

Lukács Katalin

A Valea Soarelui Egyesület júniusban két alkalommal is hivatalos panaszt nyújtott be a Környezetvédelmi Őrséghez, amelyben illegális fakivágásokra hívta fel a hatóság figyelmét. Az őrség eheti válaszából az derül ki, hogy a hatóság engedélyezte ezeket a vágásokat. A Környezetvédelmi Őrség áprilisban 10 ezer lejjel büntette meg a polgármesteri hivatalt a jogtalan fakivágások miatt, és akkor elrendelte, hogy Marosvásárhelyen egyetlen favágás se legyen mindaddig, amíg elkészül a városi zöld övezetek regisztere. A tiltás azokra a fákra is vonatkozott, amelyek kivágását korábban már jóváhagyták és a fák kérgét meg is jelölték e célból.

Hogyan tűnhettek el akkor mégis újabb fák a városból? Olvasd el a teljes sztorit

Algából állít elő üzemanyagot egy 16 éves lány

A floridai Evie Sobczak már általános iskolában is érdeklődött a zöldüzemanyagok előállítási technikái iránt. Ötödik osztályban rájött arra, hogyan tudja az órája elemét gyümölcsökben található savval feltölteni. Azóta is folyamatosan kísérletezett, jelenleg pedig egy olyan technikát dolgozott ki, amely káros kémiai anyagok használata nélkül algából állít elő bioüzemanyagot. A módszere 20%-kal hatásosabb, mint a világ laboratóriumaiban jelenleg használt előállítási folyamatok.

Találmányáért Evie már díjat is kapott, a Science and Engineering Fair nemzetközi verseny első helyén végzett. Elmondása szerint az algák lehetnek a jövő megújuló energia forrásai, mert termesztéséhez nem kell területet elvonni a mezőgazdasági termeléstől. Floridában az algák amúgy is kezdenek problémát jelenteni, az üzemanyagként való hasznosításuk ezt is megoldaná.

Forrás: energiacentrum.com

Csomagokat, leveleket készenlétbe! Indul a nemzetközi biciklisfutár-szolgálat


A fotó csak illusztráció (bakpacker/ flickr.com)

A biciklisfutár-szolgálat ötlete már tavaly megszületett és nyilvánosságra került, így egy évig gondolkozhattunk azon, hogy kinek és Európán belül melyik városba szeretnék üdvözletet, csomagot vagy levelet küldeni. Most már csak pár hét áll rendelkezésünkre, mivel július 20-án, szombaton startol kétkerekűjén Visky Zsolt. A kéréseket pedig július 7-ig kell eljuttatni hozzá, mivel a célpontok határozzák meg a végső útvonalat.

„És akkor a last call: aki szerettének, barátjának, kedves ismeretlenjének képeslapot, levelet, könnyű kicsi csomagot küldene Európán belül bárhova, az július 7-ig, azaz vasárnap estig juttassa el hozzám a pontos címet (mail-en, fb-on vagy itt helyben), és lehetőleg a csomagot is (valamilyen úton-módon, de leginkább Kolozsváron). Lesz olyan, hogy útközben fogok újabb csomagot felvenni, például Pestről, ilyen esetben is fontos lenne, hogy július 7-ig meglegyen a cím, hogy az indulásig sikerüljön felrajzolni az összes pontot a térképre, összekötni őket úgy, hogy jó legyen, útvonalakat tervezni és újratervezni, kilométereket számolni és keresni szorgosan a szálláshelyeket” – szól Visky Zsolt last call felhívása.

Bővebben a biciklisfutár-szolgálat blogján.

Margittán rajtol az 50. Romániai Kerékpár Körverseny

Az idén július 1-e és 6-a között, 50. alkalommal kerül megrendezésre a Romániai Kerékpár Körverseny. A 2012-ben megrendezett körverseny Margittán ért véget, idén a startnak fog helyet adni a Berettyó-menti település. A körversenyt megelőzően Margittán lesz megrendezve a második margittai futam, a Bellotto cég szervezésében, tájékoztatott Salamon Sándor, a cég igazgatója.

A június 30-án rendezendő gyorsasági versenyen helyi és magyarországi csapatok fognak részt venni, a Margitta – Ottomány – Margitta útvonalon, amely mintegy 32 km-es szakasznak felel meg. A futam délelőtt 11 órakor indul a Tudor Vladimirescu (Kis) utca elejéről (a bíróság épülete elől). Ezt követően 14 órától veszi kezdetét, a Romániai Kerékpár Körverseny részét képező gyorsasági csapatverseny, amelyen országonként hét versenyző áll rajthoz, s amely az Ottomány – Margitta 16 km-es útvonalon fog lezajlani. Olvasd el a teljes sztorit

Országos érdekeltségű gyógyfürdőhellyé nyilvánították Tusnádfürdőt

Országos érdekeltségű balneoturisztikai településsé nyilvánította a kormány Tusnádfürdőt, így Szováta és Kovászna után a Hargita megyei város a harmadik székelyföldi település, amelyik megszerezte ezt a minősítést.

Tusnádfürdő polgármestere a Transindexnek elmondta, az eredmény kétéves lobbitevékenység eredménye, emellett pedig eleget kellett tenniük azoknak a balneológiai és infrastrukturális feltételeknek, amelyeket a kiírásban szerepeltek. További részletek a Trandindexen.

Verespatak, a megrozsdásodott arany városa: fotókiállítás Bukarestben


Fotó: az esemény Facebook oldaláról

Mircea Struţeanu fotóművész legújabb kiállítása Verespatakról ad friss helyzetjelentést fényképezőgépe szűrőjén keresztül.

A kiállítás megnyitójára vasárnap, június 30-án 19 órai kezdettel egy különleges helyszínen kerül sor, a bukaresti Északi Vonatállomás (Gara de Nord) 14. peronján egy áruszállító vagonban. A Train Delivery elnevezésű eseményt a Street Delivery és a CFR szerevezi. Részletek a kiállítás Facebook oldalán.

Biodiverzitás lencsevégen: szavazz a legjobb, Szénafüveken készült fotóra!


A fotóalbumok megtekinthetők itt is, szavazni a Zöld Erdély Egyesület Facebook-oldalán lehet

A „Kolozsvári Szénafüvek – egy elfelejtett kincs” című projekt keretében megszervezett Biodiverzitás Nap résztvevői 215 fajt azonosítottak 24 óra alatt. A „Biodiverzitás lencsevégen” fotópályázatra 103 fénykép érkezett, amelyek a Zöld Erdély Egyesület közösségi oldalán versenyeznek a 100 lejes fődíjért.

A Kolozsvári Szénafüvek Természetvédelmi Területekre méltán lehetne büszke a kincses város. A terület „koporsókkal” tarkított sajátos geomorfológiája lehetővé teszi, hogy egyetlen négyzetkilométeren számos élőhelytípus megtalálható legyen, a száraz félsivatagitól egészen a tavakig. A mozaikszerű, változatos életfeltételek rendkívüli biodiverzitást eredményeztek, amely kutatása, megőrzése és ismertetése több odafigyelést és áldozatot érdemelne – áll az egyesület közleményében.

A biodiverzitás védelmének világnapja alkalmából szervezett interaktív felmérésen 24 óra alatt 215 fajt azonosítottak a résztvevők. Figyelemfelkeltésként felvillantott töredéke ez csupán az itteni értékeknek, hiszen ezernél is több növényfajt és mintegy hatszáz lepkefajt jeleztek már innen a biológusok. Olvasd el a teljes sztorit

Időjárástól függetlenül folytatódik a biciklis séta Sepsiszentgyörgyön

Ismét biciklis séta lesz Sepsiszentgyörgyön június 28-án, pénteken. A Bike Walk júniusi felvonulása szaharai napsütésben, trópusi viharban, bárány- vagy gomolyfelhők árnyékában is meglesz – írja a Háromszék napilap.

Olvasd el a teljes sztorit

előző »