Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: May, 2013

Szelektív szemétgyűjtés és/vagy megelőzés: az a jó hulladék, ami nincs


Fotó: az előadás bemutatójából

Fogyasztói társadalom vagyunk, minden azt sugallja: vásárolni, vásárolni és vásárolni. Mindig mindenből a legújabb modellt kell beszerezzük, csak akkor lehetünk igazán menők = boldogok. A régi cuccok pedig mehetnek a kukába? És csak gyűl és gyűl a szemét körülöttünk. Persze lehetne másképp is, de az csak hosszú távon termelne környezeti profitot. Ha érdekel ennek hogyanja, van pár hasznos tanácsunk.

M.R.

Fazakas Csaba Zsombor ETDK-án bemutatott dolgozata a hulladékmegelőzés és a szelektív gyűjtés kérdéskörével foglalkozik. A főként erdélyi fiatalok körében végzett kérdőíves felmérés rámutat a hulladékmegelőzést befolyásoló tényezőkre, felméri a romániai hulladékgazdálkodási rendszer hiányosságait, illetve egy jelenlegi helyzetképet ad a hulladékhasznosításról.

Erdélyben már a hulladékmegelőzés ismeretével is gondok merülnek fel, a nulla hulladékkal és a komposztálással szemben a legtöbb ember közömbös. A nulla hulladék fogalmával kissé bajban vagyunk, a megkérdezetteknek csak a 15%-a ismeri vagy találkozott a szókapcsolattal. A komposztálás terén is hasonló a helyzet, a válaszadók 10%-a még csak nem is ismeri a szó jelentését, illetve a megkérdezetteknek csak 15%-a komposztál.


Fotó: az előadás bemutatójából

A megelőzés a hulladékhasznosítás leghatékonyabb módja, nálunk mégis a legtöbben a lerakást választják. A hulladékmegelőzés gyakorlati megvalósítása a nulla hulladék elérése, vagyis az általunk termelt szemétmennyiség csökkentése. Az előadó szerint egy kis odafigyeléssel mindannyian tehetünk ezért, pár tanácsa:

1.Vigyél magaddal bevásárlólistát, vászontáskát, kosarat!

2.Taposd laposra és gyűjtsd szelektíven!

3.Komposztálj!

4.Javíttasd meg! Használd újra!

5.Cseréld el vagy add tovább!

6.Vásárolj piacon és támogasd a helyi kereskedelmet!

7.Keresd az újrahasznosított termékeket!

8.Válaszd a visszaválthatót!

9.Járj könyvtárba, kölcsönzőbe!

10.Tiltsd le a szemétpostádat!

A kérdőíves felmérés ugyanakkor jelenlegi hulladékmegelőzési és újrahasznosítási szokásainkat befolyásoló tényezőkre is felhívja figyelmünket. A legnagyobb hátráltató tényezőként a hulladékszállító cégek megbízhatatlanságát emelték ki a válaszadók. A legtöbben azért nem gyűjtik szelektíven a hulladékot, mert véleményük szerint úgyis összeöntik elszállításkor. A hulladékgazdálkodási vállalatok nem foglalkoznak a pozitív visszakapcsolással, ezért sokan nem érzik a szelektív hulladékgyűjtési akciók jelentőségét, nem érzik saját hozzájárulásukat fontosnak azok megvalósításánál.

A vásárlási szokások nagy mértékben befolyásolják a termelt hulladék mennyiségét és minőségét. Pozitív meglepetés volt, hogy az interjúalanyok közül legtöbben visznek magukkal listát és zacskót vásárláskor. Fontos, hogy bevásárlólistával vásároljunk, mert így kiküszöbölhetjük azokat a tényezőket, amik felesleges vásárláshoz vezethetnek. A nem használatos ruhákat a megkérdezettek általában továbbajándékozzák, vagy új funkciót adnak neki, és nagyon kis arányban dobják el, de a ruhacsere akciókon nem igazán vesznek részt. A betétdíjas rendszerhez és a differenciált szemétdíjhoz is igen pozitívan állnak hozzá a válaszadók, 90%-ban támogatják és igazságosnak tartanák.

A nemzetközi hulladékgazdálkodási stratégiákkal kapcsolatosan elmondható, hogy főként a termelt hulladék kezelésére koncentrálnak, és nem azok megelőzésére. Ennek a mentalitásnak a megváltoztatása a cél, hiszen az a hulladék, ami nincs, annak az újrahasznosítására nem kell pénzt fordítani. Ugyanakkor fontos lenne információkkal feloldani a hulladékgazdálkodási szervekkel szembeni bizalmatlanságot, civil szervezeteket kellene bevonni a megelőzés és újrahasznosítás népszerűsítésébe.

További hasznos hulladékmegelőzéssel és újrahasznosítással kapcsolatos tanácsok, tippek és információk itt és itt érhetők el.

A növények kihalnak a wifi-router mellett

Milyen hatása van az élő organizmusokra a wifi-routerek vagy mobiltelefonok áltak kibocsátott sugárzásának? Dániai diákok kísérlete érdekes eredményekkel szolgál. A kilencedikes lányok eredetileg a sugárzás emberekre gyakorolt hatását akarták vizsgálni, de erre nem volt lehetőség, így maradtak a növényeknél.

A kísérlet ötlete akkor merült fel a lányokban, amikor megfigyelték, ha a mobiltelefonuk közelében alszanak éjszaka, akkor másnap koncentrációs problémáik vannak az iskolában. A dániai Hjallerup Iskola felszerelése azonban nem volt alkalmas egy ilyen jellegű kísérlet embereken való kivitelezésére. Végül egy kicsit módosították az alapötletet, és a sugárzás hatását növényeken tesztelték.

A diákok hat tálca kerti zsázsát (Lepidium sativum) helyeztek el egy sugárzás nélküli szobában, és hat tálcával ugyanabból a növényből egy olyan helyiségbe, ahol két wifi-router is működött (számításaik szerint a két router sugárzása megegyezik egy mobiltelefonéval). Ezt figyelték 12 napon keresztül, dokumentálva a változást fotókkal is. A végeredmény pedig magáért beszél, a router közelében levő növények egyáltalán nem nőttek, vagy elpusztultak.

A kísérlet egy helyi iskolai tudományos versenyen is nyert, de világszerte felkeltette tudósok érdeklődését. A svédországi Karolinska Intézet meg akarja ismételni azt professzionálisan ellenőrzött körülmények között.

Fotók és forrás: mnn.com

Több zöldterületet a gyermekeknek: piknikes tiltakozás a Györgyfalvi-tónál

Az SOS Györgyfalvi-tó mozgalom gyereknapi piknikre hívja a kolozsvári családokat. A június 1-jén megrendezésre kerülő eseménnyel a Györgyfalvi-tó körüli autósforgalom ellen tiltakoznak az akció támogatói, valamin a terület városi zöldövezetté nyilvánításának a fontosságára hívják fel a figyelmet.

A gyermeknapi pikniken a Györgyfalvi-tó körül lehet letelepedni, de a 11 órai kezdéskor már le lesz zárva a forgalom, és két óra erejéig nyugodtan szaladgálhatnak a gyereket, vagy rajzolhatnak az aszfaltra. A szülők pedig a Györgyfalvi-tavak körüli területek lehetséges rendezési terveit is megtekinthetik a Cărturești könyvesboltban. Részletek az esemény Facebook-oldalán.

A szervezők azért pont gyermeknapkor tiltakoznak a terület jelenlegi kihasználása ellen, mivel úgy gondolják, hogy a kolozsvári gyerekek sokkal több olyan területet érdemelnek, ahol biztonságosan eltölthetik szabadidejüket. Ezekből a zöldövezetekből minden tömbháznegyedben hiány van, első lépésként ezzel a tiltakozással szeretnék felhívni a problémára a városvezetés figyelmét.

Forrás: közlemény

Vagy sör vagy palagáz: tiltakoznak a német sörfőzők

beers
Fotó: Lisa B via Flickr.com

Váratlan akadály gördült a palagáz-kitermelés útjába. A sörfőzők szövetsége hivatalosan is a hatóságokhoz fordult, mivel aggódik, hogy a fűtőanyag kitermelése során alkalmazott technológiák negatívan befolyásolják a víz, és ezzel a termékük minőségét is.

A sörfőzők szerint még az Európa szintű palagáz-felmérésről is le kell mondani, hiszen a felméréseket csak a kitermelés követheti, ami pedig szennyezheti a vizet – írja az Oroszország Hangja Rádió honlapján közölt hírben. Szergej Pikin, az Energetikai Fejlesztési Alapítvány igazgatója szerint a kitermelés során alkalmazott vegyi anyagok összetételét nem hozzák nyilvánosságra, mivel felmerül az ökológiai helyzet lényeges megváltozásának lehetősége. Hangsúlyozta, hogy számos ország számolva a negatív környezeti hatásokkal be is tiltotta a kitermelést, nem akarnak kockáztatni.

Jelenleg Németországban a palagáz feltárásával és kitermelésével kapcsolatos valamennyi munkálatot leállították. Folyik az ökológiai aspektusok vizsgálata. Aktívan ellenzi a palagáz kitermelését Franciaország, Olaszország, Ausztria és Dánia is. Hollandia és Luxemburg is lemondott a fúrásokról. Moratórium van érvényben Csehországban és Bulgáriában. Ugyanakkor mind nagyobb reményeket fűz a palagáz kitermeléséhez Lengyelország, Románia, Ukrajna és Litvánia. Igaz, a hatóságok lelkesedését nem osztják azoknak a körzeteknek a lakosai, ahol a palagáz kitermelése várható. Elég, ha a hazai országos szintű tüntetésekre gondolunk, de tiltakozások voltak Ukrajnában is.

A palagáz-kitermelés területén az Egyesült Államoknak van világszinten a legnagyobb tapasztalata. Ott a palagáz kitermelése révén csökkentek a gázárak, de a fúrások hatására megváltozott a természet, és a mezőgazdaság is átstrukturálódott. Lényegében a kitermelés következtében területek váltak sivataggá.

Forrás:hungarian.ruvr.ru

Szuperzöld üzemanyag szén-dioxidból?

Elemental
Fotó: K.Costin Photography/flickr

Új műszaki eljárást dolgoztak ki amerikai kutatók a légkörben lévő szén-dioxid elkülönítésére és raktározására, miközben a módszerrel “szuperzöld” hidrogénalapú üzemanyagot is sikerült előállítaniuk.

A Lawrence Livermore nemzeti kutatóintézet munkatársai laboratóriumi körülmények között demonstrálták a technológia használhatóságát. Az eljárás lényege, hogy a sós víz elektrolízise során keletkező savassággal nyert elektrolit folyadékban jelentősen megnövekszik a hidroxid-koncentráció, amely viszont hatásosan képes elnyelni és visszatartani a káros gázok közé tartozó szén-dioxidot. A melléktermékként hidrogéngázt is eredményező folyamat közben létrejövő, a szénsav sóit képező karbonátok és bikarbonátok pedig lúgosító hatásuk révén célirányosan bevethetők az óceánok savasodásának csökkentésére. Olvasd el a teljes sztorit

33,6 millió éves az Antarktisz jégtakarója

Az Antarktisz szárazföldi jégtakarója hozzávetőlegesen 33,6 millió évvel ezelőtt, az oligocén földtörténeti korban keletkezett – derítette ki az Andalúziai Földtudományi Intézet (IACT) kutatóexpedíciója.

A kor meghatározásában planktonok segítették a tudományt. A felfedezést különböző mélységekből származó üledékminták lenyomatai tették lehetővé – írja a ScienceDaily tudományos hírportál. Olvasd el a teljes sztorit

Az osztrákok kétharmada kerékpározik

Bicycling lane on downtown of Vienna
Fotó: Hannu-Makarainen/flickr

Az osztrákok kétharmada használja közlekedési eszközként a kerékpárt és az ország minden harmadik lakosa hetente többször is biciklire ül – derül ki az Osztrák Közlekedési Klub kedden ismertetett felméréséből.

2007 óta 58-ról 67%-ra nőtt Ausztriában azoknak az aránya, akik nemcsak egy-egy kirándulás alkalmával, hanem a mindennapokban is használják a kerékpárt. Még erőteljesebben, 24-ről 32%-ra emelkedett az elmúlt öt évben azoknak az aránya, akik hetente többször vagy akár minden nap kerékpároznak. Olvasd el a teljes sztorit

Tekerj a székelyföldi zöldutakon: már biciklis térképek is elérhetőek


Fotó: Bán Barna

Szeretsz biciklizni, de a hosszabb biciklis kirándulásoknak sohasem mertél nekivágni? Az autósforgalomtól zsúfolt utak tartanak vissza? Románia közdtudottan rosszul áll kerékpárutak terén, és egy összefüggő bicikliút-hálózatról még csak álmodni sem merünk. A jó hír azonban, hogy vannak erdei és mezei zöldútjaink, ahol a veszélyes gyorsforgalmi utaktól távol és a természethez közel lehet kedvenc hobbinknak hódolni.

M.R. Olvasd el a teljes sztorit

Ragadozók elleni védekezésként kettős látás alakult ki a patkányoknál

Rats in a Hammock
Fotó: Avi via Flickr.com

A patkányok futás közben két szemüket függőlegesen is, vízszintesen is ellenkező irányban mozgatják. A szemmozgás iránya az állat fejének helyváltoztatásától függ.

A felfedezésre nagy sebességű, miniatűr kamerák és viselkedéskövetők segítségével jutottak a németországi Tübingenben lévő Max Planck Biológiai Kibernetikai Intézetének tudósai – olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.

A szakemberek mindkét látómező elemzése után kizárták, hogy a patkányok egyetlen képpé egyesítenék a vizuális információt oly módon, mint az emberek. Feltehetően azért, hogy könnyebben észrevegyék a természetes környezetükben rájuk leselkedő ragadozó madarakat.

Sok emlőshöz hasonlóan a patkány szeme a fej két oldalán helyezkedik el, hogy széles látómezejében észlelhesse a veszélyes állatokat. A háromdimenziós látványhoz azonban a két szem látómezejének fedésbe kell kerülnie. A patkányok látásának tehát egyszerre két igényt kell kielégítenie: egyfelől a legnagyobb védelmet, másfelől részletgazdag képet kell nyújtania.

A Planck Intézet kutatócsoportjának első alkalommal sikerült megfigyelnie és leírnia szabadon mozgó patkányok szemmozgását. Az állatok fejéhez nagyjából egy grammos, apró kamerákat erősítettek, amelyek nagy pontossággal rögzítették a villámgyors szemmozdulatokat. Egy másik új módszerrel a fej helyzetét és irányát mérték, ami lehetővé tette, hogy rekonstruálják a rágcsáló pontos látásvonalát bármely adott pillanatban.

A felfedezés egyértelműen meglepte a tudósokat. Ugyan a patkányok a látószervekből származó vizuális információt más emlősökhöz igen hasonló agyi utakon dolgozzák fel, szemük nyilvánvalóan teljesen másképp mozog. “Az ember egyszerűen mozgatja a szemét akár a fejmozdulattal ellentétesen, akár körülnézéskor. Mindkét szemünk egyszerre mozdul, és mindig ugyanazt a tárgyat követi. A patkányoké épp ellenkezőleg, általában ellentétes irányba indul” – magyarázta a kutatásban részt vevő Jason Kerr.

Viselkedésvizsgálatok sorozatával a neurobiológusok azt is felfedezték, hogy a szemmozgás nagyban függ az állat fejének helyzetétől. “Mikor lefelé irányul a fej, a szemek az orrheggyel ellentétes irányba mozdulnak. Amint a patkány felemeli a fejét, a szemek előre mozdulnak, tulajdonképpen kancsalítanak. Ha oldalra billenti a fejét, az alsó oldalon lévő szem felfelé, a fenti szem lefelé mozdul” – mondta Kerr.

Az emberi szemek látásirányának pontosan párhuzamosnak kell lennie, különben nem tudnánk a tárgy képét rögzíteni. A látómezők irányának egyetlen fokos eltérése elég ahhoz, hogy kettős látás alakuljon ki. A patkányoknál a jobb és bal szem ellentétes irányú mozgása azt jelenti, hogy a vízszintes látóvonalak 40, a függőlegesek 60 fokkal is eltérhetnek egymástól. A szokatlan jelenség azt eredményezi, hogy a fej erőteljes irányváltásaitól függetlenül a szemek mindig úgy mozdulnak, hogy az állat egyszerre lássa mindkét szemével a felette lévő területet. Ez a patkány látómezejének egyetlen más régiójában sem fordul elő.

A rágcsáló szokatlan szemmozgása tehát a vizuális rendszer alkalmazkodása az állat életkörülményeihez, hiszen a kis emlős számos madárfaj táplálékául szolgál. Noha a két szem látómezejének egyesítése így lehetetlen, a tudósok szerint a szokatlan szemmozgással drámaian nőnek az állat túlélési esélyei, mivel állandóan észlelheti a levegőből lecsapó ragadozót.

Forrás: MTI

Bálnahúsból kutyakaja: tiltakoznak a japán környezetvédők

Whale
Fotó: Loren Sztajer via Flickr.com

Izlandról származó, veszélyeztetett bálnák húsából készült kutyaeledelt dobott piacra egy japán cég a helyi környezetvédők tiltakozása ellenére.

A tokiói székhelyű Michinoku Farm cég “alacsony kalória- és zsírtartalmú, fehérjében gazdag” eledelként hirdeti a veszélyeztetett észak-atlanti-óceáni barázdásbálnából készült, kilogrammonként 7500 jent kóstáló kutyaeledelt. A cég emellett kenguruból és mongóliai lovakból készült snacket is árusít, hasonlóan borsos áron – jelentette szerdán a japán sajtó.

Japán környezetvédő szervezetek szerint az elkényeztetett háziállatoknak kínált, védett fajok húsából készült luxuseledelek piacra kerülése az eddigi legízetlenebb formája a vagyonukkal felvágni akaró kutyatulajdonosok presztízsigényének kielégítésére. “A bálnából készült kutyaeledellel minden valószínűség szerint a vagyonos, gazdagságukat ekképpen mutogatni akaró japán kutyatulajdonosokat célozzák meg” – közölte az IKAN japán zöldszervezet, amely három más csoporttal együtt tiltakozott a bálnasnack ellen.

Az eledelt piacra dobó cég az AFP hírügynökségnek azt ígérte, hogy felfüggesztik a termék forgalmazását a felháborodás miatt, habár alapvetően nem láttak kivetnivalót a bálnasnackkel kapcsolatban. “A zöldszervezetek értékes állatokként tekintenek a bálnákra, de szerintünk a kutyák ugyanolyan fontosak. A kutyák sok ember számára családtagok Japánban. Mi csak újfajta eledeleket akartunk kínálni a kutyák számára” – nyilatkozta a cég vezetője.

Japán gyakran kerül nemzetközi bírálatok középpontjába, mivel egy nemzetközi jogi kiskaput kihasználva a bálnavadászati moratórium ellenére “tudományos céllal” halássza a ceteket, amelyek húsa a szigetországi éttermekbe is eljut. Izland ezzel szemben nem írta alá a vadászati moratóriumot, így szabadon és megkötések nélkül halássza a bálnákat.

Forrás: MTI

előző »