Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: December, 2012

Belefulladnak a karácsonyi szemétbe az olaszok

Fotó: La Repubblica

Az év végére újabb válsághelyzet alakult ki Olaszországban a háztartási hulladék miatt. Szemétben áll a déli Foggia városa, de a háztartási hulladék elszállítása gondot okoz Rómában is – jelentette a csütörtöki olasz sajtó.

Két méter magas szeméthegyek torlaszolják el a Puglia tartománybeli Foggia utcáit. Az újságok az apokalipszishez hasonlították a 150 ezer lakosú városban kialakult helyzetet.
Olvasd el a teljes sztorit

Bentlakás-legendák, házasság előtti szex és karrierista bölcsész: ezeket olvastátok és kerestétek 2012-ben

Szokásos év végi fantomképünkből kiderül, mit olvas a Think Outside The Box olvasója, és mire keres rá az, aki csak véletlenül keveredett ide, magunk sem vagyunk biztosak benne, hogy hogyan.

Urban Hero rovatunkban Andreas Froese személye érdekelte leginkább az olvasókat, aki pillepalackból golyóálló házakat épít a harmadik világban. A TOTB-nek adott interjújában elmesélte: „Az életfilozófiám része, hogy valami értelmeset csináljak, és lehetőséget adjak a változtatásra azoknak az embereknek, akik változtatni akarnak”.

>>Mit olvastatok legszívesebben 2010-ben?

Éves abszolút rekordot döntött a Blipsz és Maczalik Arnold tervezte, zöldtetős Hajdó-ház, amelyet nemcsak sokan olvastak, hanem lájkoltak és meg is osztottak. A megrendelők nemrég költözhettek be az épületbe, amely zöld, szigetelő és mutatós tetejéről remek kilátás nyílik Székelyudvarhelyre és környékére.

A városi legendák közül – nem meglepő módon – a kolozsvári bentlakások szájról szájra terjedő, esetenként igaz történeteire voltak leginkább kíváncsiak. A sok kattintás és lájk mellé nagy örömünkre számos hozzászólás is érkezett, amelyekből új sztorikat ismerhettünk meg a híres-hírhedt 16-os bentlakás szobái mélyéről.

>>Ezeket szerettétek 2011-ben: egészséges-e a tej, manele pró és kontra, no meg a zöldségleves

Pró és kontra rovatunkban általában minden cikket szeretnek az olvasóink, a legkedveltebb téma idén mégis a házasság előtti szex volt, amellyel kapcsolatban egy pszichológus és egy fiatal lány osztották meg gondolataikat. Az ember azt gondolhatná, hogy 2012-ben kevésbé beszédtéma, mint mondjuk harminc-negyven évvel ezelőtt, mégis érkezett hozzá komment is bőven.

A védett és invazív fajokat bemutató rovatainkban a madarak vitték a prímet, ugyanis előbbiben az egerészölyvről, utóbbiban a balkáni gerléről szóló cikket szerették az olvasók. Wélemény publicisztikarovatunkban pedig a dohányzás betiltását taglaló cikk körül kerekedett nagyobbfajta kommentháború a pró és kontra tábor érveinek ütköztetésével.

Bónuszként ismét átbogarásztuk, hogy milyen kifejezéseket ütöttek be a keresőmotorokba a Think Outside The Box oldalára érkezők. A toplistát a zöldségleves vezeti, mögötte pedig sorrendben a földikutya, fülbemászó, tej, fáraóhangya, aszalógép, a lake ellsworth antarctica, az elektromos autó ár, a kullancs és a fülbemászó bogár következik. Azonban 2012-ben is megtaláltatok bennünket olyan kifejezésekkel, amelyekről soha nem írtunk, vagy nem így. Abból a több mint húszezer keresőszóból válogattunk, amelyekkel csak egy kattintás érkezett a Thinkre egy év alatt.

>>A TOTB-re mutató vicces keresőszavak 2010-ben

Amiről idén sem írtunk:

“ájtatos manó” politikus
100evvel ezelotti szex
a nők- farmer-zokniviseletének szabályai
angol csunya szavak
csirke a szélben
denevérek elete fogalmazasban roviden
férjezett név kötőjellel kettős személyiség
irj egy par sort egy macirol
karrierista bölcsész
kutya hamisitasa
kutyára kiskabát idiotizmus
lokneszi szörny legendája
orjás pokok
otthonszülés témájának kiválasztása
raszista madarak
rejtett kamera a feleségnek
nem túl hosszú film
büdös tojás illatú haj
romanijaji postik nimetbe
thinc about the box
think outside in the box
vicces környezeti problémák

Amit hiába kérdeztek:

a fajok kihalasa ha kihalnak?
cousteau mese címe??????????????????????????
evett már valaki fülbemászót?
fogalmazas arrol hogy miert van szukseg az olvasasra?
ha egy delfinnel talalkozok megtamad
ha hurrog a cicám az mit jelent?
hany kilo bejutni iskolaba?
honnan származik a föld hőlye
hova vezet ez a világi örület?
iható-e a biológiailag szennyezett forrásvíz?
lehet protekció nélkül álláshoz jutni?
milyen egy hisztis nö
milyen helyzetekben hazudunk nap mint nap
milyen inget vegyek fel keresztelőre
mit találtak fel az afrikaiak
mit tudunk a tavaszrol
nightwish sátánlista zene?
nincs állásom adj ötletet
nagy baj ha szappannal mosok hajat?
négyzetméter mire kell
tenyleg meg kell mossam a hajam mindennap ha korpas a hajam ?
több denevért látam mit jelent,
szalék=egysejtű állatka?
szemmel verés hogy kell
román szex mennyi a tarifa
vajon a biblia elnézi a többnejüséget

Amire csak pislogunk:

“timea” “mindkét lábát”
munka hőse kukoricába
murkzőldség
nem igazan, penz kelle erte..
új életforma amikor minenki a saját lakásában
www.banán érlelés.hu

Amire a válaszunk csak: szar ügy/de jó neked:

a bölcsész nem megy semmire
a benzinkút nem működik
a feleségem jobban szereti a szüleit
a felesegem nem csinal semmit
de tanárnő ő is beszélgetett
csokolozas undorito
dohányzasi tilalom kurva anyjukat
hagyjuk beken
hívő házasságban élek de mást szeretek
inkabb szakmat tanultam volna
jegesmacis szép napot
jon bon jovit megcsalta a i felesége
kutyussal szeretem csinálni
nem éri meg graffitizni
nem szeret a feleségem 2012
tavasz van…csicseregnek a virágok és nyílnak a madarak
pelenka beengedtem
valószínűleg a nászúton történt.

Karácsony – termeljünk minél több szemetet?

Tudom, tudom, hogy ez a szeretet ünnepe. Azt is, hogy ajándékozni illik és jó is. Kapni is kellemes, adni is felemelő (a székely vadmalac itt kérdezné meg, hogy: mit, pofot?).

Öko-vadmalac

De amikor este a fa előtt fogok állni, és nézem, melyik csomag lehetne az enyém, meg hogy amiket én készítettem, megtalálják-e a címzettek, biztos, hogy elkámpicsorodok. Az egész karácsonyestét, fenyőstül, gyertyástul, szülőstül, gyermekestül, érzelmi kitörésestül és elérzékenyülésestül a túl nagyra nőtt szemétdomb szaga lengi körül.

Megveszem az ajándékot, amit lehet, hogy senki sem fog használni – egy. Becsomagolom szép fényes, ha lehet, vastag és sokszínű papírba – kettő. Elmegyek a rokonokhoz, barátokhoz, ha lehet, autóval, mert csak nem fog az ember lánya karácsony estéjén buszra ülni? – három. Ott megeszem a vacsorát, ami biztos, hogy terjedelmesebb, mint amennyit kétszer annyi meghívott egy este alatt magába tudna erőltetni – négy.

Gyönyörködöm a fában, amit vagy direkt erre a célra növeltek, vagy a szociálisan hátrányos helyzetű emberek loptak az erdőről, mindegy, mert max. két hét múlva úgyis kidobják – öt. Megkapom az ajándékaimat, amelyeket lehet, hogy soha nem fogok használni – hat. Letépem róluk a szép fényes, ha lehet vastag és sokszínű papírt – hét.

Hét környezetkárosító mozzanat. Ha vacsora után még emésztőtablettát is be kell venni, a díszeket minden évben lecseréljük a karácsonyfa-trend szerint, esetleg a csomagolás angyalmintás műanyagdoboz, a helyzet tovább súlyosodik. De ezeket mindenki látja, tudja. Öko-vadmalac létemre tanácstalanul állok. Szemétszag és szeretet. Ünnep-féle.

Csináld magad: itt a lábbal hajtható Porsche

Játékautóból inspirálódva PVC-csövekből, alumíniumfóliából és kartonból, szigetelőszalaggal összetákolt, pedállal hajtható Porschét készített Hannes Langeder képzőművész.

Olvasd el a teljes sztorit

Egerészölyveket öl meg leggyakrabban az áramütés


Fotó: Le No/flickr.com

Továbbra is a 2012. év madarának választott egerészölyv a magyarországi elektromos hálózat leggyakoribb áldozata, de több fokozottan védett madárfaj is elpusztult, így például két, nyomkövetővel felszerelt parlagi sas is végzetes áramütést szenvedett – közölte az MTI-vel a Magyar Madártani Egyesület (MME), amely csütörtökön tette közzé éves beszámolóját a madarakra különös veszélyt jelentő középfeszültségű elektromos oszlopok felméréséről.

Olvasd el a teljes sztorit

Így csomagolj karácsonyi ajándékot kreatívan és környezetbarátan!

Ahhoz, hogy a karácsony a lehető legkörnyezetbarátabban teljen el, nemcsak a fenyőre, az ételekre, az ajándékokra érdemes odafigyelni, hanem az ajándékok becsomagolására is. A tiritarka papírok vagy ajándékos zacskók helyett egyedi megoldásokat találhatunk, amelyekkel garantált a siker.

Egy amerikai felmérés szerint, ha minden család csak három ajándékhoz használna újrahasznosított csomagolást, az így megspórolt csomagolópapír 45 ezer focipályányi területet fedne le. Miért is ne takarítsunk meg pénzt, legyünk környezetbarátak és ötletesek egyszerre, ahelyett, hogy az előre nyomtatott papír úgyis a szemétkosárban kössön ki? Olvasd el a teljes sztorit

Greenpeace: 8600 halálesetet okozott idén a légszennyezés Kínában

Sanghaji látkép. Fotó: Corinna A. Carlsson/flickr.com

A légszennyezettség a korábban feltételezettnél is több halálesetet és gazdasági veszteséget okozhat Kínában – mutat rá a Kelet-Ázsiai Greenpeace és a Pekingi Egyetem közös tanulmánya.

Az úttörőnek számító jelentés az egészségre leginkább ártalmas finom porszemcsék, vagyis a 2,5 mikrométer átmérőnél kisebb részecskék (PM2,5) vizsgálatára koncentrál. Ezek azért különösen veszélyesek, mert belélegezve a tüdő mélyébe kerülnek, ahonnan felszívódnak és a keringésbe jutnak, emellett növelik a rák kialakulásának kockázatát is.

A kutatók megállapították: Sanghaj, Peking, Kuangcsou és Hszian városban a finom porszemcsék az idén összesen 8600 ember idő előtti haláláért okolhatók, és 6,8 milliárd jüan gazdasági veszteséget okoznak. Korábban a Világbank az egész országra vonatkozóan évi 200 ezerre tette a PM2,5 miatt korán elhunytak számát, a szervezet ugyanakkor a szennyezés hosszú távú hatásait nem vette figyelembe – írják a most kiadott tanulmány szerzői.

A négy vizsgált nagyváros közül Sanghaj az első, több mint 3300 halállal, Peking a második, csaknem 2600 esettel. A korábbi statisztikákon alapuló számításokra hivatkozva a kutatók azt állítják, a finom porszemcse meglétének betudható halálesetek száma az elmúlt két évben 10 százalékkal nőtt. A jelentés megállapításai ugyanakkor a valódi helyzetnél pozitívabbak lehetnek, a légszennyezettség és az egészségügyi adatok ugyanis nem láthatók át jól – jegyzik meg a szerzők.

A kínai vezetés által lefektetett, a probléma javítására hozott intézkedésekkel mintegy két évtized kellene a lényegi javulás eléréséhez, ha viszont a szigorúbb, az Egészségügyi Világszervezet által is alkalmazott normákat elfogadnák, csak a négy városban 81 százalékkal lehetne csökkenthetni az idő előtti halálesetek számát.

A kormány az idén vezetett be szigorúbb szabályokat, 2016-tól pedig a PM2,5 részecskék országos mérését is megígérte. Pesszimizmusra ad okot, hogy a kínai városok levegője a hazai sztenderdek szerint is rendkívül rossz: a 113 kínai város közül, amelyek levegőjének minőségét a pekingi környezetvédelmi minisztérium figyelemmel követi, 45 tartozik a hármas, vagyis a legrosszabb levegőjű csoportba, átlépve a megengedett határértékeket. Ilyen például a főváros, Peking, és egyetlen sincs a 113 között, amely a legjobb kategóriába esne.

Forrás: MTI

Szeméthangszereken játszik egy paraguayi zenekar

Újrahasznosított szemétből készült hangszereken játszik egy paraguayi zenekar, amelynek egyedülálló történetét egy hamarosan debütáló dokumentumfilmből ismerheti meg a nagyközönség.

A Landfill Harmonic című produkció egy különleges dél-amerikai zenekar életébe nyújt bepillantást. Az Újrahasznosított Zenekar ötlete Favio Chávez, egy helyi ökológiai szakember, illetve amatőr zenész fejéből pattant ki. A dokumentumfilm középpontjában Chávez és egy csapatnyi tehetséges fiatal áll, akik rendületlenül ütik a ritmust a szegénységtől sújtott Cateurában.

Landfill Harmonic film teaser from Landfill Harmonic on Vimeo.

A város gyakorlatilag egy szemétdomb tetején áll, és a helyiek mások szemetének újrahasznosításából és eladásából teremtik elő a mindennapi betevőjükhöz szükséges pénzt. A Paraguay folyó mentén fekvő település térségébe naponta 1500 tonnányi szemét érkezik. A kritikus méreteket öltő és az egészségre is káros szennyezettség ellenére Cateura lakóinak sikerült megtalálniuk a szemét-újrahasznosítás egyik legjobb módját.

Az elszegényedett családok megsegítésének szándékától vezérelve Chávez a hulladékokból kezdett hangszereket gyártani a fiataloknak. “Egy nap azon kaptam magam, hogy zenét tanítok a helyiek gyerekeinek, és a saját hangszereimen oktatom őket” – emlékezett vissza a 36 esztendős férfi, aki a cateurai szemétdombnál dolgozik. Hozzátette: “Elérkezett az idő azonban, amikor már túl sok volt a diák és túl kevés a hangszer: ekkor határoztam el, hogy megkísérlek saját magam gyártani néhányat”.

Forrás: MTI

Cigicsikkel tartják távol fészküktől a parazitákat a városi madarak


Fotó: louisa_catlover/flickr.com

A galambok és más városi madarak fészkük elkészítéséhez cigarettacsikkeket is használnak. Kutatók a Biology Letters című tudományos folyóiratban közölt kutatásukban beszámolnak arról, úgy tűnik, a csikkeket a paraziták távoltartására építik bele fészkeikbe.

Olvasd el a teljes sztorit

Éneklő és “jin-jang” szemű béka: 126 új fajt fedeztek fel a Mekong-régióban


Új faj: éneklő béka. Fotó: Jodi J. L. Rowley/Australian Museum/WWF via The Guardian

A Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése szerint a Nagy-Mekong régióban a kutatók 126 új fajt azonosítottak 2011-ben. Azonban az erdei területek eltűnésétől a Mekongon zajló nagyobb vízerőmű-projektekig, számos létező veszély fenyegeti a régió biodiverzitását, ami azt jelenti, hogy az új fajok nagy része akár már most is az életben maradásért harcolhat.

Néhányuk – mint a Belzebub gumósorrú denevér (Murina beelzebub), melyet Vietnamban fedeztek fel – túlélése a trópusi esőerdőktől függ, és rendkívül védtelenek az erdőirtással szemben. A jelentés szerint mindössze négy évtized alatt a Nagy-Mekong régió – mely felöleli Thaiföldet, Kambodzsát, Mianmart, Vietnamot, Laoszt és Junnan kínai provincia délnyugati részét – erdőségeinek 30%-a eltűnt. Másokat – mint a Mianmarban fellelt egyik rövidfarkú pitonfajt – jobban veszélyeztet az illegális vadászat húsuk, bőrük és az egzotikus állatok kereskedelme miatt. Olvasd el a teljes sztorit

előző »