Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: September, 2012

Kiosztották a díjakat a napelemes házak versenyén

Fotó: Canopea via Facebook

A francia Canopea ház nyerte Madridban a napelemes házak versenyét, a Solar Decathlon Europe-ot. A magyarországi csapat hatodik, a romániai kilencedik helyen végzett, mindkét ország először vesz részt a megmérettetésben.

A dobogó második fokán a spanyol Patio ház található, a harmadik díjat az olasz Med in Italy nyerte. A közönségdíjat szintén a Patio vitte el, amelyet a helyszíni látogatók és az online szavazók voksai közösen döntöttek el.
Olvasd el a teljes sztorit

Csibi Magor: ha a viperának lenne trófeaértéke, az lenne a közellenség

Nem a kilövést kell betiltani, hanem pontosan megnézni, melyik medvére vadászhatunk – mondja a WWF romániai igazgatója a Transindexnek adott interjújában.

Az interjú az itthon.transindex.ro/?cikk=18449 linken tekinthető meg.

Nézz korallzátonyokat a Google Street View-n!

Korallzátonyok víz alatti panorámafelvételeivel bővült a Google térképszolgáltatásának utcanézeti alkalmazása, a Street View, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy saját maguk fedezzék fel ezeket a lenyűgöző, ám veszélyeztetett ökoszisztémákat.

Az értékes képanyagot a Catlin Seaview Survey elnevezésű projekt keretében készítették, amely a korallzátonyok egészségügyi állapotát, köztük a globális felmelegedés rájuk gyakorolt hatását vizsgálja. Richard Vevers, a projekt vezetője szerint a kezdeményezés segíteni fogja ezen ökoszisztémák jövőbeli tudományos vizsgálatát, és növeli a velük szembeni társadalmi tudatosságot.

>>Kattints a felvételekért!
Olvasd el a teljes sztorit

A mocsarak egyelőre lassítják a klímaváltozást

Mocsár Fehéroroszországban. Fotó: Wikimedia Commons

Nagyjából 2050-ig segítenek lassítani a klímaváltozást az üvegházhatású gázok elnyelésére képes sós mocsarak, de a globális tengerszint-emelkedés miatt fennáll a kockázata annak, hogy a század második felétől már gyorsítani fogják a folyamatot – figyelmeztet a Nature legújabb számában megjelent tanulmány.<6h2>

A világ partvonalait szegélyező sós mocsarak uralkodó növényzetének számító fűfélék és cserjék elnyelik a szén-dioxidot, amelynek jelentős része az üledék fogságába kerül, nem táplálva tovább a klímaváltozást. “A globális átlaghőmérséklet- és tengerszint-emelkedés hatására a 21. század első felében növekedni fog a szén-dioxid-elraktározás aránya” – írták a tanulmány szerzői, akik elsőként vállalkoztak a tengerszint-emelkedés sós mocsarakra gyakorolt hatásának vizsgálatára.
Olvasd el a teljes sztorit

Második díjat nyert a PRISPA energiahatékonyság kategóriában

Fotó: PRISPA-Facebook

Második helyet szerzett a PRISPA Madridban energiahatékonyság kategóriában; az első díjat a spanyol PATIO 2.12 nevű projekt nyerte el, íg a harmadik helyen a német Ecolar és a magyar Odoo osztoztak.

A Solar Decathlon Europe-on bemutatott házak fő jellemzői, hogy önfenntartóak, és egyetlen energiaforrásként a napenergiát használják. Az is kötelező elvárás, hogy a lakók minden energiaszükségletét kielégítsék, a lehető legkevesebb erőforrás felhasználásával. Az energiahatékonyság kategóriában azt pontozzák, hogy a fentieknek mennyiben felelnek meg.

Madridban szeptember 29-én hirdetnek végleges eredményt, ekkor jár le a “tízpróba”.

Forrás: sdeurope.org

600 liter olaj gyűlt össze eddig a MOL-nál, a program folytatódik

A MOL Románia kevesebb, mint két hónap alatt több mint 600 liter használt étolajat gyűjtött be a lakosságtól újrafelhasználás céljából. A vállalat partnereivel, a Biofilter Romániával és a Polgár-Társ Alapítvánnyal közösen augusztus elején indította el a projektet, melynek célja a környezettudatos gondolkodás erősítése a használt étolaj szelektív begyűjtését illetően.

„A program, az elindítása óta eltelt nem egészen két hónap alatt, váratlan népszerűségnek örvendett, éppen ezért 30-ról 33-ra növeltük a MOL Románia azon töltőállomásainak számát, ahol begyűjtjük a lakosoktól a használt étolajat. Mi vagyunk az első kőolajipari vállalat, amely programot indít a lakossági használt étolaj begyűjtésére, azzal a céllal, hogy hozzájáruljunk a környezet védelméhez és a környezettudatos magatartás erősítéséhez” – jelentette ki Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A programot eredetileg 33 MOL töltőállomáson indították Bukarestben, Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen, utólag pedig, a MOL ügyfelek kifejezett kérésére, kiterjesztették Szászrégenre, Sepsiszentgyörgyre és Csíkszeredára is. Az elmúlt időszakban a legnagyobb mennyiségű használt étolaj Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen gyűlt össze.

„A MOL Románia a helyi közösségek rendelkezésére bocsátja logisztikai és humán erőforrás kapacitását, úgy, hogy ebből anyagi előnye nem származik. Partnerünk, a Biofilter biztosítja az olajgyűjtő edényeket, valamint az elszállítást ahhoz a létesítményhez, amely a használt olajat raktározza, megtisztítja, továbbá pedig biztosítja annak újrafelhasználását” – közölte Daradics Kinga.

A használt étolaj begyűjtése és újrafelhasználása egyaránt csökkenti a széndioxid-kibocsátást bioüzemanyaggá való átalakítása révén, illetve a vízszennyezést, azáltal, hogy megakadályozza az olaj bekerülését a környezetbe.

A programban részt vevő töltőállomások:

Kolozsvár
Observatorului / Csillagvizsgáló u. 76-78
Dorobantilor / Budai Nagy Antal u. 58-60. sz.
Maresal Ion Antonescu u. sz.n.
Teodor Mihali / Szopori út sz.n.
1918. December 1-e út sz.n.

Székelyudvarhely
Bethlenfalvi u. 14. sz.

Nagyvárad
Dimitrie Cantemir u. 26-30. sz.
Stefan cel Mare u. 89. sz.
Kolozsvári út 231 A. sz.
Decebal sgt. 51. sz.

Marosvásárhely
Dózsa György u. 76. sz.
1918. December 1-e sgt. 242. sz.

Bukarest
Barbu Văcărescu u. 62-72. sz., 2. kerület
13 Septembrie út 204-206A. sz., 5. kerület
Berceni – Măriuca u. 67. sz., 4. kerület
Chişcani – Chişcani u. 1. sz. (Grant-híd kereszteződés), 1. kerület
Colentina – Colentina út 374E. sz.
Fundeni – Fundeni út 161. sz.
Gara de Nord – Dinicu Golescu u. 29. sz., 1. kerület
Giuleşti – Giuleşti út 39. sz. / Grant-híd, 6. kerület
Giurgiului – Giurgiu út 200. sz., 4. kerület
Iriceanu – Serg. Ion Iriceanu u. 25-53. sz., 4. kerület
Iuliu Maniu – Iuliu Maniu u. 15B. sz.
Lujerului – Lujerului u. sz.n., 6. kerület
Otopeni 2 – DN1-es országút, km13+00
Pallady – Theodor Pallady sgt. 66. sz., 3. kerület
Postăvarul – Postăvarului út 24. sz.
Rm. Vâlcea – Râmnicu Vâlcea u. 12. sz.
Turnu Măgurele – Turnu Măgurele u. 110-112. sz.
Virtuţii – Virtuții, út 48. sz., 6. kerület

Forrás: közlemény

Odoo: bemutatjuk a magyar napelemes házat

Az Odoo, épülőben

A Solar Decathlon Europe-on két díjat elnyert magyar passzívház-projekt tervét több éve dédelgetik, illetve készítik elő a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjai. A 2012-es megmérettetésre el is készült az Odoo (ejtsd odú), amely Madridban a mérnöki tervezésben nyert második helyet. De mit is tud a ház maga?

A ház kialakításában a csapat az aktív és passzív napenergia hasznosítására is odafigyelt. Ez azt jelenti, hogy egyrészt egy „nyári falat” alakítottak ki, ezzel a déli falfelület megduplázódott. A falban két blokk található, a nyárikonyha és egy pihenő, illetve ugyanitt helyezték el a villamos berendezést és a hőtároló tartályt.

A ház „másik” déli fala teljesen üvegezett, ezzel passzív hőnyereséget érnek el. A külső falakat és a tetőt is napelemekkel burkolták, ez nemcsak gazdaságos, hanem esztétikus is, A csapat leírása szerint a ház a szükségesnél háromszor több energiát képes termelni.

Az Inhabitat zöld építészeti portál a SDE-n írt riportjukban külön kiemeli a levegő-víz hőszivattyút, amely az összes rendszerrel (hűtés és fűtés, légkezelés, napelemek) összeköttetésben áll. A belső hőmérsékletet mennyezeti és padlófűtés, illetve –hűtés szabályozza.

Látványterv

Az energiahatékonyságot elsősorban a hőveszteség minimalizálása biztosítja, a házat termikus burok veszi körül. Az üvegborítású déli homlokzat a téli napsütést használja ki elsősorban, míg nyáron a rendszerbe szivattyúzott, ott keringő víz a hűtést szolgálja.

A SDE-ra készülő házaknak egyik feltétele a könnyen szállíthatóság is, mivel ott helyben, meghatározott idő alatt kell felállítani. A legegyszerűbb megoldás erre a moduláris építkezés (a PRISPA is ilyen), az Odoo pedig négy, nagyban előregyártott részből áll, amelyet könnyű szállítani, majd daruval összeállítani. A modulok acél segédszerkezetre épülnek, de a fő elem a fa.

Látványterv

Az Odoo nemcsak fenntartható és energiahatékony, hanem “intelligens” is: a különféle eszközöket egy automatizált rendszer fogja össze, amelyre bármilyen internet-hozzáféréssel rendelkező eszközzel rá lehet csatlakozni, így az időjáráshoz lehet igazítani pl. a hőszabályozást, úgy is, ha éppen nem vagyunk otthon. És nem szorosan a házhoz kapcsolódik, de a csapat egy jópofa alkalmazást is készített a jobb megértéshez: erre a linkre kattintva “napot lehet játszani”, és megfigyelni, hogyan helyezkedik el a ház, és a különböző napszakokban hogyan használja ki a fényt.

Fotók és információk forrása: Odooproject.com, Odoo a Facebookon

Faölelés-flashmob lesz Marosvásárhelyen az indokolatlan fakivágások ellen

Spontán, a Facebookon szerveződő civil mozgalom indult mintegy két hónapja Marosvásárhelyen az indokolatlan fakivágások és –csonkítások ellen tiltakozva.

A több ezer lakó amiatt háborog, hogy a város központjában, a Színház téren, a Vár mellett, illetve a negyedekben is rengeteg fát kivágtak Marosvásárhelyen, öreg, értékes fákat, és nem ültettek a helyükbe újakat. Elkezdtek a fakivágásokról fotókat felrakni a Facebookra, amihez többen is hozzászóltak, így szerveződött teljesen spontánul a civil kezdeményezés. Olvasd el a teljes sztorit

Regenerálódott a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Marcal folyó


Fotó: Reflex Egyesület

Újra él a magyarországi vörösiszap-katasztrófa által sújtott Marcal-folyó. A növény- és állatvilág, illetve a víz jelenlegi állapota jó – állapították meg a győri Reflex Környezetvédő Egyesület mérései.

Olvasd el a teljes sztorit

Véletlenül bukkantak zöldebben előállítható nejlonra

Rákkutatás közben, véletlenül bukkantak rá amerikai kutatók egy molekulára, amellyel olcsóbban és zöldebben állítható elő a nejlon. A Nature Chemical Biology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői a Duke Rákintézet kutatói.

„Laboratóriumunkban azokat a genetikai változásokat tanulmányozzuk, amelyek arra késztetik az egészséges szöveteket, hogy rosszindulatú elváltozásba kezdjenek, és tumor alakuljon ki belőlük. Kiderült, hogy a közben megszerzett információk egy darabjával az eddiginél jobb módszerrel lehet előállítani a nejlont” – mondta Zachary J. Reitman kutatásvezető.

Nejlonharisnyákat gyűjtenek, hogy ejtőernyőt készítsenek belőlük a II. világháborúban. Fotó: Wikimedia Commons

A nejlon 75 éve ismert műanyag, egy poliamid, amelynek számos alkalmazása van a ruházati termékektől a bútorszöveteken át az autóalkatrészekig. A nejlon előállításának egyik fő komponense az adipinsav, amely az egyik leggyakrabban használt vegyszer világszerte. Az adipinsavat jelenleg fosszilis tüzelőanyagokból kiindulva állítják elő, ezért termelése hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Reitman és csoportja az enzimek felhasználása felől közelítette meg az adipinsav előállítását, mert szerintük a rákkutatási technikák és a biotechnológia közös eleme éppen e molekulák hasznosítása lehet. Az enzimek segítségével egy vegyületből másik hozható létre, ezek a molekulák fontos szerepet játszanak mind az egészséges szövetekben, mind a tumorokban, de kémiai szintézisre, például az adipinsav előállítására is felhasználhatók.

Az egyik legígéretesebb megközelítés az adipinsav környezetbarát előállítására éppen az enzimeket alkalmazó módszer, amelyben olcsó cukrokból egy sor enzim közreműködésével állítják össze a vegyületet. Ennek folyamatából eddig hiányzott egy láncszem, méghozzá a 2-hidroxiadipát-dehidrogenáz nevű enzim, amelynek előállítására a Duke kutatói agytumorokhoz köthető genetikai mutációk vizsgálata közben jöttek rá.

Munkájuk közben a kutatók többek között azonosítottak egy olyan génmutációt is, amely a szóban forgó enzim funkcióját módosítja – idézte a tanulmányt a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál. Ezt a mutációt élesztőkben vagy baktériumokban előidézve sikerült elérniük, hogy azokban a keresett enzim termelődjön. A hiányzó láncszem tehát megvan, a következő lépésben az adipinsav termelésének léptékét kell növelni, hogy iparilag használhatóvá tegyék a folyamatot.

Forrás: MTI

előző »