Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: June, 2012

Dobrin Mexikóban, öngóllal nyerő focicsapat: futball és urban legendek

Mindjárt itt a futball Európa-bajnokság döntője, ennek apropóján a focival kapcsolatos sztorik, pletykák, városi legendák is előkerülnek. „Az új szájhagyomány” semmilyen területnek nem kegyelmez – miért pont a foci menekülne meg?

R.T.

Néhány klasszikust az Urbanlegends.hu is feldolgozott, például azt, hogy 1992-ben az akkori Európa–bajnok dánok utolsó pillanatban, a strandról utaztak el a kizárt Jugoszlávia helyett, vagy hogy mondta-e Puskás Ferenc, hogy „kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci”? (A verdiktum bizonytalan.) Sőt, az egyik legfrissebb, hazai vonatkozású pletykával is foglalkozott, amely szerint az idei, Bukarestben tartott Európa Liga döntőre tartó 400 Bilbao-szurkoló tévedésből Budapesten kötött ki. Aznap az egész világsajtó ezen nevetett, de aztán kiderült, hogy nem túl életszerű történet, a mellékelt kép digitálisan manipulált, és a budapesti repülőtér sem tud ilyen helyzetről.
Olvasd el a teljes sztorit

A német állatvédők szerint “túlhasználják” a jósállatokat

A jósállatok kimerülésétől tartanak német állatvédők a labdarúgó Európa-bajnokság miatt. Két éve Paul polip volt a német “Kasszandrasztár”, miután minden foci vb-s jóslata bevált. Most egyebek közt Yvonne tehén, Kasimir alpakka és Xaver bulldog jövendöl – vagy legalábbis próbálnak velük jövendöltetni – meccseredményeket.

A Tierschutzbund német állatvédő szervezetet felháborítja az állatok – megfogalmazásuk szerint – “túlhasználása”. A szervezet szerint a jósoltatással sérül a teremtmények méltósága.

A tévécsatornák mellet a rádiók is alkalmaznak állatjósokat. A módszer hasonló a Paulnál beválthoz: a polip éti kagylót választhatott két dobozból, amelyeken az adott csapatok nemzeti zászlói díszlettek. Jóslata szerint amelyik doboz kagylójára jobban “fájt a foga”, az a csapat nyert. És tényleg.

Egy német internetes rádióállomás most óriáskígyót használ ugyanígy, és ennivaló patkányokat. Utóbbiak egyikét mindig megjelöli pántlikával, a másikat “natúr” kínálja fel a kígyónak.

További német jósállatok: a disznó Emma, a kecske Traudl, továbbá két vidra, amelyek neve Mormel és Görény. Paulnak azonban nincs méltó utóda: a jóslatok beteljesülési hányadosa messze nem 100 százalékos. A vasárnapi döntőre különben minden állat olasz győzelmet jósolt.

Forrás: MTI, HVG

Három új állatfajt fedeztek fel egy víz alatti barlangban

Fotó: Nelson Boustead, NIWA

Három új állatfajt fedeztek fel ausztrál búvárok a világ egyik legmélyebb víz alatti barlangjában Új-Zélandon: egy férget, egy csigát és egy színtelen, felemáslábú rákot.

A felemáslábú rák hat-nyolc milliméter hosszú, és a búvároknak sikerült megfigyelniük, amint sziklákon mászik keresztül. Az állatot a Paraleptamphopus nemzetségbe sorolták be, amelynek képviselői 40 méteres mélységig fordulnak elő. Graham Fenwick, az új-zélandi Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet kutatója egy évet töltött azzal, hogy a rákocskát összehasonlítsa az ismert fajokkal.

A parányi, másfél milliméter átmérőjű csigát és a nyolcmilliméteres férget 15-34 méter közötti mélységben találták meg.

Az intézet közlése szerint a búvárok egy másfél évvel ezelőtt szervezett expedíción fedezték fel az állatokat a Déli-szigeten fekvő Nelson közelében, de megfigyeléseiket csak most hozták nyilvánosságra – írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása. Az Arthur-hegylánc oldalát ott számos barlang tarkítja, egy részük pedig a tengerszint alatt fekszik.

A búvárok a 6,5 fokos vízben 194 méteres mélységig merültek a Pearse Resurgence barlangban. Világszerte mindössze tíz olyan víz alatti barlang létezik, amelyben a búvárok ennél mélyebbre tudtak hatolni.

Forrás: MTI

40 új, állkapcsos hangyafajt fedeztek fel


A fotó Gary Alpert és David General tulajdona (via livescience.com)

Negyven új hangyafajt fedeztek fel a Fülöp-szigeteken. Ezzel a Fülöp-szigeteken felfedezett fajok száma elérte a kilencvenkettőt, ami közel harmada a világon ismert hangyafajoknak.

A Fülöp-szigeteki Palawani Állami Egyetem kutatói David M. General irányításával több alkalommal végeztek kutatásokat Luzon szigetén. Az első gyűjtéseket 2003-ban és 2004-ben végezték, ahol 27 évvel korábban kiirtották az erdőségeket, hogy új területeket biztosítsanak a kukoricatermesztéshez. Olvasd el a teljes sztorit

Csobbanjunk a Túrba! Big Jump Szatmár megyében is

Az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti július 8-án szervezi meg Big Jump (Nagy Csobbanás) nevű rendezvényét. Az esemény a természetes vizek minőségi állapotára hívja fel a figyelmet. Szatmár megyében a Túr folyó, a Túr Menti Védett Területek névadója lesz a “házigada”.

A Túr menti Big Jump azon európai uniós tömegmegmozdulás mintájára indult, amely egyazon napon, egyazon időben csábítja vízbe Európa-szerte az embereket. Az idei csobbanás hivatalos időpontja július 8., vasárnap, 16.00 óra. Olvasd el a teljes sztorit

Mit fotóznak leginkább a kis székely “vadőrök”?

Májusban és júniusban két projektet is futtatott az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet, az Alcsíki-medence Natura 2000 terület és a Tusnádfürdő melletti Sólyomkő Természetvédelmi terület gondnoka. A projekteket Imecs István, a szervezet biológusa ismertette a TOTB-vel.

Májusban a Junior Ranger diákcsapatok voltak a „főszereplők”, akik a két terület környéki települések általános iskoláiból kerültek ki. Az egyenruhás „kis vadőrök” feladata az volt, hogy saját településükön fotózzanak mindent, amit pozitívnak, negatívnak, természetvédelmi vagy építészeti örökségnek gondol, minden olyat, ami szerves részét képezi a településén élők hétköznapjainak.
Olvasd el a teljes sztorit

Így épül a Prispa napelemes ház

Július 1-től látogatható Bukarestben a PRISPA napelemes ház, amellyel tervezői, a Bukaresti Építészeti Egyetem hallgatói szeptemberben Madridban is részt vesznek a Solar Decathlon Europe napelemes házak versenyén. A házat most a Leroy Merlin barkácskereskedés parkolójában állították fel, és egész július folyamán meg lehet tekinteni.

A csapat körülbelül másfél hónapja kezdte legyártatni a házhoz szükséges elemeket, június 15-én a konkrét építésnek is nekikezdtek, vasárnapra pedig teljesen elkészülnek, és bárki megtekintheti, “mit tud” egy hazai tervezésű napelemes ház.
Olvasd el a teljes sztorit

Egyre szennyezettebbek Kína partjai

Fotó: degakh/flickr.com

Mindenekelőtt a bővülő gazdasági tevékenység következtében egyre nő a vizek szennyezettsege Kína partjainál – írta kedden a China Daily című napilap.

Az újság az óceánügyi hatóság éves felmérését idézi, amely szerint tavaly már 44 ezer négyzetkilométeren volt súlyosan szennyezett a tenger, míg 2003-ban csak 25 ezer négyzetkilométeren. A rohamos növekedés oka a partok menti emberi tevékenység, így például a bővülő olajkitermelés. Tavaly már a 100 milliárd jüant is meghaladta a part menti projektek összértéke, ez éves szinten 15 százalékos növekedés. Mind nagyobb gondot jelent emellett a szennyező és mérgező anyagok vizekbe eresztése. Olvasd el a teljes sztorit

17 civil szervezet kifogásolja a roncsautó-program meghosszabbítását

Tizenhét civil szervezet közös állásfoglalást bocsátott ki, amelyben kifogásolják a roncsautó-program meghosszabbítását, eddigi eredményeit, és egészében nem találják azt hatékonynak. Állításuk szerint a program nem valós környezetvédelmi intézkedés, így az erre szánt pénzalapokat indokolatlanul költötték el.

“A befektetett jelentős összegek nem indokoltak, addig amíg nem ismert a program hatékonysága a környezetvédelem szempontjából. A minisztérium által megadott számok tükrében 2011-ben a program keretében 300.000 „roncsautót” vontak ki forgalomból, de a kimutatás nem szól környezetvédelmi szempontokról (kibocsájtott gázok csökkentése, újrahasznosított nyersanyag mennyisége stb). Mi több, ha a 300.000 autót – amelyek nagyrészt már amúgy sem közlekedtek – 100.000 új autóval helyettesítettünk, amelyeket még legalább 10 évig fognak használni, megtörténhet, hogy a program valójában az üvegházhatású gázak kibocsájtásához járul hozzá. Mindezek mellett kialakult egy feketepiac az értékjegyek körül, mivel a legtöbb autókereskedő három értékjegyet kér a különböző promóciók keretében” – írják a civilek.

Az aláírók szerint a roncsautó-program inkább az autóeladást és termelést támogatja, mint a környezet védelmét, ezért inkább a közlekedési vagy a gazdasági minisztérium, illetve az autógyártásban, importban érdekeltekre kellene hagyni a problémát. “A minisztériumnak az adófizetők pénzét nem szabadna az autóipar támogatására költenie, tekintve, hogy erre az iparágra a túltermelés jellemző és nagyban hozzájárul a klímaváltozás előidézéséhez” – vélik, kiemelve, hogy szerintük a környezetvédelemre fordítandó összegek autógyártás támogatására való fordítása hűtlen kezelésnek minősül.

Az állásfoglalás teljes szövege ide kattintva .doc formátumban letölthető.

Bukarest zöldül: havonta egyszer teljesen lezárnák a belvárost

Havonta egyszer kiszorulhatnak a járművek Bukarest központjából, és kizárólag a gyalogosoknak adnák át a területet – jelentette be Ioana Şuteu, a fővárosi polgármesteri hivatal környezetvédelmi részlegének tagja. A kezdeményezés egyike azoknak a törekvéseknek, amelyekkel zöldebbé próbálják tenni a fővárost.

Bukarestben nagyon magas a közlekedés, az ipar, az építőtelepek és maga a földrajzi fekvés okozta szálló por koncentrációja. Az engedélyezettnél – évi 35 alkalomnál – jóval gyakrabban lépi át a felső határt, így a város levegője rendkívül egészségtelen.
Olvasd el a teljes sztorit

előző »