Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: May, 2012

Ötnapos lesz idén a Szénafesztivál

A megszokott három nap helyett ötnapos lesz idén a verespataki FânFest, amelyet augusztus 15. és 19. között szerveznek meg. A bányanyitás ellen is protestáló fesztivál hetedik kiadásának középpontjában olyan események állnak, amelyekkel bizonyítani szeretnék, hogy Verespatak felkerülhet a kulturális örökségvédelmi listára.

A fesztivál zenei kínálata: Mushroom Story, Rehab Nation, Mojo Barrel Band, Robin & The Backstabbers, Luiza Zan, Blazzaj, Kumm, Iordache, Luna Amară, IPR Norzeatic & Khidja, Blanoz, Subcarpati, Aria Urbana, Silent Strike, valamint az Einuiea együttes.

A további programokról folyamatosan frissülő információk találhatók a fesztivál honlapján, valamint Facebook-oldalán.

Forrás: közlemény

A teknősöket is tizedeli a globális felmelegedés

Az erősödő globális felmelegedés minden második fiatal kérgesteknős pusztulásához vezethet: már jelenleg is kevesebb állat kel ki a tojásokból az El Nino jelenség előfordulásakor jelentkező melegebb, szárazabb években – derítették ki amerikai kutatók.

Pilar Santidrian Tomillo, a philadelphiai Drexel Egyetem kutatója és munkatársai 2004 és 2010 között figyelték meg a veszélyeztetett kérgesteknősök (Dermochelys coriacea) szaporodási sikerét egy Costa Rica-i tengerparton, majd azt párhuzamba állították az éghajlati adatokkal.

A kérgesteknős, amely a legnagyobb teknősfaj a Földön, tojásait 60 centiméter mélyre ássa be a puha homokba, ahol azok a raktározott melegtől kelnek ki. A parányi kisteknősök a kelést követően kimásznak a homokból, majd fáradságos meneteléssel megpróbálják elérni a tengert. A fiatal állatok kelési sikerét nagymértékben befolyásolja a hőmérséklet és a homok nedvességtartalma – számoltak be eredményeikről a kutatók a PLoS One című tudományos online magazinban a Der Spiegel internetes kiadásának ismertetése szerint.
Olvasd el a teljes sztorit

I want to ride my bicycle

Fotók: Vargyasi Levente

124 bringás. 124 felnőtt, gyerek. 124 kőműves, grafikus, titkárnő tanuló és még ki tudja hány elfoglaltság. Ezen a nyáron, Sepsiszentgyörgyön tekerni fognak. Ilyen a Bike Walk.

Zöld Gyík

Túlzottan filmelőzetes a lead? Elmagyarázom. Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Bike egyesület, ki nem találná ki, izomból rágyúr a biciklizésre. Az egyesület nem a trial, downhill, cross country, triatlon és egyéb fenegyerekek gyűjtőhelye, hiszen ők a hétköznapi bringásokért tesznek-vesznek. Céljuk egyszerű: lehessen a városban zavartalanul biciklivel közlekedni: és ha mindez lehetséges, akkor éljenek is vele az emberek. Olvasd el a teljes sztorit

Köztéri bútor a kolozsvári lakónegyedben: nem ufók állítják fel

A néni, aki húsz éve harcol azért, hogy kerítés kerülhessen a zöldövezet köré, kiakad, hogy mit keres egy csapat nem ott lakó fiatal a füvön. Mások gyanakodva kerülgetik a készülő köztéri bútort, mert “majd biztosan ki kell fizetni”. Az építőktől megkérdik, melyik gyülekezettől jöttek, mert el sem tudják képzelni, hogy valaki önkéntes alapon tevékenykedjen, és még vallási indíttatása se legyen. Ilyen reakciókra kell számítani egy kolozsvári lakótelepen, ha valaki arra vetemedne, hogy közösségi alkotó tevékenységet szervezzen; szerencsére van, akit ez nem riaszt el.

A COOP pe Strada nevű, fiatal építészekből álló csapat tagjai köztéri bútort állítottak össze a lakókkal együtt a Marasti negyedben lévő Gorunului utcában. Már az előkészítés is problémás volt, ugyanis volt olyan lakóközösség, aki elutasította a tervet, attól tartva, hogy a szervezők összetapossák a füvet, zajonganak, egyáltalán: megzavarják a nyugalmukat. A bútor felállításának helyén végül is megkapták a lakók engedélyét a polgármesteri hivatalé mellé – ezek a zöldövezetek ugyanis olyan közterületnek számítanak, amelyet a lakosok “bérbe kapnak” az önkormányzattól. Olvasd el a teljes sztorit

Erőteljesen támogatja a zöld autókat a kínai kormány

Fotó: hybridcarblog.com

Akár a kétmilliárd jüant is elérheti annak az alapnak az összege, mellyel az energiatakarékos és zöldenergiát használó autók fejlesztéséhez és tömeggyártásához járul hozzá a kínai kormány – írja a Shanghai Daily napilap.

A mintegy 250 millió eurónak megfelelő alap felállításának fő célja, hogy a központi vezetés így is csökkentse a károsanyag-kibocsátást és az üzemanyagfogyasztást – idézi az újság Csang Sao-csun (Zhang Shaochun) helyettes pénzügyminisztert. A tervek szerint ráadásul az alap nem csupán átmeneti jelleggel állna fel, az állandó éves támogatási formát jelentene.

A törekvést segítendő kísérleti jelleggel 25 kínai városban ösztönzik majd a kormányzati hivatalokban, a logisztikai szolgáltatócégeknél és az autókölcsönzőkben az energiatakarékos és megújuló energiaforrást használó járművek használatát, a nagyobb városokban pedig hibridmotoros buszok közlekednek majd. A minisztérium a zöld autók használatát kedvezményes politikákkal is segítené, így parkolóhelyet biztosítanának azok tulajdonosainak, csökkentenék az elektromos energiaszámlájukat, sőt akár az általuk fizetendő autópályadíj is kevesebb lehet a benzines autót használókénál. A részletes politikáit a minisztérium várhatóan az év második felében közli majd. A központ tervei szerint az évtized közepére félmillió, 2020-ra pedig ötmillió hibrid és elektromos jármű közlekedik majd Kína útjain.

Forrás: MTI

Kihalt méheket telepítenek vissza Angliába

Fotó: Wikimedia Commons

Új kolóniákkal tér vissza a brit vidékre a negyed évszázada eltűnt rövidszőrű poszméh – közölte az RSPB brit természetvédő szervezet.

A rövidszőrű poszméh (Bombus subterraneus) utoljára 1988-ban bukkant fel Dél-Angliában, azóta kihaltnak tekintették. Most azonban Svédországban egészséges kolóniákat találtak a rovarból, és körülbelül ötven királynőt sikerült is befogni belőlük. Olvasd el a teljes sztorit

Történelmi erdőt vágatott ki az IKEA?

Fotó: russia-destinations.blogspot.com

Egy észak-oroszországi, történelmi jelentőségű szűz erdő kivágásával vádolja az IKEÁ-t több környezetvédelmi szervezet, akik azt mondják, bizonyítékokkal is rendelkeznek arra nézve, hogy a svéd bútorgyártó felbecsülhetetlen természeti vagyont tett tönkre.

A nemrégiben nyilvánosságra hozott oknyomozás eredményei azt mutatják, hogy a Swedwood, az IKEA faanyagát szállító cég évente 570 hektár erdő kiirtásáért felelős világszerte, és bár azt állítják, hogy természetvédelmi területekről nem szállítanak fát, a természetvédők szerint az orosz Karelia vidék szűz erdejének mintegy 90%-át kiirtották.

A több mint 40 ország civil szervezeteit tömörítő globális erdővédelmi szervezet határozottan elítélte a 200-600 éves fák kivágását, hangsúlyozva, hogy az ilyen erdők létfontosságúak a földi élet fennmaradásában.

Az IKEA erdőkért felelős menedzsere elismerte a vádakat, de azt mondta, a vállalat igyekszik minél felelősségteljesebben kitermelni a szükséges faanyagot.

Forrás: The Guardian, TOTB.ro

Vásárolj 2 méter kerítést a kézdi kutyamenhelynek!

A kézidvásárhelyi kutyamenhely létrehozását célul kitűző Benji Állatvédő Egyesület első lépésként elkerítené a célra kijelölt területet. A kerítés 2 métere 44 lejbe kerül, bárki (akár magánszemély, akár cég) vásárolhat az egyesületnek kerítést, vagyis adományozhat pénzt, amiből kerítést állítanak. “A gyűjtést kaláka követi, mindenkit várunk a kerítésállításra, lesz munka, mozgás, friss levegő, pityókatokány, fortyogói borvíz, jókedv” – áll az egyesület felhívásában.

Összesen másfél hektár telket kell bekeríteni, kb. 600 m kerítésre lesz szükség – közölte Kovács Etele elnök a TOTB kérdésére. Az egyesület azért kezdi a menhely építését a kerítés felállításával, mert amíg a várostól kapott terület nincs beltelkesítve, addig semmi más munkálatnak nem tudnak nekifogni, és a közművesítés sem történhet meg. Annak függvényében, hogy milyen ütemben sikerül összegyűjteni rá az adományokat, a kerítésépítés várhatóan június vége felé lesz esedékes. Olvasd el a teljes sztorit

Cseh fúrótornyokat foglaltak el Greenpeace-es aktivisták

Elfoglaltak két szénbányai fúrótornyot a Greenpeace aktivistái hétfőn reggel Csehországban. A nemzetközi szervezet ezzel kíván tiltakozni a cseh kormányzat szerinte felelőtlen viselkedése ellen a szénbányászat és a globális felmelegedés terén.

A Greenpeace tizenkét aktivistája hétfőn reggel megszállta a Frenstát pod Radhostem észak-morvaországi szénbánya két fúrótornyát, amelyekre létrák és kötelek segítségével másztak fel. Ezt követően a fúrótornyokra plakátokat szereltek. “Nem akarunk szénbányászati skanzen lenni!” és “Védjük meg az Antarktiszt, ne pusztítsuk el a Beszkideket!” – olvasható a plakátokon.
Olvasd el a teljes sztorit

Rákokat is elért a perui tömeges pusztuláshullám

Képernyőfotó

Több száz delfin és pelikán után több ezer rák hullott el Peru partjainál. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint egy kis méretű fajta képviselőiről, három centis példányokról van szó. A döglött tengeri élőlényekre Peru fővárosától, Limától hatvan kilométerre délre találtak.

Az iparért és a halászatért felelős limai minisztérium vizsgálatot rendelt el az ügyben, de még nem tudni, mi okozta a rákok vesztét.

Perut február óta sújtják rejtélyes állatpusztulások, mintegy 900 delfin és több száz madár – javarészt pelikán – hullott el. A szakemberek egyelőre értetlenül állnak a jelenség előtt, többen azonban morbillivírus okozta fertőzésre gyanakodnak. Mások szerint viszont a Csendes-óceán vizének felmelegedése állhat a jelenségek hátterében – legalábbis a pelikánok esetében. A felmelegedés miatt ugyanis a madarak táplálékállatai, elsősorban a szardellák mélyebben fekvő, hűvös vízrétegbe húzódnak, ahol a pelikánok már nem érik el őket.

Forrás: MTI

előző »