Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: April, 2012

Hány palackból rakhatnánk fel az Eiffel-tornyot?

Ötletes palackkal próbál ösztönözni a kevesebb fogyasztásra egy holland dizájner: a kulacson három gyűrű mutatja, hogy egy-egy újratöltéssel mit is spóroltunk meg.

A 999Bottle nevű palack gyűrűi számon tartják, hogy hány eldobható palackot nem vettünk meg, amikor újratöltöttük. A dizájner, Fernd van Engelen egy iPhone-appot is készített, amely a számokat erőforrásokként is értelmezi, például megmutatja, hogy x pillepalackról való lemondással mennyi olajat spóroltunk, vagy milyen magas tornyot lehetne rakni belőlük (1063 palackból az Eiffel-tornyot).

Forrás: TreeHugger

Magyar-román együttműködés vizsgálja a Maros szennyezettségét

Fotó: Țetcu Mircea Rareș/Wikimedia Commons

Magyar-román együttműködés indul a Maros folyó szennyeződésének vizsgálatára; a résztvevő szegedi biológusok a szennyező anyagok lebontására képes mikrobákat keresik.

Az Európai Unió Víz Keretirányelve (VKI) Európa-szerte jogi keretrendszert teremtett a megfelelő vízminőség garantálására. Fő céljai között szerepel, hogy a vízvédelem kiterjesztésével 2015-ig jó állapotba kerüljön minden felszíni és felszín alatti víz az Európai Unió egész területén. A legtöbb olyan tagállamban, melyek nemzetközi vízgyűjtő terület részei, hatályba léptek a szükséges intézkedések és együttműködési egyezmények. Olvasd el a teljes sztorit

Tömeges pelikánpusztulás Peru partjainál

Halászok mintegy 170 kilométer hosszú partszakaszon bukkantak több mint kétszáz döglött pelikánra – jelentette szombati számában az El Comercio című perui lap. Ugyanezen a környéken sodródott partra február óta majdnem ezer delfintetem is.

A halászok egyik vezetője elmondta, néhány példány még életben volt, amikor rájuk akadtak, de megmenteni már nem tudták őket. Olvasd el a teljes sztorit

Befolyásolhatják a helyi időjárást a szélerőműparkok

Fotó: fieldsbh/flickr.com

A szélerőműparkok befolyásolhatják a közvetlen közelükben az időjárást, amely az éjszakai magasabb hőmérsékletekben nyilvánul meg – mutatta ki egy texasi kutatók által készített tanulmány. A műholdképek elemzése egy korábbi, 2010-es tanulmány által már felvetett elméletet igazol.

A kutatók szerint a magyarázat az, hogy a turbinák a melegebb levegőt leforgatják a földre, ezért ott is megnövekszik a hőmérséklet. Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy nem mindenhol észlelhető ez a jelenség. A vizsgálat a Texas középnyugati részén található szélerőművekre terjedt ki, és azt mutatta, hogy bár az egész régióra felmelegedés jellemző, ez hangsúlyosabb a szélturbinák közvetlen közelében. Olvasd el a teljes sztorit

Besorolhatatlan egysejtűt találtak – “az élet fájának egyik új ága”

Miután két évtizeden át tanulmányoztak egy Oslo melletti tó iszapjában élő mikroszkopikus algaevő szervezetet, norvég kutatók arra jutottak, hogy az organizmus egyike a világ legősibb élőlényeinek, vagyis az ember legtávolabbi rokonainak.

Körülbelül egymilliárd éve fejlődhetett ki a nehezen behatárolható egysejtű, amelyet nem sikerült beilleszteni az élőlények eddig ismert rendszertani kategóriái közül egyikbe sem – nem állat, nem növény, és nem parazita, gomba vagy alga. „Az élet fájának egy ismeretlen ágát találtuk meg, amely ebben a tóban él. Teljesen egyedi!” – mondta Kamran Schalchian-Tabrizi, az Oslói Egyetem munkatársa. Olvasd el a teljes sztorit

Gyerekek és házi kedvencek találkozóját szervezi meg a Benji Állatvédő Egyesület

“A te kutyusod visszahozza a labdát? Az enyém futballozni is tud. A te cicádnak nyakkendője van? A miénknek zokni van a lábán és csillag a homlokán. A szomszéd fiú papagája tud beszélni. A teknőse pedig átaludta a telet. Szeretnék még egy hörcsögöt is, de anyu azt mondja, hogy egyelőre elég nekem az aranyhalam.”

Május 5-én, szombat reggel 10 órától a kézdivásárhelyi Stadion melletti füves területen várnak minden gyereket házikedvencével vagy anélkül. A szervezők úgy gondolják, az állatokhoz való helyes viszonyulást gyerekkorban kell kezdeni.

A program kínálatában helyet kap a kutyafajták bemutatója, a Benji és Columba egyesületek is bemutatóval készülnek, valamint a Bóbita Egyesület is. A kicsik megismerhetik a helyes állattartás szabályait, a kóbor kutyákkal szemben ajánlott viselkedést is.

Forrás: közlemény

Élőben keltek ki a bükki turulfiókák

Webkamerán lehet követni egy kerecsensólyom-pár költését a Bükki Nemzeti Parkban, amelyet egy távvezetékoszlop tetején állított fel a Park igazgatósága a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a Mavir áramszolgáltatóval közösen.

A madarak márciusban el is foglalták a fészket, röviddel ezután a tojó lerakta az első tojását, amit négy másik követett; a pár azóta felváltva őrzi a fészek biztonságát.

>>Kapcsold be a webkamerát!

A fiókák kikelését eredetileg április közepére várták, de csak szerdán lehetett megpillantani az első utódot. A projekt hivatalos Facebook-oldalán a kommentelők azt írják, hogy az egyik fióka kizuhant a költőládából: beleakadt az egyik szülő lábába, amikor az kirepült a fészekből.

>>Turulmadarunk, a kerecsensólyom

A webkamera-adásból nehéz pontosan megállapítani, hogy hány fióka és hány tojás lehet a fészekben, mivel a szülők folyamatosan melengetik őket. Szerdán délben két fiókáról lehetett tudni, amik életben voltak.

Forrás: Index.hu

Ha a méhek kipusztulnának, még négy évünk lenne hátra: mi ebből az igazság?

Fotó: Maggie Ostenberg/flickr.com

Amennyiben a méhek kipusztulnak a Földről, az emberiségnek még négy éve lenne hátra – mondta állítólag Einstein. A mézelő méh valóban nagyon fontos szerepet tölt be az élővilág fennmaradásában, de vajon ennyire? És egyáltalán mi köze ehhez Einsteinnak?

R. T.

A kijelentés megjelenik például M. Night Shyamalan The Happening című – többnyire negatív kritikákat kapott – thrillerjében, ahol ez az idézet vetíti elő baljós jelként a természet megbolondulását; a furcsa, öngyilkosságra késztető kór terjedését. (A film „tanulsága” az, hogy az ember túl sokat ártott a természetnek, ezért annak „immunrendszere” most az emberi fajt akarja kivetni magából.) De idézik több újságcikkben is (HVG, Daily Mail, a Snopes.com legendavadász oldal szerint pedig 1994-ben, egy brüsszeli méhésztüntetés röpirata révén kezdett először elterjedni. Olvasd el a teljes sztorit

Gyakorlati madárvédelmet tanulhattak a tusnádfürdői gyerekek

Az ACCENT GeoÖkológiai Szervezet „Partnerség a természetért” című projektjének idei gyakorlati témája a madárvédelem volt, amelyet először elméletben, majd gyakorlatban sajátítottak el a tusnádfürdői Jókai Mór Általános Iskola diákjai sorából összeállított Junior Ranger nevű csapat.

A két hónapig tartó elméleti kurzus sorozat alatt a diákok ismeretet szereztek a környéken költő madarak természetes élőhelyeiről, a mesterséges odvak szükségességéről, itatók és porfürdők funkcióiról, fecskevédelmi eszközökről és módszerekről, téli madáretetésről és végül a Sólyomkő Természetvédelmi Terület madárvilágáról, odúkészítésről és azok kihelyezéséről – közölte a TOTB-vel Imecs István biológus, szervező. Olvasd el a teljes sztorit

Súlyos olajszennyezés Oroszországban, egy régióban szükségállapotot hirdettek

Fotó: AFP via gazeta.ru

Súlyos olajszennyezés érte a szibériai Angara folyót, emiatt csütörtökön szükségállapotot hirdettek ki az irkutszki régióban.

Két tonna dízelolaj került szerda este a folyóba egy vegyipari cégtől, emiatt a legmagasabb fokozatú riasztást rendelték el Szvirszk városában. Az olajfolt körülbelül tíz kilométer hosszan úszik a folyón. Cseremhovo járásban beszüntették az ivóvízkivételt az Angarából. Az intézkedés közel 80 ezer embert érint – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának regionális igazgatósága.

A vizsgálat megállapította, hogy az Irkutszktól északra fekvő Uszolje-Szibirszkoje településen lévő Pribajkal állami kombinátban illegálisan megcsapoltak egy dízelolaj-vezetéket. Így került a szenny az Angarába, amely az egyetlen Bajkál-tóból eredő szibériai folyó.

A megrongált vezetéket elzárták, az ivóvízellátás helyreállítását későbbre ígérik a hatóságok. A helyszínre megérkeztek az olajszennyeződések felszámolására szakosodott egységek. A regionális nyomozó hivatal vizsgálódik a környezetszennyezés miatt, a rendőrség a dízelvezeték megbontása miatt indított eljárást.

Forrás: MTI

előző »