Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: February, 2012

Románia környezetvédelmi problémáinak toplistája

Fotó: Kósa István

Amikor Románia ökológiai problémáiról esik szó, néhány ikonikus esetet lehet azonnal felidézni: Verespatak, vásárhelyi kombinát, erdőirtás. Azonban egy moldvai lakosnak kevésbé fájhat, hogy mi történik a Szigethegységben, ugyanígy egy szatmári sem érzi az Azomureş füstjét. Megnéztük tehát, milyen problémákat panaszolnak be a lakosok vagy a civil szervezetek, és ezeknek országos összesítése milyen képet eredményez.

Rácz Tímea

Toplistánkat a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztériumtól kikért információk alapján állítottuk össze, ahonnan kérdésünket – Melyek voltak az utóbbi évben leggyakrabban jelzett/legrelevánsabb ökológiai problémák? – továbbították a Regionális Környezetvédelmi Ügynökségeknek (RKÜ). Az általuk visszaküldött válaszokat összesítettük, az egyes problémák előfordulási gyakorisága alapján. A teljes dokumentum ide kattintva letölthető. Olvasd el a teljes sztorit

Ötezer éves sások is nőhetnek a hegyekben

Fotó: Wikimedia Commons

Akár ötezer éves is lehet az alpesi vidékeken honos egyik sásféle néhány példánya bázeli kutatók szerint, ami rekordot jelent lágyszárú növények között. A szakemberek “molekuláris ujjlenyomat” segítségével jutottak erre a következtetésre.

Fák között már találtak idősebbeket, például 10-12 ezer éves matuzsálemeket, lágyszárú növényeknél azonban nem ismernek ötezer évesnél régebbi példányokat – világított rá Jürg Stöcklin, a Bázeli Egyetem botanikai intézetének kutatója. Olvasd el a teljes sztorit

Ismerkedj az ókori világ földrajzával a Google új projektjében!

“Karthágó” keresőszóra adott találatok

Az ókori világ földrajzát segít megismerni a Google új projektje. A GAP (Google Ancient Places, Google ókori földrajzi helyek) program keretében olyan webes alkalmazást fejlesztenek ki, amellyel az i.e. 500 és i.sz. 500. közötti időszakból származó klasszikus szövegekből az érdeklődők kikereshetik az antik földrajzi helyekre történő utalásokat.

A projekt nemzetközi együttműködésben valósul meg, amelyben egyebek közt a Southamptoni Egyetem, az Edinburgh-i Egyetem, a berkeleyi Kaliforniai Egyetem szakemberei vesznek részt. Speciális szoftver segítségével kideríthető, hogy a szövegen belül milyen gyakran történik említés például valamilyen településről, a GAP bemutatja az utalásokat, sőt a keresett földrajzi helyeket, településeket térképen is elhelyezi. Megkereshetők a program segítségével azok a művek, szövegek is, amelyek az adott korral és földrajzi helyszínekkel foglalkoznak. Olvasd el a teljes sztorit

Év Fája Európában: még pár óra, és lezárul a verseny

Még ma éjfél után egy óráig lehet szavazni az Év Fája Európában versenyben jelölt fákra. Hét ország faóriása verseng a címért.

Versenyben van egy magyarországi, valamint egy szlovákiai hárs, egy franciaországi pisztácia, egy lengyelországi tölgy, Csehországból a tölgy- és hársfákból álló Skalickai fasor, valamint egy bulgáriai szilfa. A romániai jelölt a Kovászna megyei faóriás, a köpeci szil, amelynek támogatói háromnyelvű felhívással – magyarul, románul, angolul – fordultak a közvéleményhez az utóbbi napok szavazatgyűjtő kampányában. Olvasd el a teljes sztorit

Jegesmedvebocs fejlődését követhetjük webkamerán keresztül

A klímaváltozás következményeire és a jegesmedvék pusztulására kívánják felhívni a figyelmet egy cuki jegesmedveboccsal. Siku novemberben született egy dán vadasparkban, hétfőtől pedig mindenki követheti a fejlődését egy webkamerán keresztül.

>>Siku webkamerája

A kamera naponta néhány órán keresztül érhető csak el, hogy a bocsot természetes fejlődésében ne akadályozza meg. Siku fogságban született, anyjától pedig el kellett választani, mivel a nőstény medvének nem volt elég teje, és a bocs elpusztulhatott volna.

>>A Huffington Post képgalériája Sikuról

A kamera üzemeltetői nem titkolják abbéli reményüket, hogy az aranyos mackó által az emberek jobban odafigyelnek mindazokra a problémákra, amellyel a fajnak meg kell küzdenie. A jég olvadása miatt kevésbé tudnak vadászni; korábbi hírek szerint az Északi-sarkon már kannibalizmust is megfigyeltek a jegesmedvék között.

Forrás: The Huffington Post

Borbély: jelenleg az energia 10%-át állítjuk elő megújuló forrásokból, sokkal több a potenciál

Fotó: oradesibiu.ro

A szakemberek becslése szerint Románia körülbelül 8 ezer MW energiát tudna előállítani, ha kiaknázná a vízerőművek létesítéséhez szükséges természeti adottságait. A 8 ezer MW potenciális energiából a létesítendő törpe vízerőművek körülbelül 1.134 MW-nyi áramot tudnának biztosítani. Jelenleg az üzembe helyezett törpe vízerőművek 400 MW áramot termelnek – nyilatkozta Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter február 28-án, az Európai Vízenergiai Nemzetközi Csúcstalálkozó megnyitóján, Bukarestben.

Az Európai Törpe Vízerőművek Egyesülete és Superlit Románia által szervezett nemzetközi konferencián, Marko Gospodjinacki, az Európai Törpe Vízerőművek Egyesületének elnöke, Dr Selehattin Cimen, a török Gazdasági és Energetikai Minisztérium helyettes államtitkára és Bogdan Popa, a Romániai Törpe Vízerőművek Egyesületének elnöke tartottak előadást. A találkozón 150 cég képviselője volt jelen. Olvasd el a teljes sztorit

Klímaváltozásról “beszélnek” 10. századi arab szövegek

Fotó: Wikimedia Commons

Amikor a klímaváltozásra egyértelmű bizonyítékokat keresünk, egyik buktató a korai adatok hiánya. Egy, a Weather folyóiratban megjelent tanulmány szerint spanyol kutatók 9. és 10. századi arab szövegekben vélnek felfedezni erre utaló jelzéseket.

A tanulmányban a kutatók korabeli történészek és politikai elemzők szövegeit vizsgálják, amelyek ugyan nem szolgáltatnak konkrét adatokat, de a szárazságok, havazások és árvizek leírása hasznos információkat rejthet.

A Fernando Domínguez-Castro vezette csapat szerint a források összben azt mutatják, hogy a 10. Századi Irakban csökkent az átlaghőmérséklet, és több szélsőséges jelenség, valamint keményebb hideg volt, mint ma. A modern kori Bagdadban 2008-ban mértek rekordhavazást, amely az irakiak egyedülálló tapasztalatként éltek meg. Ehhez képest a kéziratok háromszor említenek óriási havazásokat, 908-ban, 944ben és 1007-ben; emellett jelentős hőmérséklet-csökkenést 920 júliusában. Mindez a középkori felmelegedést előzte meg.

A kutatók ezeket a következtetést nem közvetlenül alkalmazzák a mai éghajlat-állapotra, hanem úgy vélik, a teljes képnek egy fontos részét képezi.

Forrás: TreeHugger, Science Daily

Hétvégi égitest-együttállás: magyar fotósok képei taroltak a neten

Látványos együttállás volt megfigyelhető a hétvégén: a Vénusz, a Jupiter és a Hold egy vonalban fénylett, a Hold gyorsabb mozgása pedig még izgalmasabbá tette a képet. Szombaton a holdsarló egészen a Vénusz mellett tűnt fel.

A Spaceweather.com űrportál rengeteg beküldött képet közölt az együttállásról, ezek között szép számmal szerepeltek magyar szerzők fotói – tudósít az Origo. A portál címoldalán szombatig szerepelt a kaposfői “viharvadász” Schmall Rafael felvétele (aki korábban viharokról és a Holdról készült képeivel aratott sikert), később szintén magyar fotós, Ábrahám Tamás képe került fő helyre.

Schmall Rafael

Ábrahám Tamás Olvasd el a teljes sztorit

Ingyenes minikönyvtárak New York telefonfülkéiben

A mobiltelefonok megszokottá válásával az utcai telefonfülkéket meglehetősen ritkán használjuk, de az utcákon még ott vannak. Egy New York-i építész azzal az ötlettel állt elő, hogy állítsanak fel bennük egy kisméretű, de teljesen publikus “könyvtárat” – pontosabban könyvespolcot.

John Locke először egy kevésbé forgalmas sarkon álló fülkébe szerelt polcot és helyezett el könyveket. A könyvek hat óra, a polc tíz nap múlva eltűnt. A következőt már zsúfoltabb helyszínen, egy vonatállomás közelében szerelte fel, és eddig még nem esett kár benne – de a könyveket sem kölcsönözte ki senki. Olvasd el a teljes sztorit

Több mint félszáz város süllyed Kínában

Hangcsou. Fotó: SJ photography/flickr.com

A talajvíz mértéktelen felhasználása miatt több mint félszáz város van ma süllyedőben Kínában – közölte nemrég a pekingi föld és természeti erőforrások minisztériuma.

A süllyedés oka az, hogy az érintett települések – így többek közt Peking, Sanghaj, Hangcsou (Hangzhou) vagy Hszian (Xi’an) – túlzott mértékben használták a föld alatti talajvíz-készleteket. A kitermelés ütemét az elmúlt évszázad, főképp pedig az elmúlt harminc év iparosítása, építkezési láza, de ugyanígy a népességszám növekedése is gyorsította. Olvasd el a teljes sztorit

előző »