Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: January, 2012

Madárgyűrűzés a Milvussal Marosvásárhelyen

Madármegfigyelés a kolozsvári Botanikus Kertben. Fotó: Sebők Botond

A Milvus Csoport február 4-én, szombaton 10 és 13 óra között madárgyűrűzésre hív minden érdeklődőt a Marosvásárhelyi Állatkerthez.

A gyűrűzés a madáretető mellett történik, ezalatt a madarakat közelről is meg lehet figyelni. A szervezet messzelátókat is biztosít az érdeklődőknek. A résztvevők információkat és tanácsokat szerezhetnek arra nézve, hogy hogyan lehet a madarakat segíteni, etetni a tél idején.

Greenpeace-aktivisták behatoltak Borbély László irodájába

Fotó: Radu Toderas via Facebook

Mintegy húsz Greenpeace-aktivista hatolt ma be Borbély László környezetvédelmi miniszter irodájába. Az aktivisták a verespataki bányaprojekt ellen tiltakoznak, ketten odaláncolták magukat a fűtőtesthez. A Greenpeace-esek azt mondják, addig nem mennek el, míg a miniszter meg nem ígéri, hogy nem engedélyezi a projektet.

Borbély a Realitatea-nak nyilatkozva elmondta: egyelőre még ott vannak az irodában, egy idő után megkéri őket, hogy távozzanak. Az aktivisták erőszakkal, egy tárgyalás közepette jutottak az irodába. A miniszter szerint a környezetvédők is megérthették, hogy álláspontja korrekt: addig nem bocsát ki engedélyt, míg meg nem bizonyosodik arról, hogy a beruházás nem lesz ártalmas a környezetre.

UPDATE1: A Realitatea hírtelevíziónak nyilatkozó aktivista elmondta: nem erőszakkal hatoltak be az épületbe, ugyanis egy középületről lévén szó, bárkinek szabad bejárása van. A Greenpeace mindaddig folytatja a tiltakozó akciókat, amíg a bányaprojektet végleg el nem utasítják.

UPDATE2: Az aktivisták között több külföldi is volt, akik azt mondják: addig tüntetnek együtt a hazai környezetvédőkkel, amíg a projektet be nem szüntetik. A Realitateának nyilatkozó osztrák aktivista azt is kiemelte, hogy a ciántechnológia nemzetközi szinten való betiltását is követelik.

UPDATE3: Az aktivisták elhagyták a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium épületét, a magukat odaláncoló tüntetőket a csendőrök beavatkozásával távolították el. Mind a tüntetés, mind a beavatkozás békésen zajlott, az aktivisták igazoltatás után önszántukból távoztak – írja a Realitatea.net

Fokozott védelmet élveznek a tokfélék: halászati moratórium a Fekete-tengerben és a Dunán

Fotó: Wikimedia Commons

Elsősorban a kaviárkereskedelem miatt szinte valamennyi tokféle rendkívül veszélyeztetett vagy a kihalás szélén álló hal, ezért Romániát követően most Bulgária is többévi fogási tilalmat rendelt el rájuk.
Az akár ötméteres hosszt is elérő tokfélék a legnagyobb testű, édesvízben is előforduló halak Európában. Bár életük nagy részét a tengerben töltik, ívni messze felúsznak a szárazföld belsejébe.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) németországi képviseletének közlése szerint a halászati moratórium négy évig tart, és a Dunára, valamint a Fekete-tengerre egyaránt vonatkozik. A vadon élő tokfélék kaviárjával való kereskedelem is tilos ebben az időszakban. Románia 2006-ban tiltotta be tíz évre a tokhalászatot. Olvasd el a teljes sztorit

“Farkasok” közt Tusnádfürdőn

Január 28–29-én Tusnádfürdőn „farkasfalkák” portyáztak. Már reggel nyolckor messziről hallani lehetett vonításukat, de rövid időn belül kiderült, csupán a munkakutyákként is ismert szibériai husky és alaszkai malamut tenyésztett farkasok sokasodtak el hirtelen.

Gábos Albin

Bodó István, a 4FUN egyesület elnöke évekkel ezelőtt Magyarországról hazaköltözött Borszékre és arra lett figyelmes, hogy egyáltalán nincs turisztikai élet. Ebből a szempontból, valamint anyagi megfontolásból is hasznosnak találta, hogy egy olyan sportot népszerűsítsen, amelyet már Magyarországon is űznek, hol ott ez nehezebben elképzelhető és kivitelezhető, mint hegységeink között – meséli.

Olvasd el a teljes sztorit

A környezetszennyezés ellen tüntettek több szibériai nagyvárosban

“Nem akarunk háromlábú gyerekeket szülni!” Fotó: demotix.com

A környezetszennyezés ellen tüntettek több szibériai nagyvárosban vasárnap, az egyik demonstráció szervezőjét őrizetbe vették. A “tiszta levegőért” akciót a harminc fokos fagy ellenére Novoszbirszkben, Kemerovóban, Novokuznyeckben és Mezsdurecsenszkben is megtartották.

Novoszibirszk központjában azért tüntettek a környezetvédők, hogy a Krasznodar közeli település, Zseleznogorszk atomtemetőjébe ne hozzanak újabb használt nukleáris fűtőelemeket, és ne nyissanak semmilyen környezetszennyező üzemet. Az engedélyezett megmozdulásokon a mínusz harminc fokos hideg ellenére több százan részt vettek. Olvasd el a teljes sztorit

Az eddigi legrészletesebb térkép készül az amazonasi esőerdőkről

Sokszínű légifotók, 3D-s térképet eredményező lézerek – egy esőerdőt kutató csapat az eddigi legrészletesebb térképet készíti el az amazonasi tájakról. Emellett egy spektométer segítségével a biodiverzitást is meg tudják jeleníteni.

A Stanfordi Egyetem kutatói 360 négyzetkilométert képesek áttekinteni egy óra alatt. Elmondásuk szerint az általuk használt technológia először ad lehetőséget ekkora területek 3D-s modellezésre.

A kutatók az erdőirtás állapotát és a 2010-es nagy szárazság következményeit is monitorizálják. Az adatok nagymértékben segíthetik az ENSZ Erdőpusztulásból származó emisszió csökkentése (REDD) programját.

A csapat a legnehezebben megközelíthető helyeket is feltérképezte, és megállapíthatták, hogy a vidék nagyszerű biodiverzitással rendelkezik.

Forrás: The Guardian

Díjnyertes felvétel a háton repülő vadludakról

Fotó: russmail/flickr.com. Fényképek már korábban is készültek a kicsavarodó madarakról, néhány híresebb itt látható.

Először rögzítette két holland amatőr filmes, Hans de Koning és Lodewijk van Eekhout a vadludak testcsavarós lassító trükkjét. A ludak, ha leszálláskor hamarabb szeretnének ereszkedni és lassítani, többször megfordítják testüket, miközben a fejük mozdulatlan marad. A nyakukat a lehető legtovább tekerik, így 180 fokos fordulatot érnek el, szárnyaik alól pedig távozik a levegő. A repülés feletti uralmat a manőver közben sikerül megtartaniuk.

Hans de Koning és Lodewijk van Eekhout videóját díjjal is jutalmazta a Wageningeni Egyetem. A felvétel egyébként lassított, mivel a manőver túl gyors ahhoz, hogy szabad szemmel jól felismerhető legyen.

Más fajok is használják egyébként ezt a lassítótrükköt, főleg a vízimadarak, de úgy tűnik, a ludaknak sikerült igazán tökélyre fejleszteniük. Elsősorban akkor alkalmazzák, amikor fennáll a veszélye, hogy egy lassú leszállással kiszolgáltatnák magukat az esetleges vadászoknak.

Forrás: MTI/Index.hu, New Scientist

A szabad piac illúziója: egy brit színésznő dokumentumfilmje a disznófarmokról

Tracy Worcester. Fotó: pigbusiness.co.uk

Nagy-Britanniában már a mamutvállalatok elleni harc megszemélyesítője, amióta szembement a Smithfield nemzetközi disznóhúsgyártó vállalattal – így vezette fel a kolozsvári sajtótájékoztatóján Tracy Worcestert Indrei Raţiu, számos mozgalom, köztük a Slow Food támogatója. A brit grófi családból származó színésznő és rendező 2011-ben a nagyszebeni Astra filmfesztiválon kiválósági díjat nyert Pig Business című filmjével.

Worcester grófnő családja egyike a legnagyobb földterület-birtokosoknak a szigetországban. A nő azonban szívén viseli a kistermelők helyzetét, legyen az otthon, az Egyesült Államokban vagy éppen Kelet-Európában, és ezért dokumentumfilmjében az egyik legnagyobb vállalatot kezdte ki. A lengyelországi, romániai, brit vagy amerikai kistermelő egyet akar: piacot a termékeinek, korrekt áron. A jelenlegi helyzetben ugyanis, bármennyire meg akarnánk válogatni, hogy mit eszünk, leginkább a támogatásokért keményen lobbizó nagyvállalatok termékeit találjuk a polcokon. Olvasd el a teljes sztorit

Nézd meg, kik nyerték a tusnádfürdői kutyaszánhúzó versenyt!

A hétvégén zajlott a „IV. Tusnádfürdő-kupa” kutyaszánhúzó verseny Tusnádfürdőn. A tavalyihoz hasonlóan az idei bajnokság sem szégyenkezhetett az érdeklődők és a nagyszerű hangulat tekintetében.

A tusnádfürdői sípálya mellől indult a futam, a tavaly már megszokott programhoz hasonlóan, az idén is két nap – szombat és vasárnap – délelőtt kellett minden csapatnak egy-egy futamot teljesíteniük. A többi romániai kutyaszánhúzó versenyhez viszonyítva a tusnádi sokkal nehezebb, legalábbis egyes versenyzők szerint. Azonban mindezért kárpótol a tusnádfürdői pálya egyedi látványossága és vadregényes környezete. Olvasd el a teljes sztorit

Egy aranyos kis madár hűtlenségi stratégiái


Johannes D. Meyer fotója

Ha közeledik a tavasz, a madarak párba állanak, udarolnak, fészket építenek, tojásokat raknak, társukkal költik ki és nevelik fel a pelyhes kis fiókákat. A madárcsalád lassan kibújik a fészekből és repülni tanul a szülők gondos figyelme alatt, akik még kirepülésük után is etetik őket. A családi kötelékek lassan felszakadoznak, ki-ki a maga útjára indul, néhány pár a következő költésre is együtt marad. De ha valaki azt hinné, hogy a függőcinege családoknál is ilyen szent a béke, hát akkor téved.

Máthé Orsolya

A függőcinege első látásra aranyos kis madár (és hát az is), ki hinné, hogy ennyi csalafintaság rejtőzik az álarca mögött? Szaporodási rendszere egyedülálló és sok kérdést vet fel. Ugyanis ennél a fajnál a két nem közti szexuális konfliktus olyan mértékben kiütközik, hogy minden esetben egyik fél “megcsalja” a másikat, sőt, leggyakrabban le is lép, amilyen hamar csak teheti. Olvasd el a teljes sztorit

előző »