Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: December, 2011

Új sziget született a Vörös-tengerben

Fotó: NASA

A Jemen partjain élő halászközösségeket igencsak meglepte egy vízalatti vulkán kitörése, de a tudósokat is az, hogy az akár 30 méterre fellövellő lávafolyam egy új szigetet hozott létre.

A vulkáni hamufelhőt a kitörés után néhány nappal is látni lehetett, a NASA műholdjai pedig felszíni változásokat észleltek. Ez a kitörés 1846 óta az első a Zubair-szigetek környékén. A már melévő szárazulatokat is ugyanez a vulkán hozta létre, csak jóval korábban. Olvasd el a teljes sztorit

Mélytengeri élőlények a forró vulkáni repedésekben

Jetirák. Fotó: Wikimedia Commons

Az egyik legbarátságtalanabb élőhelyen, az óceánok mélyén rejlő hidrotermális résekben fedeztek fel élőlényeket angol tudósok. Néhány fajt, például a jetirákot vagy egyes tengeri uborkákat már ismernek, míg mások lehetnek tudományra új fajok.

A hidrotermális réseket először 1977-ben fedezték fel. Ezek az óceán fenekén levő repedések forró, ásványokban gazdag vizet lövellnek, és bizonyos ökoszisztémáknak sikerül életteret kialakítani itt. A Southamptoni Egyetem kutatócsoportja elsősorban a Délnyugat-Indiai óceáni hátság réseit vizsgálta, mivel itt a vulkáni aktivitás alacsony, kevesebb repedés található és ezek nagyobb távolságra vannak egymástól, mint máshol. Olvasd el a teljes sztorit

Vízi élőhely lesz a karácsonyfákból Amerikában

Fotó: Gemma Grace/flickr.com

Amerika-szerte több program is létezik a hagyományos karácsonyfák újrahasznosítására: vízi élőhelyet készítenek belőlük halaknak.

A tavakba és más vizekbe leeresztett fenyőfák biztonságos menedéket nyújtanak a halaknak, különösen a fiataloknak. A fák a vízi rovaroknak is táplálékot nyújtanak, amelyek a maguk során halak táplálékává válnak. Olvasd el a teljes sztorit

Rekordmennyiségű elefántcsontot koboztak el idén

Fotó: Kleinz1/flickr.com

2011-ben több elefántagyarat koboztak el, mint bármely más évben 1989 óta, amikor is betiltották az elefántcsonttal való kereskedést – jelentette be a Traffic, nemzetközi vadkereskedelemmel foglalkozó csoport. Az elefántok számára “szörnyű” volt ez az év, az összesen lefoglalt 23 tonna elefántcsont legalább 2500 halott állattól származik.

A tiltás ellenére Ázsia-szerte nagyon keresett az elefántcsont, dísztárgyak alapanyagaként. Az idei rekordmennyiség egyaránt utal arra, hogy a kereslet még növekedett, illetve a csempészek módszerei kifinomultabbak lettek. A legtöbb illegális szállítmány Kínába vagy Thaiföldre érkezik. Olvasd el a teljes sztorit

Zöld újévi fogadalmak: 2012-ben kevesebb húst eszem!

Sokan tesznek fogadalmat arra vonatkozóan, mit szeretnének tenni vagy milyen szokást, káros szenvedélyt hagynának el az újévben. Íme néhány tipp, hogy mit vállaljanak 2012-re azok, akik cselekednének valamit a környezet védelme érdekében. (Ha nem hiszel benne, hogy különösebb jelentősége van pontosan január elsején megfogadni valamit, akkor meg vedd úgy, hogy akár ma is elkezdheted alkalmazni a következő elveket.)

Ne vásárolj több palackozott vizet. Inkább válassz olyan márkákat, amelyeket visszacserélhető üvegben árulnak. Olvasd el a teljes sztorit

A világ első ökojátszóháza nyílt meg Magyarországon


Fotó: kolcseytv.hu

A világ első ökojátszóháza nyílt meg Magyarországon, Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn csütörtökön. Az Európai Unió támogatásával létrehozott interaktív, multimédiás létesítményben környezet- és egészségtudatosságot tanulhatnak a gyerekek.

Az ökojátszóházat a nyíregyházi Egészséges és Fenntartható Jövőért Alapítvány, valamint az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület közösen hozta létre. Olvasd el a teljes sztorit

Mini napelemes teleházak Afrika falvainak


Fotó: Computer Aid

Az internethozzáférési lehetőség egyesek szerint „tönkreteszi” a hagyományos törzsi közösségeket Afrikában – vagy épp ellenkezőleg. Egy brit segélyszervezet, amely számítógépeket javít fel és adományoz a szegény országok lakóinak, kitalált egy projektet, amely eldugott afrikai falvakban is hozzásegítheti az embereket, hogy informálódjanak, tanuljanak vagy éppen vevőt találjanak a terményeikre. Mini napelemes teleházakat telepítettek olyan afrikai településekre, ahol nincs áramszolgáltatás.

Olvasd el a teljes sztorit

Ezeket szerettétek 2011-ben: egészséges-e a tej, manele pró és kontra, no meg a zöldségleves

Tavalyi összeállításunkhoz hasonlóan idén is számba vettük, mi érdekelt legjobban benneteket az egyes rovataink cikkei közül. A nézettségmérőnk immár két év statisztikáit összesíti, ezért az éves topba bekerültek olyan cikkek is, amelyeket nem az idén publikáltunk, mégis ezek viszik a pálmát a maguk rovatában.

A valaha legolvasottabb cikk is ilyen: Kertész Melinda egyszerű zöldségleves-receptje sokezer olvasónknak megmenthette az ebédjét, ha éppen nem tudták, hogyan kell gyorsan, túlbonyolítások nélkül összeütni egy finom zöldséglevest. Az Aktualitás rovatnál maradva, és szigorúan a 2011-es írásokat nézve a székelykeresztúri középiskolás diákok aszalógép-tervére voltatok leginkább kíváncsiak – a gyerekek meg is érdemlik.

A pró és kontra rovatban csak idei cikkeknek „osztunk díjat”, de mindjárt háromnak, mivel ezek nézettségben rögtön egymás után következnek, minimális eltéréssel. A vagy-vagy helyzetek közül az érdekelt legjobban benneteket, hogy érdemes-e kisvárosban lakni, házasságkor felvenni a férj nevét, illetve hogy a manele tényleg annyira gáz-e, mint ahogy azt naponta hallhatjuk.

Vélemények közül a márciusi Iancu-bábu akasztásának apropóján írt, Megalkottuk az új szupersztárt: itt a nemzeti szélsőséges alakja című publicisztikát szerettétek, Csibi Magor billentyűzetéből. Az olvasói levelek, avagy a Reply rovat legnézettebb cikke az atomenergiás pró és kontránk kiegészítéseként érkezett, Rohonyi Pétertől, a Greenpeace magyarországi kampányfelelősétől.

Védett, illetve invazív fajok rovatainkban kétszer két első helyet számolunk, ugyanis előbbiben a földikutyát leíró, utóbbiban a tavaly szilveszter napján megjelent, fáraóhangyákat tárgyaló cikk érdekelte legjobban az olvasóinkat. Ideiek közül a Turulmadarunk, a kerecsensólyom című, valamint a „természetvédelem X-aktáiról” szóló írásokra kattintottak legtöbben.

A fülbemászótól még mindig sokan félhetnek, mivel a keresőszavaink között is folyton az elsők között szerepel, és városi legendákkal, hiedelmekkel foglalkozó rovatunkban ez volt a legnézettebb. Tekintve, hogy ezt a cikket sem 2011-ben tettük közzé, a „valódi” idei nyertes a tejfogyasztás jótékony avagy káros hatásainak utánajáró cikk lett.

Hőseink, vagyis az Urban Herok közül Karda Zoltán keleti utazásai iránt érdeklődtek a legtöbben, filmelemzéseink közül pedig arra voltatok leginkább kíváncsiak, hogy Ki ölte meg az elektromos autót.

Elektromos áram stimulálja a korallok növekedését

Színpompás korallok lepik el az ember által készített tengeralatti fémszerkezetet, amelybe áramot vezettek. A korallok gyorsabban fejlődnek, mint „normálisan”; a technológia segít abban, hogy visszatelepítsük az organizmusokat olyan helyekre, ahol már kihaltak a vízszennyezés miatt.

Olvasd el a teljes sztorit

Hippi Darth Vader-mellszobor – ócskavasból


Fotó: via designyourtrust

Régi, kidobott fémcsillár-elemekből, -szobrokból, teáskészletből, ajtókopogtatóból és –kanalakból alkototott Darth Vader-mellszobrot egy francia művész.

Olvasd el a teljes sztorit

előző »