Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: October, 2011

Delfinszentélyt hoz létre Banglades

Fotó: Wikimedia Commons

Három területet különítenek el a bangladesi hatóságok az édesvízi delfinek védelmére; a természetvédők szerint két faj már csak a sundarbansi mangroveerdőkben él. A delfineket már most sem vadásszák, de balesetből belekeveredhetnek hálókba, illetve a vizek megemelkedett sótartalma és szennyezése is fenyegeti őket.

A három területet nemsokára hivatalosan is “delfinszentéllyé” nyilvánítják, és minden intézkedést megtesznek, hogy a helyi halászok ne tévedjenek ide. A vizekben további két cetfajt is megfigyeltek, amelyek normális körülmények között a tengerben élnek, de téli időszakban, amikor Sundarbansban is megemelkedik a víz sótartalma, felvándorolnak a folyókon. Idén viszont nagy esőzések után is látták ezeket a fajokat, ami arra utal, hogy bár ilyenkor a sótartalomnak alacsonynak kellene lennie, magasabb a kelleténél. Olvasd el a teljes sztorit

Tüntetés lesz kedden a Környezetvédelmi Minisztérium előtt a fogarasi vízierőművek ellen

A Környezetvédelmi Koalíció (Coaliția pentru Mediu) november elsején 11 órától a környezetvédelmi minisztérium előtt tüntet, és arra szólítja fel Borbély Lászlót, hogy állítsa le az ország több hegyi folyóján is épülő törpevízierőművek munkálatait. A környezetvédők szerint a vízierőművek építése súlyosan károsítja a hegyi folyók, patakok ökoszisztémáját, a Capra folyó állapotát szeptemberben jelezte Dan Păvăloiu televíziós munkatárs.

A 69 környezetvédelmi szervezetet magába foglaló ernyőszervezet elnöke, Lavinia Andrei megkeresésünkre elmondta, nem tudják, hány résztvevőre számíthatnak. Mindenesetre azt fogják kérni a minisztertől, hogy tartassa be a hatályos törvényeket, amelyeket nem egyszer megszegtek az építkezések során. Olvasd el a teljes sztorit

Ma lehet még szavazni az Év Fájára Romániában

Ma éjfélkor zárul az Év Fája vetélkedő közönségszavazása, és eldől, melyik lesz az a fa, amely idén kitüntetett figyelemben részesül. 2010-ben a csíkszentléleki hárs nyerte nemcsak a romániai, hanem az európai megmérettetést is.

A jelenlegi állásból úgy tűnik, a vágási tölgy és a köpeci szil között folyik a legnagyobb “harc” a címért; előbbi 10160, utóbbi 9663 szavazatot gyűjtött össze. A rangsor alján az aninószai tulipánfa áll 150 szavazattal. Ha nem szavaztál kedvencedre, ma még megteheted, ide kattintva!

A benevezett fák történetei: első rész, második rész.

Elfoglalták az őslakos tiltakozók az amazonasi gát építőtelepét

A gát látványterve. Forrás: Wikimedia Commons

Tüntetők százai foglalták el a Belo Monte óriás duzzasztógát építőtelepét, és azt mondják, bármeddig ottmaradnak, csak végleg állítsák le a projektet.

A katolikus egyház által támogatott helyi szervezet szerint több mint 600 helybéli foglalta el a telepet és az odavezető utat, és ez incidensek nélkül történt. A hivatalos álláspont szerint erre a kormány nemtörődömsége és az őslakosok iránti tisztelethiánya vezetett. A BBC Sao Paolo-i tudósítója arról értesült, hogy egy helybéli bíró távozásra szólította fel a tüntetőket, különben naponta 300 dolláros bírsággal kell számolniuk. Olvasd el a teljes sztorit

Háromszemű halat fogtak Argentínában

Egy Córdoba tartománybeli tóban háromszemű farkashalat fogtak ki horgászok, a víz az Embalse atomerőmű közelében található.

Forrás: Cadena3.com

Térképen az emberi tevékenység nyomai

Európa és Ázsia légi közlekedése

Felix Pharand Deschenes kanadai kutató interneten fellelhető, nyilvános adatok alapján olyan alternatív térképeket készített, amelyeken az emberi tevékenység nyomai, így az utak, légifolyosók, elektromos vezetékek látszanak. Deschenes szerint bár hivatalosan nem így nevezzük, az antropocén földtörténeti korban élünk, és ennek megfelelő képeket is kell készíteni Földünkről.

Az általa elnevezett korszakot definiálni is próbálja; meglehetősen bonyolult meghatározása így hangzik: “Ezt az időszakot az ipari társadalmak tevékenységeiben bekövetkezett változás határozza meg, amely a tizenkilencedik század fordulóján kezdődött, és amely az emberiség történelmében példátlan mértékben bontotta meg a Föld rendjét: többek között klímaváltozást, biodiverzitás csökkenését, a tengerek, talaj és levegő szennyezését, az erőforrások elfogyasztását, lecsupaszítást, a lakott területek radikális megváltozását okozta. Ezek a módosulások világnézetünk és tudatosságunk nagymértékű átszervezését követelik, és azt, hogy másféleképpen lakjuk be ezután a Földet.”

Európa és Ázsia útjai, vasutai és tengeralatti járatai. Kattintásra kinagyul! Olvasd el a teljes sztorit

Mágikus madárnak hitték és megölték Zambiában az egyik erdélyi sast

Fotó: Kósa Ferenc

Egy zambiai kutató értesítette levélben a Milvus Csoportot arról, hogy valószínűleg egyik GPS-szel ellátott madaruk az, amelyet egy helyi közösség megölt és elégetett, az adót pedig fekete mágiához akarják felhasználni. Lisa október 15. óta nem közvetített adatokat.

Lisa útja 37 napot tartott. Szeptember 13-án kelt át a Boszporuszon, majd négy nap alatt átrepülte Törökországot. Később eltévedt, és a vonulási úton kívül eső Sínai-félsziget sivatagos, déli csücskén kötött ki. Hat napig tartó próbálkozás után végül sikerült átrepülnie a Szuezi-csatornán és átjutnia Afrikába, a Nílus völgyébe. Ezután átrepülte Szudánt és Etiópiát érintve, Ugandában október 10-én keresztezte az Egyenlítőt. Október 15-i utolsó, Zambiából érkező koordinátáig összesen 8535 kilométert repült a fészkétől. Olvasd el a teljes sztorit

A piknik rasszista szó, a shit rövidítés: szavak és hiedelmek

Az egyes szavak etimológiájának kutatása a nyelvészek feladata – legalábbis ezt gondolnánk. Mégis némely kifejezés eredetével kapcsolatban számos olyan hiedelem jelenik meg, amelyet nyelvészek folyamatosan cáfolni próbálnak, de lánclevelekben, körüzenetekben vagy akár irodalmi művekben is előfordulhatnak. Ezekből válogattunk.

Rasszista angol kifejezések

A Snopes.com időnként nemcsak felkutatja a legendák eredetét, hanem magyarázatot ad arra is, hogy miért terjedhetett el. Így egyik rasszista eredetűnek titulált szó magyarázatánál ezt írja: “manapság divatos lett mindenféle fajgyűlölő eredetet tulajdonítani egyszerű szavaknak (mintha kitörölhetnénk a történelmünk nemkívánatos elemeit néhány szó megszüntetésével)”. Olvasd el a teljes sztorit

Kövesd élőben a túlnépesedést!

2011. október 31-én a Föld lakossága átlépi a hétmilliárd embert – figyelmeztet már egy ideje az ENSZ Népesség Alap. Jelenleg percenként körülbelül 250 ember születik és ugyanennyi idő alatt 109 hal meg, tehát minden egyes percben 141 emberrel többen leszünk.

Azt, hogy mikor is lépjük át “pontosan” a hétmilliárdot, több helyen is lehet élőben követni

Az Index.hu számlálója

A Worldometers, amely már korábban is élő statisztikákat szolgáltatott, nemcsak a népesedésről

Orvvadászok lőtték le az utolsó jávai orrszarvút Vietnamban

Fotó: Wikimedia Commons

Elpusztult Vietnamban az utolsó jávai orrszarvú, az állatot valószínűleg orvvadászok lőtték le, mivel hiányzik a szarva – jelentették természetvédők. A fajnak már kevesebb, mint 50 egyede él még szabadon, ezek Indonéziában találhatóak.

Az orrszarvúak illegális vadászata globálisan terjed. Idén az IUCN kiadott egy jelentést, amely szerint az afrikai orrszarvú-populációk az utóbbi évtizedek legnagyobb csökkenését mutatják a vadászat miatt. A Traffic nemzetközi vadkereskedelem-figyelő szervezet becslései szerint ennek az az oka, hogy ázsiai orvosi piacokon nagy a kereslet a szarura. Olvasd el a teljes sztorit

előző »