Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: August, 2011

Lézerrel lőnek a felhőkre, hogy eső legyen


Fotó: Szász Péter

Az ember a mezőgazdaság kezdetei óta próbálja kontrollálni az időjárást a neki kedvező módon: istenekhez imádkozott, esőtáncot járt, áldozatot mutatott be, hogy legyen eső. Kutatók erős lézersugárral lőtték a felhőket, és sikerült vízcseppeket generálni a levegőben. Nyilván, a száraz levegőben esőt csinálni soha nem sikerülne, ám a lézeres vízkondenzációnak elnevezett technika segít némileg kontrollálni az esőképződést.

A kutatók Svájcban, a Genfi-tó mellett tesztelték a garázs nagyságú mozgatható lézer-laboratóriumot. 133 órán keresztül lőttek lézersugarakat az atmoszférába, amelynek hatására salétromsav-részecskék keletkeztek. Ezek egyfajta „légköri ragasztóként” viselkedtek, azaz a vízmolekulákat egy helyre gyűjtötték.

Másodpercek alatt apró vízcseppek keletkeztek, amelyek azonban túl kicsik voltak, hogy esőként a földre hulljanak, ám a kísérletet a kutatók szerint mindenképp érdemes folytatni. Olvasd el a teljes sztorit

Kórházhajó lesz a Rainbow Warriorból

Fotó: uomoplanetario/flickr.com

Megérkezett Bangladesbe a Rainbow Warrior II, a Greenpeace egykori tüntetéseken bevetett hajója, ahol kórházhajóvá alakítják át. A járművet a környezetvédő szervezet a Friendship bangladesi civil szervezetnek adományozta, amely “lebegő kórházak” kialakítására szakosodott.

A második Rainbow Warrior elsősegélyeket szállít majd a legkiszolgáltatottabb közösségekhez, akik nemcsak rossz körülmények között élnek, de a klímaváltozás hatásait is elszenvedik. A háromárbocos szkúner a bengáli nyelven szivárványt jelentő Rongdhonu nevet kapta. Olvasd el a teljes sztorit

A globális felmelegedés nagyobb csapást mér az élővilágra, mint eddig hitték

Fotó: cherrylynx/flickr.com

Becslések szerint a növény- és állatfajok csaknem egyharmadának kipusztulása várható világszerte, ha a várt ütemben folytatódik a globális felmelegedés, sőt a genetikai sokféleség csökkenése ennél is jóval drasztikusabb lesz – derítették ki német kutatók.

A németországi Biodiverzitás és Éghajlat Kutatóközpont és a Senckenberg Természettudományi Társaság kutatóinak számításai alapján 2080-ra egyes fajok genetikai változatossága 80 százalékkal is zsugorodhat – hangsúlyozzák a Nature Climate Change című szaklapban megjelent cikkükben. Globális szinten ez az első tanulmány, amely a genetikai változatosság alapján mérte fel a biológiai sokféleség várható szűkülését. Olvasd el a teljes sztorit

Bálna alakú lebegő kerttel tisztíthatnánk a vizeket?

Vincent Callebaut francia-belga mérnök híres a tájat organikus térként kezelő terveiről. Ezúttal egy bálna formájú mű-ökoszisztémával állt elő, amely a vizekben úszva megtisztíthatja azokat, szűrés által.

A technológia, bár látványos, eléggé utópisztikus. A lebegő szerkezet egyszerre rendelkezik zöld tetővel, napelemekkel és vízi turbinákkal. A külső borítás ultraibolya sugarakkal történő reakciók során tisztítja a vizet, és pumpál belőle a belső tér négy tematikus kertbe rendezett növényzetéhez is, amely biológiai úton szűr tovább. Olvasd el a teljes sztorit

Máramaros, repülőből

Repülőből azonnal és hatásosan látszik, mennyire zöld a táj… az zöld sokféle árnyalatát gyűjti össze. A levegőből füvek, fák, szántóföldek tengere tárul elénk. Enélkül az állatok sem létezhetnének, mint az ember vagy a sólyom.

Peter Lengyel

Fentről persze nem látszanak pillangók, kis virágok, gyíkok vagy apró madarak, de a részletektől való eltávolodás rálátást enged a nagyobb ökoszisztémákra. Innen két nagy területet lehet megkülönböztetni, a hegyvidéket és a fennsíkot. Előbbi még viszonylag természetes, utóbbit azonban az ember alakította. Eltűntek az összefüggő erdőségek, amelyek valaha a tájat uralták.

A hegyvidéken azonban az erdő az úr, néhol ugyan ”erőszak”, azaz erdőirtás nyomai látszanak; különböző életkorú rengetegek vannak, sok a fiatal, kevés az öreg fa. Vannak nagy kiterjedésű mezők is, például István mezeje az Igniș vulkáni platón. Régóta kivágták innen az erdőt, ma legelőként szolgál.
A hegyvidék tőzeglápjai annyira kicsik és szétszórtak, hogy ritkaságnak számítanak. A Hernécsi-láp (Iezerul Mare) kitűnően elválik a táj többi részétől, ugyanennyire szépen látszik a Tăul Chendroaiei. Eldugottabb viszont a Tăul Morărenilor, a Gutin-hegység és Bréb között.

Olvasd el a teljes sztorit

Letartóztatták Amerika legnevesebb klímakutatóját

Fotó: Josh Lopez, tarsandaction/flickr.com

140 tüntetőt, köztük a NASA Goddard Institute for Space Studies vezetőjét, James Hansent is letartóztatták tegnap a Fehér Ház előtt. A klímakutató is a Keystone XL vezeték ellen tiltakozott, amely Kanadából Texasig szállítana olajat. Az augusztus 21-én kezdődött tüntetéssorozaton összesen már 521 aktivistát vettek őrizetbe, közöttük Phil Radford Greenpeace-elnököt is.

Hansen 44 éve dolgozik az űrkutatási hivatalnál, és a világon az egyik legismertebb klímaszakértő. Az elmúlt években azzal került a figyelem központjába, hogy azt állította: a NASA a Bush-kormány ideje alatt megpróbálta cenzúrázni az éghajlattal kapcsolatos adatait. Olvasd el a teljes sztorit

Flashmob lesz ma Bukarestben Verespatakért

A Cotroceni palota elé várják ma este hétkor mindazokat, akik nem értenek egyet Traian Băsescu államelnök bányászattal kapcsolatos álláspontjával.

Băsescu tegnap Verespatakra látogatott, ahol ismételten kijelentette: támogatja a kitermelést, mivel Romániának szüksége van az aranyra. Az elnököt néhány tucat munkás is fogadta, akik bányászatot követeltek.

A flashmob öt percig tart majd, ezalatt a résztvevők piros lapot mutatnak Băsescunak.

Forrás: rosiamontana.org

WikiLeaks: Kína politikai okokból nem mér veszélyes szennyezési anyagokat

Fotó: Remko Tanis/flickr.com

Nemrégiben közzétett táviratok szerint Kína a politikai konzekvenciáktól tartva nem végez méréseket a legveszélyesebb légi szennyezésekről. Az információk a Guangdong ipari zónában tartózkodó diplomaták kommunikációjából származnak, ahol a világon legtöbbször fordul elő savas eső és egyéb súlyos szennyezések.

Egy 2006-os távirat szerint a szálló por koncentrációja tízszer nagyobb volt, mint a WHO által engedélyezett érték. A PM2,5-nek nevezett finomszemcsés anyagok nem is szerepelnek a kormány veszélyesanyag-listáján, viszont akut légzőszervi betegségeket, szívproblémákat, gyerekkori megbetegedéseket és akár halált is okozhat. Olvasd el a teljes sztorit

Borbély a Félszigeten: járjon együtt a szórakozás és környezettudatosság

Szokásához híven az idei Félszigetre is ellátogatott Borbély László környezetvédelmi miniszter, aki a bejárattól az Umbrela Verde szervezet zöld ernyői alatt vonult a szervezet sátráig. Itt nyilatkozott a sajtónak, majd résztvett az általuk szervezett tevékenységekben is, miközben azzal viccelődött, hogy a Félszigeten mindig nagyon népszerű, ha éppen ingyen sört csapol.

Borbély elmondta, még mindig nagy rajongója a fesztiválnak a kezdetek óta, és mindig azon van, hogy a szórakozás közepette egy kis környezetvédelmet is az emberek tudatába csempésszen. Akár úgy is, hogy – mint az elmúlt két évben – szemetet, söröspoharakat gyűjtsenek a fesztiválozók, versenyszerűen, apró jutalmakért. Olvasd el a teljes sztorit

Több az állat, mint a növény. 8,7 millió faj élhet a Földön


A feketefejű erdei nimfát 2009-ben fedezték fel Kolumbiában. Fotó: godenyheter.no

Minden eddiginél pontosabb becslés szerint a Földön 8,7 millió faj él, ám a legtöbb fajt még nem is írták le. Felfedezésükhöz és rendszertani meghatározásukhoz mintegy ezer évre lenne szükség – írják kutatók a PLoS Biology szaklapban megjelent tanulmányukban.

Ez a hatalmas szám „az Élet családfája” ágai közti rokonsági kapcsolatok elemzése során jött ki. Eddig a tudósok mintegy 1,2 millió fajt írtak le tudományosan. Olvasd el a teljes sztorit

előző »