Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: March, 2011

Műanyag-újrahasznosítás egyenesen a tengerből

Vac from the Sea (Porszívó a tengerből vagy Porszívózd ki a tengerből) névvel zárult le nemrégiben egy expedíció, amelyben a tengerekben található műanyagmennyiséget akarták felmérni. A kutatást az Electrolux svéd elektronikai cikkeket gyártó cég a 5 Gyres kutatószervezettel közösen indította.

A kéthetes hajóút célja az volt, hogy felmérjék az óceánok szennyezettségét és műanyagot gyűjtsenek, amelyet a cég felhasznál egy korlátozott mennyiségben gyártott porszívó-“kollekció” gyártásához. A tízfős legénység a chilei Puerto Williamsből indult március 7-én, és a partok mentén haladva Valdíviában kötött ki. Beszámolójuk szerint az időjárás nem kedvezett az expedíciónak: előbb hurrikán erejű széllökések, majd a japán földrengés nyomán fenyegető cunamiveszély kényszerítette több napos pihenésre a Sea Dragon nevű vitorlás legénységét. Olvasd el a teljes sztorit

Pénteken mutatják be a székelykeresztúri diákok aszalógépét

Öt erdélyi iskola diákcsoportja mutatja be pénteken, április 1-jén az “Iskolák a felelősségteljes energiahasználatért” – (SIEU) program keretében kifejtett tevékenysége eredményeit.

A székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpont tanulói azt a gyümölcsaszalót mutatják be, amelyet már korábban ismertettünk a TOTB-n. A diákok Balázs Mihály vezető tanár irányításával építették fel a szerkezetet, a terveket pedig a CJD Domus-, Fókusz Öko Központ egyesületek és a Civitas alapítvány közvetítésével átadják a Küküllő és Nyárád mentén tevékenykedő gazdáknak. Olvasd el a teljes sztorit

Holnaptól Csibi Magor a WWF romániai elnöke

Csibi Magor gyerekkori álma teljesült nemrégiben; a TOTB programkoordinátora holnaptól a panda-család tagja lesz: a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai irodájának vezetésére kérték fel.

szerk.

A WWF romániai szervezete a Duna-Kárpát program részeként működik, Magor feladata itt is a koordinálás lesz. Pénzüggyel, kommunikációval, projektírással foglalkozik majd. Emellett persze a TOTB-t sem hagyja itt, csak holnaptól kezdve kevesebbet ír – a Caveman, a Borat és a Bible Project blogbejegyzés-sorozatokhoz hasonló egyelőre nem lesz. Olvasd el a teljes sztorit

Mesterséges fotoszintetizáló levél, mint új energiaforrás

Fotó: cobalt123/flickr.com

Tudósok régóta kísérleteznek a fotoszintézis imitálásával, hogy mesterséges módon állíthassunk elő tárolható energiát napfényből és vízből. Úgy tűnik, az Massachusetts Institute of Technology kutatóinak most sikerült – jelentették be az Amerikai Kémiai Társaság konferenciáján.

A mesterséges levél valójában egy franciakártya-méretű napelem, amely nem alakítja egyből energiává a napfényt, mint a szokványos napelemek, hanem vizet is felhasznál a folyamatban. A “levelet” szilícium, elektronika és katalizátorok alkotják, és vízben kell napfényre helyezni, majd a folyamat során nyert hidrogént és oxigént tárolni is képes. Olvasd el a teljes sztorit

Az emberiség legsötétebb órája?

Leonardo DiCaprio dokumentumfilmje, The 11th Hour (Az utolsó óra) mindenképp a környezetvédelmi témájú filmek nagyágyúi közé tartozik. A TOTB-n eddig tárgyalt filmek közül A hülyeség korával és a Kellemetlen igazsággal együtt lehet leginkább összevetni: az elsőhöz hasonlóan érzelmekre alapoz, de kevésbé bombasztikus, a másodikhoz pedig abban hasonlít, hogy itt is ismert közszereplő tekintélyét használja fel a környezetvédelmi eszmék terjesztéséhez.

Rácz Tímea

A nem problémacentrikus, hanem a klímaváltozás egészét feldolgozó filmek hátránya az, hogy ha egyet láttunk, szinte mindet láttuk. Egy másfél órás film értelemszerűen nem tud minden apró részletre kitérni, és emiatt – ha nem az első, amit a témában látunk – sokat sem tud mutatni. Ez nem hibája a filmnek, csak természetéből adódó tulajdonsága: van benne minden az ivóvízproblémáktól az erdőirtásig, a Katrina hurrikán pusztításaitól egészen a globálisan magas átlaghőmérsékletekig. Olvasd el a teljes sztorit

2050-ig minden fosszilis üzemanyaggal működő autót eltüntetne az EB

Fotó: namelaus/flickr.com

Ambiciózus tervvel rukkolt elő az Európai Bizottság: 2050-ig megvalósítanák egy egységes európai közlekedési hálózat kialakítását és a fosszilis üzemanyagokkal működő autók kitiltását a városokból. Ezzel nemcsak a bolygó karbonlábnyoma csökkenne, hanem az európai forgalom zsúfoltsága is.

A bizottság jelentésében meghatározott cél szerint az egységes európai szállítási terület már nem tűrne meg szennyező autókat, ugyanakkor az infrastruktúra megengedné, hogy a nagyobb távolságokon is minél több fenntartható közlekedési forma létezzen. Olvasd el a teljes sztorit

Költözzünk vízre: lebegő lakónegyed Hollandiában

75 modern lakásból álló úszó negyedet építettek Hollandiában, mintegy jelezve: a hollandok közeli kapcsolatokat ápolnak a vízzel. Az úszó városrész nagyobb méretekben is hasznosítható fejlesztés egy olyan országban, amelyet aránytalanul ugyan, de érint majd a tengerszint-emelkedés.

Lakóhajók már régóta léteznek, és a hollandok ezen a téren számos fejlesztéssel jelentkeztek. Ez a projekt azonban már a következő lépést jelenti a vízi lakóhelyek megtervezésében. A járdákat dokkok helyettesítik, a hátsó kertet pedig maga az IJ tó, amelynek partjára épült.

“Ha vízre akarunk építkezni, ezt a víz egyedi természete iránti tisztelettel kell tennünk. A víz felfedezés, kaland, veszély és pihenés, a víz lehetőséget ad a szárazföld szabályainak kijátszására. A vízen élés kilátást, mozgást, otthon lehorgonyzott csónakot, romantikát, egyéniség-érzetet, szelet, felhőket és teret is jelent. Kapcsolatba kerülhetünk az elemekkel, hattyúkat etethetünk a konyhaablakból, körbekorcsolyázhatjuk a saját házunkat…” – vallja a tervezőcég a projektről honlapjukon.

A moduláris otthonok tervezése rugalmas, a falelemeket ablakosra lehet cserélni, hogy minden ház a megfelelő kilátással és megvilágítással rendelkezhessen. A 75 ház nagyon hasonló építésű, csupán magasságban és színárnyalatokban térnek el egymástól. A háromszögű dokk és az “utcák” elérő mérete miatt a látvány sem válik egyhangúvá.

A házak padozata a víz szintje fölött áll, minden ház egy betoncsőre épül amelyet felfelé fémszerkezettel bővítettek. Ezt a szerkezetet színes műanyag vagy üvegpanelek töltik ki. Egy “csőre” egy-három lakást építenek, a legalsó szint félúton található a vízszint alatt.

A tervben azt tartják a leginkább nagyszerűnek, hogy a negyed szükségei szerint növekedhet vagy változhat. Míg a mobilis otthonok nem sok sikert arattak a szárazföldön, talán a víz megfelelő közeg lesz a további fejlesztések lehetőségeire.

Forrás: Inhabitat

Tűzzsonglőrökkel ünnepelte Kolozsvár a Föld Óráját

Jóval több résztvevővel és plusz programpontokkal ünnepelte idén Kolozsvár a Föld Óráját: elsősorban a cserkészek vették kézbe a szervezést, és délután négytől kezdve igyekeztek felhívni a figyelmet arra, hogy mi is ennek a napnak  az üzenete.

Rácz Tímea, fotók: Sebők Botond

Elsősorban gyerekekhez szólt a Főtéren az a négy “műhely”, amelyekben krumpliból, sós oldatból, napenergiából és mágnesességből állítottak elő elektromos áramot. Mi is felidéztük a hetedikes fizikaóra emlékeit, és “sorba kötöttünk” négy sós vízzel teli edényt. Sikerélmény: a LED-ecske pislákolni kezdett. A krumplis kísérlet kevésbé sikerült jól, bár a műszer mért áramot, a dióda nem fénylett fel.


Áram a krumpliból Olvasd el a teljes sztorit

Az atomenergiáról szóló vita margójára

A Greenpeace léghajója a Vermont Yankee erőmű felett. Fotó: Greenpeace/flickr.com

Kedves Mindenki! Dr. Nagy László atomfizikus úr írásához és a pro-atomos kommentelők írásaihoz szeretnék néhány megjegyzést fűzni. A jobb követhetőség kedvéért néhány – tán nem mindenhol pontos – idézetet is kiemelek, amelyekre alább reagálni is fogok.

Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse

„Az élet tele van veszélyekkel.”

Pont ezért kell ezen veszélyek számát ott, ahol lehet, csökkenteni. És az atomenergiát ki lehet ma már váltani NEM veszélyes (pontosabban csak sok-sok nagyságrenddel kisebb és más jellegű veszélyeket hordozó) más technológiával, az azokból felépülő új, fenntartható energiagazdálkodás elemeivel. Olvasd el a teljes sztorit

Megromlik vagy sem a mekis hamburger négy hónap alatt?

Az Adevărul TOTB szerkesztői még decemberben kipróbálták, hogy mennyire romlandóak a fast food-ban vásárolt ételek. Néhány héttel azelőtt járta be a sajtót a brit fotóművész kísérlete, amelyben azt akarta bebizonyítani, hogy a McDonald’s-ban vásárolt hamburger fél év alatt sem mutatta a romlás jeleit. A TOTB kísérletében akkor csak egy hónapig figyelték a menüket; Ionuț Dulămiță szerkesztő azonban a napokban újra megnézte a saját, Big Mac-es kísérleti alanyát. Lássuk, mi lett belőle négy hónap alatt.

Szerző: Ionuț Dulămiță, fordította Rácz Tímea Olvasd el a teljes sztorit

előző »