Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: January, 2011

Zöld tippek, hogy kisebb legyen a villanyszámlánk

Belső tereinkben a világítási megoldásokra kell leginkább odafigyelni. Amikor egy szoba megvilágítását észszerűen megtervezzük, egyaránt kihasználva a természetes és mesterséges fényforrásokat, több téren is jótékony hatásokat tapasztalhatunk meg. Zöld izzókra, energiára váltani pénzügyi, egészségügyi és kényelmi szempontból egyaránt megéri.

Cserélj villanykörtét!

A zöldek tanácsai és buzdítása ellenére az emberek nehezen állnak át a kompakt izzókra. Bár ezek használatával egy égő élete alatt mintegy 30%-kal kevesebbet fogyaszt a hagyományosnál, sokan nem szeretik az általuk kibocsátott fény minőségét. Ehhez az is hozzájárul, hogy a legtöbb kompakt izzó mérgező higany felhasználásával készül. Szerencsére az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyernek a LED-technológiát hasznosító izzók; ezekben már nincs higany, és a fényük is jobban hasonlít a hagyományos izzókéhoz. Olvasd el a teljes sztorit

Műalkotások tengerparti szemétből

Képernyőfotó

Richard és Judith Selby Lang számára egy kiruccanás kedvenc észak-kaliforniai tengerpartjukra egyenlő egy anyagbeszerzési körúttal. Az elmúlt tíz évben a művészházaspár a csendes-óceáni nagy szemétfolt kimosott műanyag darabjait gyűjtötte össze, és készített belőlük szemétszobrot.

Honlapjukon így vallanak az alkotások történetéről: „1999-ben kezdtünk műanyag hulladékokat gyűjteni (…), egyes elemek különösen megragadták a figyelmünket, például tejespalack-kupakok, fésűk, játékkatonák, uzsonnás dobozok darabjai. Olvasd el a teljes sztorit

„Az önkéntesség az alapvető bizalom jele”

Az önkéntesség kiemelt szerepet kap 2011-ben Európa-szerte, és ehhez az eseménysorozathoz csatlakozott a Gyulafehérvári Caritas is. A szervezet marosvásárhelyi sajtótájékoztatón népszerűsítette idei programjait.

„A Gyulafehérvári Caritas szemléletében az önkéntesség több, mint egy gyakorlat egy bizonyos ügy elvégzése érdekében. Az önkéntesség az alapvető bizalom jele: bízni abban, hogy jobbá-szebbé lehet tenni a közösséget, a társadalmat, amelyben élünk” – fejtette ki dr. Márton András, a szervezet igazgatója.

Az önkéntes munka a Gyulafehérvári Caritasnál 20 éves múltra tekint vissza, számolt be Ludescher László, a szociális gondozás ágazati igazgatója. 2010-re a szervezet már hét irodával és nyolc önkéntes koordinátorral büszkélkedhet. Mindehhez hozzátartozik, hogy létezik egy együttműködési program a Caritas Hungaricával és a németországi trieri Caritas-szal, ami hozzásegített egy komplex képzési rendszer bevezetéséhez.

Az Önkéntesség Európai Évét a Gyulafehérvári Caritas többféle eseménnyel készül megünnepelni. Molnár Judit önkéntes programvezető elmondta, a hét végén Erdély hat városában önkéntesnapokat tartanak, majd májusban csatlakoznak az országos szinten megszervezett Önkéntesség Hetéhez. Az egyik legnagyobb megmozdulás a Caritas Önkéntestábor lesz júliusban, itt nemcsak képzés, hanem önkéntes munka és tevékenység is lesz, amelybe a helyi közösséget is be szeretnék vonni.

A Gyulafehérvári Caritasnál napirenden szerepelnek olyan önkéntes programok, mint a kórházi meseolvasó program, a korrepetáló program hátrányos helyzetű gyerekek számára vagy az időseket látogató önkéntesek programja. „Nagyon szeretem ezt csinálni. Nem is tudom elmagyarázni, milyen érzés, amikor látom a beteg gyerekek mosolyát, amint megjelenünk a kórteremben. Néhányan már ismernek, és tudják, hogy meséket, játékokat, dalokat hozunk magunkkal. És így talán egy pár óráig elfelejtik betegségüket, egyedüllétüket” – mondta el az egyik fiatal.

Forrás: sajtóközlemény

A szépséges gyilkos


Párzó rablópillék (Mészáros András fotója)

Lepke! vágod rá magabiztosan, ahogy sárga-fekete mintás szárnyakkal látod ellibbenni. Nem, nem, ingatom a fejem. Szitakötő? Az sem, de nem ám, ingatom tovább. Hogy a rabló mindenit. Bizony, eltaláltad: rablópille!

Markó Bálint-Vizauer T. Csaba

Se nem lepke, se nem szitakötő, de még légy sem, hanem rablópille. Magyar neve talán egyike a legtalálóbb és legszebb rovarneveknek. Olvasd el a teljes sztorit

Cementgyárból lett kastély Spanyolországban

Az elhagyatott gyárak olykor elhagyatott kastélyokhoz hasonlítanak hatalmas méreteikkel, toronyszerű silóikkal. Ricardo Bofillspanyol építész egy, a 19-20. század fordulóján épült cementgyárban látott fantáziát, és alakította azt át egy mesebeli kastélyra emlékeztető épületté.

Az egyszerűen csak Cementgyárnak nevezett komplexumban Bofill irodái, gyűjteményei, egy modell-laboratórium, kiállítóterem, saját lakása, vendégszobák és tágas kertek is helyet kaptak. Az eredeti épület 30 silóból, hatalmas géptermekből és földalatti helyiségekből állt. Renoválás után is úgy néz ki, mintha csak néhány elemét eltávolították volna, hogy az eddig nem látható részletek is előtérbe kerüljenek. Olvasd el a teljes sztorit

III. Kutyaszánhúzó verseny Tusnádfürdőn

A tavalyi sikeres rendezvényt követően, idén is megszervezésre kerül a kutyaszánhúzó verseny Tusnádfürdőn, a Csomád-hegység tájain. A verseny időpontja: 2011. január 29–30.

A tavaly nagy érdeklődésnek örvendő rendezvény idei célja nemcsak az egészségesebb és aktívabb életmódra való ösztönzés, hanem a figyelem felkeltése a kutyaszánozás környezetkímélő hatására is. A versenyzők – a fogatokat alkotó kutyák számának függvényében – 4, 8 és 12 km-es pályán indulhatnak. Olvasd el a teljes sztorit

“Tanulj, hogy ne kelljen kapálnod.” Érdemes-e ma szakiskolát végezni?

Fotó: slight clutter/flickr.com

Jelenleg Romániában nem létezik klasszikus értelemben vett szakiskola, csupán műszaki líceum, az új oktatási törvény azonban kilátásba helyezte ezeknek a visszaállítását. Bárhogy is nevezzük meg az intézményt, a közvélemény – finoman szólva – kedvezőtlen fényben tünteti fel „szakiskolásokat”, akik tizennégy-tizenötéves korukban szakmát kezdenek tanulni. Fiatal tanárok rémálma szakiskolában tanítani, szülők ezzel rémisztgetik a gyerekeket, miközben lehet, hogy igazuk van, de az ok-okozatiság fordított.

Rácz Tímea

Az a szemlélet, miszerint az elméleti oktatás felsőbbrendű, semmiképpen nem kedvez a szakiskolák jó működésének. A mesterség tanulása a „gyengébb” diákok számára szokott alternatívát jelenteni, és a gyenge alatt gyakran azt értik, hogy valaki „hatos matekből”. Bár a tantervek deklaráltan készség- és képességfejlesztésre helyezik a hangsúlyt, a valóságban még mindig azt tapasztalhatjuk, hogy a lexikális tudás és a jegyrendszer határozza meg a jó diák – rossz diák közötti különbséget. Olvasd el a teljes sztorit

Önkéntes napokat szervez hat városban a Gyulafehérvári Caritas

Önkéntes napokat szervez a Gyulafehérvári Caritas az Önkéntesség Európai Éve alkalmából. Marosvásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Kézdivásárhelyen találkozókat tartanak, ahol az önkéntesek és önkéntesség iránt érdeklődők ismerkedhetnek, beszélgethetnek, információkat szerezhetnek azokról a programokról, melyek önkéntesek bevonásával működnek.

A nyílt napon várják azokat is, akik más civil szervezetnél vagy karitatív csoportnál önkénteskednek, és azokat is, akik eddig még nem kapcsolódtak be, de érdekli őket a közösségért vagy a rászorulókért végzett önkéntes munka.

Program

Csíkszereda

Január 27., Jakab Antal Tanulmányi Ház – K-terem, Szék út 147.
Időpont: 15.00-20.30
Szervező: Roth-Vízi Réka, regionális önkéntes koordinátor

Kézdivásárhely

Január 29., Caritas – Márton Áron terem, Kanta utca, 15 szám.
Időpont: 10:00
Szervező: Kovács Botond, regionális önkéntes koordinátor
A kézdivásárhelyi rendezvény partnere a Zöld Nap Egyesület, részletes program a szervezet honlapján: zoldnap.info

Sepsiszentgyörgy

Január 29., Caritas – Szent Patríciusz önkéntes központ, Kós Károly út, 11 szám.
Szervező: Kovács Hajnalka, regionális önkéntes koordinátor

Székelyudvarhely

Január 28., máréfalvi kultúrotthon
Időpont: 15:00
Szervező: Bíró Ildikó, regionális önkéntes koordinátor

Marosvásárhely

Január 29., Caritas – Deus Providebit Ház
Időpont: 15:00
Szervező: Bíró Ágota, regionális önkéntes koordinátor

Gyergyószentmiklós

Január 28., Caritas – Kossuth Lajos utca 31 szám.
Időpont: 10:00
Szervező: Tóth Orsolya, regionális önkéntes koordinátor

>> Bővebb információk, jelentkezés a www.caritas-ab.ro/onkentesnap honlapon >>

Kilenc napig úszott egyfolytában egy jegesmedve

Fotó: BBC

Kilenc nap alatt 687 kilométert úszott egy jegesmedve 2-6 Celsius-fokos vízben. A meghökkent kutatók arra következtetnek, hogy az olvadó jégtakaró miatt csak így juthatnak el egyik vadászterületről a másikra. Ezáltal azonban saját és a kölykeik életét is veszélyeztetik.

Ez az első alkalom, hogy egy példány teljes, nyílt vízi útját végigkövették. A tudósok GPS-nyakörvvel láttak el egy nőstény jegesmedvét, így két hónapig minden tartózkodási helyéről tudomást szereztek. Olvasd el a teljes sztorit

Új sziget születését filmezte le a BBC

Arról, hogy “születés a természetben”, elsőre egy állatkölyök világrajötte juthat eszünkbe, és filmen ezt is szokták megmutatni. Most azonban egy kevésbé tipikus születésnek lehetünk szemtanúi. A Salamon-szigetek közelében egy új, vulkanikus sziget keletkezett, a BBC-nek pedig sikerült lencsevégre kapni a ritka pillanatot.

előző »