Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: December, 2010

Hívatlan állandó vendégünk: a fáraóhangya


Dolgozók. Fotó: heyrod/flickr.com

Apró sütemény az asztalon. Máris tömegesen megjelentek rajta az apró hangyák. Aki már találkozott velük, egyből felismeri őket. A piciny sárgás-barna fáraóhangyák begyűjtik a táplálékot, majd átmasíroznak a lakáson. Vissza a hangyafészekbe, amelyet a fal vagy a padló kis repedésében, vagy éppen a szekrényben alakítottak ki.

Erős Katalin

A fáraóhangya, vagy Monomorium pharaonis (Linnaeus, 1758) az egyik legelterjedtebb invazív hangyafaj. Az ember optimális trópusi környezetet alakított ki számára. A fűtött lakások, szállodák biztosítják a hangyalárvák gyors fejlődéséhez szükséges ideális 26 Celsius-fokos hőmérsékletet és a 80%-os páratartalmat.

A mindenevő betolakodó elsősorban éjszaka aktív. Az éléskamrákban raktározott táplálékból kedvére válogathat és válogat is. Táplálékát a fészektől akár 35 méterre is megtalálja, majd az általa rakott feromonnyomokat követve aknázza ki a fehérjében és szénhidrátokban gazdag forrásokat: hús, kenyér, méz, sütemény és sok más minden kerülhet a menübe. Olvasd el a teljes sztorit

A TOTB-re mutató vicces keresőszavak 2010-ben

Él egy kedves szokás a bloggerek körében: sokan év végén toplistákat közölnek a blogjukra érkezett furcsa vagy érthetetlen keresőkifejezésekkel. A TOTB ugyan több, mint blog, de a szokást mi is felvesszük.

2010-ben sok komoly és kevésbé komoly keresőszóval találtatok meg minket. Az érthető, listavezető kifejezések között olyanok szerepelnek, mint a fülbemászó, a pró és kontra, a mexikói-öböl vagy az év fája. Ezek mellett rengeteg olyan szóval vetődtetek hozzánk, amelyekről sohasem írtunk, vagy egyszerűen csak viccesek. Ezekből válogattunk most. Olvasd el a teljes sztorit

Elektromos buszokat vezet be Szöul

A város vezetősége eddig az egyik legfontosabb turistalátványosságnak számító Namsan-hegyhez vezető járatok autóbuszai közül 5-öt cserélt le elektromosra, de hamarosan mind a 14-et helyettesíteni szeretnék.

A buszokat a Hyundai Heavy Industries és a Hankuk Fiber gyártja. A 11 méter hosszú jármű 83 kilométert képes egy töltéssel megtenni; nagy teljesítményű lítiumionos akkumulátora kevesebb, mint félóra alatt tölthető fel teljesen. Felső sebességhatára 100 km/h.

A dél-koreai főváros 2020-ig százhúszezer elektromos járművet szeretne az utcáin tudni, amely a közszállítás felét, a személygépkocsik 10%-át és a teherautók 1%-át jelentené.

Forrás: Tree Hugger

Ehető divat: kenyérszoknya és metéltnadrág

Ha még nem laktunk torkig a karácsonyi lakomák után, itt egy újabb adag étel. Ezúttal nem a terített asztalon, hanem modellek testén.

Ted Sabarese New York-i fotós modelljei kedvenc ételeikből készült ruhákat viselnek. Minden „ruhadarab” ehető, van itt ostyából készült nadrág és articsóka-estélyi, amelynek leveleit egyenként, hat órán keresztül ragasztották fel a modell testére.

Míg Sabarese csak poénos fotótémát látott a kajacuccokban, a koreai Sung Yeonju műalkotásnak szánt ételruha-kollekciót készített. Az ő koncepciója szerint minden alkotás egyféle ételből áll. A szemlélőket pedig arra szeretné késztetni,hogy újra átgondolják az élelmiszerekhez és ruházkodáshoz való viszonyukat, olyan ruhák által, amelyek nem töltik be eredeti funkciójukat és nem is tartósak.

Forrás: TreeHugger/odditycentral.com

Hargitafürdő környezeti szennyezettségét taglaló cikkért Bányai János-díj

2010-ben a Márton Ernő (BBTE végzős diákja) és dr. Márton István (genfi, kolozsvári egyetemi oktató) székelyudvarhelyi szerzőpáros kapta a Bányai János-díjat, a sajtóban sikeresen közzétett (Transindex, Székelyhon, Duna Tv), szakmailag megalapozott munkásságukért, amelyben a téli síparadicsom, Hargitafürdő, környezeti szennyezettségét és veszélyforrásait taglalják.

A szerzőpáros írása (A hargitai fenyveserdő aljában: bányászati veszélyforrások Hargitafürdőn) a Think Oustide The Box Reply rovatában olvasható. Olvasd el a teljes sztorit

Mit olvastatok legszívesebben 2010-ben?

Márciusban indult el a Think Outside The Box magyar nyelvű verziója a Transindex egyfajta alrovataként, azzal az igénnyel, hogy (egy újabb dobozban) friss szempontokat hozzon a romániai magyar közéletbe. “Valamennyire” zöld projekt, de Csibi Magor szavaival élve “inkább arra koncentrál, hogy ti, a kényelmes, modern, internet- és autófüggő olvasók mit tudtok tenni azért, hogy megváltsátok a világot”. A rovataink top bejegyzéseit nézegetve kiderül, a TOTB-olvasó fogékony a vitára, izgalmasak számára a közvéleményt megosztó témák, nem hőköl vissza egy kis tabudöntögetéstől sem, ugyanakkor intenzíven érdeklődik a környezeti problémák megoldásverziói iránt is. Nem utolsósorban meg akarja ismerni a “szomszédban”, erdőben, patakokban, mezőkön élő társainkat, az őshonos, védett vagy éppen invazív állat- és növényfajokat.

Olvasd el a teljes sztorit

Újonnan felfedezett fajok 2010-ben

Összeállítást közölt a The Guardian az idén újonnan felfedezett, vagy először megfigyelt fajokról. Az állatok nagyrésze gerinctelen, és mindegyikük igen érdekes.

Például a hordószemű hal létezéséről már korábban is tudtak, ám idén először sikerült a mélyben lefilmezni. A hal feje átlátszó, zöld szemeivel felfele nézve méri be az áldozatát. Egy másik, 2010-ben felfedezett halfaj egy, a nyelvén is fogakat viselő ausztráliai sárkányhal, amelyik a The Guardian szerint nagyon félelmetes lenne, ha nem lenne csupán akkora, mint egy banán. A Rhinella nemzetségbe tartozó varangyra a kolumbiai őserdőkben bukkantak rá egy eltűnt békák után indított keresőakció során.

A The Guardian galériája ide kattintva tekinthető meg.

Meguntad a plüssmacit? Fogadj örökbe egy valódi medvét!

Fotó: brasov2u.ro

A Brassó megyei Zernesten/Zernyesten található LiBEARty rezervátum öt medvéje várja, hogy valaki névleges gazdája legyen. Az állatbarátok online örökbe fogadhatják valamelyiküket, a macik a Cristi, Lidia, Max, Odi és Mura nevet viselik.

A medvéket a Milioane de prieteni állatvédő csoport „ajánlotta fel” örökbefogadásra. Az érdeklődők a szervezet honlapján iratkozhatnak fel, a támogatás legkevesebb 25 euró kell legyen. Ezért cserébe a „gazdik” egy belépőjegyet, örökbefogadási bizonyítványt, fotókat és a kedvenc medvéjük történetét kapják.

Forrás: Libertatea

Think Outside the Boxing Day

Fotó: victorialodging.com

Karácsony másodnapja az angolszász hagyományban Boxing Day, azaz a dobozolás napja. A dátumhoz többféle régi hagyomány kötődik, mára azonban mindezt elfelejtették, és december 26-a az őrült vásárlás napja lett.

Rácz Tímea

A hagyomány szerint a nemesi családokban karácsony első napján is szükség volt a személyzetre, ezért nem mehettek haza a családjukhoz, csak másnap. Ekkor azonban kis dobozkában karácsonyi „bónuszt” is kaptak egész évi munkájuk jutalmául. Ugyanezen a napon a templomok is megnyitották a perselyeket, és a szegények között szétosztották az ünnepek alatt gyűlt adományokat. Olvasd el a teljes sztorit

Angolnákkal kivilágított karácsonyfa Japánban

Képernyőfotó.

Míg a karácsonyi időszak nem igazán a spórlásról vagy a környezetbarát szokásokról szól, egy japán akvárium különleges ötlettel állt elő. A látogatók gyönyörködtetésére felállított karácsonyfa égőit elektromos angolnák működtetik.

Az akváriumban két alumíniumpannó gyűjti össze az angolnák mozgásából keletkezett elektromos energiát. A program egy ötéves projekt részét képezi, amelynek célja a lakosság figyelmének felhívása a környezeti problémákra.

Forrás: think.adevarul.ro

előző »