Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: November, 2010

Hallgasd élőben a bálnák énekét!

Megszokhattuk már, hogy számítógépünkön keresztül bármikor otthonunkba érkezhet az óceán zúgása, a falevelek suhogása vagy egyéb természeti hang. Egy új projekt segítségével azonban élőben hallgathatjuk meg a bálnák énekét.

A Listen to the Deep Ocean (LIDO) audio felszerelése eredetileg távoli csillagok által kibocsátott neutrínók (anyagi részecskék) feltárására szolgált, viszont a mélyben bálnák, cethalak és delfinek hangját is rögzíteni képes. Ezek ugyanis ugyanazon a hullámhosszon énekelnek, mint amilyenen a neutrínókat érzékelni lehet. Olvasd el a teljes sztorit

Lanyha érdeklődéssel startol a mexikói klímacsúcs

November 29. és december 10. között rendezi meg az ENSZ Cancunban az éves klímacsúcstalálkozót. Míg a tavalyi koppenhágai találkozó hatalmas politikai és médiaeseménynek számított, a ma kezdődő csúcstól nem sokat várnak sem a részvevők, sem a sajtó.

Koppenhágában több, mint 120 államfő, köztük Barack Obama amerikai elnök és Gordon Brown brit miniszterelnök jelent meg, miközben Mexikóban egyetlen magas rangú politikus sem jelezte részvételét. A BBC húsz riporterrel tudósított a tavalyi találkozóról, míg idén egyetlen tudósítót küldött ki az eseményre – jegyzi meg a The Ecologist.

A koppenhágai klímacsúcs hírhedt, eredménytelen tárgyalásai után most sem remélik, hogy bármilyen fontos egyezményre jutnának. A 2012-ben lejáró kiotói egyezmény helyettesítésére lenne szükség, ám az úgynevezett Koppenhágai Egyezményt egyetlen ország sem írta alá, csupán „tudomásul vette”. Olvasd el a teljes sztorit

Könyvet könyvért, ruhát ruháért: a Zöld Nap cserebere vására Kézdin

2010. november 27-én, szombaton 10 órától negyedszerre is Ruhámat a ruhádért akciót szervez a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület és a helyi sportiroda a sportcsarnokban. Ezúttal azonban nemcsak a megunt, kihízott vagy szekrényben porosodó, soha föl nem vett holmitól lehet megszabadulni, hanem a dupla példányú könyvektől is.

Olvasd el a teljes sztorit

Nemsokára véget ér a Székelyföld 7 csodája verseny első fordulója

Öt napig lehet még szavazni a Székelyföld hét csodájára, a verseny első fele november 30-án zárul. Ekkor alakul ki az a húszas lista, amelyre tovább lehet a szavazatokat leadni, majd február végén kiválasztják a legjobb hetet.

A szavazás jelenlegi állása, az első hét helyezett a következő:

1. Pogányhavas teteje (263 szavazat)

Olvasd el a teljes sztorit

Jótékonysági ruhavásár Kolozsváron egy afrikai közösség javára

Jössz te is turkálni? Minőségi ruhákat kínál a Genezius Társaság elérhető áron, és ha náluk vásárolsz, az afrikai Sargy közösségfejlesztő projektet támogathatod.

Olvasd el a teljes sztorit

A legszennyezőbb államfők toplistája

Fotó: E-mans/flickr.com

A Terra Eco magazin toplistát állított össze a legszennyezőbb államfőkről, repülőgép-használatuk alapján. Kiderült, az Egyesült Államok elnökének karbonlábnyoma szinte akkora, mint a kínai, a mexikói és a brazil államfőé együttvéve.

Olvasd el a teljes sztorit

Lehet egészségesen táplálkozni napi 1 euróból?

Egy szlovén gyógyszerész szerint ez igenis lehetséges, ha időt fordítunk arra, hogy kikapcsolódásképpen kicsit kertészkedünk, és megtermeljük a saját zöldségünket és gyümölcsünket. Ales Cerin az utóbbi két hónapban átlagosan 1,01 eurót költött élelemre, hogy bebizonyítsa, radikálisan lecsökkenthetjük fogyasztásunkat, és ez nem megy feltétlenül az egészségünk rovására.

Olvasd el a teljes sztorit

Valószínűleg 2010 lesz az eddigi legmelegebb év

Fotó: Feggy Art/flickr.com

Nagy eséllyel 2010 lesz a legmelegebb év, bár az utolsó két hónapról még nincsenek információk, állítja egybehangzóan a NASA és az NCDC.

Az átlaghőmérsékletek jelenleg 0,8 fokkal magasabbak, mint az iparosítás előtti korszakban, 2010 pedig 0,5 fokkal melegebb, mint az 1961-1990 közötti átlag, bár ebben még nincs benne az év utolsó két hónapja.

Az idei év „dobogós” lesz akkor is, ha a végére lehűlés mutatkozik, ez esetben harmadik helyen lenne 1998 és 2005 után.

A NASA kutatói szerint 2010 októberének felszíni átlaghőmérsékletei máris néhány század Celsius-fokkal meghaladták az eddigi legmelegebb, 2005-ös októberéit. Az amerikai Nemzeti Klíma Adatközpont (NCDC) szintén megerősítette, hogy az idei év az 1998-as rekordokkal vetekszik.

A szkeptikusok azzal érvelnek, hogy a globális felmelegedés leállt, mivel a rekordértékeket több mint egy évtizeddel ezelőtt mértük. A kutatók szerint viszont ha nem is dől meg az idén a melegrekord, az üvegházhatású gázok által befolyásolt hőmérsékletek a hosszú távú előrejelzések szerint mindenképpen növekedést mutatnak.

Forrás: think.hotnews.ro

Dokumentumfilm a chilei bányászokról: két producer a kulisszatitkokról beszél

Egy harmincfős csapat – operatőrök, forgatókönyvírók, szerkesztők és 3D animációs szakértők – valós időben mutatja be a chilei bányászok 45 napos mentőakcióját. Több mint 70 óra nyersanyagot gyűjtöttek össze, amelyből eredeti alkotás született „Szenzációs mentőakció: a chilei bányászok története” címmel. A dokumentumfilm két producere, Michela Giorelli, a latin-amerikai Production and Development Discovery Networks alelnöke és Guillermo Galdos, a Pacha Films rendezője mesélt egy, a Discovery által szervezett telekonferencián a mentőakció kulisszatitkairól és egy valós idejű dokumentumfilm forgatási nehézségeiről.

Néhány adat a filmről:

2010. augusztus 5-én, délután beomlott a San José-i arany- és rézbánya, maga alá temetve 33 bányászt. Nem sokkal ezután elkezdődött a mentőakció, amely mára a megmentés és túlélés egyik legdrámaibb történetévé vált.

Huszonöt személyt interjúvoltak meg, köztük a bányások rokonait, a mentőcsapat tagjait, technikusokat, a fúrást megtervező mérnököket és a chilei kormány képviselőit, akik szintén részt vettek a mentésben. A harmincfős csapat a 45 nap fúrás alatt forgatott, de a cselekmény legnagyobb része a föld alatt zajlik, és ezt számítógépes animáció segítségével valósították meg. Olvasd el a teljes sztorit

Élesszük újra Európa zöld szívét!

A Királykő

Az elmúlt évtizedig Európában nem volt szokás a vadonokról beszélni. A legtöbben úgy gondolták, a vadon olyasmi, amivel más kontinensek rendelkeznek, miközben Európa erőssége leginkább kulturális örökségében rejlik.

Most új irány körvonalazódik az EU természetvédelmi elveiben, amely a vadonok megőrzésére összpontosít. November 16-17. között az Európai Elnökség konferenciát szervezett a távlati elképzelések, gazdasági előnyök, gazdálkodás, szakmapolitikai célok, kommunikáció és a forrásszerzés megbeszélésére.

Mi a vadon?

A „vadon” kifejezés nagy kiterjedésű, háborítatlan természeti tájakat jelöl. Ezeken a területeken, amelyek menedéket biztosítanak a vadon élő növények és állatok számára, a természeti folyamatok működnek, minden emberi beavatkozás nélkül. De ez csupán a vadon egyik ismérve. A másik tisztán érzelmi: azok az emberek, akiknek szerencséjük van eljutni e tájakra, gyakran olyan egyedülálló spirituális élményeket tapasztalnak meg, amelyek megváltoztatják a természettel, az emberiséggel, sőt önmagukkal való kapcsolatukat. Olvasd el a teljes sztorit

előző »