Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: September, 2010

LiveStrong Day: a rák ellen harcolók és túlélők napja


A Temerarii (Vakmerők) klubja

Október 2. a rákot túlélt emberek napja. A Livestrong Day elsősorban a világon élő 28 millió rákos beteget szólítja meg, és a hétszeres Tour de France-győztes Lance Armstrong “újjászületése”, 1996. október 2. óta ünneplik. A Livestrong Day üzenete, hogy erő, bátorság és méltóság révén sikerülhet szembeszállni a halálos kórral, és túlélni a rákot. A romániai Little People Egyesület és a Temerarii (Vakmerők) klub (a rákot túlélő fiatalok közössége) a világnap alkalmából különböző rendezvényeket szervez Kolozsváron és Bukarestben.

Olvasd el a teljes sztorit

Mark Boyle mozgalomalapító, a pénz nélkül élő ember

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a munkáért termékkel fizetnek meg, vagy cserekereskedelem által részesül mindenki a szükséges dolgokban. A brit Freeconomy közösség ehhez hasonló. Alapítója, Mark Boyle 2008-ban, eredetileg egy évre mondott le a pénz használatáról, de a mai napig is megtartotta ezt az életformát.

Rácz Tímea

„Ha saját magunknak termelnénk meg az ételt, nem dobnánk el az egyharmadát, mint most. Ha mi készítenénk magunknak az asztalt és széket, nem dobnánk ki minden alkalommal, amikor átrendezzük a lakást. Ha nekünk kellene megtisztítanunk az ivóvizünket, valószínűleg nem szennyeznénk” – írta Mark a The Guardian-ban. Olvasd el a teljes sztorit

Több mint 150 ezer önkéntes a Let’s Do It, Romanián

Fotó: HÁRIT sajtóiroda

A szervezők becslése szerint több mint 150 ezren csatlakoztak szeptember 25-én a Let’s Do It, Romania mozgalomhoz. Az első eredmények szerint országos szinten Brassó vezet 15 ezer önkéntessel, Kolozs megyében 13 ezren, Bukarestben és Ilfov megyében 11 ezren csatlakoztak. Az éllovasok közé tartozik Arges és Máramaros megye 10 ezer körüli létszámmal.

Olvasd el a teljes sztorit

Vásárolj helyi terméket! De mi is az? [kampányvideó]

Elkészült a Zöld Nap Egyesület “Vásárolj helyi terméket” kampányának bemutató videója. A filmben 21 háromszéki civil szervezet képviselője szólal meg, és ajánlja a nézők figyelmébe a tudatos vásárlók elveit. A kézdivásárhelyi környezetvédő egyesület a Zöld Erdély Egyesület Környezettudatos vásárló-kampányához csatlakozva készítette el kampányfilmjét.

Olvasd el a teljes sztorit

We Did It, Romania!

Egyelőre még nincs hivatalos összesítés a Let’s Do It, Romania! nagytakarítási akció eredményéről, annyi bizonyos: országosan több tízezer önkéntes próbálta megtisztítani közvetlen környezetét a rengeteg szeméttől. Körösfőy Sándor megyei koordinátortól megtudtuk, becslések szerint csupán Kolozs megyében több mint 11 ezer résztvevő takarított. Ebből 7500-an regisztráltak, de sokan az utolsó percben csatlakoztak egy-egy csapathoz; illetve több iskola vett részt, ám csapataik pontos létszámát nem ismerik.

Kolozs megyében, amely az előzetesen regisztrált résztvevők számát tekintve is éllovas volt, 2500 köbméter hulladék gyűlt össze, ami körülbelül 25 ezer zsákot tesz ki. Olvasd el a teljes sztorit

Bírd rá a cégeket a megújuló energiaforrások használatára!

Tanár vagy diák vagy, érdekel a környezetvédelem, és szeretnél tenni valamit? Erdélyben a Fókusz Öko Központ egyesület koordinálja az „Iskolák a felelősségteljes energiahasználatért” (SIEU) nemzetközi környezeti nevelési programot. Bekapcsolódni szándékozó iskolák, illetve energiahatékonysággal vagy megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kérdésükre választ kereső cégek jelentkezését várják.

Olvasd el a teljes sztorit

Florin Marza, avagy Skypici: az ugróember, akiről a Discovery rövidfilmet készít

Florin Marza 16 évesen fedezte fel a parkour iránti szenvedélyét szülővárosában, Galacon. Eredetileg csak játék volt, majd életformává vált. Jelenleg Florin, avagy Skypici, ahogyan a parkour-gyakorlók körében ismert, a legismertebb traceur-ök közé tartozik Romániában. Hat éve napi 2-3 órát gyakorol, és kaszkadőr szeretne lenni. 2009-ben sikerült eljutnia Lisses-be (Franciaország), ahol a parkour megszületett, és itt megismerte Sebastien Foucant, a sportág egyik kitalálóját. Az út után egy dokumentumfilmet is készített Journey through life címmel, amely által másokkal is meg szeretné értetni a parkour iránti szenvedélyét.

Olvasd el a teljes sztorit

Holnap Let’s Do It Romania – csináljuk meg együtt!

Holnap kerül sor a több hónapja meghirdetett országos nagytakarításra, amelyre jelenlegi adatok szerint több, mint 67 ezren jelezték a részvételüket. Ha nem iratkoztál fel, akkor sincs baj: szombat reggel is megjelenhetsz valamelyik regisztrációs központnál, nem küldenek haza.

Olvasd el a teljes sztorit

Mérgező hab borít egy brazil folyót


Fotó: Paulo Whitaker, Reuters

Brazília legszennyezettebb folyója a Tietê. Évek óta július-augusztusban megfigyelhető, hogy a folyón a beleengedett szennyvíz nagyon magas foszfát- és foszforkoncentrációja miatt hab alakul ki. Idén ez a jelenség egészen ijesztő méreteket öltött.

Olvasd el a teljes sztorit

Nyolcvanmilliós metropolisz a Gyergyói-medencében

A nyomottfejű-hangya (Formica exsecta). Fotó: BSGC/flickr.com

“A kis földalatti lakásokban a hangya nyáron át télre való táplálékot hord össze, amiből az látszik, hogy igen okos állat, nem csoda, mert hiszen a feje majdnem olyan nagy, mint a potroha, márpedig bizonyos, hogy például ön is okosabb lenne, ha a feje akkora lenne, mint a törzse. Aztán még azt is mutatja ez a megbocsátható árufölhalmozás, hogy a hangya igen előrelátó állat, ami már azért is csodálatos természeti tünemény, mert a szeme oldalt van.” (Nagy Lajos: A hangya. Képtelen természetrajz. Bp., 1921) A Nagy Lajos által bemutatott hangyalakásokra nem mindig megfelelő a „kis” jelző. A Gyergyói-medence déli részén, mindössze húsz hektáron, több mint nyolcvanmillió lakos szorgoskodik, többnyire a föld alatt. A Formica exsecta hangyafaj hozott létre itt egy kisebb-nagyobb „építményekből” álló többfészkes rendszert.

Erős Katalin Olvasd el a teljes sztorit

előző »