Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: August, 2010

The Borat Project: Fürdés a tengerben, az egyszerűség varázsa és a civilizáció keserűsége

Vannak még olyan sarkai is ennek a világnak, ahol a sietség, a stressz és sok egyéb „normális” dolog egyáltalán nem normális. Olyan helyek, ahol mindig van idő a családra, a barátokra, gyakran az idegenekre is. Ahol a vendéget mindig befogadják, legyen akár hívatlan is., ahol az egyszerűség nem ómódi, ahol mindig jut idő mosolyogni és jókedvűnek lenni.

Írta: Csibi Magor, fotók: Mircea Struteanu

Ez a világ sem ideális, ez nem azt jelenti, hogy nincsenek kevésbé nemes szándékú emberek, vagy olyanok, akiket elvakít a nyereségvágy vagy hogy automatikusan jól bánnak veled. Csak annyit jelent, hogy az ilyen helyeken a régimódi normalitás uralkodik, és a gondolkodás ember- és nem tárgyközpontú. Ez a világ van jelen (még) Kazahsztánban, és Tastubekben érződött leginkább. Olvasd el a teljes sztorit

Család vagy karrier – melyiket először?

Nagyanyáink húszévesen vénlánynak számítottak, ma viszont egyre inkább kifelé tolódik a házasság vagy a gyermekvállalás ideje. A nők harmincévesen, vagy azon túl szülnek, férfi és nő egyaránt előbb akarja megalapozni a jövőt, mint hogy házasságon vagy utódon gondolkozzon.

Rácz Tímea

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2003-as adatai szerint Nyugat-Európában a nők esetében 30 év körül volt a házasodási átlagéletkor, Magyarországon 25 és 26 közötti, míg Romániában 24 év alatti. Viszont idén a gandul.info az Országos Statisztikai Hivatal 2009-es adataira támaszkodva Romániában nőknél 27,5 és férfiaknál 30,9 évre teszi ezt az életkort. Olvasd el a teljes sztorit

Te is kihajítod a szemeted a gépkocsi ablakán?


Fotó: Victor Ciupuliga/gandul.info

Üdítőspalack, kávéspohár, csikk, csipszes vagy csokis zacsi, napraforgómag héja – ezek a leggyakoribb hulladékok, amelyek egy autó ablakából kihajítva az úttestre kerülnek. Amellett, hogy a szemetes úttest ronda, egy-egy repülő tárgy akár balesetet is okozhat a közlekedésben. Van egy kezdeményezés Romániában, amely ennek a jelenségnek a visszaszorítását szeretné elérni. A támogatók egy matricáról ismerik föl egymást, amelyet a gépkocsi oldalára ragasztanak.

A felirat: “Eu nu arunc gunoi pe stradă” – azaz én nem hajítok ki szemetet az utcára. Az Umbrela verde (Zöld ernyő) kezdeményezés támogatói eddig 150 ezren vannak. Olvasd el a teljes sztorit

Világrekordot állított föl Papp Zoltán: 45 és fél óra alatt tekerte le a 1020 km-t

Sikerült világrekordot felállítania a kézdivásárhelyi Papp Zoltánnak: az 1020 km-es útvonalat sikerült kevesebb mint 48 óra alatt megtennie biciklivel. Eredeti terve szerint 40 óra alatt szerette volna végigkerekezni az utat, ám végül 45 óra és 35 perc alatt teljesítette a távot. Pénteken, augusztus 27-én indult Kézdivásárhelyről 18.25-kor, és vasárnap, augusztus 29-én valamivel 16 óra után érkezett vissza.

Barátok, családtagok, a sajtó képviselői és támogatók várták Kézdivásárhely főterén. A kísérőcsapat – két gépkocsival követték a biciklist – fáradtabbnak tűnt, mint maga a biciklis. “Voltak holtpontok, ám útközben egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy nem fog sikerülni” – nyilatkozta Zoli fáradt, boldog mosollyal az arcán.

>> Papp Zoltán útja percről percre >>
>> Így születnek a legendák: „gondoltam, még megyek egy kicsit tovább” >> Olvasd el a teljes sztorit

Borbély: az idei Félsziget tisztább a korábbiaknál

A környezetvédelmi miniszter több mint egy méter műanyagpohárral érkezett pénteken az EcoRom sátrához, ahol a fesztivál teljes időtartama alatt jutalmazzák a szelektív gyűjtőket. Az összegyűjtött poharak hosszának függvényében sört, karkötőt, pólót és egyéb meglepetéseket lehet nyerni; ugyanakkor minden nap külön feladatot írnak ki, amellyel szintén játszani lehet.

Olvasd el a teljes sztorit

Go, Zoli, go! Útban a világrekord felé

Elindult péntek este 18.25-kor Kézdivásárhelyről Papp Zoltán amatőr biciklis, aki világrekordot szeretne felállítani: 1020 km-t tenne meg 48 óra alatt. UPDATE: 8:36 Campulung. 839 km-t tett meg, még hátravan 161, amit teljesítenie kell kevesebb mint 10 óra alatt.

Bakk-Dávid Tímea

Nem volt zökkenőmentes a kézdivásárhelyi biciklis rajtja, aki végül 25 perc késéssel tudott elindulni, és az egyik kísérőautója is lerobbant. Ám végül minden jóra fordult, most már Karánsebes közelében járnak (a cikk megírásának pillanatában, szombat déli fél 1 körül érvényes információ – szerk. megj. UPDATE-ek a bejegyzés alján!), és remélhetőleg továbbra is jó iramban halad Zoli a Rockmashine-nel 🙂 Olvasd el a teljes sztorit

The Borat Project: A sivatag legyőzött, de a halászok megmentettek

Különleges érzés a szabad ég alatt ébredni, amint az éppen felkelő nap lágyan megsimogat. A csillagok alatt merülni álomba, mialatt olyan filozofikus kérdések fordulnak meg az agyadban, amelyeket mindenki feltesz az élete során. Zeneként hallgatni a tücskök cirpelését, a kakaskukorékolást vagy a tevék reggeli üvöltését. Tudod, hogy nem vagy otthon, de ez egyáltalán nem számít. Az egyszerű emberek mindenhol megértik egymást, nyelvtől, kultúrától függetlenül, amíg az első kapcsolatteremtés becsületen, tiszteleten és mosolyokon alapul.

Írta: Csibi Magor, fotók: Mircea Struteanu

Az érzés még különlegesebbé vált, amikor észrevettük, hogy fél tízkor ébredtünk. A nap már régen fenn volt, és 20-30 teve gyülekezett körülöttünk, nem rejtett kíváncsisággal vizsgálva minket. A kakasok már régen elhallgattak.

A falu lakossága diszkrétebb kíváncsisággal figyelt, és amíg fel nem ébredtünk, csak egy idősebb bácsi mert hozzánk közeledni. Olvasd el a teljes sztorit

Napelemes rendszerrel világították ki a tusnádfürdői Apor-bástyát

Pár napja éjszakai világításban is megtekinthető Tusnádfürdő egyik büszkesége, az Apor-bástya. A Green Zone Egyesület pályázatának köszönhetően a bástya egy napenergia működtette világítórendszer segítségével vált éjszaka is láthatóvá. A projekt megálmodóinak és kivitelezőinek nemcsak a bástya kivilágítása volt a célja: ugyanilyen fontosnak tartják a hatékony és takarékos zöld energiaforrások felhasználását – ez utóbbival példát is szeretnének mutatni a helyi önkormányzatoknak és a helyi közösségeknek.

Az Apor-bástyát megvilágító napelemes rendszer elve egyszerű: egy kollektor összegyűjti az energiát, ezt egy akkumulátor tárolja, majd mikor a rendszer nem érzékel elegendő fényt, akkor önmagától bekapcsol, beindul a világítás. Olvasd el a teljes sztorit

Már csak legenda az Apolló-lepke Erdélyben?


Fotó: www.bordano.ud_.it

Carl Linné, a taxonómia atyja különösen szerethette a nappali lepkéket. A természet nagy rendszerezője az ógörög mitológia pantheonjának szinte teljes tárházát felhasználta a pillangók binominális megnevezésére. A svéd természettudós tollából született Systema Naturae köteteinek megjelenése után nimfák, pieridák, múzsák, heszperidák és danaiszok lepkeszárnyakon keltek életre a nyugati kultúránk egyik forrásának tekintett mondavilágból, benépesítve a teljes Holarktikumot. Természetesen nem maradtak el az istenek, istennők, félistenek vagy titánok sem, de még a görög mondavilág helyszíneinek nevei is helyet kaptak a lepkék megnevezésében.

Vizauer T. Csaba

Középiskolában mélységes csalódást okoztam volna a földrajztanárnőmnek, ha a Parnasszusra rákérdezve a Keleti-Kárpátok vonulatára mutatok Európa térképén. Pedig akkor már tudtam, hogy a Parnassius apollo – azaz a nagy Apolló-lepke – a Nagy-Hagymásokban is él.

Akkor még joggal hittem; ma már bizonytalan vagyok ebben. Olvasd el a teljes sztorit

The Borat Project: Éjszakai kaland rozsdás hajókkal és sűrű villámlással

Néhány nap után Aralszkban unatkozni kezdünk; a hőség és a por rekordokat döntögetett, legalábbis számunkra, és nem volt már semmi látnivaló ebben a kis porfészekben. Így hát elkezdtünk a sajátos stílusunkban tervezni, és megszületett a nagy terv: a helyi busszal elmegyünk Jalangashig – ami régen halászfalu volt, most pedig hajótemető –, majd átgyalogolunk egy sivatagrészen, hogy megérkezzünk a jelenleg is halásztelepülésként működő Tastubekbe. Terveink nyilván jobban mutattak papíron, mit élőben, és olyan kalandokban volt részünk, amelyekre statisztikailag kevés esélyünk volt számítani.

Írta: Csibi Magor, fotók: Mircea Struteanu

Mint ahogyan azt már megszokhattuk, elsőre mindenki tagadta, hogy létezne járat Aralszk és Jalangash között. Némi erősködés után a házigazdánk lányának eszébe jutott, hogy van egy vonat. Rohanás az állomásra szörnyű melegben, amelyet néha fel-feldobott egy szélroham, akkor viszont a port nyelhettük kilószámra. Az állomáson megtudtuk, hogy nincs vonat, de talán van busz. Rohanás a buszmegállóba, itt viszont a buszt tagadták le. Olvasd el a teljes sztorit

előző »