Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: July, 2010

Az erdők rejtőzködő óriása

Egyesek szerint kedves, bohém óriások, mások szerint vérengző fenevadak. Egyesekben a gyerekkori mesék, rajzfilmek, játékok bájos világát idézi fel, és vannak, akik csak az éj folyamán a háziállatokat elrabló, termőföldeket megdézsmáló, esetenként akár az ember számára is veszélyes erdei fenevadat látják benne.

Domokos Csaba

A barnamedve (Ursus arctos) a medvék (Ursidae) családjának legelterjedtebb képviselője. Valamikor az északi félteke nagy részét benépesítette: Észak-Amerikát (a Jeges-tengertől Közép-Mexikóig), Európát, Észak-Afrikát, Közép és Észak-Ázsiát, illetve
Japánt. A különböző emberi tevékenységek és a célzott üldözés miatt mára egykori élőhelyének töredékére szorult vissza. A mai Európában is a barnamedvének meg kellett tanulnia az emberek közelében megélni-túlélni, hiszen más hely nemigen maradt e nagy területigényű faj számára. Olvasd el a teljes sztorit

Tusnád Ásványvíz Székely Szupermaraton

A Csíkszeredai Városnapok keretében idén is megszervezésre kerül a nagy népszerűségnek örvendő Tusnád Ásványvíz Székely Szupermaraton. Az augusztus 8-án, vasárnap 9.00 órakor a Szabadság térről rajtoló versenyre a futósport szerelmesei egyéni és váltó próbákba nevezhetnek be.

Egyéniben női és férfi korosztály részére egyaránt hirdetnek versenyt, váltóban pedig a női és férfi váltók mellett vegyes összetételű, 4 tagból álló csapatok is benevezhetnek. A váltó esetében a korcsoportokat a versenyzők életkorának összeadásával alakítják ki, melyhez hozzáadódik a csapat átlagéletkora. Augusztus 7-ig lehet jelentkezni. Olvasd el a teljes sztorit

Mexikói-öböl: száz nap, száz fotó

Száz nap telt el a Deepwater Horizon felrobbanása óta, amely Amerika történelmének legnagyobb olajszennyezését okozta. Bár úgy tűnik, a szivárgást jelenleg sikerült megállítani, a katasztrófa hatásai évtizedekig is érződhetnek majd.

A Huffington Post száz drámai fotóban mutatja be a történteket, az összeállítás ide kattintva tekinthető meg.

Nőből van-e a hisztigép?

Fotó: ashley.adcox/flickr.com

“A hisztéria veszedelmes betegség, kötelezően kellene gyógyítani. Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele.” Karinthy Frigyes híres mondását gyakran szeretik idézni, főként a férfiak, amikor a kelleténél temperamentumosabb hölggyel futnak össze. A kiborulást pedig el lehet intézni egy legyintéssel: “persze, hiszen nő”. De létezik-e olyan egyáltalán, hogy női hisztéria?

Rácz Tímea

A hisztéria, mint betegség megállapítása már az ókori görögöknél létezett, ekkor még szervi okokra vezették vissza. Hippokratész úgy gondolta, hogy a méh a nő testében szabadon mozog, és ez irritálja, kellemetlenségeket okoz; maga a hysteria név is görögül ‘méhet’ jelent. Később Freud neurotikus alapokra helyezte, és a jól ismert elfojtás, illetve szexuális problémák megnyilvánulásaként kezelte; elhíresült esetei Anna O., valamint Dora (Dora. Egy hisztéria-analízis töredékei). Olvasd el a teljes sztorit

Zöld szervezetek Erdélyben: EKE Nagyvárad

Tudni szeretnéd, hogy az erdélyi környezetvédelmi szervezetek miben tevékenykednek éppen, és hogyan találhatod meg őket? Esetleg jelentkeznél önkéntesnek? Körkép-sorozatunk ebben szeretne segítséget nyújtani. Most a nemcsak környezetvédelemmel, hanem kirándulások szervezésével is foglalkozó EKE nagyváradi részlegének elnökét, Tiponuţ Tibort kérdeztük.

Erdélyi Kárpát-Egyesület, Nagyvárad
Doina utca 12, PB 72. tömb, 16. ajtó.
office@ekenagyvarad.ro
ttiponucz@gmail.com

Hol, milyen tevékenységekben lehet az EKÉ-re számítani?

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület munkássága elsősorban túrák, kirándulások szerevezésére terjed ki. Környezetvédelmi tevékenységeink másodlagosak ugyan, de nem elhanyagolhatóak: takarítóakciókat szervezünk, de faültetés, parkrendezés és turistautak kijelölése is tervben van. Iskolákba is szívesen elmegyünk, ha erre igény van; tematikus túrákat szervezünk vagy ismeretterjesztő előadásokat tartunk.

Mi a jelenlegi legfontosabb, folyamatban levő programjuk?

Kirándulásokat folyamatosan szervezünk, a legközelebbi takarítási akcióra pedig szeptemberben kerül sor, az őszi tagavató túránkkal párhuzamosan.

Mi a legnagyobb probléma, amellyel tevékenységük során szembesült?

Elsőként azt emelném ki, hogy a fiatalokat nehéz megfogni, az egyesület legtöbb jelenlegi tagja idősebb. A fiatalok egy része levált az egyesületről, mintegy “dezertáltak” és új egyesületet hoztak létre, de ez most már alig működik. Más probléma, amivel szembesültünk, az az, hogy nem tudunk állandó előadótermet szerezni, pedig nagy szükségünk lenne rá a honismereti és a környezetvédelmi előadások megtartására.

Mit nevezne meg az egyesület legnagyobb sikerének?

Tavaly a 18. vándortábort az EKE Nagyvárad szervezhette meg, és ez nagyon jól sikerült, majdnem ezren vettek részt benne. Takarítási akcióink közül a Félixfürdő környékének karbantartása emelhető ki. Régebben a Révi-szoros takarításával is mi foglalkoztunk, azonban átszervezések miatt ez a feladat már a hegyimentőkre tartozik.

Fogad-e az egyesület önkénteseket?

Igen, a tanfolyamokra és a kirándulásokra nemcsak résztvevőként, hanem önkéntesként is lehet jelentkezni; minden programot meghirdetünk a helyi sajtóban és a honlapon is és folyamatosan próbálunk külsősöket bevonni. A tavalyi vándortábor megszervezésében is rengeteg nem EKE-tag segített.

kérdezett: Rácz Tímea

>>Zöld szervezetek Erdélyben: Rhododendron>>
Zöld szervezetek Erdélyben: Fókusz Öko Központ

Verespataki Szénafesztivál: lesz, de még nem tudni, hol

Fotó: silviu.piros/flickr.com

Augusztus 13-15. között rendezik meg idén a FânFestet Verespatakon. A fesztivál célja a Fehér megyei település alternatív fejlődési lehetőségeinek promoválása.

A bányanyitással szembeni alternatívaként a turizmus fejlesztését szorgalmazzák, ugyanakkor téma lesz idén a helység Világörökség részévé nyilvánítása is. A fesztivált tizenkét szervezet, köztük az Alburnus Maior rendezi.

A program kínálata: előadások, színdarabok és kézműves-foglalkozások, biciklis felvonulás Kolozsvártól Verespatakig, felolvasások, helyi termékek vására. Mivel a település polgármestere az egész rendezvényt, majd egy részét be akarta tiltani, a fesztivált magánterületre költöztethetik az eredetileg tervezett központ helyett. A programok és a helyszínek még a napokban változhatnak.

A fesztivál ingyenes, viszont a szállással a helyieket támogatják a résztvevők: házakban, sátorban, valamint szénapadláson lehet megszállni.

Részletes program és további információk: www.fanfest.ro

Forrás: sajtóközlemény/fanfest.ro

Milyen lenne a Föld nélkülünk?

Kicsit Holnapután-feelinges az eljegesedett Szabadság-szobor, de ez nem katasztrófafilm, legalábbis nem hollywoodi kasszasiker. Az animáció azt meséli el, milyen lenne a Föld, ha kihalna az emberiség.

Olvasd el a teljes sztorit

Ciánról szavaztak vasárnap Nagybányán

Fotó: bettyx/flickr.com

Nagybányán tegnap a PNL és az RMDSZ kezdeményezésére népszavazást tartottak a ciántechnológia alkalmazásáról. A szavazás az alacsony részvétel miatt érvénytelen, a helyi hatóságok mégis lépnek.

A szavazóknak két kérdésre kellett igennel vagy nemmel szavazniuk: 1. Egyetért-e a cián alapú bányászati technológiák alkalmazásával Nagybánya közigazgatása alá tartozó területein? 2. Egyetért-e az ólom kivonásával bányászati dúsítványokból és meddőkből Nagybánya közigazgatása alá tartozó területein?

Cristian Niculescu Tagarlas helyi tanácsos a TOTB kérdésére elmondta, a szavazás eredménye még nem végleges, a jelenlegi feldolgozás mellett a részvételi arány valamivel több, mint 12%-os, azaz mintegy 15 ezren mentek el a szavazófülkékhez. A szavazóknak körülbelül 95%-a voksolt nemmel. Az alacsony részvételt a PNL tanácsosa azzal magyarázta, hogy az emberek általában elvesztették a bizalmukat szavazatuk erejében.

Megkeresésünk idején a tanácsosok éppen gyűlésre készültek, ahol egy határozatot fognak elfogadni a cián alapú technológiák betiltására. A határozat az EP által mutatott irányt követi, és néhány napon belül életbe is léphet.

Bolgár biciklis nyert a Székely Kerékpáros Körversenyen

Fotó: Halmágyi Zsolt

A tavalyi győztes ukrán bajnok, Vitalij Popkov a második szakasz végén elesett, a súlyos sérüléseket szenvedett versenyzőt hétfőn műtik. Lehet, kerékpáros karrierje Csíkszeredában ért véget.

Evgenij Gerganov (Hemus – 1896 – Vivelo) sikerével zárult a 4. Székelyföldi Kerékpáros Körverseny, ám a házigazda Tusnád Cycling Team egyik kerekesének is jutott a megkülönböztetett mezből: az olasz Bruno Rizzi ölthette magára végérvényesen a legjobb hegymenőnek járó, Csíkszereda feliratú sárga trikót, derült ki a szervezők közleményéből. Olvasd el a teljes sztorit

Esések és sérülések a Székelyföld Kerékpáros Körverseny második szakaszán


A bukások napja volt a péntek a 4. Székelyföld Kerékpáros Körversenyen. Fotó: Halmágyi Zsolt
A második szakasz első hegymászását, a Nyerges-tetőt követő lejtőn a német Kraus Sven (Corratec) egy kanyart elvétett és egy négyméteres árokba esett – derült ki a szervezők közleményéből. A versenyzőt a mezőnyt követő mentő szállította a csíkszeredai kórházba, ahol a vizsgálatokból kiderült, Sven többszörös alkar- és kulcscsonttörést szenvedett.

Az esések itt nem értek véget, főleg a házigazda Tusnad Cycling Team-re járt rá a rúd. Olvasd el a teljes sztorit

előző »