Think Outside The Box

Transindex rovatok


Hónap: June, 2010

Génmódosított lazac kerülhet a boltokba

Fotó: Bas van Uyen/flickr.com

Lazac lehet az első génmódosított állat, amelyet emberi fogyasztásra alkalmasnak találnak és kereskedelmi forgalomba kerülhet. Az AquAdvantage névre keresztelt fajt halfarmokon tenyésztenék és amennyiben biztonságosnak ítélik, egy éven belül kerülne a boltokba.

A lazac iránti kereslet kiszolgálásának érdekében egyre több halhússal kellene ellátni a piacot, ám ez a hal három év alatt nyeri el végső méreteit, amikor eladhatóvá válik. Az AquaBounty nevű massachusettsi cég fejlesztette ki azt a GM lazacot, amely már másfél év alatt teljesen kifejődik. Az új fajt folyamatosan fejlődő óceáni anyaangolna génjeinek beültetésével tenyészették ki, és csak terméketlen nőstényeket állítottak így elő, ezáltal elkerülve a természetes fajokkal való keveredését.

A faj biztonságosságát jelenleg az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) vizsgálja. A génmódosított lazac kereskedelmi forgalomba való kerülése hatalmas győzelmet jelentene a biotechnológia-ipar számára. Ily módon precedens teremtődne egyéb génmódosított állatok, például a kergemarhakórnak ellenálló szarvasmarha előállítására. Eddig csak GM-növények (szója, kukorica) került a tányérunkra, viszont ismeretes, hogy sok állati eredetű termék GM-takarmánnyal táplált állatoktól származik.

A környezetvédők nem értenek egyet a GM lazac forgalmazásával; attól tartanak, hogy mutációk következtében mégis termékennyé válik, és ezáltal a vadon élő fajokra veszélyt jelentene. Ugyanakkor az sem biztos, hogy a forgalmazók a csomagoláson feltüntetnék majd, hogy GM-termékről van szó, ezáltal a vásárló nem kapja meg a szükséges információkat.

Forrás: MTI/New York Times/think.hotnews.ro

Becsavarjam, kicsavarjam? Mitől döglik a kullancs?

Fotó: isfugl/flickr.com

Egy tavaszi erdei, erdőszéli séta néha kínosan végződhet, amikor is az andalgás elkövetői otthon különös kis jószágokra, a romantikus séta kéretlen haszonélvezőire bukkannak térdhajlatukban, karjukon, combjukon csimpaszkodva. A kezdeti tanácstalanságot gyors kétségbeesés váltja fel, amely gyakran sürgősségi orvosi ellátás igénybevételére sarkallja az áldozatokat, más esetben népi gyógymódok sorának gyors felidézése következik, majd, így vagy úgy, főhős kullancsunk élete bevégeztetik.

Markó Bálint

Amolyan emberszerető, ragaszkodó fajta egy állat a kullancs. Bizonyos vidékeken, például Székelyföld egyes részein a kölcsönös kötődés jegyében különös becéző nevekkel látták el mint palakovács, barakovács vagy balakovács. Némileg hasonlít ez az elnevezés a csontkovácshoz, bár vérszívótársával, a reneszánszát élő orvosi piócával ellentétben, a kullancsnak még nem találták meg a megfelelő szerepkört a természetgyógyászatban. Olvasd el a teljes sztorit

Facebook: lehetőségek hálója vagy virtuális szörnyeteg?

Élet a Facebookon kívül – olyasmi, amit manapság nehezen képzelhetünk el. A netes kapcsolattartás szempontjából vezető, sok-sok alkalmazással bővített közösségi portál félmilliárdhoz közelítő regisztrált felhasználót számlálhat. Az információ óriási hálózata azonban egyaránt lehet áldás és átok.

Rácz Tímea

A közösségi oldalakat és a chatszolgáltatásokat valaha a fiatalok szórakozásának képzelhették el, de míg például a hi5 tipikusan tini oldalnak mondható, a Facebook már régen nem a fiatalabb korosztályhoz szóló oldal, hanem elsősorban globális kapcsolattartási lehetőség. El lehet érni a rég Amerikába vándorolt osztálytársat, könnyen kommunikálni lehet az üzbég haverral, de ezeket nem is kell sorolni. Minden nagyobb rendezvénynek vagy médiaorgánumnak van profilja, ahol up to date tartják a rajongóikat. Ez akár live-text formára is lehetőséget nyújt, lásd pl. Tusványos-sajtótájékoztató. A kiegészítők, alkalmazások, klubok pedig időtöltési lehetőséget nyújtanak unalmas pillanatokban, ugyanakkor a játékok és klubok révén újabb közösségek alakulhatnak ki. Olvasd el a teljes sztorit

Az afrikai őshonos fajok genetikai térképére van szükség

Fotó: arnybo/flickr.com

Afrika őshonos haszonállatainak genetikai sokféleségét fel kell térképezni, amíg el nem tűnik örökre. A Sciecemag-ban megjelent tanulmány brit és etióp szerzői arra figyelmeztetnek, hogy az őshonos fajoknak sikerült alkalmazkodni a szélsőséges körülményekhez és a parazitákhoz, ennek háttere azonban még felderítésre vár.

Azonban az őshonos állatokat a fejlett európai országokból betelepített fajok lassanként kiszorítják, és ezáltal akár az eltűnés is fenyegetheti őket. Eltűnésükkel a különleges géneknek is örökre nyomuk veszne. A betelepített fajok pedig nem képesek olyan mértékben alkalmazkodni a nehéz körülményekhez. A génállományra vonatkozó kutatások eddig nagyrészt a fejlett országok állatállományát mérték fel, ezért a szerzők az afrikai fajok kutatását sürgetik, még mielőtt ezek végleg kihalnának.

Olivier Hanotte, a tanulmány egyik szerzője elmondta, az európai állatállomány nem ellenálló például az emésztőszervi élősködőkkel szemben. Ez a probléma világszerte megjelenik főleg a juhtenyésztésben, hatalmas gazdasági károkat okozva. Az afrikai fajok génállományának tanulmányozása globálisan jó hatással lehet a mezőgazdasági szektorra, tette hozzá a kutató.

Forrás: MTI/BBC

Bulgáriában nem engedélyezik a ciános kitermelést

Külszíni fejtő Felsőcsertés fölött. Fotó: www.erke.ro

A bolgár környezetvédelmi miniszter, Nona Karadjova múlt héten felfüggesztette a krumovgradi aranybánya projektjét. A kitermelési tervek körül évek óta folynak a viták, de csak most született eredmény.

A kitermelési folyamatok felfüggesztését a Balkan Mineral and Mining – a kanadai Dundee Nemesfémek tulajdonában lévő cég – kérvényezte. A projektről akkor mondtak le, amikor a Dundee egy másik cége, a Chelopech Mining terveit véglegesen visszautasították a szintén bulgáriai Chelopech településen, mivel a kitermelés a ciános technológiát érvényesítette volna.

Úgy tűnik, az aranyat nem Bulgáriában fogják feldolgozni, mivel a Dundee Mining új terveket és lehetőségeket vásárolt Namíbiában. Az új projekt kisebb, mint a ciánt hasznosító; a befektetés százmillió dollár körül mozog, ami 50 millióval kevesebb, mint az eredeti. A tervek szerint évi 800 ezer – 1 millió tonna ércet termelnek maj ki.

Forrás: think.hotnews.ro

100 ötlet, hogy merre lehet biciklivel túrázni Kolozsvár környékén

Országos premierként egy kolozsvári bicikliútvonalakról szóló útikönyvet mutatott be a Schubert&Franzke térképkiadó. A 100 biciklis kirándulás Kolozsvár környékén (100 de excursii cu bicicleta în zona Clujului) naprakész információkat tartalmaz a város környékén található, biciklisek számára is járható utakról és ösvényekről.

A Kolozsvár 70 kilométeres körzetében levő, összesen 4900 kilométer hosszú útvonalak 4000 négyzetkilométernyi területet ölelnek fel – ez Kolozs megye mintegy felét teszi ki, és mindenki – kezdők és haladók, mountain-bike-osok és utcai kerékpárral rendelkezők – megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb túrát. A térképet természetesen a sízők, gyalogos túrázók és lovaglók is használhatják. A könyvről további részletek a www.schubert-franzke.ro honlapján.

Az útikönyv szerzőjével, Radu Mititean biciklis aktivistával, a Clubul de Cicloturism Napoca ügyvezetőjével Sipos Zoltán beszélgetett. Olvasd el a teljes sztorit

Az Exxon Valdez-katasztrófa öröksége

Fotó: jimbrickett/flickr.com

A Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa hosszútávú hatásait még próbálják felbecsülni. Ebben a témában hasznos lehet az 1989-es, Exxon Valdez esetének felmérése – a BBC két akkori érintettet kérdezett meg arról, milyen volt a helyzet ezelőtt huszonegy évvel, és mi érződik ebből most Alaszkában.

A tankhajó nevét Valdez városáról kapta; a kis települést igazából az olajipar tartotta el, hatalmas adókat hajtottak be az olajipari vállalatoktól. Amikor azonban az Exxon Valdez zátonyra futott, és a Prince William tengerszorosba több millió liter kőolaj ömlött, minden megváltozott. John Devens, a város akkori polgármestere szerint egyáltalán nem voltak felkészülve ilyen helyzetre. Olvasd el a teljes sztorit

Let’s do it, Hargita!

Ne unatkozz vakációban: szervezd meg te is a saját településeden az országos szemétgyűjtési napot szeptember 25-én! „Attól, hogy két méterrel arrébb költözöl, amikor piknikezés közben szemétdombot találsz az erdőben, nem azt jelenti, hogy a mocsok eltűnik. Ha úgy döntesz, inkább félrenézel, nem jelenti azt, hogy a városodat ivóvízzel tápláló folyó nincs tele több tízezer PET-palackkal és műanyag zacskóval. Még ha nem is a szeméthegyeket fotózod, amikor kirándulni mész, nem jelenti azt, hogy az nem létezik.” Tégy hát valami ellene!

Bakk-Dávid Tímea

Teljes gőzzel készül(ne) a Let’s Do It Romania kezdeményezés Hargita megyei akciócsoportja szeptember 25-ére, amikor is az egész országban összehangolt szemétgyűjtési akció lesz. A bökkenő csupán az, hogy egyelőre nemcsak önkéntesből, de szervezőből is kevés terem. Olvasd el a teljes sztorit

Norvégia, a finom és egészséges termékek hazája. Vagy mégsem?

Fjordok között norvég zászlót lenget a szél, háttérzenének Grieg, amit biztosan mindenki felismer. A vikingek népe sem megy a szomszédba egy kis nacionalizmusért. A nemzeti romantika elemei átszivárognak az élelmiszeriparról alkotott imázsba is, és az öko-trenddel együtt a norvég termékek tisztaságát, környezetbarát, egészséges voltát hirdetik. A Smaken av hund című dokumentumfilm ezt kívánja aláásni.

Rácz Tímea

A Planet Report Environmental & Film Festival keretében vetítették tegnap az Insomniában a 2006-os norvég dokumentumfilmet, amely a skandináv ország magáról alkotott képét kezdi ki. A film angol címe Pining for the Fjords; a kifejezés a híres Monthy Python-jelenetből származik, ahol a papagáj “nem halt meg, csak epekedik a fjordok után”. Az északiakról bennünk is az a képzet él, hogy a legtutibb, legökóbb népek, viszont azt nem tudtuk, hogy ők maguk is így sulykolják ezt a gyerekekbe. Olvasd el a teljes sztorit

Őszre elkészül a Sepsi Zöldút

Száz kilométer főúttól távol, biciklivel Sepsiszentgyörgy környékén: Háromszék első zöldútjának, a Sepsi Zöldútnak kijelölésén dolgozik több civil szervezet. A projekt koordinátora a Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK).

Olvasd el a teljes sztorit

előző »